Το κάπνισμα

Ισπανία: Κόβει το τσιγάρο στους κλειστούς χώρους από τις 2 Ιανουαρίου

Κι εγώ που νόμιζα ότι θα υπάρχει ένα μέρος να πάω να ζήσω όταν θα ξαναρχίσω το κάπνισμα. :eek:

Όχι μόνο σε κλειστούς, αλλά και σε συγκεκριμένους ανοιχτούς χώρους.
Στην Ισπανία, λοιπόν, όποιος καπνίσει σε προαύλιο νοσοκομείου μπορεί να φάει πρόστιμο 600.000 ευρώ.
Όποιος κάνει απεργία με την οποία δε συμφωνεί η κυβέρνηση, αντιμετωπίζει το στρατό (η πολιτική αεροπορία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κουμάντο εδώ και κάποιο καιρό κάνουν οι στρατηγοί).
Όποιος χαρίζει λεφτά στις τράπεζες, είναι απλά ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο σοσιαλιστής Θαπατέρο.
 
Περί υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη ο λόγος (από το protagon.gr)

(...) Είναι γνωστό το περιστατικό του L’Abreuvoir . Προ μηνός, στο γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου, ο κύριος Παμπούκης αρνήθηκε να σβήσει το τσιγάρο, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των σερβιτόρων. Έτσι, παρέδωσε ένα δωρεάν, επιτόπιο και ταχύρρυθμο σεμινάριο στον συνδαιτυμόνα του Ματιέ Πιγκάς, σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης με τη Lazard, περί της (θεωρητικής) σημασίας της εφαρμογής του νόμου εν Ελλάδι. Rule of law που λένε κι οι κουτόφραγκοι, αλλά με ολίγη από exception grecque. Το αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα. Το επιβεβαίωσε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν μπήκε καν στον κόπο να σχολιάσει, πόσο μάλλον να το διαψεύσει. Κοτζάμ υπουργός Επικρατείας πια άλλωστε. Τι τα χουμε τα γαλόνια. (...)

Γλωσσικό: το Κολονάκι θα 'πρεπε να γράφεται με όμικρον. Ωστόσο, ακόμα κι ο Τριανταφυλλίδης, παρότι έγραφε 'κολόνα', έγραφε 'Κολωνάκι'. Κολωνός με ωμέγα σημαίνει στα αρχαία 'λόφος', αλλά το Κολονάκι προέρχεται από μια μικρή αρχαία κολόνα και όχι από το ότι είναι...λοφάκι, άρα πρέπει να γράφεται με όμικρον. Αλλά θα μου πεις, τι τα 'χουμε τα γαλόνια...
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Γι' αυτό δεν έχει καμιά ελπίδα αυτή η χώρα: επειδή οι Παμπούκηδες είναι κανόνας, όχι εξαίρεση, όποια κυβέρνηση κι αν βρίσκεται στην εξουσία.
 
Είναι ένας 'αντεξουσιαστής' στην κυβέρνηση, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός. :D
 

SBE

¥
Απορία: εφόσον του ζητήθηκε να το σβήσει και αρνήθηκε, τότε γιατί το εστιατόριο δεν άσκησε το νομικά κατοχυρωμένο του δικαίωμα να του ζητήσει να φύγει; ΟΚ, διαδόσανε την είδηση για να φανεί πόσο γύφτος είναι ο κύριος αυτός, αλλά δεν αρκεί. Άμα τον έδιωχναν κι όλας θα ήταν καλύτερα. Άλλωστε γνωστό εστιατόριο και πολύ παλιό είναι, δεν πρόκειται να του λείψει ένας πελάτης (ή μια στρατιά πελάτες, αν υποθέσουμε ότι ο τύπος αυτός πείσει κι άλλους να μην ξαναπατήσουν).
Επομένως δεν είναι ότι υπάρχουν τέτοιοι τύποι, είναι και το ότι υπάρχουν καταστηματάρχες που ζουν με το φόβο της οποιασδήποτε μαφίας.
 
