Οι νεκροί από μολότοφ / Οι νεκροί στη Marfin

SBE

¥
Φυσικά μην ξεχνάμε το βασικό συμπέρασμα του πορίσματος:
Τα αίτια του ατυχήματος είναι ο εμπρησμός λόγω εγκληματικής ενέργειας.

Διαβάζοντας το πόρισμα βλέπω μια ακόμα κλασσική ιστορία ωχαδερφισμού τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους. Γιατί ποτέ δε συμβαίνει τίποτα σε εμάς, μόνο σε άλλους συμβαίνουν.

Η μόνη παράλειψη που ίσως άλλαζε κάτι είναι το ζήτημα της τηλεχειριζόμενης πόρτας- που δεν ξέρω γιατί είχε τηλεχειριστήριο η πόρτα αντί να ανοίγει κανονικά. Κανονικά το τηλεχειριστήριο θα έπρεπε να φυλάγεται δίπλα στην πόρτα. Αλλά αν υποθέσουμε ότι για κάποιο λόγο δεν ήταν εφικτό αυτό, η διευθύντρια δεν θα έπρεπε να το έχει μαζί της όλη την ώρα κι όχι να το φυλάει στο συρτάρι της, ειδικά εκείνη την ημέρα; Κι επίσης, γιατί να το έχει η διευθύντρια κι όχι ο σεκιουριτάς του καταστήματος ή όποιος έχει γραφείο δίπλα στην πόρτα;
Μπορώ να φανταστώ τη διευθύντρια να το παίζει κλειδοκρατόρισσα και να κάααθεται στο γραφείο της και να καμαρώνει τα σύμβολα της υπεύθυνης θέσης της- κλειδιά, κάρτες, τηλεχειριστήρια- και την εξουσία που της δίνουν, και να μην τα μοιράζεται με κανέναν, ούτε όταν χρειάζεται να τα μοιραστεί. Γιατί την εξουσία πολλοί την επεδίωξαν αλλά τις ευθύνες που τη συνοδεύουν κανένας δεν τις παίρνει στα σοβαρά.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και η δεύτερη σοβαρή παράλειψη είναι ότι το κατάστημα δεν είχε πιστοποιητικό πυροπροστασίας. Το επαναλαμβάνω, διότι εκείνες τις μέρες ακουγόταν γενικότερα σε συζητήσεις δημόσιες και ιδιωτικές ότι αποκλείεται να μην είχε εξασφαλίσει πιστοποιητικό πυροπροστασίας ο Βγενόπουλος για ένα τόσο κεντρικό κατάστημα που, θυμίζω, βρίσκεται σε κεντρικό αθηναϊκό δρόμο, όπου το να ξεσπάσουν επεισόδια δεν είναι δα και κάτι πρωτάκουστο, εδώ και πολλά χρόνια.
 

SBE

¥
Αυτή η παράλειψη όμως ίσως δεν άλλαζε κάτι στην περίπτωσή μας.
Μου φαίνεται περίεργο που δεν υπήρχε πιστοποιητικό κι αναρωτιέμαι ποια είναι η πολιτική της επιχείρησης σε τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή ποιος υπάλληλος είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία της έκδοσης και αν είναι ακόμα στη θέση του γιατί δεν έχει απολυθεί.
 

Elsa

¥
Το θέμα του πιστοποιητικού ειδικά για τις τράπεζες είναι περίπλοκο (δεν καταλαβαίνω καθόλου το λόγο), ωστόσο, όπως λέει εδώ κάποιος ειδκός (υποστράτηγος Π.Σ ε.α.-νομικός σύμβουλος πυρασφάλειας & πολιτικής προστασίας):

[...]
Επικουρικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι και οι διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα για «Παράβαση διατάξεων για την προφύλαξη από τη φωτιά» γεννούν τη νομική υποχρέωση για λήψη μέτρων για την αποτροπή των κινδύνων εμπρησμού. Σε περίπτωση που το συμβάν επέλθει δηλαδή προκληθεί πυρκαγιά, τότε η μη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων πυρασφαλείας κρίνεται ως επιβαρυντικό στοιχείο και ο υπεύθυνος για τη λήψη τους είναι δυνατόν να κατηγορηθεί και για εμπρησμό από αμέλεια άρθρο 266 του Π.Κ.

