metafrasi banner

speciesism = ειδισμός

Το ειδισμός εμένα δεν με οδήγησε πουθενά. Επρεπε να διαβάσω παρακάτω για να καταλάβω. Αντίθετα το σπισισμός μπορώ να πω ότι θα το συνέδεα με το species.

Πριν λίγα χρόνια είχα συναντήσει το speciesism, στο πρώτο βιβλίο που έλαχε να μεταφράσω, και είχα επιλέξει, χωρίς επιφυλάξεις, να το αποδώσω ειδισμός, επειδή
α. μου άρεσε ηχητικά, και
β. θεωρούσα ότι απέδιδε άμεσα το νόημα του όρου, χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις (τουλάχιστον όχι στα συμφραζόμενα της συγκεκριμένης παραγράφου, βλ. παρακάτω).

Το ίδιο βιβλίο είχε μεταφραστεί και παλιότερα (τέλη δεκαετίας '80), και ο τότε μεταφραστής είχε αποδώσει το speciesism σπεσισμός (με έψιλον), διατηρώντας σε παρένθεση τον αγγλικό όρο, και προσθέτοντας την (ανακριβή, κατά τη γνώμη μου) διευκρινιστική φράση "υπεράνω όλων το είδος". Ο μεταφραστής δηλαδή είχε θεωρήσει ότι το "σπεσισμός" χρειαζόταν διευκρίνιση, παρά το γεγονός ότι στην αμέσως προηγούμενη πρόταση ουσιαστικά δινόταν ο ορισμός του όρου: "Επειδή το έμβρυο ανήκει στο δικό μας είδος, αποκτά αυτομάτως ειδικά προνόμια και δικαιώματα".

Από τότε βέβαια έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι, και σήμερα, με γιώτα πια, ο "σπισισμός" κυριαρχεί στο διαδίκτυο έναντι του "ειδισμού", έχοντας μάλιστα και λήμμα στη βικιπαίδεια. Συμφωνώ ότι στον πολύ κόσμο ο ειδισμός δεν λέει κάτι. Τουλάχιστον όμως τη ρίζα της λέξης όλοι θα την αναγνωρίσουν και, αν τους βοηθήσουν τα συμφραζόμενα, πιθανόν να συνάγουν το νόημά της. Δεν νομίζω ότι ισχύει το ίδιο για τον σπισισμό, ιδίως για όσους δεν μιλάνε καλά αγγλικά.
 
Nickel, μήπως μπορείς να κάνεις ξεχωριστό νήμα για τους μεταφρασμένους-αμετάφραστους όρους της "KKEδικης slang" :D :D :D; Είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα! Για την ώρα, για το λικβινταριστής που είπες, ορίστε από συζήτηση στο indymedia.
 
Ούτε σ' εμένα αρέσει η απόδοση "σπισισμός", αλλά αυτή χρησιμοποιούν όσοι ασχολούνται πιο ενεργά με τα δικαιώματα των ζώων. Π.χ.

 

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, εγώ δεν είμαι «Ας μιλήσουμε για “ειδισμό” ή ας μη μιλήσουμε καθόλου». Ούτε ξενοφοβία με χαρακτηρίζει ούτε αντι-αντισπισισμός. Τον φτωχό και παραπονεμένο ειδισμό θέλω να κρατήσω στον αφρό του τίτλου, μήπως προκόψει σ' αυτόν τον κόσμο τον σπαστικό σπισιστικό ειδιστικό.
 

Elsa

¥
Παρεμπιπτόντως, και οι δύο ομιλίες ήταν εξαιρετικές!
Ο Steve Best θα μιλήσει και το Σάββατο, 19/6, στην 2η Διεθνή Ημερίδα Περιβαλλοντικής Ηθικής, που γίνεται στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δρακόπουλος", στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επισυνάπτω το πρόγραμμα, περισσότερες λεπτομέρειες για τους ομιλητές δείτε εδώ.
 

Attachments

  • Programme .jpg
    Programme .jpg
    71.6 KB · Views: 164
Το θυμήθηκα σήμερα ένεκα της Αντισπισιστικής (!) Δράσης:

"Με σύνθημα «να τρώτε βίγκαν στα οδοφράγματα» (σ. σ «βίγκαν» είναι η διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα φυτικής προέλευσης) και «είμαστε όλοι ζώα», η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα με την επωνυμία «Αντισπισιστική Δράση» ανέλαβε την ευθύνη για την απελευθέρωση των περίπου 60.000 μινκ από δύο μονάδες εκτροφής, στο Χιλιόδεντρο Καστοριάς και τη Σιάτιστα Κοζάνης."


