metafrasi banner

listicle

Διαβάζω πως πρόκειται για όρο της δημοσιογραφίας και αρθρογραφίας γενικότερα:

In journalism and blogging, a listicle is a short-form of writing that uses a list as its thematic structure, but is fleshed out with sufficient copy to be published as an article. A typical listicle will prominently feature a cardinal number in its title, such as "10 Ways to Warm Up Your Bedroom in Winter",[1] or "25 Hairstyles of the Last Hundred Years",[2] with subsequent subheadings within the text itself reflecting this schema. The word is a portmanteau derived from list and article.
http://en.wikipedia.org/wiki/Listicle

Υπάρχει λέξη στα Ελληνικά;
Προσφέρεται μάλλον για νεολογισμούς...
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Λιστίδιο, απαριθμίδιο (όπως το αρθρίδιο και το μιμίδιο, αφού συχνά λειτουργεί όπως αυτά).

Για πιο συμβατικό και διαφανές: λίστα-άρθρο > λιστάρθρο, λισταρθρίδιο (λισταρθράκι).
Δημοσιογραφική (<— οΘντκ) ξεπέτα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν δεν θέλεις να αιφνιδιάσεις τον αναγνώστη με κάποιον δυσνόητο νεολογισμό, τότε:
άρθρο τύπου «τα 10 καλύτερα»
άρθρο τύπου «10 τρόποι να δείχνεις πάντα νέος»
 

Earion

Moderator
Staff member
Ακόμα χειρότερα: 1000 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε πριν πεθάνετε.

Για τη λέξη: θα κατέφευγα κι εγώ στο ζεύγος λίστας και άρθρου, αλλά με την ανάποδη σειρά αυτού που λέει ο Δαεμάνος: άρθρο-λίστα.

Με αυτή τη σειρά είναι συνεπές προς τη γαλλική του λογική. Γιατί, ας μη ντραπούμε να το ομολογήσουμε, η λογική αυτή της σύζευξης δύο ουσιαστικών, όπου προηγείται λογικά το πρώτο και το δεύτερο έρχεται να του αποδώσει την ιδιότητά του, την ουσία του, το είναι του, μας έχει έρθει από τα γαλλικά (το συμπεραίνω από το ότι έχει εμφανιστεί στη νέα ελληνική προτού σημειωθεί η επίδραση της αγγλικής). Κορυφαίο παράδειγμα η πόλη-κράτος, η πόλη που είναι στην ουσία της κράτος. Το ίδιο και με το ζευγάρι λέξη-κλειδί. Είναι μια λέξη που είναι κλειδί. Έτσι όπως τις γράφουμε είναι σαν να αντικαθιστούμε σιωπηλά τη λέξη «είναι» με τη συνδετική παύλα. Στην περίπτωσή μας λοιπόν, στο άρθρο-λίστα, έχουμε ένα άρθρο που στην ουσία του, όταν πέφτει η μάσκα είναι λίστα.

Σε παλαιότερες εποχές, όποτε χρειάστηκε να γίνει τέτοιος συνδυασμός, η γλώσσα λειτουργούσε αντίστροφα: έπαιρνε το δεύτερο ουσιαστικό (που ουσιαστικά έχει θέση κατηγορούμενου) και το πρόετασσε. Αλλά δημιουργούσε μία λέξη. Παράδειγμα, το ανάλογο της λέξης-κλειδί, ο αριθμός-κλειδί, που έγινε κλειδάριθμος. Το άξιο απορίας είναι πώς για το ένα ζεύγος λειτούργησε η μία λογική και για το άλλο η άλλη. Γιατί δηλαδή λέμε κλειδάριθμος και δεν λέμε κλειδόλεξη (λέμε όμως λεξάριθμος).

Αν για το άρθρο-λίστα λειτουργούσε η παλιά λογική, θα γινόταν, λίσταρθρο !!! :woot:
Και αν λειτουργούσε για την πόλη-κράτος, θα γινόταν κρατούπολη.

(Και τώρα έρχομαι να προ[κατά]λάβω την αντίδραση του Δαεμάνου)
Σκεφτείτε τη θάλασσα γεμάτη φαντασμόπλοια, επιχειρηματίες να κάνουν αστραποτάξιδα, υπουργούς να υποβάλλουν στο κοινοβούλιο πλαισιόνομους και ορχήστρες να παίζουν στάθμεργα στην πορεία της μουσικής. Έ, ρε, γλέντια!
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
— Ποιον έχουμε να μας γράφει άρθρα με λίστες για ό,τι φαντάζεται ο άνθρωπος; Την Ιζιλιέλ; (Σηκώνει το τηλέφωνο.) Ίζι, ο αρχισυντάκτης είμαι. Φτιάξε μου ένα με είκοσι βούλες για πασχαλινούς τουριστικούς προορισμούς. Ρίξε δέκα Ελλάδες και δέκα Ευρώπες. Εντάξει; Α, ναι. Ετοίμασε και για το κυριακάτικο άλλες είκοσι βούλες με αγαπημένους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ξέρεις, δέκα παλιούς, Βουγιουκλάκες, Καρέζες, τέτοια και δέκα καινούργιους. [...] Τι εννοείς «ποιοτικούς»; Αφού σου είπα, Βουγιουκλάκη...
 

nickel

Administrator
Staff member
Τι, θα γίνει η Ιζιλιέλ η πρώτη στα άρθρα-λίστες; Κανονική λισταρχίνα δηλαδή!
 
Top