This funny thing landed in my email

Ειρωνικό, αστείο και εύστοχο.

Η ΧΑΪΝΤΙ είναι ιδιοκτήτρια ενός μπαρ στο Βερολίνο. Προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της αποφασίζει να επιτρέψει στους πιστούς της πελάτες -οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνεργοι αλκοολικοί- να πίνουν όσο θέλουν τώρα και να πληρώνουν αργότερα. Όποτε έχουν και όπως μπορούν. Η ίδια καταγράφει λεπτομερώς όλα τα ποτά που καταναλώνονται σε λογιστικά βιβλία και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, χορηγεί δάνεια στους πελάτες της.

ΜΑΘΑΙΝΕΤΑΙ πολύ γρήγορα αυτό το «σύστημα της Χάιντι » (που στα ελληνικά θα τη λέγαμε Χάιδω!), και πολύς κόσμος αρχίζει να πλημμυρίζει το ωραίο της μπαράκι. Εκμεταλλευόμενη την ελευθερία που νιώθουν οι πελάτες, τώρα που εκείνη τους απάλλαξε από το βάρος της άμεσης πληρωμής, η Χάιντι αυξάνει τις τιμές του κρασιού και της μπύρας, που είναι τα ποτά που καταναλώνονται περισσότερο. Ο όγκος των πωλήσεών της, βεβαίως, αυξάνεται θεαματικά.

ΕΝΑΣ νέος και δυναμικός σύμβουλος πελατών σε μια τοπική τράπεζα, αναγνωρίζει ως μελλοντικά πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης το ποσό που θα προκύψει από την αποπληρωμή της πίστωσης που παίρνουν οι πελάτες και αυξάνει το δανειοληπτικό όριο της Χάιντι. Δεν έχει, ο τραπεζικός σύμβουλος, κανέναν λόγο ανησυχίας, καθ' ότι υπάρχουν ως εγγύηση τα ίδια τα χρέη των αλκοολικών. Στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, ειδικοί τραπεζικοί μετατρέπουν αυτό το περιουσιακό στοιχείο σε τραπεζικά προϊόντα με τις ονομασίες «Πιοτ-ομόλογα», «Αλκ-ομόλογα» και «Εμετ-ομόλογα». Αυτά τα προϊόντα εμπορεύονται κατόπιν στις παγκόσμιες αγορές. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι σημαίνουν αυτές οι... περίεργες ονομασίες των ομολόγων και πώς αυτά είναι εγγυημένα. Ομως, καθώς οι τιμές τους αυξάνονται διαρκώς, μεγαλώνει η ζήτησή τους και γίνονται μπεστ-σέλερ τραπεζικά προϊόντα.

ΜΙΑ μέρα, παρ' όλο που οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν, ένα στέλεχος της τράπεζας, με ειδικότητα σε θέματα «μάνατζμεντ ρίσκου», αποφασίζει και η απόφασή του γίνεται δεκτή, ότι ήρθε καιρός, σιγά-σιγά, η τράπεζα να αρχίσει να απαιτεί την αποπληρωμή των χρεών που συσσωρεύτηκαν από τους πότες στο μπαρ της Χάιντι.

Όμως, οι αλκοολικοί άνεργοι αδυνατούν, βεβαίως, να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αφού είναι άνεργοι οι άνθρωποι, κάτι που δεν έκρυψαν ποτέ, ούτε από τη Χάιντι, ούτε από τους τραπεζίτες. Ταυτόχρονα και ως συνέπεια αυτού, η Χάιντι δεν μπορεί να είναι συνεπής προς τις δανειοληπτικές της υποχρεώσεις και κηρύττει χρεοκοπία.

ΤΟ «Ποτ-ομόλογο» και το «Αλκ-ομόλογο» χάνουν το 95% της αξίας τους. Το «Εμετ-ομόλογο» πάει λίγο καλύτερα και πέφτει μόνον κατά 80%. Οι προμηθευτές του μπαρ της Χάιντι είχαν δώσει στην πελάτισσά τους, τον καιρό που όλα ήταν καλά κι ωραία, πολύ ελαστικούς όρους για την αποπληρωμή των χρεών της προς αυτούς, αλλά έχοντας επενδύσει και οι ίδιοι σε αυτά τα τραπεζικά ομόλογα, είναι τώρα μπροστά σε μια νέα, διαφορετική κατάσταση. Ο προμηθευτής των κρασιών χρεοκοπεί και εκείνος που της πουλούσε μπύρες εξαγοράζεται από έναν ανταγωνιστή του. Η τράπεζα, έπειτα από μαραθώνιες και δραματικές διαβουλεύσεις όλων των πολιτικών κομμάτων, σώζεται με γενναία χρηματική ένεση από το κράτος, το οποίο αποφασίζεται να βρει τους πόρους αυτούς από έναν καινούργιο φόρο, που θα βαραίνει μόνον εκείνους που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Μια εξήγηση για την οικονομική κρίση που μπορούμε όλοι να καταλάβουμε.
 
