Thespian

ambrosia

Member
Ξεφυλλιζοντας το λεξικό - διαστροφή;;;; Ισως- έπεσα στην λέξη "Histrionic" ως συνώνυμο του actor και μετά στο "Thespian".
Έχετε συναντήσει συχνά το "Thespian" σε κείμενα; Στην καθομιλουμένη εγώ τουλάχιστον ποτέ!

Έχετε συναντήσει συχνά το "Thespian" σε κείμενα; Στην καθομιλουμένη εγώ τουλάχιστον ποτέ
Το έχω συναντήσει πολλές φορές. Δεν είναι και τόσο άγνωστη η λέξη, αν και στην καθομιλουμένη δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά.

Το έχω συναντήσει πολλές φορές. Δεν είναι και τόσο άγνωστη η λέξη, αν και στην καθομιλουμένη δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά.
Δηλ λέει κάποιος ότι εργάζεται ως thespian?

Αραιά και πού, ναι. Θυμάμαι να το είχε πει κάποτε ο Νίκολας Κέιτζ (Nicholas Cage). Και άλλοι.

Πιο πιθανό μου φαίνεται να το γράψει κάποιος δημοσιογράφος για έναν ηθοποιό παρά να το χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο ηθοποιός για τον εαυτό του.

Είναι λέξη υψηλού λογοτεχνικού ύφους. Όχι άγνωστη, ιδίως σε εμάς τους Έλληνες, αφού προέρχεται από τα ελληνικά (οι παλαιότεροι εδώ μέσα θυμούνται το Άρμα Θέσπιδος). Το histrionic, από την άλλη, βγαίνει από τα λατινικά.

histrionic.JPG

Πολύ συχνά το έχω συναντήσει σε λογοτεχνικά ή δημοσιογραφικά κείμενα. Όχι ως περιγραφή από κάποιον του επαγγέλματός του.

Πολύ συχνά το έχω συναντήσει σε λογοτεχνικά ή δημοσιογραφικά κείμενα. Όχι ως περιγραφή από κάποι
Λογοτεχνικά ΟΚ αναμενόμενο καθώς η χρήση του υπονοεί νομίζω ένα βαθμό ελληνομάθειας,μα δημοσιογραφικά ομολογω εκπλήσσομαι ευχάριστα!

Οι λέξεις κλειδί για το αν αποκαλεί ποτέ κανείς τον εαυτό του "thespian", είναι το "αραιά και πού" [όπως είχα γράψει και πιο πάνω (#4)].

Π.χ. "I don't like to call myself an actor, I'm a thespian". Marlon Wayans.

"I'm a thespian...". Regina Hall.

"I'm a thespian now." Bruce Springsteen

Last edited:
To thespian το έχω δει κυρίως σε δημοσιογραφικά κείμενα και συνμήθως αναφέρονται στους καταξιωμένους/ πολυβραβευμένους.
Από την αλλη histrionics σημαίνει μελοδραματική προσποιητή συμπεριφορά. Δηλαδή ότι παίζει θέατρο κάποιος.

Back