Οι νεκροί από μολότοφ / Οι νεκροί στη Marfin

Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο κατάλληλος χώρος (αν και σίγουρα οι εργασιακές συνθήκες ανήκουν στην κρισάρα μας). Μου ήρθε με μέιλ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ MARFIN

"Νιώθω υποχρέωση απέναντι στους αδικοχαμένους συναδέρφους μου να πω αυτές τις αντικειμενικές αλήθειες. Στέλνω αυτό το μύνημα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλα τα ενημερωτικά sites. Όποιος έχει ακόμα συνείδηση, ας το δημοσιεύσει. Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.

● Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει δώσει έγγραφη άδεια για το συγκεκριμένο κτίριο, η συμφωνία ήταν κάτω από το τραπέζι, όπως άλλωστε γίνεται πρακτικά με όλες τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες στην Ελλάδα.

● Το συγκεκριμένο κτίριο δεν ...

διαθέτει πυρασφάλεια και πυροπροστασία, ούτε μελέτη ούτε εγκατάσταση, δηλαδή ψεκαστήρες οροφής, εξόδους διαφυγής, πυροσβεστικές φωλιές. Μόνο φορητούς πυροσβεστήρες, οι οποίοι φυσικά δε μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκτεταμένη πυρκαγιά σε ένα κτίριο φτιαγμένο με προ πολλού ξεπερασμένες προδιαγραφές ασφαλείας.

● Κανένα κατάστημα της τράπεζας δε διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ούτε καν στη χρήση των λιγοστών πυροσβεστήρων. Η διοίκηση προφασίζεται πάντα το κόστος και δεν κάνει ούτε στοιχειώδεις κινήσεις για να προφυλάξει το προσωπικό.

● Ποτέ δεν έχει γίνει άσκηση εκκένωσης οποιουδήποτε κτιρίου από τους εργαζόμενους της τράπεζας ούτε έχει γίνει σεμινάριο από πυροσβέστες, ώστε να δοθούν οδηγίες για τέτοιες καταστάσεις. Οι μόνες ασκήσεις που έχουν γίνει στη Mafrin Bank είναι για σενάρια τρομοκρατικών ενεργειών και διαφυγή των μεγάλων κεφαλιών της τράπεζας από τα γραφεία τους.

● Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε ειδική πρόβλεψη για φωτιά, παρόλο που λόγω η κατασκευή του είναι πολύ ευαίσθητη κάτω από τέτοιες συνθήκες και παρόλο που ήταν γεμάτο με υλικά από πάνω μέχρι κάτω. Υλικά που παίρνουν φωτιά πολύ εύκολα, όπως χαρτί, πλαστικά, καλώδια, έπιπλα. Το κτίριο αυτό αντικειμενικά είναι ακατάλληλο για χρήση σαν τράπεζα λόγω της κατασκευής του.

● Καμία ομάδα προσωπικού ασφαλείας δεν έχει γνώση πρώτων βοηθειών και πυρόσβεσης, παρόλο που πρακτικά του ανατίθεται με προφορική εντολή κάθε φορά να προστατέψει το κατάστημα. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι καλούνται να γίνουν πυροσβέστες και σεκιούριτι ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε κ.Βγενόπουλου.

● Τα στελέχη της τράπεζας απαγόρεψαν κάθετα και κατηγορηματικά στους εργαζόμενους να φύγουν, παρόλο που οι ίδιοι το ζητούσαν επίμονα από νωρίς το πρωί, ενώ επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κλειδώσουν τις πόρτες και επιβεβαίωναν συνέχεια τηλεφωνικά το κλείδωμα του κτιρίου. Όποιος φύγει να μην έρθει αύριο για δουλειά, ήταν η μόνιμη απειλή. Τους έκλεισαν ακόμα και την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.

● Εδώ και μέρες επικρατεί πλήρης τρομοκρατία στην τράπεζα σχετικά με τις κινητοποιήσεις, με την προφορική προσφορά "ή δουλεύεις ή απολύεσαι".

● Οι δύο αστυνομικοί της ασφάλειας που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κατάστημα για τις ληστείες δεν εμφανίστηκαν σήμερα, παρόλο που τα στελέχη είχαν υποσχεθεί προφορικά ότι θα τους φέρουν εκεί.

Επιτέλους κύριοι, κάντε την αυτοκριτική σας και σταματήστε να περιφέρεστε παριστάνοντας τους σοκαρισμένους. Είστε οι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε σήμερα και σε κάποιο ευνομούμενο κράτος (σαν κι αυτά που κατά καιρούς χρησιμοποιείτε σαν παράδειγμα από τηλεοράσεως) θα ήσασταν ήδη κρατούμενοι για τις παραπάνω πράξεις. Με δόλο έχασαν τη ζωή τους οι συνάδερφοί μου σήμερα. Δόλο της τράπεζας και του κ.Βγενόπουλου προσωπικά, που έδωσε εντολή, όποιος δε δουλέψει να μην έρθει αύριο στο γραφείο."
 

nickel

Administrator
Staff member
Το περιεχόμενο της καταγγελίας ακούγεται πειστικό. Είναι πολύ πιθανό να συμβαίνουν έτσι ακριβώς τα πράγματα. Ωστόσο, ως ένας από τους ιδιοκτήτες του φόρουμ, αισθάνομαι εξαιρετικά άβολα για τη δημοσίευση ενός ανυπόγραφου κειμένου. Υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες μπορούν και πρέπει να γίνονται αυτές οι καταγγελίες. Θα επιτρέψω να παραμείνει το κείμενο μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ήδη σε τόσο πολλές άλλες ιστοσελίδες.