Το γεγονός ότι η αδειοδοτούσα αρχή για τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων δεν ζητάει, στα αναγκαία και απαιτούμενα δικαιολογητικά, το πιστοποιητικό πυροπροστασίας θεωρείται και είναι σοβαρή παράλειψη όμως σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει τις τράπεζες από την υποχρέωση λήψης μέτρων. [...]
 
Last edited by a moderator:

SBE

¥
Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο πόρισμα είναι που λέει ότι οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους τακτικά. Αλλά δεν ορίζει το τακτικά. Μια φορά στα δέκα χρόνια είναι αρκετά τακτικά άραγε; Κάθε χρόνο; Κάθε έξι μήνες; Κάθε τρία χρόνια;
Τώρα μας λες Έλσα ότι δεν χρειάζεται το πιστοποιητικό για την άδεια λειτουργίας.
Τελικά βλέπω ότι η νομοθεσία είναι σουρωτήρι.
 
Δήλωση των οικείων της εγκύου που χάθηκε στη Marfin. Ζητούν την τιμωρία των δραστών αλλά και των υπεύθυνων της τράπεζας για παραλείψεις
(Κέρδος μέσω Left)
Την καταδίκη των δραστών του εμπρησμού στη Marfin, αλλά και των υπεύθυνων της τράπεζας για παραλείψεις τους, που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα, ζητά με δήλωσή της η οικογένεια της εγκύου η οποία με άλλους δύο συναδέλφους της βρήκαν φρικτό θάνατο από τη φωτιά. Η οικογένεια της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, εξέδωσε γραπτή δήλωση με αφορμή την κλήση σε απολογία δυο κατηγορούμενων για τον φονικό εμπρησμό.

Ολόκληρη η δήλωση της οικογένειας έχει ως εξής:

«Ακριβώς χίλιες ημέρες μετά τον εμπρησμό της Marfin, που επέφερε το χαμό της Αγγελικής και του κυοφορούμενου παιδιού μας, της Παρασκευής και του Νώντα, η οικογένειά μας παρακολουθεί υπομονετικά τις εξελίξεις στο θέμα της απόδοσης ευθυνών και απονομής δικαιοσύνης για τα γεγονότα της 5ης Μαΐου. Προσδοκούμε τη λυτρωτική για εμάς και τη μνήμη των ανθρώπων μας καταδίκη, τόσο των εμπρηστών, φυσικών αυτουργών, όσο και των υπευθύνων της εργοδότριας τράπεζας Μarfin, που με τις εγκληματικές παραλείψεις τους εξανάγκασαν τους εργαζόμενους να υποστούν αυτό το μαρτυρικό θάνατο.

Οικογένεια Αγγελικής Παπαθανασοπούλου»
 
(Καθημερινή)
Βαριές ποινές για την υπόθεση της Marfin
Καταδίκη τριών εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, ωστόσο η απόφαση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα

Αντίγραφο των πρακτικών της δίκης για τη υπόθεση Marfin, με στοιχεία που προέκυψαν από τις καταθέσεις μαρτύρων, θα διαβιβάσει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να αναζητηθούν οι ευθύνες και άλλων ατόμων σχετικά με την τραγωδία της 5ης Μαΐου 2010.

Χθες έπεσε η αυλαία της δίκης για τον θάνατο τριών υπαλλήλων και τον τραυματισμό άλλων 21 σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου έπειτα από επίθεση ομάδας κακοποιών. Τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές, ενώ η τέταρτη κατηγορούμενη αθωώθηκε.

