metafrasi banner

invisible ink, sympathetic ink = αόρατη μελάνη, συμπαθητική μελάνη

nickel

Administrator
Staff member
Η αόρατη μελάνη (αφανής κατά τη γραφή, που γίνεται όμως εμφανής με ορισμένη χημική ή άλλη επεξεργασία) λεγόταν, λίγο παλιότερα, και συμπαθητική μελάνη. Γιατί συμπαθητική; Θα βοηθήσει αν σκεφτούμε ότι η λέξη sympathy δήλωνε συνάφεια. Η πρώτη σημασία της λέξης στο OED:
A (real or supposed) affinity between certain things, by virtue of which they are similarly or correspondingly affected by the same influence, affect or influence one another (esp. in some occult way), or attract or tend towards each other.

Πρώτη θέση πίστα στην αλχημεία αυτή η «συμπάθεια». Π.χ. η Pulvis Sympatheticus (powder of sympathy ή sympathetic powder) του 17ου αιώνα, πούδρα που έβαζες σε όπλο για να γιάνει η πληγή που είχε προκαλέσει το όπλο! Ή την έβαζες σε ύφασμα με αίμα που είχε τρέξει από την πληγή! Συμπαθητικό;

Έτσι και με το sympathetic ink το πρώτο παράδειγμα χρήσης στο OED αναφέρεται στη χημική συνάφεια.
1721 BAILEY, Sympathetick Inks, are such as can be made to appear or disappear, by the Application of something that seems to work by Sympathy.

Εμείς σαν παιδιά γράφαμε με λεμόνι και βάζαμε μετά το χαρτί κοντά σε πηγή θερμότητας (κερί, λάμπα, ήλιο) για να φανούν τα γράμματα.

Η αόρατη μελάνη (λεπτομέρειες στη WIkipedia) ανήκει στη στεγανογραφία (steganography), που είναι η τεχνική της απόκρυψης της ίδιας της ύπαρξης της πληροφορίας. Security through obscurity, που λέει και η Wikipedia.

Για τους σκοπούς της στεγανογραφίας, στο επίπεδο ενός φόρουμ μπορούμε να έχουμε όχι μόνο invisible ink αλλά και invisible link.

Ένα από τα πρώτα μυστικά της στεγανογραφίας είναι ότι προσθέτουμε το κείμενο που θέλουμε να κρύψουμε σε δεύτερη φάση, με διόρθωση. Έτσι το κείμενο δεν αποκαλύπτεται σε όλους τους παραλήπτες της αρχικής ειδοποίησης.

Ένα κείμενο κρύβεται αν το χρωματίσουμε στο χρώμα του φόντου — εδώ λευκό. Ο αναγνώστης πρέπει να υποψιαστεί από την ύπαρξη λευκών επιφανειών στο χώρο του μηνύματος και εύκολα μπορεί να δει το κρυφό κείμενο αν κάνει π.χ. Control-A για να επιλέξει όλο το κείμενο του μηνύματος.

Ξανά για εμπέδωση: Αυτή η παράγραφος έχει σημανθεί με την εντολή «COLOR="White"» για να εμφανίζεται σε λευκό χρώμα πάνω στο λευκό φόντο. Ο αναγνώστης πρέπει να υποψιαστεί από την ύπαρξη της λευκής επιφάνειας στο χώρο του μηνύματος και να επιδιώξει να δει το κρυφό κείμενο κάνοντας π.χ. Control-A έτσι που να φανεί σε χρώμα λευκό πάνω σε μπλε φόντο όλο το κείμενο του μηνύματος.

Ένα τέτοιο κείμενο πρέπει να είναι σύντομο. Δεν μπορείς να ανοίξεις μέσα στο μήνυμα ένα ολόκληρο σεντόνι και να θέλεις να μείνει κρυφό επειδή είναι λευκό (εκτός αν η λεύκανση είναι ένα ιδιότυπο πέπλο αιδημοσύνης).

Μπορείς όμως, αντί για invisible ink, να έχεις ένα invisible link. Για παράδειγμα, εδώ όπου οι σύνδεσμοι φαίνονται μόνο από το κοκκίνισμα (για την ακρίβεια, «βυσσίνισμα») του κειμένου, μπορούμε να βυσσινίσουμε μια λέξη ή μια φράση του κειμένου μας με το πρόσχημα της έμφασης, αλλά να κρύψουμε τον σύνδεσμο κάτω από ένα γράμμα, στέλνοντας έτσι όσους ξέρουν το κόλπο σε κάποια σελίδα με σκανδαλώδες περιεχόμενο.

Ένας σύνδεσμος μπορεί να κρυφτεί και πίσω από μια αθώα φωτογραφία. Ο κώδικας για τη φωτογραφία του σκυλιού είναι:

HTML:
[CENTER][URL="http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catID=11&artID=1235677"][IMG]http://www.lexilogia.gr/forum/picture.php?albumid=13&pictureid=216[/IMG][/URL][/CENTER]



Υπάρχει και η πρακτική να πεις στα τακτικά (σίγουρα όχι στα άτακτα) μέλη του φόρουμ να χρησιμοποιούν λέξεις-κλειδιά. Είδα, ας πούμε, σε φόρουμ όπου η «Λεξιλογία» είναι απαγορευμένη λέξη να δίνουν συνδέσμους όπου η lexilogia.gr είχε γίνει anotherforum ή κάπως έτσι. Αλλά αυτό θα γίνει θέμα εκεί που πρέπει.
 
Top