metafrasi banner

selective default = επιλεκτική χρεοκοπία

nickel

Administrator
Staff member
Γυρεύεις «selective default» στο Γκουγκλ και σ' όλους τους τίτλους που βγαίνουν υπάρχει η λέξη Greek ή Greece. Παιδάκι μου, που θα 'ρθεις να πατήσεις το σύνδεσμο σε δέκα χρόνια, εύχομαι να μην είναι ακόμα έτσι τα πράγματα...

Τι σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία»
Αν ήθελε κάποιος να περιγράψει με απλά λόγια τι σημαίνει πρακτικά η τοποθέτηση της Ελλάδας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default), θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την παρακάτω φράση κοινοτικού αξιωματούχου: «Είναι σαν να μπαίνεις στη φυλακή για ένα σκληρό έγκλημα, αλλά να βγαίνεις γρήγορα λόγω καλής διαγωγής».​
Εμένα μού δίνεται επίσης η εντύπωση ότι είναι σαν να σε βάζουνε να δεις τη γλύκα για να μην το ξανακάνεις μετά. Όπως λέει στη συνέχεια το άρθρο της κυριακάτικης Καθημερινής (σύνδεσμο αργότερα), η επιλεκτική χρεοκοπία θα μπορούσε να είναι μικρής διάρκειας (ένας-δυο μήνες) ή μεγαλύτερης (ένα-δυο χρόνια). Δεν αποκλείεται να μας είχανε δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την πρώτη επιλογή αν ήταν να διορθώσει τα πράγματα ή αν δεν θα κόστιζε πολλαπλάσια ενδεχομένως στο διεθνές σύστημα από την αναταραχή.
 
Δεν διάβασα το άρθρο που αναφέρεις, αλλά η επιλεκτική χρεοκοπία κανονικά δεν έχει να κάνει με τη διάρκεια της στάσης πληρωμών (ούτως ή άλλως αυτή υποτίθεται ότι κάποτε θα τελειώσει) αλλά με τη στάση πληρωμών μόνο για ορισμένες κατηγορίες χρεογράφων και δανείων. Εκείνο που νομίζω ότι συζητήθηκε για την Ελλάδα ήταν η στάση πληρωμών μόνο για τα κοντόληκτα ομόλογα, που λήγουν π.χ. μέσα στην επόμενη τριετία, με ενδεχόμενη μετατροπή τους σε μακροπρόθεσμα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ορίστε και ολόκληρο το άρθρο:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_10/07/2011_448839

Λέει για τις διάρκειες:
Το μεγάλο πρόβλημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να διατηρεί την αυστηρή θέση της, ότι σε περίπτωση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για την Ελλάδα δεν θα παρέχει ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες με την εγγύηση ομόλογων. Εφόσον η απόφασή της αυτή δεν αλλάξει (σ. σ.: σε περίπτωση πάντα που οι οίκοι αξιολόγησης αποφασίσουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «επιλεκτική χρεοκοπία»), τότε υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

1. Η «επιλεκτική χρεοκοπία» να είναι μικρής διάρκειας. Στην περίπτωση που η Ελλάδα τοποθετηθεί για μικρό χρονικό διάστημα σε αυτήν την κατάσταση (παράδειγμα, για έναν ή δύο μήνες), τότε η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών δεν θα πληγεί σημαντικά και κατ’ επέκταση δεν θα υπάρξουν και σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Παράδειγμα «επιλεκτικής χρεοκοπίας» που δεν «πόνεσε» πολύ είναι αυτό της Ουρουγουάης, που βρέθηκε σε τέτοιο καθεστώς μόλις για 17 ημέρες. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της Ουρουγουάης ήταν πολύ μικρότερο από αυτό της Ελλάδας και δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα η μία περίπτωση με την άλλη.

2. Η «επιλεκτική χρεοκοπία» να διαρκέσει αρκετά. Δηλαδή, να υπάρξει μία μαζική αθέτηση υποχρεώσεων για δύο χρόνια (2012 - 2013 ή 2013 - 2014). Στην περίπτωση αυτή είναι δεδομένο ότι το κόστος των τραπεζών λόγω της ανεπαρκούς ρευστότητας θα μετακυληθεί στην πραγματική οικονομία. Θα υπάρχουν προβλήματα με τις εισαγωγές της Ελλάδας (δεν θα είναι αρκετές ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για πετρέλαιο, αγαθά κ. λπ.). Η αγορά θα «στεγνώσει» από κεφάλαια, επιχειρήσεις θα κλείσουν, θέσεις εργασίας θα χαθούν, ενώ η ανάκαμψη της Ελλάδας θα εξαρτάται από δύο παράγοντες. Πρώτον, από τα έσοδα του κράτους, που όμως θα είναι πολύ χαμηλά. Δεύτερον, από τη χρηματοδοτική στήριξη που θα παράσχουν για το διάστημα αυτό οι χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα.
 
