Maps

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Roman Roads of Britain


 

daeman

Administrator
Staff member


Porters Lake, Nova Scotia. Ο απάνω δρόμος, ο κάτω δρόμος, ο πέρα δρόμος, ο πόδε δρόμος.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αναρωτιέμαι πόσοι πιάνουν με το πρώτο το ρέφερενς του νομού Ηλείας. :LOL:
 
Αναρωτιέμαι πόσοι πιάνουν με το πρώτο το ρέφερενς του νομού Ηλείας. :LOL:
Χρειάστηκε να το ψάξω... Επίσης, δεν ήξερα ότι βγάζει σφουγγάρια και η Κάρπαθος.
 

daeman

Administrator
Staff member
Amerikē, by Her(acles) Lazaridis, En Athēnais: [s.n., 1860?], Library of Congress Geography and Map Division

iiif-service_gmd_gmd3_g3290_g3290_ct002186-full-pct_25-0-default.jpg


Αριστούργημα, γλωσσικά· κατάλληλο και για κουίζ.

Καταγράφω ό,τι βλέπω και μου χτυπάει στο μάτι, ξεκινώντας από βορειοανατολικά κι όσο αντέχω:

ΚΑΝΑΔΑΣ:
Στατεγχούκον Ακρωτήριον
Φαρίβελλον Ακρωτήριον
Δαυίς Πορθμός
Βαφφίνιος Κόλπος, Βαφφινία Γη
Κουμβερλανδία
Λαβραδορίς
Μουγφόρδου Ακρωτήριον
Νέα Φουτλανδία
Νέα Βραννσβίκη
Αλιφάξη
Νιτχεγουόνη
Ριχμόνδη
Μιστισίνη Λίμνη
Κουεβέκη
Μοντρεάλη
Κιγγιστών
Νήσος Μανσφιέλδη
Νήσος Σαουθαμπτών
Ουδσόνιος Κόλπος
Χιστερφιέλδη
Λίμνη Υρώνη
Λίμνη Μεγάλη Βινιπέγη (και Μικρή)
Βαλαστών
Αθαβάσκα
Ν. Κουάδρα και Βαγκουεβέρη

ΗΠΑ:
Κανταβριγία
Μακρά Νήσος
Νέα Υόρκη (με ψιλή στο Υόρκη)
Αλβάνη
Εούφφαλος
Ονταρία Λίμνη
Ερίη Λίμνη
Μιχιγάνη Λίμνη
Μιλβαούκη
Χίκαγον
Κολομβία
Πιτσβούργη
Κιγκηνάτη
Βανδαλία
Βασιγκτών
Χεσαπικός Κόλπος
Φραγκφόρτη
Ριχμόνδη
Γεωργετόβνη
Καρλεστών
Σαβανάχη
Φλωρίς
Πορθμός Πρόνοια
Βαχαμικαί Νήσοι
Σανσαλβάτωρ Νήσος
Καυκόνησοι
Απαλάχης Κόλπος
Μοβίλη
Νέα Αυρηλία
Μιλλεδγεβίλλη
Καχάβα
Γαλβεστών
Μακωνδόχαι
Αυστίνα
Άγιος Χριστόβαλος
Γεφφερσών
Σύλληψις
Ορεγόνη
Αστορία
Μενδόκινον
Μοντερέη (η)
Αγ. Βαρβάρα
Γίγας ποταμός

ΜΕΞΙΚΟΝ:
Αρίσπη
Κοριζάλη
Χιχουαχούα
Κουλιακάνη
Κόλπος Καλιφορνίας
Δούραγγον
Ακαπονίλα
Γουαδαλαξάρα
Γουανασούατον
Βερακρούζη
Γουέβλα
Ουάξακα
Ακαπούλκα
Τεχουαντεπέκης Κόλπος
Καμπέχη
Υουκατάνη
......

Δίνω σκυτάλη για την Κεντρική και Νότια.
 
Last edited:

nickel

Administrator
Staff member
Ε όχι Χριστόβαλος ο άγιος Χριστόφορος!
(Ευτυχώς που καταργήσαμε τους πολλούς εξελληνισμούς. Θα έβγαζαν περισσότερα τέρατα από τις αντιστρεψιμότητες...)
 

daeman

Administrator
Staff member
Καυκόνησοι: Caicos :ROFLMAO:

Νέα Αυρηλία: New Orleans

Γίγας ποταμός:

 
Last edited:
Γελάω με τη Νέα Φουτλανδία... Γελάω δυο φορές με τη Μιλβαούκη και τον Χεσαπικό Κόλπο... Αλλά έχει και πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ώστε «Νέα και Παλαιά Καλιφορνία», έτσι; Οι όροι που πετυχαίνει κανείς συνήθως είναι Alta («Άνω») και Baja («Κάτω») για το αμερικανικό και το μεξικανικό τμήμα αντίστοιχα, βρίσκω όμως και αναφορές στη Nueva California (π.χ. εδώ).

Έχει γούστο που εμφανίζεται η Σάντα Μπάρμπαρα αλλά όχι το Λος Άντζελες, που θα έπαιρνε κεφάλι κάποια χρόνια αργότερα με την έλευση του σιδηροδρόμου. Ο δε «Άγιος Φραγκίσκος» πιο πάνω ήταν παιδί του πυρετού του χρυσού: το 1848 είχε χίλιους κατοίκους και την επόμενη χρονιά είχε 25 χιλιάδες. (Η ευγενής αυτή οικογένεια, των πόλεων που ξεπήδησαν στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα για να εξυπηρετήσουν τους χρυσοθήρες που συνέρρευσαν εις άγραν πλούτου και στις περισσότερες περιπτώσεις έμειναν με την όρεξη, περιλαμβάνει επίσης το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Μελβούρνη, το Ντούνεντιν, το Σακραμέντο και, κάπως πιο έμμεσα, το Ντένβερ.)

