metafrasi banner

Το μποζόνιο (του) Χιγκς

SBE

¥
Ενώ αν ήταν θεϊκό σωματίδιο θα νόμιζε κανείς ότι αναφέρεται σε καμια καλίγραμμη Πυγμαία;
 
Για την εκκλησία, νομίζω ότι το θέμα θα έπρεπε να είναι λυμένο με εκείνο το «γενηθήτω φως». Έτσι κι αλλιώς, η φυσική δεν μπορεί και ποτέ δεν θα μπορέσει να αποδείξει οτιδήποτε για τις χρονικές περιόδους πριν από το χρονικό σημείο μηδέν.

Για την εκκλησία το θέμα θα έπρεπε να τελειώνει στο "αυτό πιστεύουμε εμείς". Είναι πίστη, δεν χρειάζεται απόδειξη. Η φυσική αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει σημείο πριν το μηδέν. Η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι το σύμπαν γεννήθηκε από το τίποτα, γιατί αποδεδειγμένα το σύνολο της ενεργειακής κατάστασής του είναι 0.

Η θρησκεία δεν χρειάζεται να βρει υλικές αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού. Ή πιστεύεις ή όχι.-
 

nickel

Administrator
Staff member
Το κακό με τον Μητρ. Πειραιώς είναι ότι απευθύνει προκλητικές ερωτήσεις όπως «Αν αυτή η αντίληψις δεν αποτελεί τον απόλυτο ορισμό του κρετινισμού, τότε τι συνιστά κρετινισμό;» και, αν κάνεις το λάθος να απαντήσεις, σε τρέχει στα δικαστήρια.
 

daeman

Administrator
Staff member
Να ομολογήσω την αλήθεια: όταν είχα πρωτοακούσει για το μποζόνιο, η πρώτη μου σκέψη (το 'χω το κουσούρι) είχε να κάνει με την προέλευση του ονόματος του στοιχείου: ό,τι μπορεί να καταλάβει ο καθένας και δυστυχώς τα θεωρητικά της Φυσικής δεν τα καταλαβαίνω (δηλαδή, ο Ζάζουλας κι εγώ θέλουμε απέναντί μας ένα προφιτερόλ για το ραντεβού με τον Θεό, όχι μποζόνιο). Και αναρωτήθηκα αν έχει σχέση με τον Bozo the Clown (λογικό, όχι; ), μέχρι που ανακάλυψα ότι ήταν boson στα αγγλικά (το οποίο προφέρεται [μπόουζον]) και πήρε το όνομά του από έναν Ινδό μαθηματικό που το λέγανε Bose και τον προφέρουν ο καθένας όπως θέλει. Και εδώ φοβάμαι τελειώνουν και οι γνώσεις μου για το θέμα. Απλώς πιστεύω ότι και σαράντα μποζόνια να φωτογραφίσουμε, αυτοί που πιστεύουν στον Θεό (με τη μία ή την άλλη μορφή) δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη. Ρώτα και τον Ζάζουλα.

Σημερινό από το ηλεδελτίο του Κουίνιον:

Joined in science
Few of us have failed to be made aware this week of the subatomic particle called the Higgs boson or that it was named after Peter Higgs, a physicist at Edinburgh University who was among a group who argued in a series of papers in 1964 that it ought to exist. Fewer will know that the second part of the name also commemorates a scientist, the Indian physicist Satyendra Nath Bose, who made a key discovery about quantum statistics in 1924 that proved that a class of subatomic particles with particular properties must exist. These were given his name, modified by the conventional -on ending for such particles. The other class of particles, fermions, were named after the Italian-born American physicist, Enrico Fermi.

It's such a gas, a Bose gas. :rolleyes:

Προπροπέρσινο από το ηλεδελτίο κρυάδων του Δαεμάνιον (σημ. 1). :p
 
Από τα Ενθέματα ένα κειμενάκι τού Il Manifesto για την ανεύρεση του μποζονίου του Higgs, και πώς πρέπει να το φανταζόμαστε αναλογικά (είχανε και πάρτι πρόσφατα...). Ανευρέθηκε επίσης ένα διήρκησε (Σήμερα, ύστερα από μακρά αναμονή που διήρκησε), ένα από τα 45600 συγκρουόμενα στον Επιταχυντή του διαδικτύου. Αυτό που δεν κατάλαβα, είναι πού κολλάει ο "ιστορικός υλισμός" του τίτλου.
 

Earion

Moderator
Staff member
Ήταν η μοναδική απορία που πρόλαβα να έχω (η ορθογραφία του μποζονίου) δεδομένου ότι δεν είχα το χρόνο να απολαύσω το κείμενο, αλλά την απέδωσα σε (παρα)σύνδεση με παλαιότερα στοιχεία: το ποσειδώνιο, το πλουτώνιο, ίσως και το αμμώνιο.