Η λέξη selective δεν μπορεί να μην έχει λόγο ύπαρξης. Δες π.χ. εδώ (δικές μου υπογραμμίσεις):
SD Selective default. The obligor has failed to service one or more financial obligations but CI believes that the default will be restricted in scope and that the obligor will continue honouring other financial commitments in a timely manner.
Ή εδώ (πάλι δικές μου υπογραμμίσεις):
An obligor rated “SD” (Selective Default) has failed to pay one or more of its financial
obligations
(rated or unrated) when it came due. An “SD” rating is assigned when
Standard & Poor’s believes that the obligor has selectively defaulted on a specific issue
or class of obligations but it will continue to meet its payment obligations on other
issues or classes of obligations in a timely manner
.
 

nickel

Administrator
Staff member
Διόρθωσα τον σύνδεσμο. Δεν διαφωνεί το άρθρο στην ερμηνεία και την πρακτική της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Λέει μόνο ότι αυτό είναι τεχνικό ζήτημα και η ουσία βρίσκεται αλλού:
Από τη στιγμή που η Ελλάδα φτάσει σε σημείο να τεθεί από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το εάν θα συνεχίσει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα ή όχι, θα καθορίσουν και το μέγεθος του προβλήματος που θα αντιμετωπίσει η χώρα και όλοι μας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μια και ο κ. Βενιζέλος είπε ότι, για να μην τρομάζει τον κόσμο με την «επιλεκτική χρεοκοπία», χρησιμοποιεί τον αγγλικό όρο «selective default», σωστό είναι να παραθέσω και τη σχετική εγγραφή στο Οικονομικό λεξικό (Χρυσοβιτσιώτη-Σταυρακόπουλου), αλλά και ένα από τα ενδιαφέροντα σχόλια που διάβασα στο σημερινό ιστολόγημα του Σαραντάκου.

default. 1. Αθέτηση, αδυναμία εκπλήρωσης υποχρέωσης, στάση ή διακοπή πληρωμής δανείων. Πτώχευση, καθυστέρηση πληρωμής οφειλής, δανείου, εξυπηρέτησης χρέους κλπ. Βλ. double d., negative d., notice of d.
2. be in default. Καθυστερώ. Αθετώ πληρωμή, βρίσκομαι σε αταξία λόγω μη εκπληρώσεως συμβατικής υποχρέωσης ή λόγω μη εξοφλήσεως οφειλής ή δόσης κατά τη λήξη της. Βλ. και cross-default clause, events of default clause, make default, credit-default swap. [...]

#26. [...] Σε ελεύθερη μετάφραση το selective default θα μπορούσε να σημαίνει επιλεκτική στάση πληρωμών, εφόσον στην προκειμένη περίπτωση η υποχρέωση-υπόσχεση που αθετείται έχει να κάνει με χρέη. Δηλαδή στάση πληρωμών για ένα διάστημα προς κάποιες υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα διεκπεραιώνουμε κάποιες άλλες. [...]

Πλάκα έχει και στο protagon.gr το σημείωμα του Γιώργου Νικολόπουλου «Δεν την επιτρέπουμε καν ως σκέψη».
 
Συνέχεια στην αποσαφήνιση της επιλεκτικής χρεοκοπίας στα σημερινά Νέα. Σταχυολογώ:
1 Πώς ορίζεται η επιλεκτική χρεοκοπία;
Ο τεχνικός όρος της επιλεκτικής χρεοκοπίας σημαίνει ότι μια χώρα δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις προς τους δανειστές της, συνεχίζει όμως να αποπληρώνει κανονικά το υπόλοιπο χρέος της. Δηλαδή, στην περίπτωση της Ελλάδας, επιλεκτική χρεοκοπία προκύπτει αν η Ελλάδα επιλέξει να μην εξυπηρετήσει τα ομόλογα που λήγουν π.χ. το 2013, αλλά η χώρα συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες εκδόσεις της. Η επιλεκτική χρεοκοπία (ή selective default κατά τη διεθνή ορολογία) είναι μία από τις βαθμίδες πιστοληπτικής διαβάθμισης των οίκων αξιολόγησης, υψηλότερη από αυτή της χρεοκοπίας (default)
3 Πόσο διαρκεί η επιλεκτική χρεοκοπία;
Το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας συνήθως είναι βραχυπρόθεσμο, μέχρι δηλαδή ο εκδότης των ομολόγων να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των πιστωτών, συνήθως με επιμήκυνση ή «κούρεμα» του χρέους. Σε αυτή την περίπτωση, η επιλεκτική χρεοκοπία διαρκεί από κάποιες ώρες μέχρι λίγες ημέρες και στη συνέχεια οι επενδυτικοί οίκοι αναβαθμίζουν τον εκδότη των ομολόγων στην προηγούμενη βαθμολόγηση ή και σε καλύτερη. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ουρουγουάης, η επιλεκτική χρεοκοπία διήρκεσε μόλις 17 ημέρες . Αν όμως δεν βρεθεί λύση και η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρεώσεις της για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η χώρα θα βρεθεί για ολόκληρη τη διετία σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
 
Top