Εγγύηση 30.000 ευρώ

Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, καταδικάζοντάς τον σε ποινή φυλάκισης 10 ετών. Σε ίδια ποινή καταδικάστηκε ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου Εμμανουήλ Βελονάκης, ενώ η διευθύντρια του υποκαταστήματος Αννα Βακαλοπούλου καταδικάστηκε σε 5 χρόνια και 1 μήνα. Αθώα κρίθηκε η υποδιευθύντρια του καταστήματος Αναστασία Κούκου. Οι καταδικασθέντες δεν φυλακίζονται, καθώς η απόφαση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση, ενώ οι δύο πρώτοι καλούνται να καταβάλουν εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ εντός 40 ημερών. Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή και των τεσσάρων.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη δίκη τους προηγούμενους μήνες, τη μοιραία εκείνη ημέρα δεν δόθηκε από τη διοίκηση η εντολή να φύγουν οι εργαζόμενοι παρά τους φόβους για σοβαρά επεισόδια. Το υποκατάστημα δεν ήταν σωστά θωρακισμένο απέναντι σε επιθέσεις βανδάλων παρότι είχε δεχθεί επιθέσεις κατά το παρελθόν. Επισημάνθηκε η έλλειψη εξόδων κινδύνου και άλλες παραλείψεις που, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, συνέβαλλαν στο να χαθούν τρεις ζωές και να κινδυνέψουν δεκάδες ακόμα. Στη δίκη αναβίωσαν οι σκηνές φρίκης που έζησαν οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της φωτιάς. Μάρτυρες περιέγραψαν την αγωνία τους μέχρι να βγουν από το κτίριο αλλά και τις αποδοκιμασίες από διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από τη φλεγόμενη τράπεζα. Στην εκπνοή της δίκης, δικηγόρος υπεράσπισης τόνισε την ανάγκη να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας, που παραμένουν ελεύθεροι.

Κατά την απαγγελία της απόφασης χθες στο εδώλιο των κατηγορουμένων, πρόσωπο με πρόσωπο με τους δικαστές τους, κάθισαν οι δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους, ο κ. Βασιλακόπουλος και η κ. Κούκου, καθώς η παρουσία τους δεν ήταν υποχρεωτική. Η κ. Βακαλοπούλου δεν παρακολουθούσε τη δίκη για λόγους υγείας καθώς είχε καταρρεύσει τις πρώτες ημέρες τις διαδικασίας και είχε διακομισθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η κ. Κούκου, η μόνη από τους κατηγορουμένους που παρακολούθησε όλη τη διαδικασία, άρχισε να κλαίει στο άκουσμα της αθωωτικής απόφασης. Σηκώθηκε από το εδώλιο και κάθισε στο ακροατήριο μετά την παρότρυνση του δικηγόρου της. Ομως όταν ξέσπασε σε λυγμούς, η δικαστής, συνεπής στο αυστηρό προφίλ που είχε μέχρι στιγμής επιδείξει, της ζήτησε να αποχωρήσει από την αίθουσα. Ορισμένοι μάρτυρες, συγγενείς και συνάδελφοι των θυμάτων, ξέσπασαν επίσης σε κλάματα κατά την αποχώρησή τους από το δικαστήριο. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θρασύβουλος Κονταξής και η αδερφή της αδικοχαμένης Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, Σίσσυ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση.
 

bernardina

Moderator
Ακούω στο ραδιόφωνο ότι οι ένοχοι για τη Μαρφίν καταδικάστηκαν, αλλά πρέπει τώρα να βρεθούν οι ηθικοί αυτουργοί. Για δες, λέω, τους βρήκαν, λοιπόν, αυτούς που έβαλαν φωτιά στο κτίριο, τόσο καιρό μακριά από την Αθήνα έχασα επεισόδια. Και ηθικούς αυτουργούς ποιους εννοεί, άραγε, η δημοσιογράφος που μιλάει αυτή τη στιγμή; Αυτούς που γράφουν υπέρ του αντάρτικου πόλεων, που εξάπτουν τα πάθη, που λένε «κάψτε τις τράπεζες»; Μα πού να τους βρεις αυτούς;

Αλλά δεν είχα καταλάβει τίποτε. Αυτοί που καταδικάστηκαν είναι, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας. Επειδή δεν είχαν συστήματα ασφαλείας, έξοδο κινδύνου και τέτοια. Διάβασα και ρεπορτάζ εφημερίδας: «Έπεσε η αυλαία της δίκης για τη Μαρφίν» ήταν ο τίτλος, αλλά αυτό εννοούσε. Το διάβασα πολύ προσεχτικά, δεν είναι απλό να μπορείς να καταλάβεις την ουσία ενός τέτοιου ρεπορτάζ. Αλλά ίσως αυτή να είναι η ουσία αυτών που λέμε κι αυτών που γράφουμε, να καταλαβαίνει κανείς ό,τι θέλει κι ό,τι του αρέσει.

