Γιατί δεν θα υπάρξει συμφωνία

Οι εταίροι, δανειστές, θεσμοί, τροϊκανοί, θεσμοϊκανοί, βρυξελλομαδιστές, όπως θέλετε πείτε τους, συμφωνούν. Συμφωνούν ότι η ελληνική οικονομία νοσεί. Συμφωνούν ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα της ευρωζώνης που αρνείται πεισματικά να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, επιμένοντας σε έναν αναχρονιστικό, βαθιά αντιπαραγωγικό κρατισμό. Συμφωνούν ότι για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης πρέπει να μεταρρυθμιστεί: να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, να απελευθερωθεί η αγορά εργασίας, να μειωθεί η γραφειοκρατία, να περιοριστεί η δυνατότητα κάποιων ευνοημένων ομάδων να ζουν παρασιτικά εις βάρος άλλων, να μειωθούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, να μειωθεί το μέγεθος του δημοσίου. Συμφωνούν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα έρθει (αν έρθει) από την ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι από τον δημόσιο τομέα.

Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί. Συμφωνεί με τη φωνασκούσα πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι για όλα τα κακά μας φταίνε κάποιοι άλλοι. Ποιοι; Πολλοί. Πρώτα απ’ όλα, οι ξένοι. Παλαιότερα οι Αμερικανοί, εσχάτως οι Γερμανοί, σύντομα ξανά οι Αμερικανοί. Μετά, οι ντόπιοι δοσίλογοι, τα όργανα των ξένων. Οι πλουτοκράτες, οι μιντιάρχες, οι κάθε κοπής ολιγάρχες. Φταίνε επίσης αφηρημένες έννοιες όπως ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, ο νεοφιλελευθερισμός και κάθε λογής άλλοι –ισμοί. Ακρωνύμια όπως το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και το ΤΧΣ. Αλλά και ορισμένες νέες λέξεις που εσχάτως προστέθηκαν στο πολιτικό μας λεξιλόγιο, όπως το «μνημόνιο»: ένας μπαμπούλας που συνοψίζει την πηγή όλων των δεινών μας σε μόλις τέσσερις συλλαβές, μολονότι πρόκειται για μια ουδέτερη έννοια, κενή περιεχομένου. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ποιοι ακριβώς είναι οι φταίχτες, αρκεί να μπορείς να τους δείξεις με το δάχτυλο —ή έστω να τους υποδείξεις ως αφηρημένες κατασκευές—, ώστε να χρεώσεις όλη την ευθύνη επάνω τους. Η ελληνική κυβέρνηση και η φωνασκούσα πλειοψηφία συμφωνούν επίσης ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα, μόνο να ξαναφυτέψουμε το λεφτόδεντρο που οι άκαρδοι ξένοι και οι γηγενείς υπηρέτες τους έκοψαν τον Μάρτιο του 2010. Συμφωνούν ότι οι κακοί ξένοι κατέστρωσαν και εκπόνησαν ένα μοχθηρό σχέδιο καθυπόταξης του ελληνικού λαού, σε αγαστή συνεργασία με τους δοσίλογους τροϊκανούς του εσωτερικού, τους οποίους οφείλουμε να κρεμάσουμε στο Σύνταγμα. Συμφωνούν επίσης ότι οι ίδιοι δεν ευθύνονται για τίποτα. Για ό,τι κακό έχει συμβεί φταίνε κάποιοι άλλοι. Και για ό,τι κακό συμβεί στο μέλλον πάλι θα φταίνε κάποιοι άλλοι.

Αυτοί οι δύο κόσμοι δεν τέμνονται. Ακόμη και αν αύριο υπογράψουμε συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές-τοκογλύφους και πάρει παράταση το ψυχόδραμα των τελευταίων ετών, πραγματική συμφωνία δεν θα υπάρξει. Εκείνοι θα συνεχίσουν να συμφωνούν μεταξύ τους και εμείς μεταξύ μας. Μέχρι την επόμενη, χειρότερη σελίδα του δράματος.


