Νεολογισμοί (Neologisms)

Zazula

Administrator
Staff member
κοντολήξιμος, κοντολήξιμη, κοντολήξιμο (επίθ.) αυτός που έχει κοντινή ημερομηνία λήξης (συνήθ. επί τροφίμων κ.ά. προϊόντων που πρέπει να έχουν αναλωθεί μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία). Παρότι η λέξη έχει ελάχιστα ευρήματα, χρησιμοποιείται κανονικά σε χώρους όπως σουπερμάρκετ, βιομηχανίες τροφίμων και εταιρείες logistics. Ο λόγος γι' αυτό είναι προφανής: Τα κοντολήξιμα (προϊόντα) αφενός μεν είναι σημασιακά διαυγή (δηλ. γίνεται άμεσα αντιληπτό το τι σημαίνουν), αφετέρου δε η όποια εναλλακτική συνώνυμη έκφραση έχει πολύ ψηλό δείκτη μπλαμπλά.

Ας δούμε τώρα τον μηχανισμό σχηματισμού τής λέξης: Το ρ. λήγω δίνει παράγωγα επίθετα με το θέμα -ληκ-, και συγκεκριμένα στη μορφή -ληκτος και -ληκτικός· εξαίρεση είναι η λ. αληγής, στον σχηματισμό της οποίας πιθανότατα επέδρασε η αναλογία προς τη λ. συνεχής. Επίσης το ρ. λήγω έχει τις ακόλουθες μετοχές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θέση επιθέτου: λήγων (απ' όπου και η λήγουσα κι ο λήγοντας), λήξας και ληγμένος· από τις μετοχές η μοναδική που θα μπορούσε να μας φανεί χρήσιμη (αν καλούμασταν να κατασκευάσουμε τη λέξη από την αρχή) είναι η λήγων.

Εντούτοις, όπως παρατηρούμε, από τους φυσικούς ομιλητές επιλέχθηκε ο σχηματισμός με βάση το παραγωγικό τέρμα επιθέτων -(ξ)ιμος· από άποψη κατασκευής μια τέτοια επιλογή φρονώ πως στέκει είτε θεωρηθεί ότι η παραγωγή έγινε από το ουσ. λήξη (πρβλ. συντάξιμος από το σύνταξη) είτε απευθείας από το ρ. λήγω (πρβλ. εκλέξιμος από το εκλέγω). Ωστόσο ένα καίριο εμπόδιο είναι το σημασιακό· επειδή η κατάληξη -ιμος χρησιμοποιείται για να δηλώσει καταλληλότητα ή δυνατότητα (βλ. Επίθετα σε -ιμος). Επομένως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αναμέναμε να σχηματιστεί π.χ. τύπος *κοντολήγων —πράγμα απ' την άλλη μεριά που δεν είναι εύλογο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ρήμα *κοντολήγω— ή ακόμη και κοντόληκτος, αλλά αυτό δεν συνέβη. Ίσως δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να ήταν εξαρχής ζητούμενο το να αποφευχθεί ένας υπερβολικά λόγιος τύπος — πράγμα στο οποίο ενδεχομένως να συνέτεινε και το παραγωγικό πρόθημα κοντο-. Με την ευκαιρία, είναι σκόπιμο να προσθέσουμε ότι αυτό το κοντο- δεν σχετίζεται άμεσα με το επίθ. κοντός αλλά με το επίρρ. κοντά (εδώ με τη χρονική έννοια — πρβλ. κοντοβασίλεμα).

