metafrasi banner

webography = δικτυογραφία, διαδικτυογραφία, ιστογραφία ή ιστοσελιδογραφία;

webography = δικτυογραφία, διαδικτυογραφία, ιστογραφία ή ιστοσελιδογραφία;

  • δικτυογραφία

    Votes: 3 25.0%
  • διαδικτυογραφία

    Votes: 7 58.3%
  • ιστογραφία

    Votes: 1 8.3%
  • ιστοσελιδογραφία

    Votes: 3 25.0%

  • Total voters
    12
  • Poll closed .

nickel

Administrator
Staff member
Καιρός είναι να κάνουμε και μια δημοσκόπηση, για έναν όρο που είναι στο ψήσιμο ακόμα.

Το αγγλικό webography:
A webography (or webliography) is a list of websites that pertain to a given topic. A webography is much like a bibliography, but is limited to a collection of online resources rather than books and academic journals. Research has been conducted comparing them to traditional bibliographies.

Αυτή τη στιγμή το Γκουγκλ μού δίνει τα εξής νούμερα, με ευρήματα σε σοβαρές ιστοσελίδες για όλες τις περιπτώσεις:
δικτυογραφία: 106
ιστογραφία: 48
διαδικτυογραφία: 29
ιστοσελιδογραφία: 6

Η ιστογραφία είναι ορολογικά ακριβέστερη, αφού αντιστοιχεί στο webography, εκεί που η (δια)δικτυογραφία αντιστοιχεί στα Internet bibliography, internetography. Από την άλλη, η ιστοσελιδογραφία είναι καλύτερη παρέα για τη βιβλιογραφία. Τέλος, η χρήση του συνθετικού «ιστο-» δημιουργεί τον κίνδυνο να ξεμείνουμε από απόδοση για το histography.

Εκτός συναγωνισμού το «διαδικτυακή βιβλιογραφία» (67 ευρήματα).

(Διάρκεια δημοσκόπησης: 48 ώρες, ψηφοφορία μυστική ως προς τις επιλογές του καθενός, αποτελέσματα φανερά, μπορείτε να ψηφίσετε πάνω από μία απόδοση)
 

nickel

Administrator
Staff member
Επικαιροποίηση:

Στο Χρηστικό τα λήμματα διαδικτυογραφία και ιστογραφία παραπέμπουν στη δικτυογραφία. Το λήμμα εκεί λέει:

δικτυογραφία ουσ. (θηλ.) & διαδικτυογραφία: ΔIΑΔΙΚΤ. κατάλογος διαδικτυακών διευθύνσεων και ηλεκτρονικών εγγράφων, διαθέσιμων στο διαδίκτυο, που χρησιμοποιούνται ως πηγές πληροφοριών για συγκεκριμένο θέμα. Βλ. βιβλιογραφία, -γραφία. ΣYΝ. ιστογραφία [< αμερικ, webliography, 1995, webography]

Στο ΜΗΛΝΕΓ δεν έχει μπει καμιά ακόμα.

Σε γκουγκλιές, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
 

TRAPASSIOS

New member
Έχω συναντήσει σε ξενόγλωσσα άρθρα τον τύπο "Histiography". Ιστιογραφία, ίσως, οπότε δεν νοθεύεται η ιατρική "ιστογραφία", όσο και αν το θέμα ιστι- συνδέει με το "ιστίο". Ή ας δεχτούμε πως επιστρέφει σαν αντιδάνειο. Το histiography περιέργως δεν αποδίδει τίποτα γκουγκλιζόμενο. Britannica και Webster's το αγνοούν.
 

nickel

Administrator
Staff member
Το histiography θεωρείται ορθογραφικό λάθος. Το histiology, επειδή είναι παλιότερο ορθογραφικό λάθος, θεωρείται απλώς παλιά ορθογραφία για το histology. Νομίζω ότι σε καμία γλώσσα δεν είναι σωστό να βάλουμε το ιστιο- / histio- από την πίσω πόρτα σαν εναλλακτική γραφή για τον ιστό. Απλώς θα ζούμε με πολλούς ιστούς στη ζωή μας.
 
Top