Επίσης η εντελώς προσωπική μου άποψη (και οι προσωπικές μου απόψεις δεν αποτελούν απόψεις της Λεξιλογίας ή των συνιδιοκτητών) είναι ότι η καταληκτική παράγραφος είναι άθλια. Τρία άτομα πέθαναν σήμερα επειδή έτσι ήθελαν κάποιοι εμπρηστές. Αν η τράπεζα δεν είχε τα απαραίτητα πυροσβεστικά μέσα δεν το ξέρουμε σήμερα, θα το μάθουμε, και κάποιοι θα πρέπει να δικαστούν γι' αυτό. Ταυτόχρονα ελπίζω και εύχομαι να συλληφθούν οι εμπρηστές και να δικαστούν κι αυτοί για τις δικές τους ευθύνες. Για αυτό το έγκλημα μπορεί να φταίει ο καπιταλισμός, η κρίση, οι κερδοσκόποι, ο Καραμανλής, οι τραπεζίτες, η πουτάνα η κοινωνία, η μάνα αυτών των άρρωστων παιδιών που δεν τους έδωσε την απαραίτητη προσοχή και στοργή, αλλά ας πει κάποιος ότι φταίνε και οι εμπρηστές.
 
Αυτό που λέει η καταληκτική παράγραφος είναι ότι 3 άτομα δεν θα πέθαιναν σήμερα (ακόμα κι αν ήθελαν να τα κάψουν) αν δεν τα υποχρέωνε να είναι εντελώς απροστάτευτα η διοίκηση της τράπεζας. Μπορεί να έχεις μίσος για τους αντιεξουσιαστές, αλλά μην τυφλώνεσαι κιόλας:)
 
Κι εγώ, μόλις έμαθα με ποιον τρόπο πέθαναν, αμέσως σκέφτηκα την πυροπροστασία και, παρότι έκατσα ώρες μπροστά στην τηλεόραση, οι αναφορές που άκουσα στο θέμα της πυροπροστασίας ήταν ελαχιστότατες από τους κατά τα άλλα λαλίστατους δημοσιογράφους. Μάλιστα μετά άκουσα και το διάγγελμα του επίδοξου Μπερλουσκόνι περί ηθικών αυτουργών του θανάτου των τριών τραπεζοϋπαλλήλων οι οποίοι δεν θα δικαστούν ποτέ, διάγγελμα το οποίο αποτελεί πάρισο της καταληκτικής παραγράφου της εργαζόμενης που τον καταγγέλλει για δόλο στη δολοφονία τους.

@anef: Απλώς περιέγραψα μια διαφορά ανάμεσα στους δημόσιους και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους/εργάτες που με κάνει πολύ πιο ευήκοο στις απεργίες του ιδιωτικού τομέα, γιατί ξέρω πόσο πιο παλικαρίσιες είναι. Αλλά δεν είχα στο μυαλό μου τόσο τα εσχάτως τεκταινόμενα, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι (και όχι μόνο) πλήττονται σκληρά, όσο τις δεκαετίες τής συχνά (όχι πάντα) καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος από διάφορους (όχι όλους τους) κλάδους του Δημοσίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι προτείνω για μοντέλο τη δικτατορία του ιδιωτικού κεφαλαίου στους χώρους δουλειάς, που συνέβαλε με τον τρόπο της στη σημερινή δολοφονία. Απλώς, οι κουβέντες του τύπου "όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε" και "προσπαθούν να δημιουργήσουν πλαστές διαιρέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους" έχουν έναν βαθμό ψευτιάς, πώς να το κάνουμε. Εάν δεχτούμε το κοινώς λεγόμενο "το Δημόσιο μας ανήκει", που το δέχεται και η Αριστερά, τότε δικαιούμαι να νιώθω σαν ένας μικρομέτοχός του και μπορώ να απαιτώ παροχή υπηρεσιών και όχι παράλυση κάθε τρεις και λίγο με τις πλάτες της μονιμότητας (επαναλαμβάνω ότι δεν αναφέρομαι στην παρούσα απεργιακή συγκυρία). Εφόσον λοιπόν γνωρίζω ή ακούω ότι σε άλλες προηγμένες χώρες οι δημόσιοι υπάλληλοι απαγορεύεται να απεργούν, χωρίς αυτό να τους κάνει σκλάβους (δεν μου φαίνονται για σκλάβοι οι Γερμανοί ή οι Αμερικανοί δημόσιοι υπάλληλοι), μου δημιουργείται η περιέργεια να μάθω πώς καταφέρνουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και παράλληλα να μη διαλύουν το δημόσιο αγαθό στο οποίο εργάζονται απολαμβάνοντας μονιμότητα. Βασικά, διψώ να μάθω, δεν έχω σχηματισμένη εικόνα. Πάντως, οι δημόσιοι υπάλληλοι ως προς τη μονιμότητα αποτελούν εργατική αριστοκρατία, μια έννοια που ο εισηγητής της δεν ήταν βέβαια κανένας δεξιός... Μπαίνω λοιπόν στον πειρασμό να αποπειραθώ μέσα στο μυαλό μου μια διάζευξη: ή μονιμότητα και απαγόρευση της απεργίας, ή απεργιακό δικαίωμα και άρση της μονιμότητας. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά πρέπει κάποιος να μου το αποδείξει πρώτα, γι' αυτό και ζήτησα στοιχεία από την εμπειρία των διεκδικητικών μεθόδων των δημόσιων υπαλλήλων άλλων χωρών.
 

