Γιατί δεν θα υπάρξει συμφωνία

pidyo

New member
Από τότε που έσκασε η κρίση, είχα τον ευσεβή πόθο ότι θα μας έδινε την ευκαιρία να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να διορθώσουμε τα στραβά μας. Τελικά διαπίστωσα με θλίψη ότι κοιταχτήκαμε στον καθρέφτη και αποφανθήκαμε ότι για τα στραβά μας φταίνε άλλοι.

Η ευκαιρία χάθηκε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι προφανώς ότι η ιεράρχηση των στραβών ούτε προφανής είναι ούτε πολιτικά ουδέτερη. Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν κάποια στραβά στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει ευρύτατη συμφωνία, αλλά ούτε όλα είναι τέτοια ούτε η ιεράρχησή τους είναι αυτονόητη. Ο δεύτερος λόγος είναι, συνεχίζω εμμονικά, ο διαζευκτικός χαρακτήρας των αφηγημάτων της απόδοσης ευθυνών. Όσο παραλυτικό είναι το αφήγημα «για όλα φταίνε οι άλλοι», άλλο τόσο παραλυτικό μου φαίνεται το αφήγημα «για όλα φταίμε μόνο εμείς». Το πολιτικοψυχολογικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Είτε μας φταίει μόνο ο Χατζηπετρής είτε μόνο οι Κωλοέλληνες, αντί να κοιτάμε τι, και όχι ποιος, φταίει, πιθανότερο αποτέλεσμα είναι η ακινησία.

Για να μείνω σε ένα παράδειγμα που σχετίζεται με την επικαιρότητα του τίτλου της ανάρτησης, ακούμε σήμερα ότι το ΔΝΤ θεωρεί υφεσιακά τα μέτρα (μα προφανώς είναι υφεσιακά τα μέτρα, όλα τα δημοσιονομικά μέτρα είναι υφεσιακά, το ξέρει καλά αυτό ο οργανισμός που έχει ομολογήσει ότι υποδιπλασίαζε τις υφεσιακές επιπτώσεις των περικοπών) κι ότι θα προτιμούσε αντί για τόσες αυξήσεις φόρων λίγο περισσότερες περικοπές σε συντάξεις και γενικότερα περικοπές δαπανών (ενώ θα έπρεπε να ξέρει ότι οι περικοπές αυτές είναι πιο υφεσιακές από τις αυξήσεις των φόρων).

Σε μια συγκυρία γενικευμένης οικονομικής παράνοιας, ένθεν κακείθεν, αναρωτιόμαστε γιατί δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε Σοβαρό Ευρωπαϊκό Κράτος. Κακώς δεν μεταρρυθμίσαμε το κράτος μας, θα έλεγα εγώ, αλλά ποιος έχασε τη σοβαρότητά του για να τη βρούμε εμείς, θα συμπλήρωνα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για τις συντάξεις πάλι, εγώ διάβασα ότι το ΔΝΤ ζητάει την εφαρμογή του Ν του 2010 (που κόβει από τις μεγάλες συντάξεις και αυξάνει τις μικρές) και επίσης ζήτησε την στοχευμένη κατάργηση του ΕΚΑΣ (με άλλα λόγια, την εφαρμογή της επιδότησης των χαμηλοσυνταξιούχων με τη μέθοδο του ελάχιστα εγγυημένου εισοδήματος).
 

pidyo

New member
Για τις συντάξεις πάλι, εγώ διάβασα ότι το ΔΝΤ ζητάει την εφαρμογή του Ν του 2010 (που κόβει από τις μεγάλες συντάξεις και αυξάνει τις μικρές) και επίσης ζήτησε την στοχευμένη κατάργηση του ΕΚΑΣ (με άλλα λόγια, την εφαρμογή της επιδότησης των χαμηλοσυνταξιούχων με τη μέθοδο του ελάχιστα εγγυημένου εισοδήματος).