Ανακεφαλαιώνοντας, ο κοντολήξιμος είναι ένας νεολογισμός που αρχικά μας ξενίζει με το γεγονός ότι η κατάληξη -ιμος δεν δένει με τη σημασία της λέξης (είναι το πρώτο επίθετο εις -ιμος που βλέπω να ξεφεύγει από τη νόρμα — εάν γνωρίζετε εσείς κάποιο άλλο, παρακαλώ πείτε το). Ωστόσο παρατήρησα ότι ακόμα κι όσοι τον ακούν για πρώτη φορά (αναφέρομαι σε απλούς χρήστες της γλώσσας, όχι σε ειδικούς) αντιλαμβάνονται αμέσως κι απροβλημάτιστα το τι πραγματικά σημαίνει: με κοντινή λήξη, που λήγει εδώ κοντά — εγγύτατης λήξης, αν προτιμάτε. Οπότε πιστεύω ότι τελικά θα εδραιωθεί παρά τον στρεβλό μηχανισμό παραγωγής του — εκτός κι αν κάποια λαθοθηρική σταυροφορία ξεκινήσει κάποτε για να τον λήξει. :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Σκεφτόμουν μήπως θα έπρεπε, σαν το βραχύβιο, να φτιάξουμε το βραχύληκτο. Αλλά η ζωή του είναι βραχεία — και η λήξη του ταχεία. Οπότε: ταχύληκτο. Κατά το ταχύπηκτο.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ πάντως, άλλο πράγμα θα καταλάβαινα από το ταχύληκτος, δηλαδή κάτι με εξαρχής σύντομη λήξη (αλλιώς: βραχεία διάρκεια ζωής, βραχύβιο) και άλλο από το κοντόληκτος (που θα προτιμούσα), δηλαδή κάτι που μπορεί να έχει και μακρά διάρκεια ζωής, αλλά η λήξη του είναι πια πολύ κοντά (και π.χ. το βγάζουμε να το πουλήσουμε μισοτιμής).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Σκεφτόμουν μήπως θα έπρεπε, σαν το βραχύβιο, να φτιάξουμε το βραχύληκτο. Αλλά η ζωή του είναι βραχεία — και η λήξη του ταχεία. Οπότε: ταχύληκτο. Κατά το ταχύπηκτο.
Κάτσε, κάτσε δεν είπε κανείς ότι τα κοντολήξιμα προϊόντα έχουν βραχύ διάστημα ωφέλιμης ζωής — επίτρεψέ μου να εξηγήσω: Ένα σουπερμάρκετ παραλαμβάνει τυποποιημένα λουκάνικα σε συσκευασίες με ημερομηνία λήξεως μετά από 18 μήνες. Ένα τέτοιο προϊόν δεν θεωρείται ούτε βραχύληκτο ούτε ταχύληκτο — καθότι ούτε το χρονικό διάστημα είναι βραχύ, ούτε η λήξη επέρχεται ταχύτερα απ' ό,τι στα υπόλοιπα προϊόντα. Κάνουμε τώρα fast-forward στον χρόνο και είμαστε στο ίδιο σουπερμάρκετ, μόνο που αυτήν τη φορά μένουν 10 μέρες από την ημερομηνία λήξεως κι έχουν μείνει κάποιες συσκευασίες απούλητες. Στο ίδιο σούπερ υπάρχει και ποσότητα του αυτού είδους από μεταγενέστερες παραλαβές, με φυσικά μεγαλύτερο ωφέλιμο διάστημα ζωής. Το σούπερ βγάζει (μόνον) τα κοντολήξιμα λουκάνικα σε προσφορά, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν στην κανονική τιμή. Επίσης, ακούς τον επιβλέποντα να λέει στο προσωπικό που φτιάχνει τα ράφια με τα τρόφιμα «να βάζουν τα κοντολήξιμα μπροστά-μπροστά στο ράφι», ώστε αυτά να φεύγουν πρώτα (σε σχέση με τα υπόλοιπα όμοια).
 

nickel

Administrator
Staff member
Δύο (τουλάχιστον) νεολογισμοί στον σημερινό Μπουκάλα. Ο γραμμιτζής έχει μερικά χρόνια στην πλάτη του και είναι μάλλον αυτός που ακολουθεί την κομματική γραμμή (ή όποια γραμμή τού επιβάλλουν εκεί όπου δραστηριοποιείται).

Ο αυθορμητίας είναι (διαδικτυακός) πρωτολογισμός του Μπουκάλα: στο ξεκίνημα του άρθρου, περίπου στο στιλ «Τον αυθορμητισμό πολλοί ηγάπησαν, τον αυθόρμητο ουδείς», ο Μπουκάλας γράφει: «Το αυθόρμητο πολλοί το αγάπησαν και το δοξολόγησαν. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους αυθορμητίες, με τους αδέσποτους, δηλαδή με τον αυθορμητισμό όταν παύει να αφορά την περιοχή των ευχολογίων και αποκτά πραγματική υπόσταση, μαζική, πολιτική». Το 2006 ο Μπουκάλας πάλι είχε πρωτοσερβίρει τον όρο, μέσα σε εισαγωγικά εκείνη τη φορά: Εννοώ τη φράση «να μην ανοίξω το στόμα μου», που ξέφυγε κάποια στιγμή από τα χείλη ενός άλλου «αυθορμητία», του κ. Γ. Τράγκα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μήπως εννοεί τους αυθορμητιστές;
Μπα, ο Μπουκάλας κατά κανόνα ξέρει πολύ καλά τι λέει. Ο αυθορμητίας είναι σαν τον τολμητία, ενώ οι αυθορμητιστές εντάσσονται στον αυθορμητισμό με τη μορφή του ισμού: στον επαναστατικό αυθορμητισμό (revolutionary spontaneity, spontaneism).
 