Υ.Γ. Μια ανέκδοτη ιστορία από τον χώρο δουλειάς μου: Ένας συνάδελφος εμφανίστηκε σήμερα το πρωί με κέρασμα, επειδή συνταξιοδοτείται (δεν ξέρω την ηλικία του και από τακτ δεν ρώτησα, αλλά υπολογίζω ότι είναι λίγο κάτω από τα 60). «Τι λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις;» ρώτησε μια συνάδελφος και η (αριστερή συνδικαλίστρια) υποδιευθύντρια απάντησε, με εύθυμο τόνο: «Να τους τα φας! Να τους τα φας όλα! Να ζήσεις εκατό χρόνια να παίρνεις σύνταξη!». Ακολούθησαν γέλια, χαρές και ευχές. Καλοφάγωτα.

Λοιπόν, νομίζω ότι η ιστορία αυτή απεικονίζει ανάγλυφα τη χαώδη απόσταση που χωρίζει τους δύο κόσμους. Όχι φυσικά οι ευχές στον συνάδελφο να τα εκατοστήσει. Καλά να είναι ο άνθρωπος, να ζήσει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αλλά η αντίληψη που συνοψίζεται στη φράση «Να τους τα φας»: η υπόρρητη ιδέα ότι τα χρήματα με τα οποία το κράτος πληρώνει τους συνταξιούχους δεν είναι δικά μας. Δεν τα πληρώνουμε. Είναι δωρεάν. Πέφτουν από τον ουρανό ή φυτρώνουν στο λεφτόδεντρο. Στο συλλογικό φαντασιακό μας, οι κοινωνικές παροχές και η φορολογία είναι έννοιες ασύνδετες. Το κράτος μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες χωρίς να φορολογεί τους πολίτες του. Έτσι, έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να αξιώνουμε αύξηση των κοινωνικών παροχών και ταυτόχρονα μείωση της φορολογίας. Θεωρούμε φυσιολογικό η πρόεδρος της Βουλής να ψέγει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ επειδή, επί των ημερών του, ανέθετε το κούρδισμα των πιάνων των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ σε εξωτερικούς φορείς αντί να προσλάβει μόνιμο χορδιστή με σχέση πλήρους απασχόλησης, ώστε να κουρδίζει τα πιάνα της ΕΡΤ μία φορά τον χρόνο, άντε δύο.

Στον κόσμο των ξένων, αντίθετα, οι κοινωνικές παροχές δεν είναι δωρεάν, συναρτώνται άμεσα με τη φορολογία. Το κράτος οφείλει να είναι προσεκτικό στη διαχείριση των πόρων του, για τον απλούστατο λόγο ότι τα λεφτά που διαχειρίζεται δεν είναι δικά του, είναι των φορολογουμένων.

Το λεφτόδεντρο δεν φυτρώνει στην Εσπερία. Είναι μεσογειακό δέντρο.
 

pidyo

New member
Ξέρω ότι δεν είναι αυτό το ουσιαστικό νόημα της ανάρτησης, αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι ο τίτλος πάσχει από το χιλιαστικό σύνδρομο της προφητείας. Θέλω να πω, ένα κυρίαρχο αντιπολιτευτικό αφήγημα όλους τους προηγούμενους μήνες ήταν ότι δεν πάμε για συμφωνία αλλά για σκόπιμη ρήξη. Σ' αυτό το αφήγημα εγώ, ο ήκιστα συμπολιτευόμενος, αντέτεινα ότι τα στοιχεία με οδηγούν να συμπεράνω ότι και οι κυβερνώντες και οι εταίροι θέλουν συμφωνία, αλλά τη θέλουν και οι δύο στο παρά ένα, ακριβώς δηλαδή την ώρα που η συμφωνία τελικά επήλθε.

Βλέπω ήδη κάποια αφηγήματα (όχι το δικό σου ξαναλέω, άλλες αναλύσεις, υποτίθεται ρεαλιστικές για το τι πρόκειται να συμβεί) που επιχειρούν να διατηρήσουν τη βεβαιότητα ότι πάμε για σκόπιμη ρήξη, μεταθέτοντάς την σ' ένα κοντινό μέλλον: α, παριστάνουν τώρα ότι συμφώνησαν για να μην χρεωκοπήσουμε άμεσα, αλλά δεν θα εφαρμόσουν τίποτε και η ρήξη, την οποία εξαρχής επιδίωκαν, θα έρθει στο μέλλον, όταν θα έχουν προετοιμάσει, ξέρω γω, μηχανισμούς προπαγάνδας και λαϊκό στρατό, όταν τα βρουν με το ξανθό γένος κλπ.