Ζητάει και την άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εισφορών υγείας (στην πράξη μείωση σύνταξης είναι το αποτέλεσμα και των δύο). Η στοχευμένη μείωση των συντάξεων είναι δίκαιη όταν πλήττει μόνο τις υψηλότερες, αλλά το θέμα μου είναι το επιχείρημα του υφεσιακού αποτελέσματος.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σωστός και στα δύο. Για το υφεσιακό αποτέλεσμα δεν (μπορώ να) ξέρω αν είναι σοβαρό επιχείρημα ή σάλτσα σχολιαστών, πάντως. Και μάλλον λίγοι το μπορούν.
 

pidyo

New member
O σχολιαστής (δημοσιογράφος της Die Zeit) παραπέμπει σε έκθεση του ίδιου του ΔΝΤ (την οποία ξαναβάζω γιατί κάτι δεν πάει καλά στο λινκ)

 
Μα είναι δυνατόν κανείς να νομίζει ότι οι περικοπές δαπανών του κράτους για μισθούς και συντάξεις δεν φέρνουν ύφεση (άμεσα, όχι έμμεσα); Δεν είναι θέμα άποψης, είναι θέμα μαθηματικών.
 
Όσο παραλυτικό είναι το αφήγημα «για όλα φταίνε οι άλλοι», άλλο τόσο παραλυτικό μου φαίνεται το αφήγημα «για όλα φταίμε μόνο εμείς». Το πολιτικοψυχολογικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Είτε μας φταίει μόνο ο Χατζηπετρής είτε μόνο οι Κωλοέλληνες, αντί να κοιτάμε τι, και όχι ποιος, φταίει, πιθανότερο αποτέλεσμα είναι η ακινησία.

Δεν συμφωνώ με αυτό. Αν αποδεχθείς τις ευθύνες σου, όχι μόνο θα αναζητήσεις ποιες ακριβώς είναι αυτές —άρα θα ψάξεις να βρεις το «τι»—, αλλά θα λάβεις και μέτρα ώστε να διορθωθείς. Αν τις φορτώσεις σε άλλους, δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρούσα εξαιρετικά επικίνδυνο το αφήγημα για την κρίση που παρουσιάσε ο Βαρουφάκης ήδη από το 2010, και το οποίο δυστυχώς ενστερνίστηκε πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κρίση δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή (εδώ ένα από τα πάμπολλα σχετικά παραδείγματα). Μάλιστα, μολονότι ο Βαρουφάκης αναγνώριζε στα κείμενά του ότι η Ελλάδα κουβαλούσε πολλά αμαρτήματα, υποστήριζε ότι οποιοδήποτε μέτρο και αν παίρναμε ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εφόσον δεν άλλαζε συνολικά η ευρωζώνη. Τουτέστιν, ναι μεν έχουμε πολλά στραβά, αλλά δεν έχει νόημα να διορθώσουμε κανένα από αυτά. Η λύση οφείλει να έρθει απ' έξω.

Προσωπικά πιστεύω βαθιά στην ατομική ευθύνη. (Θα τολμούσα να πω ότι αγαπώ την ευθύνη, όσο κι αν δεν θεωρώ ότι έχω χρέος να σώσω τη γης). Δεν πιστεύω ότι η ανάληψη ευθυνών οδηγεί στην παραλυσία, ακόμη και όταν κανείς αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες απ' όσες του αναλογούν. Ίσα ίσα, οδηγεί στο αντίθετο: στην ανάληψη δράσης. Στην παραλυσία οδηγεί η απεμπόληση των ευθυνών: η ανευθυνότητα, η ύψιστη μορφή ανελευθερίας.

Κάθε χρόνο, στο σχολείο μου διαδραματίζεται ουκ ολίγες φορές ο ακόλουθος, μονότονος διάλογος:
Μαθητής/Μαθήτρια (με παρακαλετό, συχνά ναζιάρικο ύφος): Θα με περάσετε;
Παναντέλης (ξερά): 'Οχι.
-Δηλαδή; Θα με κόψετε;
-Όχι.
-Άρα θα με περάσετε. Αφού εσείς είστε καλός, αποκλείεται να με κόψετε. Θα με περάσετε.
-Σου είπα, όχι.
-??
-Κοίτα να δεις, το αν θα περάσεις ή όχι είναι δικό σου θέμα. Δεν έχει σχέση με εμένα. Άμα καταβάλεις την προσπάθεια που χρειάζεται, θα περάσεις. Αν όχι, θα κοπείς. Κατάλαβες;
(Ομολογουμένως, πολλοί δεν το καταλαβαίνουν).