Πέραν του ότι δεν καταλαβαίνω τι πάει να πει "να τρώτε βίγκαν στα οδοφράγματα", δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να προφέρω και να γράψω το επίθετο "αντισπισιστικός" (άσπρη πέτρα ξέξασπρη). Από την άλλη, ούτε ο ειδισμός μου πολυαρέσει, αλλά σίγουρα είναι καλύτερος από το σπισισμό. Μ' άρεσε η πρόταση του Θέμη "ειδοκρατία".

Από εκεί και πέρα, το ότι το χρησιμοποιούν κάποιες οργανώσεις δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντιπροτείνουμε. Άλλωστε, κάπως έτσι πήγαν και άρχισαν να μιλάνε για άγρια ζωή (και πολλά άλλα).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μ' άρεσε η πρόταση του Θέμη "ειδοκρατία".
Είναι όμως πολύ πιθανό ο όρος ειδοκρατία να κληθεί να αποδώσει το speciocracy (αν και ειδκότ. στο demospeciocracy βλέπω ότι -speci- < specialization (!)).
 

Elsa

¥
Το θυμήθηκα σήμερα ένεκα της Αντισπισιστικής (!) Δράσης:

"Με σύνθημα «να τρώτε βίγκαν στα οδοφράγματα» (σ. σ «βίγκαν» είναι η διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα φυτικής προέλευσης) και «είμαστε όλοι ζώα», η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα με την επωνυμία «Αντισπισιστική Δράση» ανέλαβε την ευθύνη για την απελευθέρωση των περίπου 60.000 μινκ από δύο μονάδες εκτροφής, στο Χιλιόδεντρο Καστοριάς και τη Σιάτιστα Κοζάνης."
Για την είδηση:
Αυτή είναι, με το συμπάθιο, δημοσιογραφία του κ..λου!:mad:
Αν έκανε τον κόπο να διαβάσει την ανακοίνωση από την ιστοσελίδα της Αντισπισιστικής Δράσης (μπουρδουκλώνομαι με αυτή τη λέξη!) θα διάβαζε πάνω-πάνω:
Μετάφραση και αναδημοσίευση του κειμένου της ανάληψης ευθύνης όπως αυτό δημοσιεύθηκε στο: http://www.directaction.info/news_aug29_10.htm, αλλά και κάτω από το κείμενο, την υπογραφή A.L.F.

Από εκεί, μέχρι να μιλάει για πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη, η απόσταση είναι τεράστια! Δηλαδή η Ελευθεροτυπία που δημοσίευε τις προκηρύξεις της 17Ν, ανελάμβανε και την ευθύνη; :confused:

Για την απόδοση, στην ημερίδα που είχα παρακολουθήσει, ο ομιλητής Φιλήμων Παιονίδης, απέδωσε το speciesism με το ειδολογικός σωβινισμός που είναι τερατωδώς δύσχρηστο κατά τη γνώμη μου. Επίσης έχει ακουστεί και το ειδορατσισμός, δεν θυμάμαι αν το ανέφερε κάποιος πιο πριν.

@Ambrose: Το σύνθημα είναι λίγο δυσνόητο, πράγματι. Έχω την εντύπωση οτι θέλουν να προλάβουν όσους σπεύσουν να τους κατηγορήσουν για μονόπλευρη ευαισθησία με τα μινκ, δηλώνοντας οτι είναι βέγκαν, δηλαδή δεν τρώνε ζώα...
Παρεμπιπτόντως, σε αντίθεση με τους Οικολόγους Πράσινους που αποκήρυξαν την πράξη, ο Θέμης Δημητρακόπουλος της Δημοκρατικής Αριστεράς δημοσίευσε κείμενο υποστήριξης με τίτλο Η απελευθέρωση των γουνοφόρων μινκ είναι κατ’ εξοχήν πράξη πολιτική.
Κάποιος κυνικός θα έλεγε οτι άμα δεν υπάρχει φόβος για το πολιτικό κόστος, γράφουμε οτι θέλουμε :rolleyes:, αλλά πάντως, το βρήκα τολμηρό από μέρους του...
 

Elsa

¥
Ευχαριστώ, Νικ, για την ενημέρωση, δεν το είχα υπόψη μου το άρθρο.
Κατ' αρχήν, ξεκινάει και αυτό με την ίδια περίεργη παρανόηση: Η Αντισπισιστική Δράση, όπως έγραψα και πιο πριν, ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια, απλώς αναμετέδωσε την ανακοίνωση του ALF. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση το ότι ένας έμπειρος αρθρογράφος σαν τον Π.Μ. πέφτει σε τέτοιο λάθος!