'Εξοχη εξήγηση, πολύ ρεαλιστικότερη από εκείνη που δίνουν διάφορα αιωνίως διαψευδόμενα και αιωνίως λαλίστατα παπαγαλάκια.
 

nickel

Administrator
Staff member
LOL και ξαναLOL.

Άλλωστε, αν ζητήσεις στο Google "καλά ήπιαμε", το πρώτο εύρημα λέει:
Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε, να χαμήλωναν και τα spreads!



 
Το πάκμαν κλείνει τα 30 και το Google μάς το θυμίζει ευχάριστα (μπορείτε να παίξετε, ναι, ναι!)... Insert coin!

Όπως λένε, I don't get older, I level up! :D
 

SBE

¥
Το πάκμαν κλείνει τα 30 και το Google μάς το θυμίζει ευχάριστα (μπορείτε να παίξετε, ναι, ναι!)... Insert coin!

Και να οι επιπτώσεις του Πάκμαν της Παρασκευής:
Did Google Pac-Man Cost The World Nearly 5 Million Productive Hours?
According to RescueTime, the average Google.com user spent some 36 seconds longer than normal on Google this past Friday. Now, the average Google user racks up some 4.5 minutes a day on Google executing searches, so the total average percent rise was only 6.67%. Not too much

(δουλειά δεν είχαν,κάθισαν να κάνουν υπολογισμούς)
Κι ένα ενδιαφέρον σχόλιο στο άρθρο:
one of our readers pointed out he truly believes that Google did this as a test for something and simply wouldn’t waste 5 million hours of possible conversions (or whatever) without an endgame. I have to say that I bet he’s right, although neither him nor I have any evidence of that.
 

daeman

Administrator
Staff member
Μόλις έφτασε:

Χθες σταμάτησα σ' ένα βενζινάδικο και ζήτησα 10 ευρώ βενζίνη.
Κι ο βενζινάς με ρώτησε: Είναι μεγάλος ο λεκές;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πολύ ωραίο το μπλογκ που μας έστειλες, Πιδύο, όπου διάβασα και το εξής:
Frog crisis in Greece

It's bad enough to have to weather a disastrous economic crisis, but now the Greeks are faced with a frog crisis. Millions of migrating frogs — a veritable carpet of the slippery, slimy fellows — have closed down a major Greek highway near Thessaloniki.

I believe that the usual word for "frog" in modern Greek is batrachos, but all of Greece is referring to the current batrachian horde with the Biblical word tzfardei'a. In so doing, I suppose they wish to recall the Biblical plague of frogs that God inflicted on Egypt (the second of ten plagues that he sent against the Egyptians). In fact, the plague of frogs was meant as an attack on the Egyptian frog goddess Heqt, whose job it was to assist women in labor.

In ancient societies and in many modern cultures as well, frogs symbolize fertility because of the vast amount of eggs that they lay. The description of the frog swarms (vesharatz) is reminiscent of the proliferation of the Israelites as vayishretzu.

The frog (tzfardei'a) is the only amphibian mentioned in the Bible, though the word may also have included the toad (which is karpadah in modern Hebrew).

Suffice it to say that the present Greek frog crisis is thought to be of biblical proportions.
Όλη η Ελλάδα λέει τους βατράχους, πώς;
 

pidyo

New member
Όλη η Ελλάδα λέει τους βατράχους, πώς;

Το λάθος με την εβραϊκή λέξη είναι της καναδικής ιστοσελίδας στην οποία παραπέμπουν, και από το Language log το αφήνουν επίτηδες ασχολίαστο. Κάποιοι μπέρδεψαν τις πληγές του Φαραώ με τα βατράχια του Λαγκαδά...
 

nickel

Administrator
Staff member
Σε μέρες δύσκολες που μόνο η κωλοφαρδία θα μπορούσε να μας σώσει, μέχρι και τα βατράχια βρήκαν να κλείσουν τους δρόμους. Αυτό βέβαια μόνο με λέξη σε -φαρδία δεν μπορεί να περιγραφεί. Άλλη μια πληγή, απλώς. :mad:


Μπορώ να βάλω τον παραπάνω ορισμό για τον λεξικογράφο στην υπογραφή μου; Ή στο βιογραφικό μου; Ή μήπως αρκεί η εμβληματικότητα της λέξης και μόνο; :D
 

daeman

Administrator
Staff member
Monkey business

Μια φορά και έναν καιρό σε ένα χωριό, ένας άντρας, ο Χάρης, ανακοίνωσε στους χωρικούς ότι θα αγόραζε μαϊμούδες προς 10 δολάρια τη μία.