Καταδικάστηκαν λοιπόν οι ένοχοι, και αναζητούνται οι ηθικοί αυτουργοί! Κι όλα είναι εντάξει και παρατάξει, αποδόθηκε δικαιοσύνη!

Θυμάμαι από την πρώτη μέρα, εκείνη τη μαύρη μέρα του Μάη του 2010, πολλοί έλεγαν, μα φταίει η Τράπεζα που δεν είχε έξοδο κινδύνου, που δεν είχε σύστημα ασφαλείας αρκετά καλό, να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε τέτοια συγκυρία, μια διαδήλωση που περνά και καίει τράπεζες στο διάβα της, ας πούμε. Τι πιο φυσικό, τι πιο καθημερινό; Δεν έχει δικαίωμα ο αγανακτισμένος διαδηλωτής να ρίξει μια μολότοφ, βρε αδερφέ, να πάνε κάτω τα φαρμάκια; Οφείλουν, όμως, οι τράπεζες να πάρουν τα μέτρα τους.

Και πού θα σταματήσουν τα μέτρα αυτά; Να είναι εξοπλισμένες οι τράπεζες σαν μπούνκερ, στην είσοδο να έχουν αντιπυρικά, να περνάμε ελέγχους με ακτίνες Χ πριν μπούμε, κ.λπ. Αλίμονο δα, από τέτοια συνηθίσαμε. Σε λίγο θα βγάζουμε τα παπούτσια μας, θα μας ψαχουλεύουν στις μασχάλες και θα μας περνάνε από μαγνήτες που θα σφυρίζουν στα βραχιόλια που βροντούν. Τότε θα είναι εξασφαλισμένοι οι υπεύθυνοι ασφαλείας ότι δεν θα πάνε φυλακή αν κάποια μολότοφ ενός ηθικού αυτουργού (αυτό πάλι...) πέσει σε κάνα μπαλκόνι και κάψει άφρονες εργαζόμενους σε μέρα αγανάκτησης.

Δηλαδή, θα μου πείτε, δεν είναι σωστό να έχουν οι τράπεζες συστήματα ασφαλείας, δεν έπρεπε να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι για την παράλειψη αυτή; Προσέξτε όμως, εδώ έχουμε ποινές για δέκα χρόνια στον έναν, πέντε στον άλλον. Δεν καταδικάζονται οι άνθρωποι για την παράλειψη, αλλά για τον θάνατο των ανθρώπων. Δεν ήμουν στη δίκη, αλλά βλέπω να γίνεται μια μετατόπιση απ' αυτές που προκαλούν τη λογική. Την προκαλούν και την καθοδηγούν, γίνονται τρόπος σκέψης. Οι μολότοφ αρχίζουν να θεωρούνται κάτι σα φυσικό φαινόμενο.

Κι αυτοί που πέταξαν τις βόμβες είναι ηθικοί αυτουργοί; Δηλαδή, οι υπεύθυνοι ασφαλείας είναι οι φυσικοί αυτουργοί; Κράτα, θεέ μου, το μυαλό μας στη θέση του, γιατί έχει πάρει δρόμο...


ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
 
Καλά, μόνο με το μισό συμφωνώ. Ναι, είναι τρελό να αποκαλείς αυτούς που πέταξαν μολότοφ "ηθικούς αυτουργούς". Εντελώς τρελό.

Αλλά όταν από παράλειψη προκαλείται θάνατος τότε δεν έχουμε ανθρωποκτονία από αμέλεια εκ των πραγμάτων; Νομίζω δηλαδή από τα λίγα νομικά που ξέρω.
 