Last edited by a moderator:

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τσιγάρο µόνο µε ποτό και φόρο
Θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση σε µεγάλα καταστήµατα όπου σερβίρεται αλκοόλ

Νέες ρυθµίσεις για την απαγόρευση του καπνίσµατος ανακοινώνει την προσεχή εβδοµάδα η κυβέρνηση, προκειµένου να σταµατήσει το νόθο καθεστώς που ισχύει, µε τη σχεδόν ολοκληρωτική ακύρωση του ισχύοντος νόµου
.​

Συνέχεια εδώ (Τα Νέα, σήμερα)
 
Το βρίσκω αισχρό και μαφιόζικο. Μπορείς να κάνεις ό,τι θες στο μαγαζί σου, αρκεί να πληρώσεις.

Ή θεωρούμε ότι το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους βλάπτει την υγεία και το απαγορεύουμε, ή θεωρούμε ότι καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του (εν προκειμένω ο μη καπνιστής για την επιλογή του να πάει να διασκεδάσει σε κλειστό χώρο) και το επιτρέπουμε, ή θεωρούμε ότι ναι μεν βλάπτει την υγεία αλλά θέλουμε να αφήσουμε περιθώρια επιλογής σε όλους τους πολίτες και το επιτρέπουμε μερικώς, αλλά με ένα κριτήριο ισοτιμίας (π.χ. οι άδειες για καπνιστών να δίνονται εκ περιτροπής σε ένα ποσοστό επί του συνόλου των καταστημάτων, ή/και να προβλέπονται χώροι καπνιστών/μη καπνιστών, λύσεις υπάρχουν).

Το να το επιτρέπουμε σε όποιον χώρο πληρώσει είναι καθαρά λογική μαφίας.
 
Ας τους υποχρέωναν τουλάχιστον να βάλουν εξαερισμό και φίλτρα της προκοπής...
 
Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης αποφάσισε να απαγορέψει το κάπνισμα και in city parks, beaches and even plazas, including in Times Square. Και καταλήγει το (αντίθετο στο μέτρο αυτό) άρθρο της σύνταξης της NY Times: Meanwhile, there is talk that the mayor and the City Council want even more, like banning smoking near doors of office buildings and apartments. They need to take a deep breath and remember that we tried prohibition 90 years ago. They called it a noble experiment. It turned into a civic disaster.

Αντί να νομιμοποιήσουν τα ναρκωτικά, τα μαλακά τουλάχιστον, πάνε να απαγορέψουν και όσα μαλακά είναι τώρα νόμιμα. Άλλο το κάπνισμα μέσα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπου ενοχλεί τους υπόλοιπους που δε φταίνε σε τίποτα, και τελείως άλλο σε ανοιχτούς δημόσιους!
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Θα ξανααπορήσω: γιατί οι κυβερνήσεις που τόσο κόπτονται για την υγεία των καπνιστών δεν απαγορεύουν την καλλιέργεια του καπνού, αλλά αντίθετα την επιδοτούν και χαϊδεύουν και τις καπνοβιομηχανίες; Δουλευόμαστε;

Έντιτ: συμφωνώ, δηλαδή με τον Κώστα, απλώς απορώ για τη σχιζοφρένεια του πράγματος.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν νομίζω ότι οι απαγορεύσεις έχουν κύριο στόχο την προστασία της υγείας των καπνιστών, αλλά των παθητικών καπνιστών. Αν στην πορεία, λόγω των απαγορεύσεων, ο καπνιστής το κόψει, θα ωφεληθεί κι αυτός. Αλλά δεν μπορούν να δημιουργήσουν άλλο ένα προϊόν που λειτουργεί στην παρανομία, όπως τα ναρκωτικά. Τότε, τα λεφτά θα φύγουν από τις καπνοβιομηχανίες και θα πάνε στις τσέπες των εμπόρων ναρκωτικών που με χαρά θ' αρχίσουν να φυτεύουν και καπνό μαζί με τ' άλλα που καλλιεργούν.
 