Κάτι παρόμοιο κάνουμε ως χώρα. Είμαστε ο αδιάβαστος μαθητής που περιμένει ότι ο δάσκαλος θα τον περάσει χωρίς να χρειαστεί να κοπιάσει και να διαβάσει. Και όταν τελικά εμφανίζεται στις εξετάσεις αδιάβαστος και κόβεται, κατηγορεί τον δάσκαλο που τον έκοψε. Δεν υπονοώ ότι ο δάσκαλος είναι άμοιρος ευθυνών· μπορεί πράγματι να έχει σοβαρές ευθύνες. Να υπήρξε αδιάφορος, κακός και άδικος. Να έκανε διακρίσεις. Να μιλούσε γρήγορα και ακαταλαβίστικα. Αλλά το θέμα είναι ότι, σε τελική ανάλυση, το πρόβλημα δεν το έχει ο δάσκαλος αλλά ο μαθητής. Δική του είναι η ζωή, εκείνος θα λουστεί τις συνέπειες. Αλλά δική του είναι και η επιλογή: θα εναποθέσει άβουλα το μέλλον του στις διαθέσεις του (ενδεχομένως κακού) δασκάλου ή θα πάρει τη μοίρα του στα χέρια του;

Είναι άραγε ευρωπαϊκό πρόβλημα ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία παίρνουν φακελάκια; Ότι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία δεν αξιολογούνται από κανέναν, για κανέναν λόγο; Ότι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στο δημόσιο είναι τα 55 έτη; Ότι η μέση δικαστική υπόθεση θέλει 5-6 χρόνια μέχρι να φτάσει στο ακροατήριο, και άλλα τόσα μέχρι να τελεσιδικήσει; Ότι υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά παντού, από τις εφορίες και τις πολεοδομίες μέχρι το ποδόσφαιρο; Είναι ευρωπαϊκά προβλήματα η φοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία; Η γραφειοκρατία; Πρέπει πραγματικά να αλλάξει η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης για να διορθωθούν όλα αυτά;

Όπως έγραψα και παραπάνω, είχα τον ευσεβή πόθο ότι η κρίση θα μας έδινε την ευκαιρία να διορθώσουμε τις παθογένειές μας. Για να μην εκμηδενίζω τα πάντα, οφείλω να ομολογήσω ότι ορισμένες παθογένειες πράγματι διορθώθηκαν ή έστω περιορίστηκαν. Ταυτόχρονα, κάποιες άλλες γιγαντώθηκαν. Το δυστυχές είναι ότι δεν άλλαξε η νοοτροπία μας, αυτή που εξαρχής ευθύνεται για όλες αυτές τις παθογένειες. Και η κατ' εμέ πιο θλιβερή διαπίστωση από την πεντάμηνη διακυβέρνηση της «πρώτη φορά» αριστεράς (πέρα από τον ολοκληρωτισμό που αποπνέουν πρόσωπα όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στον οποίον θέλω κάποια στιγμή να αφιερώσω χωριστό νήμα) ήταν ότι το νέο που έφερε είναι απελπιστικά παλιό. Τι να πει κανείς για τη σπουδή της κυβέρνησης να γεμίσει τη διοίκηση με παιδιά του κομματικού σωλήνα ή να ανοίξει τρύπες στη Διαύγεια; Τι εχέγγυα αντικειμενικότητας προσφέρει άραγε ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, της οποίας το Δ.Σ. ορίζεται με προσωπική απόφαση του Υπουργού Επικρατείας;
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Τι δίνουν σήμερα οι μπούκηδες; Ευτυχώς με τραβολογάνε διάφορα και αδυνατώ να ζήσω το θρίλερ με την ένταση που επιβάλλει. Θέλω να κλείσει η συμφωνία, για να ζήσουμε μαζί τη συνέχεια, που θα έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον.
 

pidyo

New member
Panadeli, έγραψα ένα τριπλοσέντονο που μου το έφαγε το κακούργο διαδίκτυο. Δυστυχώς, πού χρόνος να το επαναλάβω. Περιορίζομαι λοιπόν στην κεντρική ιδέα. Το πρόταγμα της ατομικής ευθύνης, για μένα, είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη πολιτικού ορθολογισμού. Χωρίς τη συνεξέταση αντικειμενικών δομών και εξωτερικών παραμέτρων κινδυνεύει να λειτουργήσει απλώς παραμυθητικά και άρα όχι ορθολογικά, να εξυπηρετεί τη σωτηρία της ψυχής αλλά να μην αρκεί για τη σωτηρία της συλλογικότητας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Panadeli, έγραψα ένα τριπλοσέντονο που μου το έφαγε το κακούργο διαδίκτυο.

:curse: Μα πόσες φορές έχω πει ότι τα μεγάλα τα γράφουμε στο Word πρώτα!
 

