Το πάω αλλού: λίγα
"εντοπισμένη μάθηση" + ένα (αλλά καλό)
"εντοπισμένη νόηση". Τα
"εντοπισμένη γνώση" είναι περισσότερα, αλλά πρέπει να κατεβείτε αρκετά για να βρείτε αντιστοίχηση με το situated.
Συμφωνώ και, επίσης, η
κείμενη γνώση του Πόντιου δεν νομίζω ότι είναι τόσο άστοχη.
Προτείνω την
τοποθετημένη γνώση, που τη γνωρίζω (ως απόδοση του όρου
situated knowledge, όπως τον έθεσε αρχικά η Donna Haraway) από
αυτήν εδώ την κυρία, που είχα την τύχη και χαρά να έχω καθηγήτρια (Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών).
Οι λέξεις-κλειδιά είναι:
κοινωνική (κοινωνικά τοποθετημένη διαδικασία)
συγκεκριμένη (συγκεκριμένη και μερική προοπτική των υποκειμένων)
Εννοείται ότι μιλάμε για την παραγωγή της γνώσης.
Υπό αυτή τη θεώρηση, θα μου επιτρέψετε να πω ότι η
εγκαθιδρυμένη (γνώση) μου φαίνεται προϊόν αμηχανίας.
Η
πλαισιοθετημένη νομίζω ότι είναι σαφώς προτιμότερη, ωστόσο αφήνει μεγάλα περιθώρια για αφαιρετικές ερμηνείες, αυτό ακριβώς που σκοπεύει να αναιρέσει αυτός ο όρος.
Νομίζω ότι η
καταστασιακή είναι επίσης καλή απόδοση.
Η
εμπλαισιωμένη και η
εγκατεστημένη έχουν πρόβλημα γιατί φαίνεται ότι κάποιος άλλος έχει εισαγάγει τη γνώση απ' έξω, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή απ' αυτό που δηλώνει ο όρος (αυτό ισχύει και για την
εγκαθιδρυμένη). Για όποιον -λογικά- σκεφτεί ότι η
τοποθετημένη (γνώση) έχει το ίδιο πρόβλημα, να υπενθυμίσω ότι η λέξη αυτή αποδίδει και την έννοια του τοπικού ή χρονικού προσδιορισμού.
Λίγες ακόμη ενδεικτικές χρήσεις του όρου:
Dynamical systems theory has proven to be popular in robotics and in work on artificial life, which has tried to explain adaptive behavior in terms of embodiment and embeddedness. As long as a situated creature can sense its world so as to allow its body to be directly influenced, abstract symbolic descriptions can be dispensed with.
...while empiricists typically conceive of the world as something objectively given to a subject, who thus forms a static representation of it that then guides action, embodied cognitive science addresses how the dynamic interplay between embodied agent and the world generates cognition. It is this focus on dynamic, worldly interplay that provides one link from embodied to embedded cognition within situated cognitive science.
http://plato.stanford.edu/entries/embodied-cognition/