Οι νεκροί από μολότοφ / Οι νεκροί στη Marfin

SBE

¥
Αν δεν είχαν πέσει αυτές οι μολότοφ, κανείς δεν θα είχε πεθάνει. Όχι έτσι, όχι εκείνη την ημέρα, όχι σε εκείνο το κτίριο.

Να αγιάσει το στόμα σου δόχτορα.
Είπα από την αρχή ότι η όλη συζήτηση είναι παραστράτημα, θέλω να δω μια φορά να μην κοιτάμε να δικαιολογήσουμε παραπλανώντας με διάφορα "αλλά φταίει κι ο άλλος". Άντε όμως να πείσεις αυτούς που έχουν μπλέξει στο μυαλό τους το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και νομίζουν ότι άμα παραδεχτούν ότι δεν ήταν στραβός ο γιαλός, θα είναι σα να παραδέχονται την ήττα του εργατικού κινήματος (ή της ιδεολογίας του ή ξέρω γω τι άλλου).

Για την Έλσα: Είμαι σίγουρη ότι τα ΜΜΕ δεν έχουν σωστή ενημέρωση για το θέμα, και έχουμε πολύ μπερδεμένες πληροφορίες, που δεν βοηθάνε την κατάσταση. Αλλά τα ΜΜΕ δεν είναι αμέτοχα στην προσπάθεια να δικαιολογήσουν την προμελετημένη δολοφονία χωρίς να προβάλλουν (υπέρμετρα κτγμ) τα διάφορα "αλλά".

Και ναι, πιστεύω ότι ο υπόγειος θα είναι ο επόμενος στόχος.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Επίσης, μετά από παράκληση και της υπόλοιπης διαχειριστικής ομάδας, θα ήθελα να θυμίσω ότι καλό είναι στις συζητήσεις μας να επικεντρωνόμαστε στις απόψεις του συνομιλητή μας, και όχι στον ίδιο το συνομιλητή μας. Για το λόγο αυτό, έσβησα τα μηνύματα που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις.
Ευχαριστώ.
 

SBE

¥
Και μια που πιο πάνω ειπώθηκαν διάφορα που δείχνουν σύγχυση σχετικά με το τι είναι νόμιμο και τι ηθικό, μια απλή ερώτηση.

Οι νόμοι αλλάζουν και προσαρμόζονται, αλλά μπορείς να διωξεις καποιον ποινικά μετα την αλλαγή ενός νόμου, γιατί ακολούθησε τον νόμο που ήταν σε ισχύ;

Αν αύριο αλλάξουν οι κανόνες πυρασφάλειας, θα είναι λογικό να λένε κάποιοι ότι έφταιγε η Μαρφίν, εφόσον η Μαρφιν τηρούσε τους κανόνες πυρασφάλειας όταν έγινε το περιστατικό;

Απάντηση:
α. Ναι
β. Όχι
(δεν υπάρχει τρίτη επιλογή)
 

SBE

¥
Μπα, εγώ νομίζω ότι ο επόμενος στόχος θα είναι η Μητρόπολη.
Μπορεί κι αυτό, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί κατι που να στρέψει συγκεκριμένα κάποιους κατά της εκκλησίας, όχι απλα γενικό αντιεκκλησιαστικό αίσθημα.
 
Η καταδίκη των εμπρηστών, σ' ετούτο εδώ το νήμα, συνιστά παραβίαση ανοικτών θυρών, αφού κανένας δεν τους δικιολόγησε σε καμιά στιγμή της συζήτησης, από την αρχή της έως τώρα τουλάχιστον.
Το γεγονός επιδέχεται δύο εστιάσεις: α) εστίαση στην πολιτική βία, β) εστίαση στην πυρασφάλεια. Το αναδεικνύει εύστοχα ο τίτλος του νήματος (δεν τον έγραψα εγώ).

Για το α), καμιά σημασία δεν έχει η πυρασφάλεια. Καταδικάζουμε την πολιτική βία, πάει και τελείωσε, ασχέτως των συνεπειών της κατά περίπτωση (απλές υλικές φθορές, εμπρησμός ολόκληρων κτιρίων, θάνατος ανθρώπων). Το τι πρέπει να γίνει για να εκλείψει αυτή η βία είναι μια πολύ ευρύτερη συζήτηση, που κρατάει εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, χωρίς αποτέλεσμα. Σίγουρα οι φραστικές καταδίκες δεν φτάνουν, ούτε το άναμμα κεριών (το ίδιο ίσχυε για την περίπτωση Γρηγορόπουλου).