SBE

¥
Εγώ Νίκελ πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητο να δίνουμε δημοσιότητα σε ανώνυμο και εμπαθές κείμενο, κι ας έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου. Δεν υπάρχει καμιά διαβεβαίωση ότι η ανώνυμη καταγγέλλουσα- αν είναι υπαρκτό πρόσωπο- δεν είναι απλά δυσαρεστημένη με τον εργοδότη της. Η ταχύτητα με την οποία κυκλοφόρησε το κείμενο φυσικά το κάνει πολύ ύποπτο και είναι εμφανές ότι γράφτηκε πριν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες. Επιπλέον, οι μισές τουλάχιστον "καταγγελίες" αντικρούονται εύκολα (ειδικά το κραυγαλέο ότι τα έπιπλα είναι εύφλεκτα, προφανώς δεν έχει ακούσει για τους κανονισμούς ΕΕ και δεν ξέρει ότι δεν μπορεί εδώ και πολλά χρόνια να αγοράσει κανείς εύφλεκτα έπιπλα γραφείου γιατί δεν υπάρχουν, αλλά άλλο να μην είναι εύφλεκτο κι άλλο να σου ρίχνουν μολότωφ βροχή μέσα από το σπασμένο παράθυρο).
Επιπλέον θα μπορούσε η τράπεζα να είναι κλειστή και να είναι μέσα ο φύλακας, ο θυρωρός, ο ληστής ή ο άστεγος που βρήκε ανοιχτά και μπήκε, ο υπάλληλος που κάνει υπερωρία ή κάποιος διαδηλωτής.
Όπως λες κι εσύ, ας πούμε και μια φορά ότι φταίνε οι εμπρηστές.

Ας πούμε επίσης ότι κανονικά και υπό ΚΣ η αστυνομία θα έπρεπε να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τα γραφεία και τα μαγαζιά μιας περιοχής που γίνονται επεισόδια και να τους ενημερώνει όταν πλησιάζουν οι φασαρίες εκεί, και να τους εκκενώνει. Έτσι εφαρμόζεται η "προστασία του πολίτη". Αλλά αυτό είναι δευτερεύον θέμα. Και δεν αποκλείει τις πιο πάνω εξαιρέσεις του φύλακα, του ληστή κλπ.

Θυμόμουν νωρίτερα ότι πριν μερικά χρόνια, μια Μεγάλη Εβδομάδα στην Πάτρα, κάτι νεαροί έριχναν μέσα σε ανοιχτά παράθυρα και κάτω από παρκαρισμένα ιχ στρακαστρούκες και κανένας δεν έκανε τίποτα. Ούτε όταν άρχισαν να ρίχνουν σε ένα μαγαζί που μέσα ήταν μόνος ο υπάλληλος έκανε κανείς τίποτα. Όλοι φοβόντουσαν να τους πλησιάσουν και έλεγαν ότι η αστυνομία δεν θα έρθει αν πάρουμε τηλέφωνο. Αυτή την ατιμωρησιά πληρώνουν σήμερα οι τρεις.
 

SBE

¥
Κι εγώ, μόλις έμαθα με ποιον τρόπο πέθαναν, αμέσως σκέφτηκα την πυροπροστασία και, παρότι έκατσα ώρες μπροστά στην τηλεόραση, οι αναφορές που άκουσα στο θέμα της πυροπροστασίας ήταν ελαχιστότατες από τους κατά τα άλλα λαλίστατους δημοσιογράφους.

Εγώ κατάλαβα ότι πέθαναν από τις αναθυμιάσεις στους απάνω ορόφους. Άκουσα λάθος;

Επίσης, αν με την πυροπροστασία εννοούμε να υπάρχουν πυροσβεστήρες, ξεχνάμε ότι για να σβήσεις φωτιά με πυροσβεστήρα πρέπει να είσαι κοντά στη φωτιά, κι ο μέσος έλληνας περισσότερο φοβάται μην σπάσει κανένα νύχι. Δεν μπορείς να σταματήσεις τις αναθυμιάσεις με τον πυροσβεστήρα.

