metafrasi banner

serial killer = καθ' έξη δολοφόνος, (εσφ. κατ' εξακολούθηση δολοφόνος, κατά συρροή δολοφόνος), κν. σίριαλ κίλερ

nickel

Administrator
Staff member
Σ' αυτήν εδώ τη σελίδα, που μοιάζει σαν παλιά έκδοση της Wikipedia, έχει τα τρία είδη πολυδολοφόνων (multiple murderers):

The term serial killer is widely believed to have been coined either by FBI agent Robert Ressler or by Dr. Robert D. Keppel in the 1970s (the credit for the term is still disputed). Serial killer entered the popular vernacular in large part due to the well-publicized crimes of Ted Bundy and David Berkowitz ("Son of Sam") in the middle years of that decade.

The term allows criminologists to distinguish those who kill several people over a long period of time from those who kill several people during a single event (mass murderers). A third type of multiple killer is a spree killer.

The following are brief definitions of these three types:

  • A serial killer is someone who commits three or more murders over an extended period of time with cooling-off periods in between. In between their crimes, they appear to be quite normal, a state which Hervey Cleckley and Robert Hare call the "mask of sanity." There is sometimes — but not always — a sexual element to the murders.
  • A mass murderer, on the other hand, is an individual who kills ten or more people in a single event and in one location. The perpetrators sometimes commit suicide, meaning knowledge of their state of mind and what triggers their actions is often left to more speculation than fact. Mass murderers who are caught sometimes claim they cannot clearly remember the event.
  • A spree killer commits multiple murders in different locations over a period of time that may vary from a few hours to several days. Unlike serial killers, however, they do not revert to their normal behavior in between slayings.

Τώρα ο gregan (καλωσήρθες, gregan) βάζει και τις αλλεπάλληλες δολοφονίες στο τραπέζι. Το θέμα είναι ότι μπορούμε να έχουμε έναν νομικό όρο, όπως τον ορίζουν οι νόμοι της ελληνικής επικράτειας (ο λόγος στους νομικούς), και κάνα-δυο όρους της πιάτσας, για μυθιστορήματα, υπότιτλους, εφημερίδες. Φοβάμαι ότι ακόμα και εύστοχοι όροι είναι πολύ αργά για να εκτοπίσουν την ποικιλία που συνθέτει το σημερινό αλαλούμ.
 

gregan

New member
Σωστά Hellegenes, συμφωνεί μαζί σου και ο Νέστορας Κουράκης, καθηγητής Νομικής του Παν. Αθηνών όταν γράφει
"... από την πλευρά του ο υποψήφιος διδάκτωρ εγκληματολογίας κ. Παν. Παπαϊωάννου έθιξε το θέμα μήπως μέσα απ’ όλη αυτή την επιλεκτική προβολή των περιπτώσεων ανθρωποκτονίας από τα Μ.Μ.Ε. δημιουργείται π.χ. για τον δράστη πολλαπλών φόνων κατ’εξακολούθηση (serial killers) ή κατά συρροή (mass murderers), μία βεβιασμένη εικόνα τέρατος ή δράκου, άρα κάτι ίσως διαφορετικό απ’ την πραγματικότητα, έτσι ώστε αυτού του είδους η ειδησεογραφία τελικά να ικανοποιεί απλώς κάποιες, θα λέγαμε, κατά τον Jung, υποσυνείδητες, αρχέτυπες λειτουργίες και ανάγκες του ανθρώπινου ψυχισμού, με κεντρικό άξονα τις απωθημένες επιθυμίες και ανασφάλειές του".
Για να πω την αλήθεια έχω χρησιμοποιήσει στις περισσότερες μεταφράσεις μου το κατ' εξακολούθηση για τον sk. Απ' ό,τι βλέπω μάλλον σε κάποιο είδος σύμβασης θα πρέπει να στηριχτούμε για τον όρο αυτό.
 

gregan

New member
Φοβάμαι ότι ακόμα και εύστοχοι όροι είναι πολύ αργά για να εκτοπίσουν την ποικιλία που συνθέτει το σημερινό αλαλούμ.
Έτσι είναι Νίκο. Πιστεύω ότι θα πρέπει να ανεχτούμε τους συμβατικούς όρους κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή για να ξεφύγουμε από αυτό το χάος.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Να πιάσουμε λίγο και τους όρους όπως ορίζονται στον ποινικό κώδικα;