Για μένα δεν αναβλήθηκε απλώς για λίγους μήνες το τέλος του κόσμου. Πολύ απλούστερη εξήγηση μου φαίνεται η ερμηνεία που είχα εξαρχής, ότι ο στενός κυβερνητικός κύκλος έχει επιλέξει τη μη ρήξη, και ότι ενδιαφέρεται κυρίως για την εμπέδωση της πολιτικής του ηγεμονίας. Σ' αυτό το έργο τα πάει καλά. Αυτό το έργο φυσικά δεν αποτελεί πραγματική πολιτική, αλλά σ' αυτό το κυνικό έργο νομίζω ότι παίζουν. Το τι πραγματικά θα συμβεί στη χώρα, και το τι θέλουμε να συμβεί στη χώρα ανήκουν στην υπόθεση άλλων έργων.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πολύ ωραία. Τρεις σκέψεις ως τώρα (προλαβαίνω να γράψω):

  • Ελπίζω να απαλλαγούμε κάποια στιγμή από τη σοφιστεία που λέει (έτσι που λέγεται) ότι «οι άνθρωποι είναι πάνω από τους αριθμούς». Από τότε που υπάρχουν άνθρωποι —κοντοί, ψηλοί, έξυπνοι, χαζοί, φτωχοί, πλούσιοι, δυνατοί, αδύναμοι, άρρωστοι, γεροί— η μοίρα τους αλλάζει συνεχώς και με χίλιους δυο τρόπους. Το 1 + 1 = 2 δεν έχει αλλάξει όλους αυτούς τους αιώνες. Οπότε το «οι άνθρωποι είναι πάνω από τους αριθμούς» ας το δούμε με άλλη σημασία. Οι άνθρωποι υπερτερούν ως προς τους αριθμούς, επειδή οι άνθρωποι είναι ευπροσάρμοστοι, οι αριθμοί άτεγκτοι. Προς το παρόν, ας τραγουδήσουμε το «Θα περάσει κι αυτό». Για να αλλάξουν οι αριθμοί, θα πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές. Κι αυτό θέλει δουλειά πολύ. Δεν γίνεται με μια μονοκοντυλιά!
  • Τα χρόνια της (τεχνητής, κατά κάποιο κυμαινόμενο ποσοστό) ευημερίας οι εύποροι που μπορούσαν να κλέβουν την εφορία ήταν ήσυχοι με τη συνείδησή τους επειδή έλεγαν ότι δεν σκοπεύουν να πληρώνουν το κράτος να προσλαμβάνει χαραμοφάηδες. Κλασικό, ε; Το σημερινό «Να τους τα φας όλα!» είναι χειρότερο επειδή είναι και κάπως σουρεαλιστικό.
  • Όσο για την πρόβλεψη του τίτλου, εγώ έχω καταθέσει τη δική μου πρόβλεψη και τον δικό μου ευσεβή πόθο — και περιμένω. Το σενάριο της σκόπιμης ρήξης που αναφέρει ο pidyo δεν θέλω να απασχολήσει τη σκέψη μου. Ει δυνατόν, ούτε καν της ρήξης.
 
Ελπίζω να απαλλαγούμε κάποια στιγμή από τη σοφιστεία που λέει (έτσι που λέγεται) ότι «οι άνθρωποι είναι πάνω από τους αριθμούς». Από τότε που υπάρχουν άνθρωποι —κοντοί, ψηλοί, έξυπνοι, χαζοί, φτωχοί, πλούσιοι, δυνατοί, αδύναμοι, άρρωστοι, γεροί— η μοίρα τους αλλάζει συνεχώς και με χίλιους δυο τρόπους. Το 1 + 1 = 2 δεν έχει αλλάξει όλους αυτούς τους αιώνες. Οπότε το «οι άνθρωποι είναι πάνω από τους αριθμούς» ας το δούμε με άλλη σημασία. Οι άνθρωποι υπερτερούν ως προς τους αριθμούς, επειδή οι άνθρωποι είναι ευπροσάρμοστοι, οι αριθμοί άτεγκτοι. Προς το παρόν, ας τραγουδήσουμε το «
Θα περάσει κι αυτό». Για να αλλάξουν οι αριθμοί, θα πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές. Κι αυτό θέλει δουλειά πολύ. Δεν γίνεται με μια μονοκοντυλιά!