Για το β), πάλι, καμιά σημασία δεν έχει ο τρόπος που ανάβει η πυρκαγιά, εάν και εφόσον η πρόκλησή της είναι λογικό να αναμένεται (δεν ζήτησε κανένας πυρασφάλεια για εκτόξευση δορυφόρων στη Σταδίου).

Το ερώτημα λοιπόν για μένα είναι: ήταν λογικό να αναμένεται ένας εμπρησμός, τέτοια ώρα και μέρα, σε τέτοιο σημείο της πόλης, σε κτίριο τράπεζας; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι. Το ανατριχιαστικό είναι ότι το παραδέχεται η ίδια η ανακοίνωση της Μάρφιν (διαβάστε την πάλι), απλώς αιτιάται την πολιτεία. Απόλυτη μετάθεση ευθυνών, με εξόφθαλμη πολιτική σκοπιμότητα. Και τίθεται έτσι αμείλικτο το ερώτημα: καλά, αφού ήξερες ότι αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε, αφού το λες εσύ η ίδια στην ανακοίνωσή σου, τι έκανες για να προστατέψεις την "οικογένειά" σου; Απάντηση: τίποτα, απ' ό,τι φαίνεται (placet το τεκμήριο αθωότητας).

Αλλά φαίνεται ότι για ορισμένους η καταγγέλλουσα ΟΤΟΕ, δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, καταγγέλλει όχι γιατί έχασε συναδέλφους, όχι γιατί ανησυχεί για την ασφάλεια των μελών της, αλλά γιατί είναι εμπαθής και γιατί ψηφίζει...Αναρχία. Και μη χειρότερα.

Και κάτι...σχετικό, που μόλις έλαβα:

Αγαπητοί φίλοι
Λόγω των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματισθεί αύριο Τετάρτη 12 Μαίου στο κέντρο της Αθήνας η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Αντώνη Καλογήρου ακυρώνεται.
Ισχύουν οι δύο άλλες παρουσιάσεις.
 

SBE

¥
Εγώ από την άλλη βγήκα από τα ρούχα μου με την προσπάθεια για μετάθεση ευθυνών. Δεν ξέρω ποιοι φοβούνται μην τους κατηγορήσουν ότι υποκίνησαν τους δολοφόνους και αισθάνονται ότι χρειάζεται να ακολουθήσουν τέτοια στάση. Αν μη τι άλλο είναι στρουθοκαμηλισμός. Αντί να καθίσουμε μια στιγμή να αναλογιστούμε πώς καταντήσαμε έτσι, το σπρώχνουμε κάτω από το χαλί το κύριο θέμα με ένα "φυσικά και καταδικάζω την πράξη" και κοιτάμε να βρούμε κάποιον από τους συνήθεις κακούς (το κεφάλαιο, τη διεύθυνση κλπ) να κατηγορήσουμε για να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον μας από αυτό που δε μας αρέσει να κοιτάμε. Ακόμα χειρότερα, αντί να δείχνει τέτοια επιπολαιότητα ο Μήτσος κι η Κατίνα που δικαιολογούνται κάπως, το κάνει επίσημος φορέας.

Το "φυσικά και καταδικάζω την πράξη" είναι της ίδιας κατηγορίας με το συγγνώμη, που από τότε που βγήκε χάθηκε το φιλότιμο.


ΥΓ Και από αυτή τη στιγμή δεν ξαναγράφω σε αυτό το νήμα, γιατί ξέρω τι διαφωνίες θα υπάρξουν σ' αυτά που έγραψα πιο πάνω, και τις έχω ήδη απαντήσει στα προηγούμενα μηνύματα.
 
