metafrasi banner

waviness

Μιλάμε για επιφάνειες στερεών αντικειμένων, με την έννοια που χρησιμοποιείται π.χ. σε αυτήν τη σελίδα. Μην κολλάτε στα διάφορα τεχνικά που γράφει, μόνο το waviness μας νοιάζει. Στο IATE υπάρχει ως κυμάτωση και ως κυματότητα. Αλλά η «κυματότητα» στο διαδίκτυο γενικά σπανίζει και δεν ξέρω αν ακούγεται όμορφα.

Εσείς θα λέγατε:
α) να μετρήσουμε την κυματότητα,
β) να μετρήσουμε τον βαθμό κυμάτωσης ή
γ) κάτι άλλο;
 
Η κυματότητα όντως ακούγεται παράξενη αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και σε μερικά σοβαρά κείμενα. Δεν θα διαφωνούσα ούτε με τον βαθμό κυμάτωσης, ούτε με «το κυματοειδές», ούτε με τον κυματισμό (ξέρω, δεν βοήθησα πολύ) :-)
 

daeman

Administrator
Staff member
Να μετρήσουμε την κυμάτωση.

Η παρατηρούμενη υφή μπορεί να παρουσιάζει κάποια κανονικότητα/περιοδικότητα, όπως όταν μια κατεργασμένη επιφάνεια παρουσιάζει κυμάτωση.
...
Υπάρχουν τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά ποιότητας μιας επιφάνειας τα οποία συνήθως ενδιαφέρουν από κατασκευαστική σκοπιά: η τραχύτητα, η κυμάτωση, το μοτίβο ή στρώση και οι ατέλειες (Σχ. 5.11).
...
Η κυμάτωση (waviness) καθορίζεται από αρκετά μεγαλύτερες αποκλίσεις που παρουσιάζουν συνήθως κάποια περιοδικότητα και συσχετίζονται με συγκεκριμένου (συστηματικούς) παράγοντες όπως η ύπαρξη δονήσεων και φορτίων που δημιουργούν εκτροπές/αποκλίσεις στο κομμάτι ή το εργαλείο αλλά και η θερμική επεξεργασία.
...
Σημαντικό χαρακτηριστικό μιας επιφάνειας είναι και ο βαθμός εμφάνισης κυματώσεων σε αυτή. Για τη μέτρηση του βαθμού κυμάτωσης, είναι σημαντικό να μη ληφθεί υπόψη η επίδραση που ασκεί η τραχύτητα και οι σχετικά μικρές αποκλίσεις, που σχετίζονται με αυτή.

https://repository.kallipos.gr/bitstream/11419/4526/1/02_chapter_5.pdf


Ανάλυση των αποτελεσµάτων της κυµατώσεως των ινών (fibre waviness)...
...
Τα ελαττώµατα που εξετάζονται είναι η κυµάτωση των ινών (fibre waviness), οι εγκάρσιες ρωγµές (transverse cracking), ο διαχωρισµός των στρώσεων (delamination) και η στρέβλωση (warpage).

https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/bi...89/2894/dellisd_residualstress.pdf?sequence=3


Οι αποκλίσεις δεύτερης τάξης, που διαπιστώνονται με τη βοήθεια οργάνου παρατηρώντας μέρος της υπό εξέταση επιφάνειας, αποτελούν την κυμάτωση (waviness).
https://tinyurl.com/3456n89s


Κατά την εφαρμογή των wavelets οι επιφάνειες αναλύονται αρχικά ως προς την τραχύτητα, την κυμάτωση (waviness) και τη μακρογεωμετρική μορφή τους.
https://tinyurl.com/uxjb4kmp


Η τραχύτητα χαρακτηρίζεται από μια μεγάλου μήκους κυμάτωση (waviness), αλλά και μια μικρότερης έκτασης ανωμαλία, δηλαδή μικροτραχύτητα (asperity).
https://tinyurl.com/r2v8e3nc


κ.λπ.: "κυμάτωση" "waviness"
 
Top