Πάντως, αυτός ο λαός μού δίνει την εντύπωση πως βρίσκεται συνεχώς σε κάποιου είδους 'ηθική σταυροφορία', είτε σε σχέση με κάποια ανθυγιεινά προϊόντα (οινόπνευμα, ναρκωτικά, τώρα καπνός), είτε ενάντια σε κάποιους κακούς ηγέτες και απόβλητες χώρες. Πίσω απ' όλα αυτά (όχι όμως από την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους!) βλέπω έναν preacher να κηρύττει με τη Βίβλο στο χέρι. Στερεότυπο; δεν είμαι σίγουρος.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Cunnilingus causes cancer

Κατάρα, κατάρα, κατάρα: Η αιδοιολειχία προκαλεί στοματοφαρυγγικό καρκίνο (βλ. http://www.entusa.com/hpv_&_oral_cancer.htm και http://www.myhealthnewsdaily.com/teens-oral-sex-health-risks-110220-1194/, μεταξύ άλλων). Άντε πάλι ένας ακόμη λόγος για μετάπτωση από μερακλής σε θεριακλής... :( Αναμένονται λοιπόν και στρινγκάκια-προϊόντα επεμβατικής πρόληψης:
 

Attachments

  • Cunnilingus_causes_cancer.jpg
    Cunnilingus_causes_cancer.jpg
    70.6 KB · Views: 313

nickel

Administrator
Staff member
Και επειδή είμαστε πρώτα απ' όλα γλωσσικό φόρουμ φόρουμ που ασχολείται με την ομιλούμενη και γραπτή γλώσσα, να παρατηρήσω τα εξής:

  • αιδοιολειχία ή αιδοιολειξία (και ΟΧΙ *αιδιολειχία ή *αιδιολειξία)
  • πεολειχία ή πεολειξία (και ΟΧΙ *πεοληξία — για όνομα!)
  • Το λαϊκό συνώνυμο από γλειφο— γράφεται με -ει- και όχι με -υ-. Ακόμα κι αν φανταζόμαστε ότι κάνουμε γλυπτική.
 
Τη διάβασα κι εγώ την είδηση, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αναφέρει και το αντίστροφο, δηλ. τους κινδύνους για HPV από την πεολειχία. Μάλιστα κάποια μου είπε ότι το είχε διαβάσει κάπου πέρσι κιόλας, κι ότι είναι πολύ σπάνιο.

Τώρα, μια και το νήμα αφορά το κάπνισμα, ίσως ενδιαφέρει το απόσπασμα εκείνο από το βιβλίο του Charlie Mingus, Beneath the Underdog, όπου μιλά για εκείνη την εκδιδόμενη φίλη του που έβαζε ένα τσιγάρο μέσα της και μετά έσφιγγε τους μύες της εκεί κάτω και κάπνιζε το τσιγάρο μέσα της, οπότε έχουμε διπλή αύξηση του κινδύνου, και καπνός και HPV...
 

Zazula

Administrator
Staff member
Τη διάβασα κι εγώ την είδηση, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αναφέρει και το αντίστροφο, δηλ. τους κινδύνους για HPV από την πεολειχία. Μάλιστα κάποια μου είπε ότι το είχε διαβάσει κάπου πέρσι κιόλας, κι ότι είναι πολύ σπάνιο.
Κώστα, ο δεύτερος λίνκος μου αφορά γενικά το στοματικό σεξ.
 
Στη Γαλλία είπανε ότι θα κρεμάσουν γοπόκουτα (mégots-box) στους τοίχους έξω από τα μαγαζιά, για να μην τις ρίχνουν χάμω οι καπνιστές. Δε λέω, αλλά ακόμα καλύτερα το να έχει ο καθένας το ατομικό του τασάκι, όπως οι Σιγκαπουρέζοι εδώ και χρόνια πολλά. Γιατί να πληρώνω εγώ με τους φόρους μου, ή τα μαγαζιά, γι' αυτό; δε φτάνει που πληρώνω τους αυτοπροκαλούμενους καρκίνους κλπ.; πρέπει να πληρώσω και τα τασάκια τους; Ενώ με το ατομικό τασάκι, ο ρυπαίνων πληρώνει ώστε να μη ρυπαίνει, δηλ. ο καπνιστής.
 
Top