Last edited by a moderator:

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Επειδή πρόσφατα ξαναδιάβασα το νήμα, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, ωστόσο, και αν μείνει αναπάντητη δεν πειράζει: εσύ ποιος θεωρείς ότι ευθύνεται, δηλαδή;
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν δεν έχω απαντήσει εγώ:
Φταίει που αυτά τα άτομα δρουν ασύλληπτα και ατιμώρητα όλα αυτά τα χρόνια. Πάνω από εξουσίες και πάνω και πέρα από κόμματα. Λες και στην πραγματικότητα (τα λόγια είναι φτώχια) βολεύουν όλα τα κόμματα και όλες τις εξουσίες.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ναι, εντάξει. Αλλά ποια είναι αυτά τα άτομα; Γιατί άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι αντιεξουσιαστές, άλλοι ότι είναι νέοι χωρίς στον ήλιο μοίρα που έχουν φτάσει στο απροχώρητο και τα σπάνε όλα, άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι μέλη του παρακράτους που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίζουν τις κινητοποιήσεις και άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι ευκαιριακοί μικροεγκληματίες.

Το «αυτά τα άτομα που δρουν» κτλ κτλ, επομένως, δεν έχει τον ίδιο ορισμό για όλους. Γι' αυτό και η προηγούμενη ερώτησή μου.

@SBE: κάνε μας ένα quote του εαυτού σου, τουλάχιστον, γιατί εγώ δεν πολυβλέπω καλά μάλλον, αφού το ξαναδιάβασα το νήμα και απάντηση δε βλέπω. Και προς τους υπόλοιπους: αν τη βρει κανείς την επίμαχη απάντηση, βοηθήστε τον αόμματο, ρε παιδιά :D
 
Αυτό που παρατηρώ αυτές τις ημέρες και που είναι αναμενόμενο, είναι πολύ έντονες πολώσεις μεταξύ στρατοπέδων. Είτε πρόκειται για το ζήτημα της Μαρφίν (φταίει η έλλειψη πυροπροστασίας ή οι μολότωφ; ), είτε πρόκειται για την οικονομική κρίση (φταίνε οι Έλληνες ή το ΔΝΤ και η Μέρκελ; ) Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι όλοι και όλα έχουν από ένα μερίδιο ευθύνης. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποδώσουμε τις ευθύνες για τέτοια ζητήματα σε ένα μέρος μόνο.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εννοείται ότι δε γίνεται. Πιστεύω, μάλιστα, ότι έχουμε επικεντρωθεί στο θέμα της πυρασφάλειας, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, ακριβώς επειδή οι γενικότερες ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν σκοντάφτουν σε ένα σωρό παράγοντες: στην αστυνομία που όχι μόνο δεν κάνει τη δουλειά της, ρίχνει και λάδι στη φωτιά, στο σύστημα που προστατεύει ένα σωρό ανθρώπους που δε θα έπρεπε, σε ανθρώπους που μπερδεύουν την ιδεολογία με το φόνο κτλ κτλ.

Δε νομίζω, δηλαδή, ότι η συζήτηση περί πυροπροστασίας που έχει ανάψει γενικώς (και όχι μόνο εδώ) γίνεται για αποπροσανατολισμό: απλώς είναι το μόνο πράγμα για το οποίο όλοι έχουν να καταλογίσουν στην τράπεζα το αυτονόητο και το χειροπιαστό, ότι δεν είχε φροντίσει να προστατέψει με τα κατάλληλα μέτρα τους υπαλλήλους της. Το αν οι θάνατοι θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως, ακόμα κι αν υπήρχαν τα μέτρα, δεν μπορούμε να το ξέρουμε.
 