θα περίμενα το κτήριο να έχει έξοδο κινδύνου με σκάλα για όλους τους ορόφους. Αν αυτό προβλέπεται από τους κανονισμούς και δεν έγινε, φυσικά φταίει πρωτίστως η πολεοδομία, αλλά το θεωρώ απίθανο να μην υπήρχε. Όμως μην ξεχνάμε ότι στη φωτιά οι σκάλες και οι έξοδοι κινδύνου μπορεί να μην είναι προσβάσιμες λόγω καπνού.
Τέλος, δεν υπάρχει στην Ελλάδα ενημέρωση για τις πυρκαγιές σε κτήρια. Στο ΗΒ που μένω υπάρχει, αλλά αντίστοιχα δεν υπάρχει ενημέρωση για τους σεισμούς. Ο καθένας έχει διαφορετικές προτεραιότητες.

Αλλά με το να ασχολούμαστε με αυτά είναι σα να λέει ο οδηγός στο θύμα του τροχαίου "κι εσύ γιατί κυκλοφορούσες στο δρόμο;" ή να λέμε ότι το θύμα έπεσε πάνω στο μαχαίρι του δράστη είκοσι φορές. Ή να λέει ο βιαστής ότι τον προκάλεσε το θύμα επειδή φορούσε μίνι.

Στην Ελλάδα βεβαίως για όλα τα παραπάνω είμαστε ικανοί, και κυρίως να μη θίξουμε τα παλιόπαιδα που βρήκαν αφορμή για φασαρία (που φυσικά δεν ήταν της ΓΣΕΕ ή της ΑΔΕΔΥ).
 
Γιατί, ο καπνός και οι τοξικές αναθυμιάσεις δεν είναι προϊόν της πυρκαγιάς; Απ' ό,τι ξέρω, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

Πυροπροστασία στην Αλβιόνα τι εννοούν; Τους πυροσβεστήρες; Ή μήπως τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης στις οροφές, στους τοίχους κλπ.; Πάντως στην Ψωροκώσταινα το δεύτερο εννοούμε, που δε σπάει και τα νύχια μας.

Στην Αγγλία δεν υπάρχει μέριμνα για τους σεισμούς γιατί σχεδόν δεν υπάρχουν σεισμοί. Η Ελλάδα είναι πυρίμαχη χώρα και δεν το ξέρω;

Εγώ, αν ήμουν αφεντικό μιας τράπεζας, θα το έκλεινα το συγκεκριμένο υποκατάστημα, εκεί που βρίσκεται, για λόγους ασφαλείας. Αν επιπλέον φιλοδοξούσα να παίξω και πολιτικό ρόλο, όπως καληώρα, αν μη τι άλλο θα εφάρμοζα τον πατερναλιστικό καπιταλισμό, που λέει ότι προστατεύεις τους εργαζομένους σου σαν παιδιά σου, ασχέτως αν δεν ανέχεσαι απεργίες και τέτοια. Πού 'ν' το αυτό;

Δεν θυμάμαι το έτος, αλλά είχαν γίνει οχλοκρατικά επεισόδια στην Αθήνα στα χρόνια του Γεωργίου Σταύρου (ναι, γίνονταν και τότε). Ο Σταύρου με κίνδυνο της ζωής του και ενάντια στις εκκλήσεις δικών και φίλων, είχε μείνει μέσα στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, "δια να προστατεύσω τα χρήματα τα οποία μοί ενεπιστεύθησαν οι καταθέται μου" (από μνήμης το τσιτάτο). Σήμερα, αντί για τον τραπεζίτη έμειναν άλλοι...

Αν κάποιος σκεφτεί τα παραπάνω σημαίνει ότι μειώνει την ευθύνη των φυσικών αυτουργών; :mad:

@Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα συνέχεια: μου γράφει (με δική της πρωτουβουλία, δεν της είπα εγώ τίποτα) μια φίλη μου συνταξιούχος, που είχε δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα: Je ne sais pas si chez vous c'est comme en France, mais il y a toujours un antagonisme entre privé et public. :p
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία:
Η τραγωδία σημειώθηκε περίπου στις 14:00, όταν διαδηλωτές που είδαν το υποκατάστημα της τράπεζας ανοιχτό, εξοργίστηκαν, φώναξαν συνθήματα κατά των υπαλλήλων, πέταξαν πέτρες στο εσωτερικό του και κάποιοι εξεφενδόνισαν μία ή περισσότερες μολότοφ. Ορισμένοι από τους υπάλληλους κατάφεραν να βγουν από την τράπεζα, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο άλλοι εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτήν.
Επειδή, όπως φαίνεται, σ' αυτή τη χώρα υπάρχει η δικτατορία της απεργίας. Ας ξέρουν οι μελλοντικοί "παραβάτες" πως αν τολμήσουν να επιλέξουν κάτι διαφορετικό, μπορεί να τους κάψουν ζωντανούς.