Η «Μιλλεδγεβίλλη» είναι το Μιλετζβίλ, πρωτεύουσα της Τζόρτζιας μέχρι και τον Αμερικανικό Εμφύλιο· αντικαταστάθηκε από την Ατλάντα το 1868 και κατά συνέπεια μαράζωσε, καθώς η πολιτειακή κυβέρνηση ήταν ο βασικός πυλώνας της οικονομίας της.

«Βουενοσάιραι» και «Ριονιανέιρον» στη Νότια Αμερική· φαίνεται πως τα των λατινικών γλωσσών ονόματα τα κολλάμε.

Το όνομα της λίμνης Σουπίριορ δεν διακρίνεται καθαρά, όμως ακόμα και σχετικά πρόσφατα την έχω πετύχει ως «Ανωτέρα», οπότε ίσως είναι αυτό.

Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνεται η Παρισία Χίλτον μαζί με τον εξίσου διάσημο σκύλο φυλής Χιχουαχούας, την Τινκερμπέλλ (2001–2015).

paris_hilton.jpg
 
Last edited:

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ωραίο daeman. Χρονολογικά, μετά το 1867, αφού η Αλάσκα ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες (ίσως και με αφορμή την απόκτησή της).
 
Ωραίο daeman. Χρονολογικά, μετά το 1867, αφού η Αλάσκα ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες (ίσως και με αφορμή την απόκτησή της).
Και μάλλον πριν το 1870, όταν η Βρετανία παραχώρησε στον νεοσύστατο Καναδά τα περισσότερα εδάφη που κατείχε στη Βόρειο Αμερική· μέχρι τότε η ονομασία αφορούσε μόνο το κομμάτι που βλέπουμε στα ανατολικά.

Το ότι η Κάτω/Παλαιά Καλιφόρνια εμφανίζεται με διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο Μεξικό ίσως οφείλεται στο ότι αποτελούσε έδαφος και όχι πολιτεία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα (κάτι που διήρκεσε μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα)· από τη στιγμή όμως που ανήκε ξεκάθαρα στο Μεξικό, μοιάζει λίγο άτοπη αυτή η επιλογή.

Πιο περίεργη είναι η παρουσία της ενιαίας Κεντρικής Αμερικής, που εμφανίζεται εδώ με την παλιά ονομασία «Γουατεμάλα» και, έχοντας αποσχιστεί από το Μεξικό το 1823, είχε διαλυθεί στα σημερινά κράτη ήδη από το 1841. (Οι όποιες προσπάθειες επανένωσης τις δεκαετίες που ακολούθησαν υπήρξαν βραχύβιες και δεν θα περίμενα ν' αποτυπώθηκαν ως τέτοιες στον χάρτη.) Η ενιαία «Αϊτή» επίσης παραπέμπει στην περίοδο 1822–44, όταν η νεαρή Δημοκρατία της Αϊτής προσάρτησε την ακόμα πιο νεόκοπη Δημοκρατία της Ισπανικής Αϊτής, ενοποιώντας έτσι την Ισπανιόλα σε ένα κράτος λίγα μόλις χρόνια μετά την εκδίωξη των αποικιακών δυνάμεων από το νησί και υπό μάλλον αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Γεννάται λοιπόν η απορία αν ολόκληρος ο χάρτης είναι εξίσου ενημερωμένος ή αν ο χρωματισμός των συνόρων είναι μεταγενέστερος και μας παραπλανεί· η ίδια η Αλάσκα άλλωστε δεν γράφει πουθενά σε ποιον ανήκει, και το όνομα αυτό δίνεται μόνο για τη χερσόνησο στα νοτιοδυτικά.

Ούτε το Τέξας δείχνει κυριότητα· θα υπέθετε κανείς ότι είχε ήδη προσαρτηθεί στις ΗΠΑ, κάτι που συνέβη επίσημα το 1848, αλλά το σύνορο ΗΠΑ–Μεξικό ξεφεύγει πολύ. Και να μην υπολογίζει την Αγορά του Γκάντσντεν του 1852 για το δυτικό κομμάτι, ανατολικά θα έπρεπε τουλάχιστον ν' ακολουθεί τον Ρίο Γκράντε, που εμφανίζεται εδώ ως «Νόρτης π.» —υποθέτω από την ισπανική του ονομασία, Río Bravo (del Norte)— και πιο πάνω ως «Βόρειος π.». Άλλωστε σε άλλα σημεία του χάρτη τα σύνορα σημαδεύονται με τελείες και ο χρωματισμός ακολουθεί εκείνες, αλλά εδώ απουσιάζουν, κάτι που θα ήταν λογικό αν το σύνορο ακολουθούσε το ποτάμι... ή αν δεν υπήρχε ακόμα σύνορο. (Εκτός κι αν απλώς δεν πολυφαίνονται εδώ.) Άλλωστε ο χάρτης κάνει αναφορά και στη Φρεδονία, που υπήρξε για μόλις έναν μήνα το 1826–27 αλλά φαίνεται πως συνέχισε να αναγράφεται σε κάποιους χάρτες.

Γενικά δεν βγάζω άκρη.
 
Last edited:
Top