Άκου να δεις: Απίθανες πληροφορίες που περνάνε από τα χέρια του μεταφραστή

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τα νησιά Άνταμαν και Νίκομπαρ, που ανήκουν στην Ινδία, βρίσκονται σήμερα στην επικαιρότητα, καθώς επεκτείνονται προς τα εκεί οι έρευνες για το χαμένο μαλαισιανό αεροπλάνο. Η προηγούμενη φορά που ήταν στη δική μας επικαιρότητα ήταν με το τσουνάμι του 2004, καθώς τα νησιά αυτά είχαν πληγεί πολύ σοβαρά.

Χαζεύοντας το βικιάρθρο, ανακαλύπτουμε ότι η πρωτεύουσά τους ονομάζεται Καρ Νίκομπαρ (αλλά και επίσης Μαλάκα) και μαθαίνουμε ότι στον Β'ΠΠ ήταν, πρακτικά, υπό σκληρή ιαπωνική κατοχή και ανήκαν στα εδάφη του Αζάντ Χιντ, της «Ελεύθερης Ινδίας», μιας φιλοϊαπωνικής μαριονέτας με έδρα στη Σιγκαπούρη.
 
Διάσημα για τους ιθαγενείς τους και, επίσης, ως σωφρονιστική αποικία των Βρετανών. Συν τοις άλλοις, από ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του Σέρλοκ Χολμς:
 

nickel

Administrator
Staff member
Ελπίζω να τα 'χεις διαβάσει πρόσφατα αυτά, Μαρίνε, γιατί αλλιώς το πάγκακο μνημονικό μου θα υποστεί άλλο ένα βαρύ πλήγμα.
 
Νομίζω μου έχουν μείνει στη μνήμη από το μάθημα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο: ήταν με τη μελέτη τους που ο Ράντκλιφ-Μπράουν θεμελίωσε τον φονξιοναλισμό (αν τα θυμάμαι καλά διότι και το δικό μου μνημονικό κάνει κόνξες).

Το Σήμα των Τεσσάρων και το ξαναδιάβασα και το ξαναείδα (στην εκδοχή του Τζέρεμι Μπρετ) πρόσφατα, το καλοκαίρι συγκεκριμένα.
 
Ελπίζω να τα 'χεις διαβάσει πρόσφατα αυτά, Μαρίνε, γιατί αλλιώς το πάγκακο μνημονικό μου θα υποστεί άλλο ένα βαρύ πλήγμα.
Εγώ τα διάβασα πριν 30+ χρόνια, αλλά τα Άνταμαν τα θυμόμουν. Από εκεί τα έμαθα, και μάλλον μου έκαναν εντύπωση.
Βέβαια τα διάβασα πολλές δεκάδες φορές, σε μια ηλικία που αφομοιώνουμε πολύ καλύτερα τις πληροφορίες.

Αν με ρωτήσεις τι μετέφρασα πριν μισή ώρα, είναι αμφίβολο αν θα θυμάμαι.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αν με ρωτήσεις τι μετέφρασα πριν μισή ώρα, είναι αμφίβολο αν θα θυμάμαι.
Είναι επειδή θέλεις να ξεχάσεις τι μετέφρασες πριν μισή ώρα! :p
 

bernardina

Moderator
Με αφορμή τα όσα ακούγονται τελευταία για τους λογής λογής άχρηστους Οργανισμούς που χρηματοδοτούνται κυρίως από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου, έκανα μια διαδικτυακή βόλτα προς άγραν πληροφοριών. Τα βήματά μου πληκτρολογήματά μου με έφεραν σ' αυτή την ενδιαφέρουσα σελίδα, όπου μεταξύ άλλων διαβάζουμε πως

Μέχρι τον 16ον π.Χ ολόκληρη η έκταση της Κωπαΐδας – περίπου 250.000-280.000 στρέμματα, ήταν λίμνη. Μεταξύ 16ου και του 13ου π.Χ αιώνα, όπως αναφέραμε, οι Μινύες κατάφεραν με καταπληκτικά γι΄ αυτή την εποχή έργα, όχι μόνο να αποξηράνουν αλλά και να αρδεύσουν τον ομώνυμο κάμπο. Το έργο αυτό είτε εξ αιτίας σεισμών, είτε εξ αιτίας κοινωνικών και πολιτικών αναστατώσεων που έλαβαν χώρα γύρω στα 1300 π.Χ καταστράφηκε, με αποτέλεσμα η Κωπαΐδα να ξαναγίνει λίμνη και να παραμείνει έτσι πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια.