Μια γνωστή μου μεταφράστρια, επιτιμώντας με για την ταραχή μου και την αγανάκτησή μου μετά από τον θάνατο τριών (τεσσάρων) ανθρώπων, μου έγραψε σε email ότι "κοιτάζω τα δέντρα και χάνω το δάσος". Εξόχως εύστοχη μεταφορά! Κοίταζα τα δέντρα που καίγονταν. Θέλετε να μάθετε ποιο είναι το δάσος που δεν κοιτούσα; Ότι στα ναυπηγεία γίνονται εργατικά ατυχήματα και σκοτώνονται άνθρωποι. Κι έτσι ισοφαρίσαμε τις δολοφονίες με τα εργατικά ατυχήματα και η συνείδησή μας ησύχασε. Εγώ προτείνω, για να ησυχάσουμε ακόμα περισσότερο, να βάλουμε στην εξίσωση και μερικές χιλιάδες θανάτους από σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές σε άλλες χώρες: "Τι κάνεις έτσι, μωρέ; Εδώ πέθαναν 200.000 άτομα από τον τελευταίο σεισμό στην Αϊτή, για τρεις θα χτυπιόμαστε τώρα;" Επίσης, η συνάδελφος χαρακτήρισε τον εμπρησμό μετά φόνου ως ένα "φρικτό ατύχημα", ενώ προφανώς αν ήταν απλός εμπρησμός ενός διατηρητέου κτιρίου, χωρίς θανάτους, θα ήταν συνήθης και δικαιολογημένη πρακτική που δεν τιμωρείται καν από τους ποινικούς νόμους. Έφτασε ακόμα πιο πέρα, να δικαιολογήσει τα παιδιά λέγοντας ότι κάποιοι μαλάκες έριξαν τις μολότοφ χωρίς να βλέπουν ότι είναι μέσα άνθρωποι, επειδή ήταν κατεβασμένα ρολά, ενώ όλες οι ειδήσεις λένε ότι δεν υπήρχαν ρολά και οι μολότοφ έπεσαν επειδή είδαν ανθρώπους μέσα. Κι έτσι οι δολοφόνοι ονομάστηκαν "μαλάκες" και ξεμπερδέψαμε εντελώς με τη συνείδησή μας.

Όσο για τα περί πυρασφάλειας, μπορεί να είναι αλήθεια και βεβαίως να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων των κτιρίων που δεν έχουν πυρασφάλεια, αλλά ποιος είπε ότι τα κτίρια που έχουν πυρασφάλεια δεν καίγονται ποτέ αν τους βάλεις επίτηδες φωτιά, με βενζίνη; Ή πως μειώνονται οι ευθύνες των δολοφόνων που έριξαν τις μολότοφ βλέποντας ότι υπήρχαν μέσα άνθρωποι; Όπως λέει πιο πάνω πολύ σωστά ο Αμβρόσιος, "σε ποιες εταιρείες του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα υπάρχει σήμερα πυρασφάλεια και εκπαίδευση του προσωπικού;" Δηλαδή, βρήκαμε τώρα τον υπεύθυνο που όπλισε με μολότοφ το χέρι των εμπρηστών; Την απουσία πυρασφάλειας και εκπαίδευσης του προσωπικού;

Περιμένω πότε θα κυκλοφορήσει το επόμενο κείμενο που θα λέει ότι οι εμπρηστές του κτιρίου δεν ήταν αντιεξουσιαστές, αλλά πράκτορες της κυβέρνησης. Και δεν ξεχνάω ότι η συνάδελφος, που αναφέρω πιο πάνω, την προηγούμενη μέρα μού είχε στείλει την προτροπή του Indymedia να επιτεθούμε όλοι στη Βουλή "κατάλληλα οπλισμένοι", προσθέτοντας το δικό της σχόλιο "Καλή ιδέα".
 
@Κώστα: σε κανένα σημείο δεν διαφώνησα μ' αυτά που έγραψες, συμπλήρωσα απλώς την εικόνα με στοιχεία που είχα εγώ υπόψη μου.

@Αλεξάνδρα: η δική μου πρώτη σκέψη όταν έμαθα την είδηση ήταν πόσο εγκληματίες και φασίστες μπορεί να είναι αυτοί που πέταξαν μολότοφ σε χώρους με κόσμο (αν, όπως μας παρουσιάζεται ήξεραν ότι υπήρχε μέσα κόσμος -οι μαρτυρίες είναι αντικρουόμενες, αλλά οι περισσότερες νομίζω λένε πως ήξεραν). Δηλαδή έκαψαν ζωντανούς εργαζόμενους που υποτίθεται υπερασπίζονται, τους οποίους όμως στην ουσία περιφρονούν απίστευτα όταν είναι «υποταγμένοι». Τη φασιστοειδή-χουλιγκάνικη συμπεριφορά ενός μέρους αυτού του χώρου την έχουμε δει δυστυχώς κι άλλες φορές. Ερμηνείες μπορούμε να δώσουμε πολλές αλλά μ' ένα «ήταν ατύχημα» δεν ξεμπερδεύουμε.

Η δεύτερη σκέψη μου ήταν πως η τράπεζα, σ' εκείνο το σημείο, δεν θα 'πρεπε να είναι ανοιχτή (όπως δεν είναι ανοιχτές πολλές τράπεζες και καταστήματα στους δρόμους από όπου περνάνε οι πορείες, ειδικά στη σημερινή συγκυρία). Και μετά βέβαια αναρωτήθηκα γιατί δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου: οι άνθρωποι στην ουσία από τον καπνό σκοτώθηκαν, δεν κινδύνεψαν απ' την ίδια τη φωτιά.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως η δεύτερη σκέψη δεν αποκλείει καθόλου την πρώτη.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
O Βασ. Χατζηιακώβου, διευθυντής του Ιανού, διηγείται τώρα στην Τσαπανίδου ότι έσπασαν την τζαμαρία του καταστήματος, βλέποντας προφανώς ότι μέσα υπήρχαν άνθρωποι, έριξαν δύο μολότοφ και ήρθε αντιμέτωπος μ' έναν κουκουλοφόρο με ένα μπουκάλι στο χέρι, ο οποίος έλουσε με βενζίνη έναν άλλον παριστάμενο και συγχρόνως είπε στον Χατζηιακώβου, "Θα σε κάψω!" Με πυροσβεστήρες έσβησαν τη σκάλα του καταστήματος που είχε πάρει φωτιά.