α. Έγκλημα κατ’ εξακολούθηση (α. 98):| Αν περισσότερες από μία πράξεις του ίδιου προσώπου συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, το δικαστήριο μπορεί, αντί να εφαρμόσει τη διάταξη του άρθρου 94 παρ.1, να επιβάλλει μια και μόνο ποινή. για την επιμέτρησή της το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη το όλο περιεχόμενο των μερικότερων πράξεων.
β. Καθ’ έξη (κατά συνήθεια) (α.13, στ): |Κατά συνήθεια τέλεση του εγκλήματος συντρέχει όταν από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης προκύπτει σταθερή ροπή του δράστη προς τη διάπραξη του συγκεκριμένου εγκλήματος ως στοιχείο της προσωπικότητας του δράστη.
γ. Συρροή (α.94,1): |Κατά του υπαιτίου δύο ή περισσοτέρων εγκλημάτων που πραγματώθηκαν με δύο ή περισσότερες πράξεις και τιμωρούνται κατά το νόμο με πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές, επιβάλλεται, μετά την επιμέτρησή τους συνολική ποινή, η οποία αποτελείται από τη βαρύτερη από τις συντρέχουσες ποινές επαυξημένη.

  • Στην περίπτωση του άρθρου 98 (κατ' εξακολούθηση), μιλάμε για εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, για την οποία μάλιστα μπορεί να επιβληθεί μία ποινή. Πρακτικά, λοιπόν, δεν μπορούμε να μιλάμε για διαφορετικά μεταξύ τους εγκλήματα (π.χ. 2 ή περισσότερους φόνους), αλλά για το ίδιο έγκλημα, που αφορά προσβολή του ίδιου έννομου αγαθού. Αν π.χ. πλαστογραφήσω 20 υπογραφές, τότε μιλάμε για πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση. Αν όμως σκοτώσω 20 ανθρώπους, τότε μιλάμε για 20 διαφορετικούς φόνους, άρα για 20 διαφορετικά εγκλήματα, επομένως έχουμε συρροή εγκλημάτων (όχι όμως απαραίτητα κατά συρροή δολοφόνο, εξηγώ παρακάτω).
  • Στην περίπτωση του άρθρου 13, στ (και 92), (καθ' έξη [ανεξάρτητα από την περίπτωση υποτροπής]) η έξη είναι στοιχείο της προσωπικότητας του δράστη, και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, π.χ. θα σφάζει δύο ανθρώπους το μήνα μέχρι να τον πιάσουν ή μέχρι να πεθάνει.
  • Στην περίπτωση του άρθρου 94, 1 (κατά συρροή), έχουμε συρροή όταν ο δράστης διαπράττει δύο ή περισσότερα ανεξάρτητα μεταξύ τους εγκλήματα, ακόμα και εάν αυτά διαπράττονται με μία πράξη (η περίπτωση του βομβιστή που έγραψα παραπάνω).

Επομένως, από νομικής άποψης ο όρος κατ' εξακολούθηση δεν είναι σωστός ως απόδοση του serial killer, διότι λέγοντας κατ' εξακολούθηση αναφερόμαστε στην τέλεση ενός και μόνο εγκλήματος κατά του ίδιου προσώπου. Ο όρος κατά συρροή επίσης δεν είναι σωστός, γιατί ναι μεν καλύπτει την τέλεση πολλαπλών εγκλημάτων, ωστόσο δεν περιλαμβάνει το ψυχοπαθολογικό στοιχείο που περιλαμβάνει ο όρος καθ' έξη, τον οποίο προσωπικά θεωρώ και τον μόνο σωστό για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αυτά, και ελπίζω να μην σας κούρασα (edit) και ελπίζω να μην πιάσει τη βέργα ο Ρογήρος...
 

gregan

New member
Πολύ διαφωτιστικό Palavra. Μάλλον τα είχες πει από την αρχή, αλλά μέσα σε αυτό το χάος προτάσεων -ενδιαφερουσών, οπωσδήποτε (αχ αυτές οι γενικές)- μου ξέφυγε εντελώς η νομική υπόσταση των γραφόμενών σου. Φυσικά και έτσι πρέπει να το γράφουμε, μια που υπάρχουν αντιστοιχίες ουσίας. Σε ευχαριστώ.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
:)
Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι η ερμηνεία του ΠΚ στην οποία ανέτρεξα, αναφέρει ότι η διάταξη του άρθρου 92 περί καθ' έξη εγκληματιών ανεξαρτήτως υποτροπής δεν φαίνεται να έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Βέβαια, η χρονολογία έκδοσης του βιβλίου είναι το 2003, αλλά νομίζω ότι κάτι τέτοιο ισχύει ως σήμερα - θα είχε γίνει σαφώς ντόρος αν είχε συλληφθεί ένας καθ' έξη δολοφόνος.

