metafrasi banner

opportunistic breeders

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Στον όρο αυτό, opportunistic breeders, έχω δύο προβλήματα. Γράφει ο Σαραντάκος στα μεζεδάκια του:

Φίλος μου είχε απορίες για την κουρούνα και διάβασε στη Βικιπαίδεια τα εξής: «Όπως και τα υπόλοιπα κορακοειδή είναι παμφάγο και οπορτουνιστικό πτηνό». Το κείμενο της Βικιπαίδειας φαίνεται μετάφραση από το αγγλικό: «Like other corvids it is an omnivorous and opportunistic forager and feeder». Το λέμε όμως έτσι στα ελληνικά; Πολύ αμφιβάλλω.

Στα ελληνικά, αντί για οπορτουνιστή και οπορτουνιστικό έχουμε καιροσκόπο και καιροσκοπικό. Αυτούς τους όρους χρησιμοποιούμε στη βιολογία; Βρήκα σε συζήτηση σε ΤΕΙ:

Η θεωρία της «καιροσκοπικής» διατροφής
Κάποιοι προωθούν την παραπάνω θεωρία που προτείνει ότι επειδή ο άνθρωπος μπορεί να τραφεί ή έχει τραφεί με κρέας, αυγά, έντομα και άλλα ζωικά προϊόντα, άρα είναι ένας κατά περίπτωση παμφάγος οργανισμός.

http://www.teithes.com/forum/index.php?showtopic=2226&st=90

Σε τι θα μπορούσε να διαφέρει ο παμφάγος από τον καιροσκόπο εδώ; Και είναι σωστή απόδοση ο καιροσκόπος όταν πρόκειται για κάποιον που τρώει ό,τι βρίσκει διαθέσιμο, που παραπέμπει περισσότερο σε ευκαιριακή διατροφή;

Έχουμε ακόμα στη βιολογία και εκείνους που ζευγαρώνουν όταν τους δίνεται η ευκαιρία, τους opportunistic breeders.

Flexible or opportunistic breeders mate whenever the conditions of their environment become favorable. Their ability and motivation to mate are primarily independent of day-length (photoperiod) and instead rely on cues from short-term changes in local conditions like rainfall, food abundance and temperature. Another factor is the presence of suitable breeding sites, which may only form with heavy rain or other environmental changes.
http://en.wikipedia.org/wiki/Opportunistic_breeders

Αυτά τα ζώα πάλι πώς τα λέμε; Καιροσκοπικά; Και το breeder;

an animal that breeds at a particular time or in a particular way: emperor penguins are winter breeders

Εδώ δεν είναι η σημασία του εκτροφέα ή του αναπαραγωγού. Ποια λέξη έχουμε για το ζώο που ζευγαρώνει (σε συγκεκριμένη εποχή, με συγκεκριμένο τρόπο κτλ);
 

bernardina

Moderator
Πρόσφατα αναζητούσα πληροφορίες για τους ενεργούς μικροοργανισμούς (ΕΜ).
Μεταξύ άλλων διάβασα και τα εξής:

Γενικά υπάρχουν 3 είδη μικροοργανισμών:

· Οι αποσυνθετικοί / εκφυλιστικοί μικροοργανισμοί
· Οι ουδέτεροι μικροοργανισμοί
· Οι αναζωογονητικοί μικροοργανισμοί

Οι ουδέτεροι Μικροοργανισμοί είναι η μεγαλύτερη ομάδα. Ακολουθούν την ομάδα η οποία επικρατεί σε ένα σύστημα. Όταν επικρατούν λοιπόν οι αποσυνθετικοί οργανισμοί, ακολουθούν οι επωφελούμενοι (καιροσκόποι) αυτής της διαδικασίας και έτσι προκύπτει ένα κλίμα κατά το οποίο κυριαρχεί η αποσύνθεση και ο εκφυλισμός.
Όταν επικρατούν οι εποικοδομητικοί μικροοργανισμοί, ακολουθούν οι επωφελούμενοι της διαδικασίας αναδόμησης και έτσι προκύπτει ένα κλίμα κατά το οποίο επικρατεί η ανάπτυξη και η αναγέννηση.


Εδώ
λέει κάποια διαφορετικά πράγματα. Τους opportunistic microorganisms τους θεωρεί απλώς αδρανείς μέχρι τη στιγμή που θα εκδηλωθούν ως παθογόνοι:

A bacterium, virus, protozoan or fungus that takes advantage of certain opportunities to cause disease. Those opportunities are called opportunistic conditions. These microorganisms are often ones that can lie dormant in body tissues for many years, such as the human herpes viruses, or that are extremely common but usually cause no symptoms of illness. When the immune system cannot raise an adequate response, these microorganisms are activated, begin to multiply, and soon overwhelm the body's weakened defenses.
 
Επιβεβαιώνω ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά μικροοργανισμούς, χρησιμοποιείται ο όρος καιροσκοπικός (καιροσκοπικά βακτήρια).

Για πουλιά και για το ζήτημα της αναπαραγωγής δεν γνωρίζω.
 
Συμφωνώ με τον Χαρβάτη για το ευκαιριακός. Εκτός από την "ευκαιριακή λοίμωξη", είναι καθιερωμένο και το "ευκαιριακός θηρευτής".
Για το opportunistic breeder υπάρχει πρόβλημα με το breeder. Μπορεί ίσως να αποδοθεί "αναπαραγωγός", αλλά είναι αμφίσημο και δεν μου αρέσει. Προσωπικά θα διάλεγα μια περιφραστική λύση του στυλ "ζώα που ζευγαρώνουν ευκαιριακά" ή κάτι τέτοιο.
 
Συμφωνώ κι εγώ με τη σειρά μου: το breeder είναι προβληματικό, και αυτή είναι η καλύτερη απόδοση.
 

nickel

Administrator
Staff member
που παραπέμπει περισσότερο σε ευκαιριακή διατροφή;

Γιατί παραβλέπουμε το ευκαιριακός; Το έχει και το Dorland's,

Συλλεξιλόγε μου, δεν το είχα σνομπάρει το ευκαιριακός, όπως βλέπεις, αν και τις ευκαιριακές λοιμώξεις δεν τις γνώριζα, ή είχα φροντίσει να τις ξεχάσω, γιατί ακούγεται σαν άσχημο αστείο: «Είχα προχτές την ευκαιρία να τσιμπήσω μια ξεγυρισμένη λοίμωξη αλλά την έχασα».

Κρατάω τους ευκαιριακούς θηρευτές και την ευκαιριακή θήρευση.
Να σκεφτούμε κι άλλο για τους breeders.
 
Αυτά παθαίνεις όταν διαβάζεις βιαστικά :-)
Α, και οι λοιμώξεις είναι ευκαιριακές από την πλευρά του μικροβίου: «Τις προάλλες τού είχαν πέσει τα λευκά τού δικού μου γιατί ήταν άυπνος, οπότε του έχωσα μια ωραία ουρολοίμωξη με την ευκαιρία» :-D :-D :-D
 
Top