Η γνώμη μου είναι ότι αυτή τη φορά βγήκαν στους δρόμους αποφασισμένοι να κάψουν και ανθρώπους και όχι μόνο κτίρια.
 
Θυμόμουν νωρίτερα ότι πριν μερικά χρόνια, μια Μεγάλη Εβδομάδα στην Πάτρα, κάτι νεαροί έριχναν μέσα σε ανοιχτά παράθυρα και κάτω από παρκαρισμένα ιχ στρακαστρούκες και κανένας δεν έκανε τίποτα. Ούτε όταν άρχισαν να ρίχνουν σε ένα μαγαζί που μέσα ήταν μόνος ο υπάλληλος έκανε κανείς τίποτα. Όλοι φοβόντουσαν να τους πλησιάσουν και έλεγαν ότι η αστυνομία δεν θα έρθει αν πάρουμε τηλέφωνο. Αυτή την ατιμωρησιά πληρώνουν σήμερα οι τρεις.

Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο ουσιαστικό σχόλιο από όσα έχουν γραφτεί ως τώρα εδώ σχετικά με το θέμα. Παντού ατιμωρησιά, σε οτιδήποτε. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ. Από το λαμόγιο με τις οφσόρ, τους εφοριακούς που τα πιάνουν, τους πολιτικούς που έχουν βολέψει ακόμα και τις γκόμενες των δισέγγονών τους, μέχρι τους μπαχαλάκηδες, τους παράνομους πωλητές, τους δημοσίως διακινούντες ναρκωτικά, τους τύπους που σε προσπερνάνε με 240 από δεξιά, τους πιτσιρικάδες που ρίχνουν τρακατρούκες στα γένια του παπά την ανάσταση, τα χουλιγκάνια που τα σπάνε στα γήπεδα... (ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ; )
 
Εγώ, αν ήμουν αφεντικό μιας τράπεζας, θα το έκλεινα το συγκεκριμένο υποκατάστημα, εκεί που βρίσκεται, για λόγους ασφαλείας. Αν επιπλέον φιλοδοξούσα να παίξω και πολιτικό ρόλο, όπως καληώρα, αν μη τι άλλο θα εφάρμοζα τον πατερναλιστικό καπιταλισμό, που λέει ότι προστατεύεις τους εργαζομένους σου σαν παιδιά σου, ασχέτως αν δεν ανέχεσαι απεργίες και τέτοια. Πού 'ν' το αυτό;

Αν κάποιος σκεφτεί τα παραπάνω σημαίνει ότι μειώνει την ευθύνη των φυσικών αυτουργών; :mad:

Όσο για τα περί πυρασφάλειας, μπορεί να είναι αλήθεια και βεβαίως να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων των κτιρίων που δεν έχουν πυρασφάλεια, αλλά ποιος είπε ότι τα κτίρια που έχουν πυρασφάλεια δεν καίγονται ποτέ αν τους βάλεις επίτηδες φωτιά, με βενζίνη; Ή πως μειώνονται οι ευθύνες των δολοφόνων που έριξαν τις μολότοφ βλέποντας ότι υπήρχαν μέσα άνθρωποι; Δηλαδή, βρήκαμε τώρα τον υπεύθυνο που όπλισε με μολότοφ το χέρι των εμπρηστών; Την απουσία πυρασφάλειας και εκπαίδευσης του προσωπικού;

Τελικά, ακόμα και όταν συμφωνούμε, πρέπει να διαφωνούμε! Εκτός κι αν δίνουμε περισσότερη βάση, αντί για τους συνομιλητές μας, στους αντεπιστέλλοντές μας.