Με ράδιο αρβύλα ο καθένας λέει ό,τι θέλει: "ακούω στο ραδιόφωνο...ηθικοί αυτουργοί". Είτε είναι απροσεξία της ίδιας της αρθρογράφου, είτε είναι αγραμματοσύνη της δημοσιογράφου του ραδιοφώνου. Στο ρεπορτάζ που παρέθεσα από την Καθημερινή λέει "Στην εκπνοή της δίκης, δικηγόρος υπεράσπισης τόνισε την ανάγκη να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας, που παραμένουν ελεύθεροι." Τώρα, το να στήνεται ολόκληρο άρθρο, και μάλιστα από μια Δαμιανίδη, πάνω στην αγραμματοσύνη μιας δημοσιογράφου του ραδιοφώνου, μου φαίνεται αστείο.

Δεύτερον, δεν είναι δουλειά των δικαστηρίων να συλλαμβάνουν τους εγκληματίες. Αυτή είναι δουλειά της αστυνομίας. Τι πιστεύει δηλαδή η Δαμιανίδη; ότι αν προσαχθούν σε δίκη κάποιοι κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό, οι δικαστές θα τους δικάσουν με πνεύμα επιείκειας;

Όσο για τους ηθικούς αυτουργούς, όπως τους ονομάζει, οι οποίοι γράφουν στους τοίχους "κάψτε τις τράπεζες", είναι προφανές ότι αν αυτό ερμηνευτεί στενά, όπως φαίνεται να υπαινίσσεται, έστω άθελά της, η Δαμιανίδη, αν δηλαδή μπορούν να σε πάνε για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες αν σε πιάσουν να γράφεις ένα τέτοιο σύνθημα στους τοίχους, τότε πάμε κατευθείαν σε ολοκληρωτικό κράτος. Και φυσικά δεν το λέω αυτό επειδή συμφωνώ με το συγκεκριμένο σύνθημα. Κρίμα, και την είχα σε εκτίμηση την κυρία, αλλά εδώ έχασε τελείως την μπάλα.

Εντύπωση επίσης μου έκανε το μπιλιετάκι που φαίνεται στη φωτογραφία από την οδό Σταδίου, που λέει "Οι εγκληματίες είναι εντεταλμένοι από αυτούς που κατήγγειλε ο κος Βγενόπουλος για αυτό χτύπησαν την Marfin Bank". Μάλιστα: "ο κος Βγενόπουλος"...
 

SBE

¥
Δεν ξέρω αν οι ποινές ήταν αυστηρές γιατί δεν ξέρω ποιές είναι οι προβλεπόμενες. Πάντως νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει/ το έγκλημα δεν έχει εξιχνιαστεί, εφόσον δεν έχουν συλληφθεί οι εμπρηστές. Επίσης αναρωτιέμαι αν θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν είχαν βρεθεί οι εμπρηστές- δηλαδή αν θα ενδιαφερόταν κανείς για το αν υπήρξε αμέλεια από την πλευρά της τράπεζας.
 
αναρωτιέμαι αν θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν είχαν βρεθεί οι εμπρηστές- δηλαδή αν θα ενδιαφερόταν κανείς για το αν υπήρξε αμέλεια από την πλευρά της τράπεζας.
Θυμίζω τη δήλωση των συγγενών στις αρχές του χρόνου (#106):

Προσδοκούμε τη λυτρωτική για εμάς και τη μνήμη των ανθρώπων μας καταδίκη, τόσο των εμπρηστών, φυσικών αυτουργών, όσο και των υπευθύνων της εργοδότριας τράπεζας Μarfin, που με τις εγκληματικές παραλείψεις τους εξανάγκασαν τους εργαζόμενους να υποστούν αυτό το μαρτυρικό θάνατο.

Αυτό που περιμένω και ως τώρα δεν βλέπω (για να κάνω πάσα σε άλλο θέμα), είναι μια ανακοίνωση των οικείων των 3 (τριών!) νεαρότατων αθλητών, νυν και πρώην, που πέθαναν στο άψε-σβήσε από λευχαιμία, ανακοίνωση που να προσπαθεί να κρατήσει το θέμα στην πρώτη σελίδα —μια και ο Τύπος και η Πολιτεία δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου να έχουν επισπεύσει.
 