Κατά τα άλλα, στο μόνο σημείο που δεν αναφέρει γνώμες άλλων ή γεγονότα και αφήνει να φανεί η άποψή του, κάνει κατά τη γνώμη μου λάθος. Γράφει:
Κάποιοι άλλοι προχωρούν σε εμπρησμούς εργαστηρίων βιοτεχνολογίας ή καταστροφή φυτειών που σαφώς έχουν αντιτεχνολογικό χαρακτήρα. Tο νήμα που συνδέει αυτές τις πράξεις είναι μια «ιδεολογία της αποκάλυψης» που θέλει το τέλος της Γης κοντά και γι’ αυτό κάτι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα. H μεγάλη πλειοψηφία όμως των πράξεων δείχνει κάποιο «άγχος τεχνολογικής προόδου». Oι εμπρησμοί ερευνητικών εργαστηρίων περισσότερο μυρίζουν λουδιτισμό (ένα κίνημα εργατών του 19ου αιώνα που κατέστρεφε τις μηχανές) παρά οικολογικές ευαισθησίες...

Αν ήταν έτσι, θα έκαιγαν ας πούμε και εταιρείες κατασκευής υπολογιστών. Το κριτήριό τους, απ' ότι καταλαβαίνω εγώ, είναι το αν η επιχείρηση-στόχος προβαίνει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σε κακομεταχείριση, βασανισμό ή θάνατο ζώων (πειραματικά εργαστήρια, εκτροφεία, σφαγεία κλπ).

Είχα παρακολουθήσει πρόσφατα μια ομιλία του Brendan McNally, αγωνιστή του ALF που έχει φυλακιστεί 2 φορές στις αγγλικές φυλακές για τη δράση του. Έλεγε ότι δίνουν μεγάλη σημασία στην προετοιμασία και ότι για κάθε μια δράση που κάνουν, υπάρχουν άλλες 50 που δεν γίνονται για λόγους ασφαλείας ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινα ή άλλα θύματα.
Δεν έδινε την εντύπωση τεχνοφοβικού, άλλωστε χρησιμοποιούν ευρέως το διαδίκτυο και άλλα τεχνολογικά μέσα για τους σκοπούς τους, έδινε μάλλον την εντύπωση ενός πολύ ευαίσθητου, αγνού και αποφασισμένου ανθρώπου, που αποφάσισε να μην ανέχεται άλλο κάποια πράγματα που τον βάραιναν στη συνείδησή του και να κάνει κάτι γιαυτά.
Μια από τις πρώτες δράσεις του ALF στην Βρετανία, ήταν εναντίον του κυνηγιού αλεπούς με σκύλους. Χρησιμοποιώντας μεθόδους σαμποτάζ, όπως π.χ. την απαγωγή των σκύλων (οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, ζουν σε άθλιες συνθήκες) και πιέζοντας με διαδηλώσεις την κυβέρνηση, κατάφεραν να περάσει νόμος που το απαγορεύει (ένας νόμος με πολλές τρύπες, που ισχύει ακόμα, αλλά τώρα, δυστυχώς, ξανασυζητιέται).
 

SBE

¥
Μια από τις δράσεις του ALF στις ΗΠΑ ήταν η τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι ιατρικού ερευνητή. Ο μηχανισμός μπλόκαρε και η οικογένεια τη γλύτωσε.

Στο ΗΒ πάντως ήξερα έναν αστυνομικό που δούλευε στο τμήμα μικροτρομοκρατικών οργανώσεων (minor terrorist groups νομίζω το έλεγε), κι όταν είχα ρωτήσει τι είναι αυτό μου είπε ότι ασχολούνται με οικολογικές οργανώσεις, pro-lifers και άλλα παρεμφερή.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Για τα placism / placist πρέπει να ανοίξουμε ξεχωριστό νήμα;

This bias, called "placism," discriminates against people based on where they live.

Such are the vicissitudes of a provincial placist who has rejected the munificence of the “post-war corporatist-collectivist consensus” and spent his career, or most it, in search of those venerable American intellectuals who “have sought to tear down what is artificial, factitious, imposed by remote and often coercive forces and instead cultivate what is local, organic, natural, and family-centered.”

Οι λέξεις τοπικισμός / τοπικιστής έχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο (η συμπεριφορά & οι αντιλήψεις / το άτομο που δίνει αποκλειστική προτεραιότητα στα συμφέροντα της ιδιαίτερης πατρίδας του έναντι των γενικότερων εθνικών συμφερόντων), και αποδίδει τα localism / localist αντίστοιχα (άλλα συνώνυμα: sectionalism, parochialism, regionalism, nativism).

Επομένως να πούμε placism = τοπισμός & placist = τοπιστής;
 
Top