αλλά και (ύστερα από τις μεταγενέστερες προσπάθειες αποστράγγισής της)

Δυστυχώς όμως το 1887 η Κωπαΐδα ξαναγίνεται λίμνη. Οι Γάλλοι μηχανικοί Ταράτ και Ποσσέ είχαν κάνει το βασικό λάθος να μη λάβουν υπόψη τους ότι ο πυθμένας της λίμνης αποτελείτο από σάπια φύκια και ύλη πάχους 4μ. που πήρε φωτιά μετά την αποξήρανση και καιγόταν σε έκταση δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων χωρίς να μπορεί να σβηστεί για πολλά χρόνια. Από το γεγονός αυτό η επιφάνεια του εδάφους έπεσε περισσότερο από τρία μέτρα με αποτέλεσμα να βρεθεί η διώρυγα αιωρούμενη και άχρηστη για το έργο για το οποίο κατασκευάστηκε.

Γενικά η σελίδα έχει πολλά και συναρπαστικά στοιχεία. Το μόνο κακό είναι ότι εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω αν ο Οργανισμός Κωπαΐδας καλώς υπάρχει ακόμα και γιατί.
 
Μια ωραία και κατατοπιστική περιγραφή για τα μυκηναϊκά έργα αποξήρανσης της Κωπαΐδας έχει ο πρώτος τόμος της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους. Από μικρός μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση (το γράφω αυτό για να προλάβω τον Νίκελ και τη γκρίνια για το μνημονικό του).
 

bernardina

Moderator
Αμ, δε θα γκρινιάξει ο Νίκελ τώρα, αλλά εγώ, δεδομένου ότι αυτό τον συγκεκριμένο τόμο* τον είχα κυριολεκτικά ξεκοκαλίσει πριν από χγμρβφτ (διαγράφεται δυσανάγνωστη λέξη) χρόνια. Αλλά ίσως να φταίει ακριβώς αυτό, φιρουλί φιρουλά.... :whistle: :whistle:

*Πέρα από αστεία, διαβάζεται πραγματικά σαν συναρπαστικό παραμύθι.
 
Γενικά η σελίδα έχει πολλά και συναρπαστικά στοιχεία. Το μόνο κακό είναι ότι εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω αν ο Οργανισμός Κωπαΐδας καλώς υπάρχει ακόμα και γιατί.

Ο Οργανισμός υπάρχει για να βολεύονται οι διάφοροι "αποτυχημένοι πολιτικοί" της περιοχής. Στο παρελθόν ήταν αποκλειστικά ΝΔ & ΠΑΣΟΚ, στο μέλλον μπορεί να δούμε και του ΣΥΡΙΖΑ.
 
In 2005, scientists found surprisingly large quantities of benzoylecgonine in Italy's Po River and used its concentration to estimate the number of cocaine users in the region. In 2006, a similar study was performed in the Swiss ski town of Saint-Moritz using waste water to estimate the daily cocaine consumption of the population.
Άμα φτάνει κανείς στο σημείο να μετράει την κοκαΐνη στα ποτάμια, έχει πρόβλημα... :-D
 

nickel

Administrator
Staff member
Στην κατηγορία «Άκου να δεις: Απίθανες πληροφορίες που περνάνε από τα μάτια του αναγνώστη της Λεξιλογίας»:

Η κοκαΐνη έχει επιστημονική ονομασία, που είναι βενζοϋλομεθυλεκγονίνη (benzoylmethylecgonine).

Άρα: benzoylecgonine = βενζοϋλεκγονίνη (κύριος μεταβολίτης της κοκαΐνης). (Ούτε πέντε φορές δεν μπορώ να την πω χωρίς σαρδάμ...)
 
