Οι νεκροί από μολότοφ / Οι νεκροί στη Marfin

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Για το θέμα των σκοπιμοτήτων δεν μπορώ να εκφράσω άποψη, εξάλλου ούτε καν ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι δεν έχω καταφέρει να βρω. Για το θέμα των αναβολών, ωστόσο, νομίζω ότι είναι κάτι που ταλαιπωρεί γενικώς τους πολίτες της χώρας, συχνά μάλιστα (όπως συζητούσαμε και με αφορμή την συμπεριφορά της Κωνσταντοπούλου ως συνηγόρου υπεράσπιστης βιαστή εδώ) το εκμεταλλεύονται και οι συνήγοροι με σκοπό να επιτύχουν παραγραφή και/ή αποφυλάκιση.

Επαναλαμβάνω ότι δεν γνωρίζω επαρκώς την υπόθεση αυτή, κυρίως γιατί δεν έχει καλυφθεί ακόμα επαρκώς από τα ΜΜΕ, δηλαδή δεν έχουν δοθεί αρκετά στοιχεία για το πώς έγινε η σύλληψη, με βάση τι πληροφορίες και τέτοια. Όμως, αναβολές δίνονται σε πάμπολλες ποινικές υποθέσεις, από τρανταχτές (υπόθεση Τσοχατζόπουλου και Ψωμιάδη) μέχρι λιγότερο τρανταχτές, όπως και σε αστικές, και για διάφορους λόγους. Διαβάζω ότι την αναβολή τη ζήτησε ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, η οποία είναι οι συγγενείς των θυμάτων, νομίζω. Τραβηγμένο μου φαίνεται να ήθελαν επίτηδες οι συγγενείς των θυμάτων ή ο δικηγόρος τους να παραταθεί αυτή η δίκη - αλλά και πάλι, δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, για να το λες, κάτι θα ξέρεις.
 
(Καθημερινή)
Αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω η εκδίκαση του δολοφονικού εμπρησμού της Marfin, για τον οποίο κατηγορούνται δύο άτομα, καθώς η δικάσιμος είχε προσδιοριστεί για τις 14 Μαΐου, εντός της προεκλογικής περιόδου, και ως εκ τούτου θα αναβληθεί.

Παράλληλα, σε μερικές εβδομάδες αναμένεται να καθαρογραφεί η απόφαση, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκαν οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους -στελέχη της Marfin- καθώς δεν είχαν φροντίσει να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί η τραγωδία. Η απόφαση αναμένεται να συζητηθεί σε δεύτερο βαθμό. Ωστόσο, σύμφωνα με νομικές πηγές, η σημασία της έγκειται στο ότι αφήνει ανοιχτά «παράθυρα» προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα για τυχόν ευθύνες και άλλων ατόμων που δεν βρέθηκαν εξαρχής στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Να προσθέσουμε ότι αυτό συμβαίνει λόγω της αποχής διαρκείας που κήρυξαν οι δικηγόροι, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, με αφορμή τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Φαντάζομαι ότι αν όχι όλες, τουλάχιστον οι περισσότερες δίκες αυτό το διάστημα θα αναβάλλονται.

Αναβολές:

Για την διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

http://www.dsa.gr/δελτία-τύπου/αποφ...υ-του-δσα-για-αποχή-διαρκείας-από-δευτέρα-812
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και με την ευκαιρία, τα ονόματα των κατηγορουμένων έχουν δοθεί στη δημοσιότητα; Στο άρθρο μόνο κάποιες αναφορές για την καταγωγή βλέπω, καθώς και ότι είναι και οι δύο ελεύθεροι μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.
 

rogne

¥
Και με την ευκαιρία, τα ονόματα των κατηγορουμένων έχουν δοθεί στη δημοσιότητα; Στο άρθρο μόνο κάποιες αναφορές για την καταγωγή βλέπω, καθώς και ότι είναι και οι δύο ελεύθεροι μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

Έχουν δημοσιοποιηθεί προ πολλού τα ονόματά τους, για τον έναν μάλιστα έχουν γίνει και δηλώσεις, εκδηλώσεις, διαδηλώσεις (τον άλλον φαίνεται ότι δεν τον ξέρουν πολλοί).