Elsa

¥
Έχεις δίκιο. Για μένα υπήρχε και ένας ακόμα λόγος (και γιαυτό επικεντρώθηκα εκεί). Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το λαμπάδιασμα και ο τραγικά πολύς καπνός που προκλήθηκε και αναρωτήθηκα ειλικρινά αν όλες αυτές οι μελέτες που κάνουμε εμείς οι μηχανικοί έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Φρίκαρα και απελπίστηκα βλέποντας το βίντεο. Ξέρεις, νομίζεις οτι κάνεις τη δουλειά σου σωστά και με το παραπάνω και βλέπεις μετά οτι τίποτα δεν έκανες. Αυτό. Τα άλλα είναι αλλονών.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Έχεις δίκιο. Για μένα υπήρχε και ένας ακόμα λόγος (και γιαυτό επικεντρώθηκα εκεί). Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το λαμπάδιασμα και ο τραγικά πολύς καπνός που προκλήθηκε και αναρωτήθηκα ειλικρινά αν όλες αυτές οι μελέτες που κάνουμε εμείς οι μηχανικοί έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Φρίκαρα και απελπίστηκα βλέποντας το βίντεο. Ξέρεις, νομίζεις οτι κάνεις τη δουλειά σου σωστά και με το παραπάνω και βλέπεις μετά οτι τίποτα δεν έκανες. Αυτό. Τα άλλα είναι αλλονών.
Και επειδή έβαλες αυτό το θέμα, είναι χρήσιμο ίσως να σημειώσουμε για άλλη μια φορά ότι οι μηχανικοί μαθαίνουμε κυρίως και ακριβώς από απρόβλεπτες καταστροφές, όπου τελικά κρίνονται και τα θεωρητικά μοντέλα μας στην πράξη. Επειδή, κι αυτό είναι κάτι που δεν το συνειδητοποιεί πολύς κόσμος, η δουλειά του μηχανικού δεν είναι να κατασκευάζει αθάνατα κτίρια που δεν θα πέφτουν με τίποτα και δεν θα παθαίνουν τίποτα, αλλά να τα κατασκευάζει έτσι ώστε να καλύπτουν τις τιθέμενες προδιαγραφές με εφικτό κόστος.
 

Elsa

¥
Αν μιλάς για στατική επάρκεια σε σεισμό, εντάξει, ίσως εκεί πραγματικά υπάρχει θέμα απρόβλεπτου από ένα σημείο και πέρα. Αν και, ο αντισεισμικός εδώ σε μας είναι από τους πιο αυστηρούς, στην πράξη υπάρχει το πρόβλημα και εκεί χρειάζεται έλεγχος!
Στην πυρασφάλεια όμως πόσο απρόβλεπτο υπάρχει; Γιαυτό περιμένω να δω τι θα πουν οι εμπειρογνώμονες στο θέμα. Θέλω να μάθω αν ήταν θέμα παραλείψεων της μελέτης πυροπροστασίας ή παραλείψεων της εφαρμογής της.
 

SBE

¥
Στην πυρασφάλεια όμως πόσο απρόβλεπτο υπάρχει; Γιαυτό περιμένω να δω τι θα πουν οι εμπειρογνώμονες στο θέμα. Θέλω να μάθω αν ήταν θέμα παραλείψεων της μελέτης πυροπροστασίας ή παραλείψεων της εφαρμογής της.

Το απρόβλεπτο στην πυροπροστασία Έλσα εξηγείται όπως και στους σεισμούς. Οι σεισμοί έχουν το πλεονέκτημα (?) του πεπερασμένου . Δηλαδή μπορείς να πεις θα χτίσω το κτήριο σα να υπήρχε πιθανότητα να κάνει κάθε μήνα σεισμό 10 ρίχτερ από κάτω του. Και να το κάνεις.
Και μια ωραία πρωία ένα αεροπλάνο θα πέσει επίτηδες πάνω στην αντισεισμική πολυκατοικία σου. Ποια είναι η πιθανότητα να συμβεί αυτό και έχει νόημα να θωρακίσεις το κτίριο για αυτή την πιθανότητα;

Πιστεύω ότι και στην πυροπροστασία θωρακίζεις το κτήριο κατά των πιθανότερων κινδύνων. Κεραυνός. Βάζεις αλεξικέραυνο. Βραχυκυκλώματα, ξεχασμένο τσιγάρο, π.χ.. Τι κοινό έχουν αυτά; Ότι η ανάφλεξη είναι αργή και με συγκεκριμένη εστία μικρής έκτασης. Ανάφλεξη του ντεπόζιτου με το πετρέλαιο; Επίσης, μικρή εστία και στην περίπτωση του καυστήρα πετρελαίου, υπάρχουν πρόσθετα συστήματα ασφαλείας. Εκρηκτικός μηχανισμός; Χειροβομβίδα; Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση η πυρκαγιά είναι συνέπεια της έκρηξης και το πιο πιθανό είναι να υπάρχουν θύματα από την έκρηξη παρά από την πυρκαγιά, που μπορεί να είναι αρχικά περιορισμένης έκτασης και να καλύπτεται από την γενική πυροπροστασία του χώρου.

