metafrasi banner

[partially] inverted sugar syrup

m_a_a_

Well-known member
Μια χείρα βοηθείας, παρακαλώ.

Μου ζητήθηκε να δώσω, αν μπορώ, μερικές διευκρινίσεις γύρω από την απόδοση αυτού του όρου, σε μετάφραση που δούλεψε άλλος συνάδελφος, ο/η οποίος/-α αυτήν τη στιγμή είναι unreachable (και πολύ καλά κάνει, δηλαδή, παρασκευιάτικα)…

Το πρώτο μου, βιαστικό, σχόλιο ήταν το εξής:

I take it it's the sugar that's inverted, not the syrup. So if inverted sugar syrup = σιρόπι ιμβερτοποιημένου σακχάρου (which is in agreement with my aforementioned assumption), then partially inverted sugar syrup should be σιρόπι μερικώς ιμβερτοποιημένου σακχάρου.​

Mε την επισήμανση:

~ σακχάρου, if it's sugar, as in the singular form of sugars (incl. fructose, glucose etc.), whereas if it's the sugar we all know, just change it to ~ ζάχαρης.​

Στην πρώτη απάντηση που έλαβα, επιμένουν στο [μερικώς] ιμβερτοποιημένο σιρόπι σακχάρου.

Οπότε άρχισα να το ψάχνω…

Η Βίκη είναι μαζί τους:

Το σιρόπι ιμβερτοζάχαρου ή ιμβερτοποιημένο σιρόπι ζάχαρης είναι ένα μείγμα γλυκόζης και φρουκτόζης, που λαμβάνεται από το διαχωρισμό του δισακχαρίτη σακχαρόζη σε αυτά τα δύο συστατικά.​

Όχι μόνο χαρακτηρίζει ιμβερτοποιημένο το σιρόπι, και όχι το σάκχαρο, δηλαδή, αλλά προτιμά και τον όρο ζάχαρη…

Η eur-lex, όμως, είναι μαζί μου (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, σημείο Α 6):

Σιρόπι ιμβερτοποιημένου σακχάρου​

Θα μπορούσε κάποια ευγενική ψυχή να μου επιβεβαιώσει ότι όντως έχω δίκιο (κι ότι η Βίκη είναι ανακριβής) πριν τους στείλω κι άλλο μέιλ;

(Και φχαριστώ!)

Με τις φτωχές μου γνώσεις με το πτυχίο Χημείας που έχω πάρει, ιμβερτοσάκχαρα ξέρω, ιμβερτοποιημένα σιρόπια πρώτη φορά το ακούω.

Strictly speaking, you're correct, m_a_a. It may be called "inverted syrup" but it is the sugar (sucrose) - and not the syrup - which undergoes hydrolysis (or inversion) that results in the formation of the syrup. In the case of partially inverted sugar syrup, this consists of a solution of sucrose and invert (or inverted) sugar - ie. sucrose which has undergone inversion.

Last edited:
Η eur-lex, όμως, είναι μαζί μου (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, σημείο Α 6):

Σιρόπι ιμβερτοποιημένου σακχάρου​

Θα μπορούσε κάποια ευγενική ψυχή να μου επιβεβαιώσει ότι όντως έχω δίκιο (κι ότι η Βίκη είναι ανακριβής) πριν τους στείλω κι άλλο μέιλ;

(Και φχαριστώ!)

Άλλος ένας χημειοσπουδαγμένος μεταφραστής συμφωνεί.

Συμφωνεί και η ΑΑΔΕ στο ΦΕΚ 641/Β/23.5.2002 (σε εναρμόνιση με την οδηγία 2001/111/ΕΚ του Συμβουλίου):

64-iss1-3.jpg

Back