Παραμένουν ωστόσο δύο παράμετροι που δημιουργούν πρόβλημα στη διάδοση αυτού του όρου. Ο πρώτος είναι ότι το serial του serial killer μοιάζει ηχητικά με το συρροή του δολοφόνος κατά συρροή, και ο δεύτερος εικάζω ότι είναι πως για πολλούς μεταφραστές η σύναψη «καθ' έξη» του ΠΚ φαίνεται κάπως επίσημη για να εμφανιστεί, π.χ., σε υπότιτλο ταινίας, ενώ η σύναψη «κατά συνήθεια» φαίνεται λειψή. Νομίζω πως αυτός είναι ο λόγος της μεσοβέζικης λύσης του «σίριαλ κίλερ» που χρησιμοποιείται συχνά.

Εδιτ: :blush::blush:
 
serial killer

Is κατά συρροήν δολοφόνος/μανιακός δολοφόνος [μανιακή δολοφόνισσα] the normal Greek for the above?
--He is a serial killer who clinically [[ψυχρ described the disembowelling of his victims.:down:
 

Immortalite

New member
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, που λένε και στο χωριό μου.

Επειδή έχουν πονέσει τα ματάκια μου με τους σειριακούς δολοφόνους που πετάγονται από τις (δημοσιογραφικές) γωνίες,
να καταθέσω κι εγώ τη γνώμη μου έστω και τόσα χρόνια μετά. Το άρθρο 94 ΠΚ με το οποίο εισάγεται το τρίτο μέρος του πέμπτου κεφαλαίου αναφορικά με την επιμέτρηση της ποινής το οποίο τιτλοφορείται "Συρροή εγκλημάτων" αναφέρει ότι: "κατά του υπαίτιου δύο ή περισσότερων εγκλημάτων που πραγματώθηκαν με δύο ή περισσότερες πράξεις και τιμωρούνται κατά το νόμο με πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές, επιβάλλεται κτλ". Το κριτήριο για να χαρακτηριστεί κάποιος εγκληματίας κατά συρροή είναι εντελώς αντικειμενικό (δύο ή περισσότερα εγκλήματα τελεσθέντα με δύο ή περισσότερες πράξεις) και δεν εξετάζεται η ψυχοπαθολογία του δράστη. Θεωρώ ότι ούτε στην καθ' έξη εγκληματική δραστηριότητα εξετάζεται τέτοιο στοιχείο αφού για να χαρακτηριστεί κάποιος καθ' έξη εγκληματίας θα πρέπει παρότι τιμωρήθηκε επανειλημμένα, αλλά τουλάχιστον τρεις φορές για κακουργήματα ή πλημμελήματα που πηγάζουν από δόλο (...) να διαπράξει νέο αδίκημα. Ουσιαστικό στοιχείο δηλαδή είναι η προηγούμενες καταδίκες του και η επιβολή ποινής. Όχι η πιθανή ψυχοπαθολογία του. Ο κατά συρροήν πιάστηκε και έρχεται ενώπιον του Δικαστηρίου με πολλά διαφορετικά τελεσθέντα εγκλήματα (τουλάχιστον δύο), ο καθ' έξη μπορεί να είναι και κατά συρροή, αλλά σίγουρα έχει ήδη καταδικαστεί τουλάχιστον τρεις φορές. Θεωρεί δηλαδή το ποινικό σύστημα ότι δεν μπορεί να σου κολλήσει την ταμπέλα του καθ' έξη εγκληματία εάν δεν έχει προσπαθήσει να σε σωφρονίσει πριν.
Θεωρώ ότι η απόδοση δολοφόνος κατά συρροή για τους serial killer είναι, εκτός από παγιωμένη και κατανοητή στο ευρύ αναγνωστικό κοινό - άλλωστε τις περισσότερες φορές μιλάμε για λογοτεχνική μετάφραση - είναι και στο πνεύμα του ελληνικού ποινικού νόμου αφού ο serial killer έχει σκοτώσει τουλάχιστον δύο φορές.

Αυτά είχα να πω και αμαρτία ουκ έχω
 
Top