Θεωρώ απίθανο να υπάρχει πρόβλεψη στους κανονισμούς για την περίπτωση που κάποιος θα αδειάσει ένα μπιτόνι βενζίνη στο πάτωμα και θα βάλει φωτιά (εστία μεγάλης έκτασης με γρήγορη εξάπλωση και πολύ καπνό).

Αλλά όπως είπε κι ο δόχτορας, ο κόσμος δεν ξέρει τι απαιτείται από τον μηχανικό. Με αφορμή τη γρίππη των χοίρων είχαμε πει ότι ο πολύς κόσμος δεν μπορεί να αξιολογήσει την πιθανότητα. Ομοίως, ο μη ειδικός δεν μπορεί να συλλάβει το παρόν ζήτημα, όχι γιατί είναι δύσκολο, αλλά γιατί έννοιες όπως στατιστική, πιθανότητα, απροσδιοριστία κλπ δεν κατέχουν πρώτη θέση στη ζωή μας, δικαιολογημένα γιατί θα ζούσαμε με διαρκή φόβο. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν είναι στατιστικά σημαντικό να υπάρχει προστασία για τα πάντα.

ΥΓ Είμαι ηλ/μηχ οπότε αυτά που γράφω είναι με βάση τις αρχές της μηχανικής και όχι συγκεκριμένα του πολιτικού μηχανικού με ειδίκευση στην πυροπροστασία.
 

nickel

Administrator
Staff member
Επιβάλλεται, πιστεύω, να αναφερθούμε στην επιστολή που έστειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος προς τους εργαζόμενους της τράπεζας Marfin και στην οποία σχολιάζει πολλά από τα θέματα που θίξαμε στο νήμα:

Από τα Νέα:

Δε θα λειτουργήσει ποτέ ξανά το κατάστημα της Marfin στη Σταδίου, τονίζει ο Ανδρέας Βγενόπουλος σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους της τράπεζας.

Στην ίδια επιστολή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Marfin κάνει λόγο για «άριστα οργανωμένη δολοφονική επίθεση που δεν θα σταμάταγε αν δεν υπήρχαν νεκροί» και προσθέτει πως το κατάστημα τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Επιπλέον, ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Marfin Popular Bank μιλά για επίθεση λάσπης που δέχτηκε η εταιρεία με ανώνυμες ή δήθεν επώνυμες καταγγελίες τις οποίες αναπαρήγαγαν μέσα ενημέρωσης. Ζητά ακόμη να εξεταστεί σε βάθος η ενεργητική ή παθητική συμμετοχή όλων των κατά νόμο εμπλεκομένων ενώ κάνει λόγο και για τους «κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς», που συντηρούν τους ηθικούς αυτουργούς.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βγενόπουλος σημειώνει ότι «προτού καν κηδεύσουμε τους νεκρούς μας συναδέλφους, δεχθήκαμε μια απίστευτη επίθεση λάσπης κυρίως μέσα από blogs που δημοσίευαν ανώνυμες ή "επώνυμες" επιστολές ανύπαρκτων συναδέλφων μας. Τα ασύστολα ψεύδη των ανώνυμων ή "επώνυμων" δήθεν συναδέλφων υιοθετήθηκαν χωρίς κανέναν έλεγχο αλλά, αντίθετα, με ενθουσιασμό, από όλους αυτούς που ψάχνουν αφορμή για να τα βάλουν με το κεφάλαιο και την "κακή εργοδοσία", από αυτούς που τα κομματικά τους στελέχη και οι θιασώτες τους φώναζαν έξω από κατάστημα "κάψτε τους" και πετούσαν πέτρες σ' αυτούς που προσπαθούσαν να διασωθούν».

Χαρακτηρίζει την Marfin-Εγνατία «παράδειγμα εργοδοσίας που έχει άριστες σχέσεις με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της» και όπως προσθέτει «δεν έχουν υπάρξει οποιασδήποτε μορφής εμπόδια για όποιον εργαζόμενο θέλει να απεργήσει. Ποτέ δεν έχει υπάρξει επίπτωση σε έναν εργαζόμενο που έχει απεργήσει ούτε για την προαγωγή του, ούτε για τη μισθολογική του εξέλιξη, ούτε για το bonus του».