Zazula

Administrator
Staff member
:curse: Μα πόσες φορές έχω πει ότι τα μεγάλα τα γράφουμε στο Word πρώτα!
Στην τρέχουσα έκδοση του λογισμικού του φόρουμ τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, καθότι και Ctrl+Z υπάρχει για καταλάθος σβησίματα, και αν εξαφανιστούν όλα όσα έχεις γράψει και μετά ξαναμπείς στο φόρουμ και πας στο συγκεκριμένο νήμα και πατήσεις Reply to Thread > Go Advanced, σου δίνει (κάτω αριστερά) τη σωτήρια επιλογή Restore Auto-Saved Content.
 
:curse: Μα πόσες φορές έχω πει ότι τα μεγάλα τα γράφουμε στο Word πρώτα!
Και ποιος σου είπε ότι όταν ξεκινάς το τριπλοσέντονο ξέρεις πως θα γίνει τριπλοσέντονο; :rolleyes:
 

nickel

Administrator
Staff member
Και ποιος σου είπε ότι όταν ξεκινάς το τριπλοσέντονο ξέρεις πως θα γίνει τριπλοσέντονο; :rolleyes:

Α, κι αυτό το έχω ζήσει μερικές εκατοντάδες φορές. Μετά την τρίτη γραμμή παίρνω το κείμενο και το αντιγράφω σε Word, όπου και συνεχίζω. Βέβαια, εδώ και μερικούς μήνες τα περισσότερα μεγάλα κείμενα καταλήγουν σε ένα scratchpad στα γκουγκλοκείμενα, επειδή κάποια στιγμή αντιλαμβάνομαι ότι παραμεγάλωσα τα όρια του κειμένου και θα αργήσω πολύ να φτάσω στο τέλος. Δεν μπορείτε να πιστέψετε από πόσες σεντονιάδες έχετε γλιτώσει. :-)
 

pidyo

New member
Στην τρέχουσα έκδοση του λογισμικού του φόρουμ τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, καθότι και Ctrl+Z υπάρχει για καταλάθος σβησίματα, και αν εξαφανιστούν όλα όσα έχεις γράψει και μετά ξαναμπείς στο φόρουμ και πας στο συγκεκριμένο νήμα και πατήσεις Reply to Thread > Go Advanced, σου δίνει (κάτω αριστερά) τη σωτήρια επιλογή Restore Auto-Saved Content.

Το ότι δεν βλέπω τέτοια επιλογή οφείλεται στο ότι έκανα log out;
 
Στην τρέχουσα έκδοση του λογισμικού του φόρουμ τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, καθότι και Ctrl+Z υπάρχει για καταλάθος σβησίματα, και αν εξαφανιστούν όλα όσα έχεις γράψει και μετά ξαναμπείς στο φόρουμ και πας στο συγκεκριμένο νήμα και πατήσεις Reply to Thread > Go Advanced, σου δίνει (κάτω αριστερά) τη σωτήρια επιλογή Restore Auto-Saved Content.

Πράγματι, αλλά μόνο αν έχεις ορίσει να παραμένεις συνδεδεμένος.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την υποβολή πατήστε μια αντιγραφή του κειμένου σας.
 
Τουτέστιν, ναι μεν έχουμε πολλά στραβά, αλλά δεν έχει νόημα να διορθώσουμε κανένα από αυτά. Η λύση οφείλει να έρθει απ' έξω.

Δεν χρειάζεται να είναι ή το ένα ή το άλλο. Ο Βαρουφάκης εννοούσε ότι έχουμε πολλά στραβά αλλά ακόμη κι αν τα λύσουμε δεν γίνεται τίποτα αν δεν υπάρξει συνολική λύση. Χώρια που είχε απόλυτο δίκιο ότι η κρίση είναι Ευρωπαϊκή. Μπορεί η κάθε περίπτωση των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να είναι διαφορετική, αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένα πολύ σημαντικό κοινό στοιχείο.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το ότι δεν βλέπω τέτοια επιλογή οφείλεται στο ότι έκανα log out;
Όχι, φταίει το ότι έκανες ανάρτηση προτού εκμεταλλευτείς (δλδ πριν ανακαλέσεις) το τι είχε κρατήσει το φόρουμ στο auto-save του. Εγώ κάνω και ενδιάμεσα log-out και αφήνω μισοτελειωμένα ποστ-μακρυνάρια σε πολλαπλά νήματα και δεν χάνονται.
 
Top