Μπορεί να μην έχει αλλάξει το 1 + 1 = 2, όμως θα ήθελα να κάνουμε διάκριση ανάμεσα σ' αυτούς που απλά το επαναλαμβάνουν ως μια αξιωματική πληροφορία που έμαθαν στο σχολείο κι αυτούς που στ' αλήθεια καταλαβαίνουν τι σημαίνει και μπορούν να το αποδείξουν, όχι απλώς να δώσουν τον αξιωματικό του ορισμό. Γι' αυτό το Principia Mathematica θεωρείται τόσο σημαντικό έργο στην ιστορία των μαθηματικών. Το οποίο σημαίνει ότι πολλές φορές επαναλαμβάνουμε κάτι που μοιάζει προφανές αλλά στην ουσία έχει περισσότερο βάθος και διαστάσεις και καλό είναι να το θυμόμαστε.
 
panadeli, συγχαρητήρια για το εύστοχο, καλογραμμένο και ακριβέστατο κείμενο - εννοείται ότι συμφωνώ απολύτως.
 
Από τότε που έσκασε η κρίση, είχα τον ευσεβή πόθο ότι θα μας έδινε την ευκαιρία να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να διορθώσουμε τα στραβά μας. Τελικά διαπίστωσα με θλίψη ότι κοιταχτήκαμε στον καθρέφτη και αποφανθήκαμε ότι για τα στραβά μας φταίνε άλλοι.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τελικά διαπίστωσα με θλίψη ότι κοιταχτήκαμε στον καθρέφτη και αποφανθήκαμε ότι για τα στραβά μας φταίνε άλλοι.
Μπορεί να είναι και κάτι χειρότερο. Να μην καταλάβαμε καν ποιον και τι βλέπουμε στον καθρέφτη.
 
Από τότε που έσκασε η κρίση, είχα τον ευσεβή πόθο ότι θα μας έδινε την ευκαιρία να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να διορθώσουμε τα στραβά μας. Τελικά διαπίστωσα με θλίψη ότι κοιταχτήκαμε στον καθρέφτη και αποφανθήκαμε ότι για τα στραβά μας φταίνε άλλοι.
Έτσι είναι - αυτή την ελπίδα είχαν όσοι έλεγαν το 2010 ότι το μνημόνιο είναι ευκαιρία. Όμως δεν βρέθηκαν πολιτικοί που να τολμήσουν να δηλώσουν και να διορθώσουν τις αδυναμίες μας, ή εμείς επιλέξαμε να αγνοήσουμε όσους το έκαναν και να εκλέξουμε εκείνους που υπόσχονταν ότι όλα θα ξαναγίνουν όπως ήταν χωρίς να χρειαστεί καθόλου να αλλάξουμε.
 

Lina

¥
Μπορεί να είναι και κάτι χειρότερο. Να μην καταλάβαμε καν ποιον και τι βλέπουμε στον καθρέφτη.

Αφού φάγαμε του Ήλιου τ' αργά γελάδια και πέσαμε εδώ στα χαμηλά ανίδεοι και χορτάτοι, τον ξένο και τον εχθρό τον είδαμε στον καθρέφτη. Οι στίχοι του ποιητή αποκτούν (καινούριο) νόημα από τότε που ξεκίνησε η κρίση.
 
Από τότε που έσκασε η κρίση, είχα τον ευσεβή πόθο ότι θα μας έδινε την ευκαιρία να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να διορθώσουμε τα στραβά μας. Τελικά διαπίστωσα με θλίψη ότι κοιταχτήκαμε στον καθρέφτη και αποφανθήκαμε ότι για τα στραβά μας φταίνε άλλοι.

Καλά, ευκαιρίες για αυτοκριτική έδωσε σε πολλούς. Τουλάχιστον απ' ό,τι βλέπω στην καθημερινότητά μου. Όμως το εγγενές πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι ότι δεν ξέρει ποιος φταίει για τα προβλήματά του, αλλά ότι ακόμη κι αν εντοπίσει τον ένοχο δεν θέλει να αλλάξει τίποτα (τουλάχιστον ως προς την δική του ζωή, ας αλλάξουν οι άλλοι).
 
