Ο αντίλογος στους μύθους για την ελληνική γλώσσα

Πολύ ενδιαφέρον. Με τον ίδιο τρόπο έψηνε λουκάνικα ο πατέρας μου, όταν πηγαίναμε εκδρομή. Δηλαδή τα σούβλιζε σε γδαρμένο ξύλο που το έμπηγε στο χώμα, περιμέτρικα της φωτιάς. Οφτό δεν έχω δοκιμάσει, φυσικά, αλλά κατά την γνώμη μου αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ψήσεις λουκάνικο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Ευτυχώς υπάρχει κάποιος που βρήκε το χρόνο και την μπόρεση να ασχοληθεί με την τριημερίδα και τη συνέντευξη.
Σχόλια για μια εκδήλωση και για μια συνέντευξη
http://sarantakos.wordpress.com/2013/03/06/egk/

Παρέμπ, από σχόλιο έλυσα και μια απορία μου, για το «δεβίκ» που έλεγε ο κ. Φίλιας (αναφερόμενος στη συγκοπή λέξεων). Είναι το the vic, που χρησιμοποιείται συχνά στο CSI (το οποίο δεν βλέπω). Ξέρω όμως τον unsub (unknown subject of an investigation), που λένε και στο Criminal Minds, το οποίο ενίοτε βλέπω. Αυτή η ευελιξία είναι, βέβαια, πλεονέκτημα των γλωσσών που την έχουν, όχι μειονέκτημα.
 

SBE

¥
Αυτό το δεβίκ σαν ελληνοποιημένο γαλλικό ακούγεται
 

fern

New member
Ανδρέας Μαζαράκης παρουσίαση Δαυίδ Ναχμίας
Καταπληκτικό τάλαντο του Ανδρεα μέσα σε λίγες φράσεις να συνοψίσει όλα όσα έχουν γραφεί γιά την γλώσσα μας. Ποιός μπορεί να πει ότι δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του μέσα από τα λόγια του πολυτάλαντου Ανδρέα;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Στον 21ο αιώνα από κάποιον στερήσαν την παιδεία (από τους νέους μάλλον, δεν ακούγεται πολύ καλά) τους δώσαμε το 10% των γλωσσικών μας εννοιών, δεν μπορούν να μιλήσουν και να συνεννοηθούν. Λεξιπενία που παρήξαμε εμείς, δηλαδή η γενιά του, με άθλιες αποφάσεις, τα βιβλία δεν είναι καλά, αλλάξαμε 17 παιδαγωγικά συστήματα από το 1980 μέχρι σήμερα (μα πότε έγινε αυτό;), το μόνο που καταφέραμε είναι να γίνουν πατσαβούρια τα πτυχία μας. Αγαπητέ fern, εγώ δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου στα λόγια του πολυτάλαντου Αντρέα (που ξεκινάει να τα λέει αυτά μετά το 5.00)
 
Νομίζω ότι τα πτυχία-πατσαβούρια είναι μάλλον αναφορά στα πτυχία που κρέμονται στον τοίχο, που δεν έχουν αντίκρυσμα είτε γιατί δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι παραγωγικοί τομείς είτε γιατί το σύστημα παράγει υπερβολικά πολλούς πτυχιούχους, σε συνδυασμό με την ανεργία και την υπάρχουσα κρίση. Τα 17 παιδαγωγικά συστήματα, μάλλον είναι σχήμα υπερβολής -αν και δίνει μια κάποια έμφαση στον αριθμό.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το φαντάστηκα, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της λεξιπενίας, ούτε της γλωσσικής μεταρρύθμισης - όπως λες κι εσύ, δηλαδή.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν δεν έχει γίνει σχετική μνεία εδώ μέσα και επειδή κάποια κείμενα έρχονται και σε βαράνε κατακέφαλα εκεί που περνάς από κάποιον τοίχο (του Facebook, ας πούμε) ή πετάγονται μέσα από κάποιο ηλεμήνυμα προτού προλάβεις να το στείλεις στον κάδο που του αξίζει:

Για το κείμενο του κ. Σπύρου Μάρκου σχετικά με «το γράμμα Ν και την κατάργησή του» (μαζί με λίγη σάλτσα για το σίγμα) υπάρχει εκτενής σχολιασμός σε δύο νήματα στο ιστολόγιο του Ν.Σ. (με το νι και με το σίγμα — τυχαίο; :-) ):

Το γράμμα Ν και οι εγκεφαλικοί κραδασμοί των ελλαδεμπόρων
Απάντηση για το γράμμα Ν (και επικουρικά για το Σ)
 

nickel

Administrator
Staff member
Μύθος, αστειότητες, ως προς τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η μακαρίτισσα με βάση τα ευρήματα.

Αρκεί μια ματιά στο βιντεάκι εδώ και στον πίνακα (στο κάτω μέρος του πρώτου συνδέσμου σου) που επιλέγει λέξεις της γλώσσας των Τσεροκί και των αρχαίων ελληνικών με υποτιθέμενες ομοιότητες, για να καταλάβει κανείς ότι εδώ υπάρχει μεγάλη φαντασία. Όταν δυο γλώσσες συναντιόνται στις ρίζες τους, οι κοινές λέξεις είναι λέξεις καθημερινές και όχι αυτές που κοντεύουν να είναι άγνωστες λέξεις (άσε που δεν βλέπω και ιδιαίτερη συνάφεια έτσι κι αλλιώς).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Kαλά, αυτό με τον επιλεκτικό παραλληλισμό ακουστικά κοντινών λέξεων το 'χουμε δει πολλές φορές κατά το παρελθόν. Ο λόγος που ρώτησα είναι επειδή, πέρα από μια ήπια αναφορά, δεν βρήκα κάποιο αμερικάνικο σάιτ όπου να καταδικάζονται απερίφραστα τα συμπεράσματά της (αλλά πάλι μπορεί και να μην έψαξα αρκετά).
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν έχουν ιδιαίτερη διάδοση τα παραμύθια της (ούτε μία αναφορά στη Wikipedia), οπότε και κάποια βιβλία που αντικρούουν τις απόψεις της (π.χ.) έχουν πάει κι αυτά άπατα.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Nevertheless, there are people who believe anything they read in the newspaper, especially when it's written on rock, a petroglyph.

Τα Τσεροκί όμως είναι ελληνογαλλικά - το δείχνει (ανάγλυφα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία· cliffhanger για το επόμενο τεύχος του Baroufarie Claire) και ο τονισμός στη λήγουσα - παρανάγνωση του «Cherie! Εκεί!». Δεν με πιστεύετε; Ορίστε και η πλήρης μορφή εν χορώ, μια που όπως λέει εκεί «Cherokee music also reflects Greek origins»: το Cherokee dans.
Και μη μου πείτε πως η ομοιότητα με το συρτακί είναι τυχαία.
:twit:
 

Earion

Moderator
Staff member
Μα πώς το διανοείστε; Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν τα Τσερόκια ελληνικό αίμα στις φλέβες τους;

Θέλετε πειστήρια; Ορίστε:




Η πιο φημισμένη Τσερόκισσα. Αστραποβολεί και στο θωρηκτό απάνω (όχι σαν τις δικές μας σεμνοτυφίες με τον «Αβέρωφ»)



Άντε κι ένα μπόνους που μας δίνει η τεχνολογία:

Cher's Changing Face - 50 years in 50 seconds morph
 
Last edited:

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Καθώς προσπαθούσα να δω πώς μπήκε το τσερόκικο αίμα στη Σερ, διάβασα αυτό...