ΥΓ. Αν ήταν η πρώτη αναβολή, να τη δεχτώ την αποχή των δικηγόρων ως σοβαρό λόγο (για τόσο σοβαρή δίκη). Αλλά είναι η τρίτη, τέταρτη; Κανείς δεν θυμάται πια... Έχω γράψει παραπάνω τι μου δείχνει εμένα αυτό, απλώς πλέον αναρωτιέμαι πού μπορεί να φτάσει η βαλίτσα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δυστυχώς, έτσι συμβαίνει στην ελληνική δικαιοσύνη. Στην οικογένειά μου φέτος τελεσιδίκησε* αστική υπόθεση που είχε κινηθεί το 2006, μεταξύ άλλων επειδή η υπόθεση είχε πάρει σίγουρα μία αναβολή λόγω παλαιότερης αποχής των δικηγόρων, μη σου πω και δύο - δε θυμάμαι πια. Δίκιο έχεις πάντως που διαμαρτύρεσαι, ωστόσο για να δικηγορήσει κάποιος σε αυτές τις περιπτώσεις, από όσο ξέρω, πρέπει να πάρει άδεια από το Σύλλογό του, αλλιώς δεν έχει σχετικό δικαίωμα. Δηλαδή -και πάλι από όσο ξέρω- σε περιπτώσεις αποχής ή κωλύματος δικηγόρων ή δικαστών δυστυχώς οι αναβολές είναι συνηθισμένη υπόθεση.

Για παράδειγμα, όπως έλεγα και πιο πάνω, στην υπόθεση του βιαστή με τις τυρόπιτες που υπεράσπιζε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η δίκη είχε πάρει πάρα πολλές αναβολές επειδή η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν σε άλλη δίκη και δεν μπορούσε να παραστεί στη συγκεκριμένη.

________________
*Όταν λέω «τελεσιδίκησε» δεν συμπεριλαμβάνω τον Άρειο Πάγο, εννοώ μέχρι το δεύτερο βαθμό...
 
Σας νικάμε άνετα: για τη δική μου οικογένεια, τον φετινό Οκτώβριο βγήκε η απόφαση του Εφετείου για αστική υπόθεση που ξεκίνησε το 1983!
 

rogne

¥
Καλά, ναι, για τις αστικές υποθέσεις το όριο είναι η αιωνιότητα. Εδώ όμως δεν είναι καν μια απλή ποινική υπόθεση. Όλοι θυμόμαστε σαν χτες τόσο το συμβάν της Μαρφίν όσο και τις πολλαπλές του πολιτικές χρήσεις εδώ και πέντε χρόνια σχεδόν. Υπάρχει εδώ μια καθόλου αμελητέα διαφορά σε σχέση με την υπόθεση του βιαστή και την Κωνσταντοπούλου, που προφανώς δεν έχει να κάνει με τη σοβαρότητα των ίδιων των υποθέσεων. Γι' αυτό και δεν συμφωνώ ότι πρέπει να εξαντληθεί το ενδιαφέρον μας για την υπόθεση αυτή σε αναστεναγμούς μπροστά στις κολασμένες καθυστερήσεις απόδοσης δικαιοσύνης στο Ελλάντα. Λίγη τσίπα να υπήρχε, λίγη αμεροληψία, λίγη (ας το πω) αθωότητα δικαιοσύνης και πολιτείας, η συγκεκριμένη υπόθεση θα 'χε εκδικαστεί αμέσως. Το ότι δεν εκδικάζεται δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι δεν συμφέρει να εκδικαστεί. Και περιμένω να με διαψεύσει η ιστορία.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Παρακολουθώντας τον βρετανικό Τύπο μένω έκθαμβη που διάφορες υποθέσεις εκδικάζονται σε τόσο σύντομο διάστημα που ακόμα θυμάμαι όλες τις λεπτομέρειες που είχα διαβάσει στα αρχικά ρεπορτάζ. Μιλάμε για διάστημα μερικών μηνών και ποτέ άνω των δύο ετών.
 

SBE

¥
Αυτό γίνεται Άλεξ γιατί δεν υπάρχουν καθυστερήσεις γενικότερα στο σύστημα (ούτε απεργίες, αποχές κλπ) και φυσικά έχει να κάνει και με το κοινό δίκαιο και το ότι κρίνεται ο κατηγορούμενος από τους συμπoλίτες του. Για παράδειγμα, οι υποθέσεις που έχουν να κάνουν με παραβασεις ΚΟΚ, χρέη, μικροζημιές, κλοπές, ναρκωτικά κλπ απασχολούν τους ειρηνοδίκες (magistrates) που είναι εθελοντές χωρίς πτυχίο νομικής. Πέρσι είχα κοιτάξει πώς μπορεί να γίνει κανείς εθελοντής, και το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι μόνιμος κάτοικος (όχι πολίτης), να έχεις καλές συστάσεις και καθαρό ποινικό μητρώο και να είσαι διαθέσιμος 15 προκαθορισμένες εργάσιμες το χρόνο, που μπορέι να είναι 30 μισές. Η επιλογή γίνεται με συνέντευξη και ακολουθεί εκπαίδευση για λίγο καιρό. Το δικαστηριο ειναι τριμελές (τρεις εθελοντές) κι έχει βοηθό μόνιμο υπάλληλο με νομικές γνώσεις, τον οποίο μπορείς να συμβουλευτεί ή μπορείς να παραπέμψει την υπόθεση στο κανονικό δικαστήριο- όπου καταλήγουν και οι εφέσεις. Αυτό το σύστημα θυμίζει λίγο τους δικαστές στην Άγρια Δύση που βλέπουμε στα παλιά γουέστερν, αλλά σημαίνει ότι ξαλαφρώνει το σύστημα για τις πιο σοβαρές υποθέσεις. Αλλά δεν ξέρω αν θα ήθελα κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Τώρα, επί του ζητήματος: Rogne, δεν είναι δίκαιο για τους άλλους υπόδικους που εκκρεμούν οι υποθέσεις τους να δίνεται προτεραιότητα σε όσες περιπτώσεις έχουν απασχολήσει περισσότερο τα ΜΜΕ. Ισονομία δεν έχουμε;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ας με διαψεύσουν όσοι γνωρίζουν καλύτερα, αλλά έχω την εντύπωση ότι προβλέπεται ειδική κατηγορία δικών με ξεχωριστό κοινωνικό ενδιαφέρον, ακριβώς για να προχωράνε πιο γρήγορα.
 