Έτσι είναι - αυτή την ελπίδα είχαν όσοι έλεγαν το 2010 ότι το μνημόνιο είναι ευκαιρία. Όμως δεν βρέθηκαν πολιτικοί που να τολμήσουν να δηλώσουν και να διορθώσουν τις αδυναμίες μας, ή εμείς επιλέξαμε να αγνοήσουμε όσους το έκαναν και να εκλέξουμε εκείνους που υπόσχονταν ότι όλα θα ξαναγίνουν όπως ήταν χωρίς να χρειαστεί καθόλου να αλλάξουμε.

Μα νομίζω ότι φέραμε στην κυβέρνηση όλην την πολιτική γκάμα που είχε διαθέσιμη η χώρα μας, αν εξαιρέσεις 2-3 νεοφίλ κόμματα και το ΚΚΕ. Τους επιλέξαμε όλους και κανείς δεν έκανε τις αλλαγές που θα φανταζόταν κανείς.
 
...η υπόρρητη ιδέα ότι τα χρήματα με τα οποία το κράτος πληρώνει τους συνταξιούχους δεν είναι δικά μας. Δεν τα πληρώνουμε. Είναι δωρεάν. Πέφτουν από τον ουρανό ή φυτρώνουν στο λεφτόδεντρο.
Εν γένει έτσι είναι. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι και χειρότερα, ενδέχεται δηλαδή κάποιοι να έχουν συνείδηση της προέλευσης των χρημάτων και παρ' όλ' αυτά να προτιμούν να τα φάνε αυτοί όσο προλαβαίνουν και ας πάνε να πνιγούν οι υπόλοιποι (ας ήταν κι αυτοί ξύπνιοι). Η ψυχολογία αυτή για κάποιο λόγο μου φέρνει στο νου τους συμμετέχοντες σε οικονομικές πυραμίδες. Μένουν στην ιδέα ότι θα βγάλουν λεφτά και δεν κάθονται να σκεφτούν από πού προκύπτουν αυτά τα λεφτά και για πόσον καιρό θα μπορούν να συνεχίσουν να βγάζουν (και εδώ επίσης ορισμένοι έχουν συναίσθηση, αλλά προσπαθούν να τα αρπάξουν και να φύγουν το συντομότερο).
 


Μπορεί να μην έχει αλλάξει το 1 + 1 = 2, όμως θα ήθελα να κάνουμε διάκριση ανάμεσα σ' αυτούς που απλά το επαναλαμβάνουν ως μια αξιωματική πληροφορία που έμαθαν στο σχολείο κι αυτούς που στ' αλήθεια καταλαβαίνουν τι σημαίνει και μπορούν να το αποδείξουν, όχι απλώς να δώσουν τον αξιωματικό του ορισμό. Γι' αυτό το Principia Mathematica θεωρείται τόσο σημαντικό έργο στην ιστορία των μαθηματικών. Το οποίο σημαίνει ότι πολλές φορές επαναλαμβάνουμε κάτι που μοιάζει προφανές αλλά στην ουσία έχει περισσότερο βάθος και διαστάσεις και καλό είναι να το θυμόμαστε.
Α, εγώ νόμιζα ότι θα σχολίαζες ότι το 1+1=2 εξαρτάται, γιατί στο π.χ. δυαδικό σύστημα κάνει 10. :)
 
Α, εγώ νόμιζα ότι θα σχολίαζες ότι το 1+1=2 εξαρτάται, γιατί στο π.χ. δυαδικό σύστημα κάνει 10. :)

Φοβούμαι ότι θα μου έλεγαν ότι είναι τρολιά. :p
 

SBE

¥
Μα νομίζω ότι φέραμε στην κυβέρνηση όλην την πολιτική γκάμα που είχε διαθέσιμη η χώρα μας, αν εξαιρέσεις 2-3 νεοφίλ κόμματα και το ΚΚΕ. Τους επιλέξαμε όλους και κανείς δεν έκανε τις αλλαγές που θα φανταζόταν κανείς.