Ξέροντας οι χωρικοί ότι υπήρχαν πολλές μαϊμούδες γύρω στο δάσος... πήγαν και τις έπιασαν.
Ο Χάρης αγόρασε χιλιάδες προς 10 δολάρια τη μία, όπως είπε.
Το εμπόρευμα όμως λιγόστευε και οι χωρικοί σταμάτησαν να κυνηγάνε μαϊμούδες.
Ο Χάρης ανακοινώνει ξανά ότι θα αγόραζε μαϊμούδες για 20 δολάρια τη μία.
Οι χωρικοί έτρεξαν κι έπιασαν και άλλες μαϊμούδες.

Σύντομα όμως οι μαϊμούδες λιγόστεψαν κι άλλο και οι χωρικοί επέστρεψαν στα κτήματά τους.
Ο Χάρης ανακοινώνει πάλι ότι, επειδή δεν υπάρχουν πλέον πολλές μαϊμούδες, θα αγόραζε τη μία προς 25 δολάρια.

Οι χωρικοί πιάνουν και τις λίγες που έμειναν. Ο Χάρης τούς λέει, "Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν πλέον παρά ελάχιστες μαϊμούδες γι' αυτό κι εγώ θα σας δώσω 50 δολάρια τη μία. Αλλά, επειδή πρέπει να φύγω για την πόλη για δουλειές, θα αναλάβει την αγοραπωλησία ο βοηθός μου."

Ο βοηθός φωνάζει τους χωρικούς και τους λέει:
"Κοιτάξτε τι έκανε ο Χάρης. Γέμισε ένα στάβλο με μαϊμούδες, θα σας τις πουλήσω εγώ για 35 δολάρια τη μία και όταν γυρίσει ο Χάρης τού τις πουλάτε εσείς για 50 δολάρια τη μία."

Οι χωρικοί στριμώχτηκαν, μάζεψαν όλες τις οικονομίες τους και αγόρασαν όλες τις μαϊμούδες.

Δεν ξαναείδαν ούτε τον βοηθό ούτε τον Χάρη.

Καλώς ήλθατε στην... Wall Street!
 

nickel

Administrator
Staff member
Κι άλλο με κρίση για την κρίση. Με προφανή γλωσσική αξία.

 

Zazula

Administrator
Staff member
Κι άλλο με κρίση για την κρίση. Με προφανή γλωσσική αξία.

Εφόσον όμως τζίρος (ΛΝΕΓ: τζύρος) < γύρος "κύκλος επιχειρήσεων / κυκλοφορία τού χρήματος", euros και gyros έχουν κοινό παρανομαστή που τον αγνοεί ο γελοιογράφος.
 

Earion

Moderator
Staff member
Zazula, το σκίτσο δείχνει παραστατικά τη διαφορά μεταξύ πραγματικής οικονομίας (=γύρος) και χρηματοοικονομίας (=ευρώ). Πολύ φοβάμαι ότι η χώρα μας δεν έχει όχι ευρώ αλλά ούτε καν γύρους για να ξεπληρώσει το χρέος...
 

danae

¥
Υπνοβάτη, δεν ανοίγει ο σύνδεσμός σου (κι έμεινα με την περιέργεια) :)
 

daeman

Administrator
Staff member
Παλιό, αλλά μου το ξανάστειλαν σήμερα ως επίκαιρο λόγω Μουντιάλ.

Μια παρέα Κρητικών συζητάνε στο καφενείο, ανάμεσά τους και ο Ψαραντώνης. Θέμα συζήτησης: πώς γλιτώνεις την γκρίνια της συζύγου.
Λέει ο πρώτος:
- Εγώ την επήγα πέρυσι ένα ταξίδι στη Γαλλία και φέτος σκέφτομαι να τηνε πάω στην Αυστρία.
Λέει ο επόμενος:
- Εγώ τηνε πήγα στη Νέα Υόρκη και φέτος θα τηνε πάω στο Λος Άντζελες. Εσύ, ωρέ Αντώνη;
Ψαραντώνης:
- Οπέρυσι την επήγα στο μιτάτο απάνω στη Νίδα. (οροπέδιο στην κορυφή του Ψηλορείτη)
- Κι οφέτος, ωρέ Αντώνη;
- Οφέτος, ωρέ, θα πάω να τηνε φέρω πίσω.
 
Top