Πρόστιμο 150.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση επέβαλε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, σχετικά με δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Βγενόπουλος κατά του βουλευτή Λέσβου, Νίκου Σηφουνάκη.

Το δικαστήριο δικαίωσε πλήρως το βουλευτή, ο οποίος είχε προσφύγει με αγωγή του κατά του επιχειρηματία στην ελληνική δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρει το Βήμα, οι δηλώσεις αφορούσαν επιδότηση που είχε δοθεί και ο επιχειρηματίας με τηλεοπτικές του εμφανίσεις είχε αφήσει αιχμές για ευθύνες του βουλευτή στη διαχείριση δωρεάς της Marfin προς το Δήμο Πυθαγορείου Σάμου.
(Κουτί Πανδώρας)
 
Στις 9 Δεκεμβρίου η δίκη για την επίθεση στη Marfin
Στο εδώλιο θα βρεθούν οι δύο κατηγορούμενοι για την επίθεση στη Marfin και στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην οδό Σταδίου.

Στις 9 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη δύο κατηγορουμένων, ο ένας από τους οποίους κατηγορείται για την επίθεση στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin και ο δεύτερος για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην οδό Σταδίου, τον Μάιο του 2010. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης είχε προκληθεί πυρκαγιά στην τράπεζα που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και να βρουν τραγικό θάνατο τρεις υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα.
Ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αναμένεται να βρεθούν δύο άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν κατά περίσταση βαρύτατες κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή ή κατοχή εκρηκτικών και απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Πάντως και οι δύο κατηγορούμενοι δεν έχουν προφυλακιστεί αλλά έχουν αφεθεί ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της τακτικής εμφάνισης στο Α.Τ. της περιοχής τους.
Υπενθυμίζεται ότι τρία στελέχη της τράπεζας έχουν καταδικαστεί σε βαθμό πλημμελήματος για ελλιπή μέτρα προστασίας στην τράπεζα.
(Η Καθημερινή)
 

rogne

¥
Η δίκη αυτή έχει τις προδιαγραφές να γράψει ιστορία, για καλό ή για κακό.

ΥΓ. Και μια γενικότερη εκτίμηση που δεν θυμάμαι αν έχει αναφερθεί αλλού, αλλά (ίσως) ταιριάζει κι εδώ.
 

SBE

¥
Δεν το διάβασα όλο γιατί είναι μακρινάρι, αλλά ας μην επηρεαζόμαστε από το σινεμά και την τηλεόραση, όπου η αστυνομία εξιχνιάζει εγκλήματα και πέφτουν οι τίτλοι του τέλους. Το δικαστήριο αποφασίζει την ενοχή ή αθωότητα του κατηγορούμενου. Και το δικαστήριο αξιολογεί την ποιότητα των στοιχείων της αστυνομίας.
 

rogne

¥
Εννοώ δύο πράγματα: το πρώτο είναι η (γνωστή) αθλιότητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στη χώρα, που μπορεί να κρατάει ανθρώπους κατηγορούμενους επ' αόριστον, και το δεύτερο η φανερή (για μένα) απροθυμία εκδίκασης της υπόθεσης από τη μεριά των κατήγορων.

Υποτίθεται ότι πρόκειται για υπόθεση ύψιστης σοβαρότητας, αλλά, τόσο στο ουσιαστικό όσο και στο διαδικαστικό της μέρος, η ίδια η δίκη είναι (και αντιμετωπίζεται σαν) πολιτικάντικο ακροδεξιό αστείο. Και η διαγραφόμενη έκβασή της προφανώς δεν αρέσει σε όσους την έστησαν, συνεπώς τι μένει; Η παλιά καλή καταφυγή στη (γνωστή) αθλιότητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στη χώρα ώστε να το τρενάρουμε το πράγμα όσο γίνεται περισσότερο.
 
Top