Και αυτό είναι το δράμα μας.
Για το οποίο ευθύνονται και όλοι οι πολιτικοί της χώρας, οι οποίοι είδαν την κρίση απλά σαν ευκαιρία να καθίσουν στην μεγάλη καρέκλα, ίσως αφελώς νομίζοντας ότι θα κάνουν καλύτερη δουλειά από τους προκατόχους τους, θα σώσουν την Ελλάδα και θα κερδίσουν την αιώνια ευγνωμοσύνη και ψήφο του ελληνικού λαού.

Κανονικά θα έπρεπε από το 2010 να έχουμε κυβερνήσεις εθνικής ενότητας (και εγώ είμαι από αυτούς που δεν θεωρούσαν κακή ιδέα την κυβέρνηση μη-πολιτικών -είπαμε, είμαι της πεφωτισμενης δεσποτείας SBE-κου τύπου - και να εφαρμόζαμε αυστηρή αναδιοργάνωση του κράτους. Θα είχαμε περάσει μια πενταετία χάλια, αλλά ίσως ήμασταν σε καλύτερη θέση.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ακριβώς. Όλοι οι ηγέτες των κομμάτων που έγιναν κυβέρνηση μετά ΚΚΒ' είχαν το χαρακτηριστικό ότι βιάστηκαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να ανέβουν στην εξουσία. Πρώτος ο ΓΑΠ με το «λεφτά υπάρχουν», μετά ο αντιμνημονιακός Αντώνης με τα Ζάππεια και τέλος ο Αλέξης με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις λοιπές προεκλογικές εξαγγελίες. Και φυσικά ένας ένας με τη σειρά του ανακάλυψε εκ των υστέρων ότι δε βρέχει από κάπου χρήματα. Αν είχε όμως γίνει όταν ξέσπασε η κρίση μια προσπάθεια με συνασπισμό κομμάτων, ίσως να είχαμε πάρει κι εμείς ήδη το δρόμο της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας.

Βέβαια το ρίσκο για τους παραπάνω πρώην και νυν πρωθυπουργούς σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν να μην καταφέρουν να εκλεγούν.
 
Μην ξεχνάτε ότι εκτός από τα κυρίως κόμματα είχαμε συγκυβερνήσεις όπου συμμετείχαν και οι ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ. Κυριολεκτικά δηλαδή τούς δοκιμάσαμε όλους εκτός από τους νεοφίλ και το ΚΚΕ (την ΧΑ δεν την θεωρώ καν επιλογή για να την αναφέρω).
 

nickel

Administrator
Staff member
Μην ξεχνάτε ότι εκτός από τα κυρίως κόμματα είχαμε συγκυβερνήσεις όπου συμμετείχαν και οι ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ. Κυριολεκτικά δηλαδή τούς δοκιμάσαμε όλους εκτός από τους νεοφίλ και το ΚΚΕ (την ΧΑ δεν την θεωρώ καν επιλογή για να την αναφέρω).

Η έννοια της οικουμενικής είναι να συστεγάζεις το μέγιστο τμήμα του πολιτικού φάσματος, άντε χωρίς τα εξτρέμ. Όπως είδες, δεν έχει νόημα να έχεις απέναντί σου κόμματα που μπορούν να αρθρώσουν πειστικό εναλλακτικό σενάριο. Η πρόκληση για μια οικουμενική είναι να μην φτάσει να αρθρώσει πειστικό εναλλακτικό σενάριο το ΚΚΕ ή η Χρυσή Αυγή. Θα είναι η πλήρης αποτυχία του συστημικού αφηγήματος. (Συγγνώμη που βάζω τώρα και τους Συριζανέλ στους συστημικούς. Οι εξελίξεις μπορεί να δείξουν ότι παραμένουν αντισυστημικοί.)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Πάντως παρατήρησα ότι ακόμη κι η ΧΑ δεν μιλάει πλέον υποχρεωτικά για ρήξη:
Δήλωση Ν. Μιχαλολιάκου στη Real News said:
Επιτέλους η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει να κυβερνήσει. Η «δημιουργική ασάφεια» εξελίσσεται σε ολοκληρωτική καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Ας πάρουν επιτέλους μία απόφαση! Η οικονομία καταρρέει και αυτοί δεν κάνουν τίποτε για να σταματήσουν την καταστροφή της.
 
Top