SBE

¥
Kι αν έχουν μαζευτεί πολλές με ειδικό ενδιαφέρον; Τότε πάλι κολλάμε.
 
Ας δούμε την ουσία αυτού που λέει ο rogne: ότι πρόκειται για αθώους που δεν θα 'πρεπε η αστυνομία να τους έχει ποτέ παραπέμψει στη Δικαιοσύνη, γιατί οι αποδείξεις της αθωότητάς τους είναι σκαστές, ή μάλλον γιατί οι ενδείξεις της ενοχής τους είναι της πλάκας. Το ότι η αστυνομία τούς παρέπεμψε παρ' όλα αυτά, εν γνώσει της, δημιουργεί περαιτέρω την υποψία ότι θέλησε έτσι να κρύψει τους πραγματικούς ενόχους, που τους γνωρίζει, που μπορεί να είναι προβοκάτορές της ή και χρυσαυγίτες. Άντε βγάλε άκρη, προκειμένου για ένα χώρο που από καταβολής Μεταπολίτευσης θητεύει στη βία και στην ανωνυμία. Πάντως θυμάμαι έναν προηγούμενο αναρχικό κρατούμενο, της εποχής του εμπρησμού στη Μάρφιν, ο οποίος μέσα από τη φυλακή είχε στείλει κείμενο όπου στηλίτευε τους εμπρηστές, που με την ανευθυνότητά τους είχαν χρωματίσει μια καθ' όλα αξιέπαινη πράξη όπως ο εμπρησμός μιας Τράπεζας με απαίσια χρώματα λόγω των θανάτων. Ο συγκεκριμένος δεν είχε εκφράσει καμιά αμφιβολία για το ότι οι δράστες ανήκαν στο χώρο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει και πολλά, γιατί ένας πράκτορας δεν αυτοσυστήνεται σαν τέτοιος.

Τέλος πάντων, αυτό που θέλει να πει ο rogne, αν καταλαβαίνω σωστά, είναι ότι οι αναβολές οφείλονται μάλλον στην απροθυμία της αστυνομίας και του κρατικού μηχανισμού να ρεζιλευτεί από μιαν αθώωση, να εκτεθεί κατά συνέπεια σε ενοχλητικά ερωτήματα όπως τα παραπάνω, και να χρεωθεί το κόστος από την αγανάχτηση των οικογενειών των θυμάτων, για την κοροϊδία της δήθεν "έρευνας".
 

rogne

¥
@ Costas: This.
@ SBE: Όσες δίκες με "ειδικό ενδιαφέρον" καθυστερούν κάνουν πολύ άσχημα (και πιθανώς ξέρουν ακριβώς τι κάνουν).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Εντωμεταξύ οι αυτοαποκαλούμενοι αντιεξουσιαστές καίνε τρόλεϊ — γιατί; Είναι εξουσία ο ΟΣΥ; Είναι εξουσία αυτοί που χρησιμοποιούν τρόλεϊ; Πάμε/νε καλά;
 
Η φιλοσοφία τους είναι "κάψε, σπάσε", ή " καίω, άρα υπάρχω ". Άλλωστε είναι " αυτόνομοι ", "αδιαμεσολάβητοι", ανώνυμοι και κουκουλωμένοι, και επίσης ξέρουν ότι στην τωρινή συγκυρία έχουν και την δυσφορούσα ανοχή, αλλά πάντως ανοχή, της κυβέρνησης.
 

rogne

¥
Ας μην παραλείψω να το σημειώσω: πριν από λίγες μέρες, η "πολύκροτη" δίκη για τη Marfin πήρε αναβολή για τον Σεπτέμβριο του 2016. Προσοχή: όχι διακοπή λόγω της αποχής των δικηγόρων (είχε γίνει κι αυτό το προηγούμενο διάστημα, τρις), αλλά κανονική αναβολή, αν και είχε ήδη ξεκινήσει.
 
Top