metafrasi banner

overhead paging, to overhead page

nickel

Administrator
Staff member
Σε γνωστό ιατρικό σίριαλ άκουσα να λένε «Will you overhead page Dr Webber?». Υποθέτω ότι η διάκριση γίνεται επειδή έχουν και τα ατομικά pager, όπου παίρνουν διάφορες ειδοποιήσεις. Ποιος είναι ο σύντομος δικός μας όρος για τον pager, τον δέκτη τηλεειδοποίησης;

Ποιον όρο θα θέλατε για το overhead paging; Σύστημα κλήσεων / ειδοποιήσεων από μεγάφωνα / από (εσωτερικό) μεγαφωνικό δίκτυο / σύστημα;

Στον υπότιτλο υποθέτω ότι αρκεί ένα «Μου φωνάζεις τον δρα Γουέμπερ από τα μεγάφωνα;». Εναλλακτικά: καλώ, ειδοποιώ.
 

SBE

¥
Στα νοσοκομεία, τα αεροδρόμια κλπ μεγάφωνα κλήσεων και αναγγελιών έχουν.
Βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια "για λόγους ασφαλείας δεν γίνονται κλήσεις από τα μεγάφωνα", οπότε δεν έχω ιδέα πώς βρίσκουν τους χαμένους.
 
Με την ευκαιρία, έψαξα τη σχέση ανάμεσα σε αυτό το paging και στο page boy που διάβαζα συχνά (σε ξενοδοχεία, σε μυθιστορήματα φαντασίας κ.λπ.). Φαίνεται ότι το paging με την έννοια του «καλώ» προέρχεται από το ότι έστελναν page boys να φωνάξουν τους πελάτες των ξενοδοχείων. Αργότερα άρχισαν να χρησιμοποιούνται τα μεγάφωνα γι' αυτή τη δουλειά (και άρα το overhead paging προηγείται της χρήσης τηλεειδοποιητών!). Ενδιαφέρουσα και η ετυμολογία του page: ίσως προέρχεται από το ιταλικό paggio, κι αυτό με τη σειρά του από το παιδίον.
 

nickel

Administrator
Staff member
ίσως προέρχεται από το ιταλικό paggio, κι αυτό με τη σειρά του από το παιδίον.

Θεωρία του Diez, την οποία αμφισβητεί το OED. Διαφορετική είναι η προέλευση του ομώνυμου page «σελίδα».
Επίσης ούτε ο μπάτσος βγήκε από το paggio.
Ωστόσο, από τη γαλλική λέξη για τον νεαρό ακόλουθο των μεσαιωνικών χρόνων βγήκε η ονομασία «παζ» για τα κοντοκομμένο αγορίστικο μαλλί των κοριτσιών. Προφερόταν πάντα με παχύ ζ προς επίδειξη των καλών γαλλικών.
 
Top