Είναι σύμπτωση που και τα τρία (ποσειδώνιο, πλουτώνιο, αμμώνιο) προέρχονται από κύριο όνομα με κατάληξη σε --ων;
 

nickel

Administrator
Staff member
Είναι σύμπτωση που και τα τρία (ποσειδώνιο, πλουτώνιο, αμμώνιο) προέρχονται από κύριο όνομα με κατάληξη σε --ων;
Όπως και ο Ινδός φυσικός Μπόζων, άλλωστε. :)

Πρόσεξα πάντως ότι, στο κείμενο του μητροπολίτη, η πρώτη αναφορά στο μποζόνιο είναι με -ο-. Μετά απέκτησε τη μάζα τού -ω-.
 
Εγώ θα ήθελα πολύ να ξέρω ποιος γράφει τα κείμενα του μητροπολίτη... γιατί μη μου πείτε ότι το έγραψε μόνος του.
 
Όπως και ο Ινδός φυσικός Μπόζων, άλλωστε. :)

Πρόσεξα πάντως ότι, στο κείμενο του μητροπολίτη, η πρώτη αναφορά στο μποζόνιο είναι με -ο-. Μετά απέκτησε τη μάζα τού -ω-.

:lol::lol::lol:
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ θα ήθελα πολύ να ξέρω ποιος γράφει τα κείμενα του μητροπολίτη... γιατί μη μου πείτε ότι το έγραψε μόνος του.
Φυσικά και τα γράφει μόνος του.
 

LostVerse

Member
* Τις τελευταίες, μέρες η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα (και μη) ασχολείται με το πείραμα του CERN και με το γνωστό “μποζόνιο”. Τι είναι το “Σωματίδιο του Θεού”;

«Το σωματίδιο του Χιγκς, καλούμενο εκλαϊκευμένα και σωματίδιο του Θεού, είναι ένα μποζόνιο που δίνει τη δυνατότητα για εξήγηση στον τρόπο που συγκροτείται η ύλη προσδίδοντάς της ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, η μάζα...»

Δεν έχω πρόβλημα μ' αυτό.

Επίσης:

Τα μήντια και το “σωματίδιο του Θεού”του Λούκα Τανκρέντι Μπαρόνι
μετάφραση από τα ιταλικά: Ελένη Βουγιουκλάκη

 
Για δείτε αυτό, καινούριο πρέπει να είναι, εκτός κι αν εγώ δεν το ήξερα.

Oh My God Particle
(July 10, 2012 Urban Word of the Day)
the gene in a person’s DNA that causes him or her to constantly text “OMG!”
I seems a large percentage of Twitter users must share the same DNA infected with the Oh My God Particle.
 

MelidonisM

New member
Παλαιότερα ο Δαρβίνος, τώρα το Μποζόνιο!
(οι θεολόγοι...και μητροπολίτες προσθέτω εγώ...να μην ανακατευόμαστε εκεί που δεν μας σπέρνουν)
.....
η Αγ. Γραφή δεν μας αποκαλύπτει τον τρόπο της δημιουργίας των όντων. Η Αγ. Γραφή μας δείχνει ξεκάθαρα, μόνο το "ποιός" δημιούργησε το σύμπαν. Για το "ποιός", οι επιστήμες δεν δικαιούνται να αποφαίνονται επειδή οποιαδήποτε σχετική άποψή τους είναι έξω από το επιστητό που μπορούν να ερευνήσουν.

Για το "πώς" δημιουργήθηκε ο κόσμος, οι θεολόγοι ας μην ανακατευόμαστε. Είναι "αλλουνού παπά ευαγγέλιο"! Η Αγ. Γραφή περιγράφει δυο εκδοχές γένεσης, σύμφωνα πάντοτε με το κοσμοείδωλο της εποχής της και με τρόπο που μπορούσε να γίνει κατανοητός από τα επιστημονικώς απαίδευτα μυαλά των βεδουΐνων στη 2η προ Χριστού χιλιετία.
........
Και μια ...προφητεία! Η εφημερίδα "Καθημερινή" είχε γράψει πριν χρόνια: "Στην υψηλή κορυφή που θα φτάσουν οι επιστήμονες ύστερα από εκατομμύρια χρόνια, θα βρουν εγκατεστημένη εκεί μια ομάδα θεολόγων, από αιώνες". Ας μη φοβόμαστε, λοιπόν.

✥Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ
http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=9994
Αναζητείται ο αρθρογράφος/προφήτης της Καθημερινής :huh:
να μας πει το θρήσκευμα, το ποιόν, και τις αναρριχητικές αρετές των θεολόγων :woot:
 
Όντως, φοβερός ο εσχατολογικός θρίαμβος των θεολόγων όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου! Δύο σημεία, απροπό: πρώτον, ότι η θέση αυτή είναι προοδευτική σε σχέση με τους κυριολεκτιστές της Βίβλου, Έλληνες και ξένους, και πρώτιστα Αμερικανούς (προς τους οποίους κυριολεκτιστές απευθύνεται άλλωστε το άρθρο του Αλεξανδρουπόλεως). Δεύτερον, ότι αυτά τα "εκατομμύρια χρόνια" συνιστούν πλήρη παραίτηση από τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου που περιμένουν οι διάφοροι ξαναμμένοι.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Πολλά μεγκαλάικ — ΚΑΙ για το ότι μόνον έτσι αντέχεται το συγκεκριμένο κομμάτι. :D
 
Top