Για τους εργαζόμενους στο κατάστημα της Σταδίου σημειώνει ότι «δέχθηκαν επίσκεψη από εκπροσώπους του Συλλόγου και στις 4 Μαΐου αλλά και στις 5 Μαΐου το πρωί για να ενημερωθούν για την απεργία». Το ίδιο κατάστημα «έχοντας πολλές προηγούμενες εμπειρίες όπου ακόμα και επίθεση με βόμβες μολότοφ έχει αντιμετωπισθεί και η φωτιά έχει σβήσει με τη χρήση πυροσβεστήρων, δεν ανησύχησε από τη μεγάλη ειρηνική πορεία που εξελισσόταν υπό τη φρούρηση των ΜΑΤ. Εάν ανησυχούσαν, δεν θα τους εμπόδιζε κανείς να κλείσουν το κατάστημα και να φύγουν. [...] Το κατάστημα Σταδίου είχε όλα τα από το νόμο προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, πυρανίχνευση, πυρασφάλεια με 16 πυροσβεστήρες, έξοδο κινδύνου, ενισχυμένα τζάμια, με τους περιορισμούς όμως ενός διατηρητέου κτιρίου που δεν μπορούσε από την υφιστάμενη νομοθεσία να μετατραπεί σε φρούριο».

Σχετικά με την επίθεση στο κατάστημα ο Ανδρέας Βγενόπουλος σημειώνει ότι «πετάχτηκαν ειδικές μη συνηθισμένες βόμβες μολότοφ και αδειάστηκε το περιεχόμενο ενός μπιτονιού που περιείχε ένα ειδικό εύφλεκτο υλικό που προκαλεί άμεσα πυκνό καπνό και συνθήκες ασφυξίας. Οι διασωθέντες το παρομοιάζουν με "βόμβες napalm"».

»Την ώρα που εξελισσόταν το δράμα», αναφέρει η επιστολή, «οι συνάδελφοί μας που προσπαθούσαν να διαφύγουν δεχόντουσαν επίθεση με πέτρες και φραστικές επιθέσεις από ένα τμήμα των διαδηλωτών που φώναζαν «κάψτε τους» και «να πεθάνουν οι απεργοσπάστες τα γουρούνια». Ένας συνάδελφος που διέφυγε από την κυρία είσοδο, που σύμφωνα με τη λάσπη ήταν κλειδωμένη, κινδύνεψε να λιντσαριστεί δια λιθοβολισμού».

Για το καταλογισμό ευθυνών στην επιστολή σημειώνεται ότι: «Για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα ούτε εμείς, ούτε άλλοι εργοδότες, ούτε η κοινωνία, η υπόθεση της δολοφονίας των συναδέλφων μας πρέπει να εξετασθεί με ηρεμία, ειλικρίνεια και σε βάθος από όλες τις αρμόδιες Αρχές ως προς την ενεργητική ή παθητική συμμετοχή όλων των κατά νόμο εμπλεκομένων, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολεοδομία, Επιθεώρηση Εργασίας, Εργοδοσία και για την απόδοση τυχόν ευθυνών αλλά και για προληπτικούς λόγους για το μέλλον.

»Ως προς την ουσία όμως του τραγικού περιστατικού σας διαβεβαιώνω και προσωπικά ότι δεν πρόκειται να ησυχάσουμε ποτέ αν δεν βρεθούν και τιμωρηθούν οι δολοφόνοι των συναδέλφων μας. Όσο για τους ηθικούς αυτουργούς και τους κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς που τους συντηρούν και τους φανατίζουν ας λογοδοτήσουν στην οικογένειά τους, στην κοινωνία και στο Θεό».

Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο Ανδρέας Βγενόπουλος υπογραμμίζει ότι «το τραγικό κατάστημα στην Σταδίου δεν θα λειτουργήσει ποτέ ξανά. Η 5η Μαΐου θα είναι πάντα για μας μέρα αργίας και μνήμης των συναδέλφων μας και οι οικογένειές τους έχουν γίνει ήδη και δικές μας. Η λάσπη δεν μας αγγίζει. Η οδύνη μας βαραίνει, αλλά και μας δυναμώνει για τη κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Αναπάντητο όμως μένει το ερωτηματικό σε ποια Πολιτεία και σε τι κοινωνία ζούμε επιτέλους».
 
Top