Γενικά, η μετατροπή του κέντρου της πρωτεύουσας ενός κράτους σε πεδίο μαχών κάθε δεύτερη βδομάδα, από μεν τους βανδάλους θεωρείται μεγάλη επιτυχία, διότι μας παίζουν τα κανάλια και βγαίνουμε απ' την ανυπαρξία μας, από δε τη διεθνή κοινή γνώμη ερμηνεύεται ότι η Ελλάδα είναι Ιράκ, η Αθήνα Βαγδάτη. Η Ελλάδα γίνεται πρωτοσέλιδο ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Ο Ομέρ Πριόνης Νικήτας Κακλαμάνης, αφού έκανε απολογισμό των ζημιών στην πόλη, εξερράγη δικαίως χτες στο δελτίο ειδήσεων ρωτώντας πότε επιτέλους θα αποφασίσει κάποιο υπουργείο δημόσιας τάξης να κλείσει τις βιοτεχνίες μολότοφ των διαφόρων συνοικιών (το λέω με δικά μου λόγια). Αλλά θυμόμαστε όλοι τι καταγγελίες έπεσαν το Νοέμβρη για το θέμα. Λες κι άμα έχω στα γραφεία του...στεκιού που νοικιάζω 200 άδεια μπουκάλια, τα έχω γιατί ετοιμάζω έκθεση βιομηχανικής υαλουργίας. Είναι όμως πιο εύκολο, φαίνεται, να χώνεις στην ψύχρα τρία κομμάτια μάρμαρο στο σακίδιο κάποιου και να δείχνεις έτσι ότι έκανες συλλήψεις. Ή μήπως βολεύει η κόλαση, ώστε να συκοφαντούνται οι μεγάλες πλειοψηφίες που αγωνίζονται; Ό,τι κι αν ισχύει, η ατολμία/απροθυμία στην πάταξη του εγκλήματος αποθρασύνει τους εγκληματίες.

Το ότι μια όχι αμελητέα μερίδα της εξεγερμένης μειοψηφίας της νεολαίας (αλλά και μεγαλυτέρων) εκφράζεται μέσα από τη βία αποτελεί πάντως, εκτός των άλλων, την πιο παταγώδη αποτυχία της ελληνικής παιδείας και κοινωνίας. Γιατί δεν είναι 30 άτομα, όπως ανακριβέστατα ισχυριζόταν χτες κάποιος από το δημοσιογραφικό πάνελ του Μέγκα (ο Τσίμας νομίζω, αλλά μπορεί να κάνω λάθος). Είναι πολύ περισσότεροι. Αρκεί μια ματιά κάθε Κυριακή σχεδόν στα γήπεδα, ή ακόμα και στις επισκέψεις των ελληνικών σχολείων στο θέατρο της Επιδαύρου. Εκεί να δείτε θέαμα μαθητών αλλά και καθηγητών. Όχι όλων, φυσικά, αλλά δυστυχώς αυτό που μετρά είναι ο κανόνας, η πλειοψηφία, ή έστω η ευμεγέθης μειοψηφία, για να το πω όσο πιο συγκρατημένα μπορώ.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Με παρεξήγησες: Δεν αναφερόμουν στα λεγόμενά σου, γι' αυτό και δεν έβαλα quote από σένα. Μιλούσα για τους ισχυρισμούς αυτού του κειμένου που κυκλοφόρησε και αποδίδεται σε υπάλληλο της τράπεζας.

Ποιοι είναι οι αντεπιστέλλοντές μας;
 
Το ξέρω πως δεν αναφερόσουν σε μένα, αλλά έθεσα ένα ερώτημα (εκεί με τη φατσούλα mad) που ζητά απάντηση έτσι κι αλλιώς, για τη σωστή οριοθέτηση της συζήτησης. Και ξαναρωτώ και το άλλο: εσύ θα έκλεινες ή όχι το υποκατάστημα της οδού Σταδίου για λόγους ασφαλείας, προτού κατηγορήσεις ως ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας ορισμένα πολιτικά κόμματα, όπως έκανε ο πολιτικά φιλόδοξος Βγενόπουλος; Γιατί ορισμένα ερωτήματα πρέπει να τα απαντάμε, είναι κρίσιμα, κατά τη γνώμη μου. Το αν θα καιγόταν τότε ο φύλακας, που είπε η SBE, δεν νομίζω ότι εξαντλεί το θέμα ούτε το ερώτημά μου.

Οι αντεπιστέλλοντές μας είναι αυτοί/ές που μας στέλνουν ιμέιλ και μας λένε διάφορα.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ναι, εγώ μπορεί να είχα κλείσει το υποκατάστημα για λόγους ασφαλείας, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι υπεύθυνος γι' αυτό είναι αποκλειστικά ο Βγενόπουλος. Ίσως δεν είχε σωστές εισηγήσεις από τους υπευθύνους ασφαλείας.
Από την άλλη πλευρά, όπως είδαμε πιο πάνω από τη μαρτυρία του διευθυντή του Ιανού, το σκηνικό επαναλήφθηκε και στο μαγαζί του.
 
Η ουσία παραμένει ότι οι γνωστοί-άγνωστοι αμαυρώνουν συστηματικά τις διαδηλώσεις, προκαλούν καταστροφές στη δημόσια περιουσία, τώρα θρηνήσαμε και θύματα (απίστευτο!) και μέσα σε όλο αυτό το χαμό, η αστυνομία δηλώνει "ότι ψάχνει τουλάχιστον τρία άτομα για τον εμπρησμό". Στο μεταξύ βέβαια, ρίχνουν και κανά μπουκέτο σε όποιον κακομοίρη έχει την ατυχία να βρεθεί μπροστά τους (όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται κυρία-κάτοικος των Εξαρχείων, βλ. σύνδεσμο), ενώ η αδιαφορία και η ατιμωρησία όπως είπε ο Κόμης έχει φτάσει στο αποκορύφωμα. Η διαλεύκανση εγκλημάτων και η σύλληψη εγκληματιών εναπόκειται πλέον στη Θεά Φορτούνα. Ποιος είπε ότι η τύχη βοηθά τους τολμηρούς; Άνθρωποι τύχης είδωλον επλάσαντο πρόφασιν ιδίης αβουλίης.
 