Cher was born Cherilyn Sarkisian in El Centro, California, on May 20, 1946. Her father, John Sarkisian, was an Armenian truck driver with drug and gambling problems, and her mother, Jackie Jean Crouch, was an occasional model and bit-part actress with Irish, English, German, and Cherokee ancestry. Cher's father was rarely home when she was an infant, ultimately divorcing Crouch when Cher was ten months old. They would marry and divorce twice more. After the first divorce from Sarkisian, Crouch married another man. The third of Crouch's eight marriages was to actor John Southall...
http://en.wikipedia.org/wiki/Cher

Για τη μαμά, που είναι τώρα 87, διαβάζω:

Georgia Holt (born Jackie Jean Crouch June 9, 1926) is an American singer-songwriter, actress, and model. Holt was the subject of the 2013 Lifetime documentary Dear Mom, Love Cher, which was executive produced by her daughter Cher. [...] Holt married six men; twice to two of them.
http://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Holt

Δείτε μαμά και κόρη να δίνουν συνέντευξη στον Jay Leno, τον Απρίλιο που μας πέρασε, να καταλάβετε τι θα πει γονίδιο. The stuff that myths are made of.

 

nickel

Administrator
Staff member
Η Κουναδιάδα

Τα πράγματα είναι σαφή. Άλλο ένας αναρμόδιος για τη γλώσσα Ακαδημαϊκός, άλλο η Ακαδημία. Αυτή η διευκρίνιση υπήρξε η αιτία του γράμματός μου τούτου. Ακόμη, σχετικά με την εδώ περίπτωση, όπως ειπώθηκε για άλλη παρόμοια, «Ο κόπος του αδαούς δεν έχει καμιάν αξία». Γιατί να του αφιερώνουμε επιφυλλίδες; Ίσως όμως υπάρξει η απάντηση: «Για να μη παγιδεύονται οι αφελείς». Συμφωνώ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ,
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ


Έτσι καταλήγει επιστολή του κ. Πετράκου που δημοσιεύτηκε στο Βήμα. Προβλέπεται Κουναδιάδα, συζήτηση για την ομιλία του κ. Αντώνη Κουνάδη σε εκδήλωση που έγινε τον περασμένο Μάρτιο σε αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών. Έχω και κάποια δικά μου σχόλια, αλλά ανάσες θα πάρω σε καμιά δεκαριά μέρες, οπότε περιορίζομαι σε παραπομπή στα κείμενα που έχω διαβάσει.

Δελτίο τύπου για την εκδήλωση http://elekklesia.blogspot.gr/2013/03/blog-post_5069.html
Σχετικό σχόλιο εδώ μέσα http://lexilogia.gr/forum/showthrea...-μικρολαθάκια)&p=180349&viewfull=1#post180349
Η ομιλία του κ. Α. Κουνάδη στη εκδήλωση http://www.fotgrammi.gr/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=5&Itemid=46
Επίμαχο καύχημα: Πρώτο σχόλιο του Δ. Μαρωνίτη στο Βήμα http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=525887
Όπερ έδει δείξαι: Δεύτερο σχόλιο του Δ. Μαρωνίτη στο Βήμα http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=526543
Τρεις επιστολές στο Βήμα και απάντηση του Δ. Μαρωνίτη http://www.tovima.gr/PrintArticle/?aid=528298
Κείμενο του Βασίλη Αργυρόπουλου στην ομάδα Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία στο Facebook https://www.facebook.com/groups/501111816569178/permalink/709265805753777/
Ιστολόγημα του Νίκου Σαραντάκου: Η Ακαδημία Αθηνών αδειάζει τον κ. Αντ. Κουνάδη http://sarantakos.wordpress.com/2013/09/05/kounadis/

Όπως είπε και ο Όλι Ρεν: Καλό κουράγιο.
 

bernardina

Moderator
Φαίνεται πως εκεί στο υπουργείο παιδείας της Κύπρου κοιμούνται ακόμα τον ύπνο του δικαίου λερναίου



 
Top