metafrasi banner

Infinite monkey theorem

Το συγκεκριμένο, που έχει και μαθηματική απόδειξη, λέει χοντρικά ότι αν βάλουμε μια μαϊμού μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο και την αφήσουμε να πληκτρολογεί για εύλογο χρονικό διάστημα, τότε σίγουρα θα προκύψει ένα κανονικό κείμενο. Στο παράδειγμα με τη μαϊμού αναφέρεται ότι είναι πιθανό να προκύψουν και τα άπαντα του Σαίξπηρ.

Ως σχήμα υπερβολής το συνάντησα σε ένα κείμενο που μεταφράζω. Μήπως έχει τύχει κανείς να το χρησιμοποιήσει;

Ορίστε και το κείμενο:
"The odds of another lethal transgenic
virus breaking out right now were about as high as a cell phone store
full of monkeys teχting out the complete works of Shakespeare in the next
twenty- four hours."
 
Καλημέρα,

Νομίζω πως αρκεί απλώς να μεταφράσεις το κείμενό σου. Ακόμη και αν δεν γνωρίζει ο αναγνώστης την υποκείμενη, ας την πούμε θεωρία, θα καταλάβει την εγγενή απιθανότητα στην περιγραφή. Γενικά, θα έλεγα πως έχω την εντύπωση ότι είναι γνωστή χιουμοριστική ψευδοθεωρία, αλλά ίσως επηρεάζομαι από το κυρίως τεχνικό μου περιβάλλον.
 
όντως το κείμενο δεν χρειάζεται συγκεκριμένη αναφορά στο θεώρημα.
Αν είχε κάποιος πρόχειρα τα βιβλία του Μαρτιν Γκάρντνερ από τις εκδόσεις Τροχαλία, ίσως έβρισκε και πώς έχει αποδοθεί στα ελληνικά (εγώ τα έχω σε άλλο σπίτι). Πρόκειται για θεώρημα/παράδοξο από αυτά που θέλουν να παίξουν με την έννοια του απείρου. Εμφανίζεται και σε εκδοχές για το πι (π=3,14.....) στου οποίου τα ψηφία μπορούμε να διαβάσουμε επίσης τα έργα του Σέξπιρ (αν έχουμε βέβαια επίσης άπειρο χρόνο στη διάθεσή μας).
 
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει ένα κείμενο που πρέπει να είναι μετάφραση του αγγλικού. Τιτλοφορείται: Θεώρημα των απείρων πιθήκων. Εγώ θα το είχα κάνει Θεώρημα των απειράριθμων μαϊμούδων. Έχω προσωπικό πρόβλημα με το επίθετο άπειρος. Και δεν έχω πρόβλημα με τις προκλητικές γενικές του πληθυντικού.
 
Και μάλιστα κακομεταφρασμένο αν κρίνω από αυτό το ένας υποθετικός χιμπαντζής στη λεζάντα της εικόνας...
 
24825723242_735de16ed5_o.jpg
 
Back
Top