Όχι μόνο η κάτοικος των Εξαρχείων. Έγινε χαμός χτες στα Εξάρχεια απ' ό,τι καταλαβαίνω. Ένστολοι προστάτες (του πολίτη) έκαναν επίθεση και στο στέκι μεταναστών.
 
Έμεινε μέσα, υποθέτω, για να υπερασπιστεί το μαγαζί του, που όμως ήταν άδειο όχι γιατί το είχε κλείσει ο ίδιος αλλά γιατί απεργούσαν οι υπάλληλοί του. Διαφορετική δηλαδή περίπτωση. Και έχω πει, τότε με τους καταστηματάρχες της Πάτρας και τη Χρυσή Αυγή στα Δεκεμβριανά, ότι κάποια μέρα κάποιος θα τραβήξει πιστόλι ενάντια σ' αυτόν που θα του πει "θα σε κάψω", κι εγώ δεν θα τον κατηγορήσω, όπως δεν κατηγορεί η κοινή γνώμη ξένων χωρών αυτοαμυνόμενους μαγαζάτορες και άλλους σε ανάλογες περιπτώσεις, ασχέτως των σοβαρότατων νομικών συνεπειών της πράξης τους. Η αυτοάμυνα είναι άλλωστε η ultima ratio του NRA. Με τη λιποψυχία της, η failed political class της Ελλάδας σπρώχνει προς τα κει τους πολίτες της. Ή πάλι, αντί να χτυπά εκεί που πρέπει, απλώς νομιμοποιεί την αστυνομική αυθαιρεσία, αναπαράγοντας έτσι και οξύνοντας το πρόβλημα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μπορεί να έχεις μίσος για τους αντιεξουσιαστές, αλλά μην τυφλώνεσαι κιόλας:)

Λίγα λόγια, όχι μόνο γιατί κοντά στη φόρτιση υπάρχει και ο φόρτος, αλλά και γιατί αυτά τα πράγματα θέλουν και την ψυχρή θεώρηση της αποστασιοποίησης.

Δεν μισώ τους «αντιεξουσιαστές» γιατί στο μυαλό μου η λέξη έχει άλλη ιερότητα και δεν θέλω να τη χαρίσω (μέσα μου, όχι ορολογικά) σε τούτους εδώ, όποιοι και να ’ναι. (Λέξεις όπως μπαχαλάκηδες, ταραξίες, τραμπούκοι, μου αρέσουν περισσότερο, στις ηπιότερες θεωρήσεις μου.) Η προσέγγισή μου στο κείμενο ήταν περισσότερο «δημοσιογραφική», αν και είχα ήδη εκνευριστεί από τοποθετήσεις σε άλλους χώρους, όπου όλο το φταίξιμο πήγαινε στον διευθυντή του καταστήματος και τον Χρυσοχοΐδη. Όταν λοιπόν η πρώτη κύρια «κατάθεση» μέσα στο δικό μας φόρουμ ήταν τα περί «δόλου του Βγενόπουλου», που μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει (τους έστειλε εκεί για να καούν και να μπορεί να κάνει τις δηλώσεις που έκανε και ό,τι άλλο προκύψει για τα σχέδια που του αποδίδονται), το θεώρησα τεράστια (και ύποπτη) εκτροπή της συζήτησης από το κύριο φαινόμενο (και την κύρια ευθύνη) προς τη μόνιμη επωδό (και «άλλοθι») «για όλα φταίει το κεφάλαιο».

Αναρωτιέμαι λοιπόν αν αυτή τη στιγμή θα πρέπει να προβληματιστούμε σαν κοινωνία για την πυρασφάλεια ή για την τυφλή βία. Είναι αυτό που συνέβη η κατάλληλη ευκαιρία να συζητήσουμε για τις ευθύνες του κεφαλαίου στα εργατικά ατυχήματα; Ή μήπως για τις τυχόν πολιτικές φιλοδοξίες του Βγενόπουλου; Και αν, ας πούμε, αποδειχτεί το κείμενο προβοκατόρικο και αναληθές, θα είναι ευκαιρία να απαλλάξουν κάποιοι άλλοι το κεφάλαιο από τις ευθύνες του και να αρχίσουμε συζήτηση για τα ανυπόγραφα κείμενα του διαδικτύου;

Το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η τυφλή βία. Θα περιμένουμε πότε θα φτιάξουμε τη σωστή κοινωνία που οραματιζόμαστε ή να πάρουμε και κανένα μέτρο στο μεταξύ; Ή θα το κάνουμε Φαρ Ουέστ που λέει κι ο Κώστας; Πρέπει ή δεν πρέπει, με το που εμφανίζονται σε διαδηλώσεις οι συγκεκριμένες ομάδες, να απομονώνονται αμέσως από τους υπόλοιπους διαδηλωτές και να, ξερωγώ, οι αρμόδιοι να τους πηγαίνουν σηκωτούς σε κανένα ζαχαροπλαστείο για τη διάρκεια της διαδήλωσης; Τι πρέπει να απαιτήσουμε από την πολιτεία;
 
Top