Zazula

Administrator
Staff member
θερμαλισμός (ο) το ευρύ πεδίο θεραπευτικών και προληπτικών για την υγεία εφαρμογών, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη χρήση φυσικών ιαματικών πόρων [πηγή: Σύνδεσμος Δήμων & Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας] — 8270 ευρήματα στο γκουγκλ σήμερα. Ελληνογενής ξένος όρος (γαλλ. thermalisme, αγγλ. thermalism, καταλαν. termalisme). Αναμενόμενα παράγωγα (λόγω ύπαρξής των αντίστοιχων, επίσης ελληνογενών, ξενικών όρων): υδροθερμαλισμός από το hydrothermalisme / hydrothermalism / hidrotermalisme.

θερμαλιστικός, θερμαλιστική, θερμαλιστικό που έχει σχέση με τον θερμαλισμό: θερμαλιστικό κέντρο.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
ανεβαστής: uploader. (Και μία ανεβάστρια με αυτή τη σημασία, το τρίτο εύρημα).

Για το ανεβαστήρι, εδώ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Τώρα άκουσα στην εκπομπή Esc (ΕΤ1) τους Κλάιν Μάιν να μιλάνε για ψινγκλ (ή ίσως να γράφεται ψηνγκλ) για το ψηφιακό σινγκλ (digital single).
 

nickel

Administrator
Staff member
Με την ευκαιρία, να αναρωτηθώ αν έχει μπει ο ντελιβεράς (πληθ. ντελιβεράδες) στο δικό σας ΛΝΕΓ, να συγχαρώ το slang.gr που έχει εγγραφή ντελιβεράς και να παρακαλέσω να κάνετε ντιλίτ κάθε ντιλιβερά που βρίσκετε στο δρόμο σας (και αναφέρομαι αποκλειστικά στη λέξη όταν γράφεται με «ντι»).
 
Ψυχοερευνήτρια, κν. καφετζού κττ.

 

nickel

Administrator
Staff member
Αν τύχει να πέσετε πάνω στην αδερματογλυφία και θέλετε οπωσδήποτε να ξέρετε τι σημαίνει χωρίς να αρχίσετε τις μαντεψιές:

Adermatoglyphia is a rare medical condition which causes a person to have no fingerprints. There are only four known extended families worldwide which are affected by this condition.
http://en.wikipedia.org/wiki/Adermatoglyphia


Ξέρετε... Όταν δεν βρίσκουν δακτυλικά αποτυπώματα στο τόπο του εγκλήματος και ο επιθεωρητής προστάζει «Round up the usual suspects», πηγαίνουν και συλλαμβάνουν μέλη αυτών των τεσσάρων οικογενειών.
:)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ξέρετε... Όταν δεν βρίσκουν δακτυλικά αποτυπώματα στο τόπο του εγκλήματος και ο επιθεωρητής προστάζει «Round up the usual suspects», πηγαίνουν και συλλαμβάνουν μέλη αυτών των τεσσάρων οικογενειών.:)
Πλάκα πλάκα, κάποιοι που είχαν επιλέξει για τις προσωποποιημένες πινακίδες τους τη λέξη UNKNOWN, λάμβαναν όλες τις κλήσεις όπου ο παραβάτης ήταν άγνωστος (γι' αυτό νομίζω κάποιες πολιτείες την συμπεριλαμβάνουν πλέον στα μη αποδεκτά αιτήματα για vanity plates).
 
Titostalgija = Νοσταλγία του Τίτο και (στοιχείων) της εποχής του. Τίτλος βιβλίου του Mitja Velikonja (από Monde diplomatique, Αύγ. 2011, σελ. 16: Balade en 'Yougonostalgie', του Jean-Arnault De'rens), Titostalgija. Studija nostalgije po Josipu Brozu, Mirovni Institut, Λιουμπλιάνα 2009.

Επίσης λέει ότι "διακρίνονται πια οι Bosniaques (Σλάβοι μουσουλμάνοι) από τους Bosniens (το σύνολο των κατοίκων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης)".
 

pidyo

New member
Επίσης λέει ότι "διακρίνονται πια οι Bosniaques (Σλάβοι μουσουλμάνοι) από τους Bosniens (το σύνολο των κατοίκων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης)".
Νομίζω υπάρχει και στα ελληνικά η διάκριση, Βοσνιάκοι (απ' όπου και το συχνό επίθετο) και Βόσνιοι.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επίσης υπάρχει Μποσνιάκος και πρέπει να σκεφτούμε μήπως υπάρχει σχέση και με τους Μποσινάκηδες.
 

pidyo

New member
Ενδιαφέρον άρθρο (τώρα το διάβασα). Μεταξύ άλλων, ένας ακόμη νεολογισμός, με πολλά γκουγκλίσματα στα αγγλικά και στα γαλλικά, η Γιουγκόσφαιρα (Yougosphère / Yougosphere), που παραπέμπει στη διάθεση οικονομικών, πολιτικών και, κυρίως, πολιτιστικών ανταλλαγών και γενικότερης επαναπροσέγγισης των κρατών στα οποία διασπάστηκε η Γιουγκοσλαβία.
 
Top