βενζοϋλεκγονίνη
βενζοϋλεκγονίνη
βενζοϋλεκγονίνη
βενζοϋλεκγονίνη
βενζοϋλεκγονίνη
(Το κόλπο είναι να κρατάς πατημένο το Ctrl και να αφήνεις μόνο το V)
:twit:
 

bernardina

Moderator
Sam Browne Belt

Είναι από εκείνα τα πράγματα που μπορεί να έχουν περάσει χιλιάδες φορές μπροστά από τα μάτια σου και να μην τους έχεις δώσει την παραμικρή σημασία.
Εκτός αν έχεις κάποια σχέση με τα στρατιωτικά πράγματα --ή είσαι μεταφραστής και ξαφνικά το βρίσκεις μπροστά σου.

Αυτή είναι η ζώνη τύπου Σαμ Μπράουν:
The Sam Browne belt is a wide belt, usually leather, which is supported by a narrower strap passing diagonally over the right shoulder. It is most often seen as part of a military or police uniform.





Κι όπως μαθαίνουμε εδώ,

During the Indian Rebellion of 1857 in India, Captain Sam Browne was serving with the 2nd Punjab Irregular Cavalry. On 31 August 1858, Captain Browne was involved in the fighting near Seerporah. As he charged a cannon being reloaded, he was attacked by one of its crew. Browne received two sword cuts, one on the left knee and one which severed his left arm at the shoulder.He survived the injuries but, without a left hand, he found that he was now unable to control or draw his sword.Browne came up with the idea of wearing a second belt which went over his right shoulder and held the scabbard in just the spot he wanted. This would hook into a heavy leather belt with "D-rings" for attaching accessories. It also securely carried a pistol in a flap-holster on his right hip and included a binocular case with a neck-strap. Other cavalry officers in the Indian Army began wearing a similar rig and soon it became part of the standard uniform.

Εδώ βλέπουμε τον γενναίο επινοητή της ζώνης (χωρίς το εν λόγω χέρι και την εν λόγω ζώνη, καθότι φορά επίσημη στολή).

 

nickel

Administrator
Staff member
Ζώνη τύπου «Σαμ Μπράουν». Εδώ για τον Ν. Ζέρβα:

Μια αγυάλιστη ζώνη, τύπου «Σαμ Μπράουν», γύρω απ’ τη φαρδιά του μέση, στήριζε ένα μικρό αυτόματο πιστόλι κι ένα εγχειρίδιο που η στολισμένη λαβή του ορθωνόταν αυθάδικα έξω από το στομάχι του όταν καθόταν.
http://greg61.gr/blog/ηλεκτρονική-βιβλιοθήκη/η-ελληνική-περιπλοκή/4-η-επιχειρηση-του-γοργοποταμου/
 

Earion

Moderator
Staff member
Η αφήγηση είναι του E. C. W. Myers, Η ελληνική περιπλοκή (The Greek Entanglement). Αθήνα: Εξάντας, 1975.

Μπράβο Μπερναρντίνα!
 

bernardina

Moderator
Ευχαριστώ, αλλά... τυχαίο εύρημα ήταν. :blush:

Ωστόσο, εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι ενώ ο άνθρωπος τραυματίστηκε στο γόνατο και έχασε το χέρι του δεν αποστρατεύτηκε αλλά, προκειμένου να είναι πάλι αξιόμαχος, σκαρφίστηκε το διαγώνιο ζωνάρι. Αυτό πάει να πει πείσμα στρατιωτικού. :rolleyes:
 

Earion

Moderator
Staff member
Εμ πώς νομίζεις ότι χτίστηκε μια αυτοκρατορία;
 
Αυτό δεν ήξερα πού να το βάλω:
Μιας και ο εγκέφαλος είναι πουρές από τις αλλεργίες αυτές τις μέρες, διπλο- και τριπλοτσεκάρω ακόμα και τ' όνομά μου.
Είπα λοιπόν να δω αν όντως υπάρχει η λέξη "ερπετοειδής" και δεν πρόκειται να μεταφράσω το reptilian με φαντασιακή λέξη. Τι το 'θελα η έρμη να κάνω μια απλή γκουγκλοαναζήτηση;

Δεν ξέρω ποιο να πρωτοδιαλέξω, οπότε εδώ η σελίδα. Μην ξεχάσετε να κοιτάξετε και την αναζήτηση για "ερπετοειδή". Ένα από τα δεύτερα λέει κάτι για τον Μ. Αλέξανδρο!
 
Top