I want to believe: Αγαπημένες σειρές

SBE

¥
Για τον Αζιμούθιο που ψάχνει σειρές για το καλοκαίρι, μια πρόταση, μόνο που δεν έρχεται από την Αγγλία: Les revenants, αγγλιστί The Returned, το οποίο έχει πάρει πολύ καλές κριτικές (και για τους φαν του Game of Thrones, ορισμένες κριτικές τις χαρακτήρισαν τις μόνες σειρές που αξίζει να δει κανείς φέτος). Δεν λέω τίποτα για την υπόθεση, αν και όποιος πάει στο πιο πάνω σάιτ θα την δει αμέσως πάνω πάνω (σπόιλερ αλερτ ηταν αυτό). Προειδοποιώ απλώς ότι είναι υπερφυσικό θρίλερ και μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα. Οπότε είδα τα δύο πρώτα επεισόδια πολύ επιφυλακτικά, επίτηδες μέρα μεσημέρι και προετοιμασμένη να τα ξεχάσω αμέσως. Τελικά δεν τρόμαξα, αλλά πρέπει να προειδοποιήσω ότι στο τρίτο επεισόδιο αρχίζει να σοβαρεύει το θριλεριάρικο κλίμα, αλλά όπως όλα τα καλά θρίλερ, δεν βλέπουμε τίποτα ιδιαίτερα αηδιαστικό (πιο πολλά αηδιαστικά έχω δει στα CSI). Παρεμπιπτόντως, στο πρώτο επεισόδιο έχει μια πολύ καλοφτιαγμένη σκηνή που μας δείχνει τη συλλογή από πεταλούδες του ήρωα.

Η μουσική είναι ιδιαίτερα τρομακτική ατμοσφαιρική, χωρίς όμως να την στηρίζει το σενάριο πάντα. Διάβασα μετά ότι έγραψαν τη μουσική πριν γραφτεί το σενάριο, το οποίο ίσως έχει σχέση. Το σήριαλ διαδραματίζεται σε μια πόλη που βρίσκεται σε πολύ ωραία ορεινή δασώδη τοποθεσία, που δείχνει ελαφρώς απομονωμένη, και αποτελείται από μοντέρνα κτίρια, υπερβολικά μοντέρνα θα έλεγα. Πιθανόν στην είσοδο της πόλης να υπάρχει καμιά ταμπέλα που να λέει Καλωσήρθατε στην αδερφή πόλη του Τουιν Πικς.
 

nickel

Administrator
Staff member
Άνοιξα νήμα για τους Revenants:
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?13604-Les-Revenants-The-Returned-Οι-νεκραναστημένοι

Για όσους έχουν δει το πρώτο επεισόδιο:

Ξεκαρδίστηκα στο 32ο λεπτό με τον άθεο πατέρα, που εκνευρισμένος από τα χρόνια των προσευχών και της σχέσης της γυναίκας του με τον πνευματικό [ή ό,τι είναι αυτός] ρωτάει απότομα:
— Και τώρα τι κάνουμε;
— Μα γιατί ρωτάς εμάς; απαντά ο πνευματικός.
— Υπέθεσα ότι μετά απ' όλα αυτά τα χρόνια που προσεύχεστε να αναστηθεί, θα ήσασταν καλύτερα προετοιμασμένοι να την υποδεχτείτε!
(Je pensais qu'après des années de prières pour sa résurrection, vous seriez un peu mieux préparés à l'accueillir.)
 

SBE

¥
Αυτή ήταν κι η δική μου αντίδραση στο σημείο που περιγράφεις. Ομοίως και στο σημείο που ο παπάς- ψυχίατρος ή ότι άλλο, λέει ότι αυτό έχει συμβεί μόνο άλλη μια φορά. Βέβαια μετά σκέφτηκα ότι μπορεί να εννοεί τίποτα που δεν το ξέρουμε ακόμα. :woot:
 
Μερικές φορές, τις καλύτερες προτάσεις για σειρές τις βρίσκεις εκεί που δεν το περιμένεις.
Είμαι στο τρένο, στην ήσυχη ζώνη που μόνο ησυχία δεν έχει και ψάχνω να δω ποιο παιδάκι ουρλιάζει τρέχοντας στο διάδρομο πάααλι, προσπαθώντας να καταπνίξω την επιθυμία να σβουρίξω μία στο σκασμένο (εκλογικεύοντας: δεν φταίει αυτό, οι γονείς του φταίνε, άρα εκείνοι θέλουν το χαστούκι κλπ κλπ). Καθώς κοιτάζω δεξιά-αριστερά λοιπόν, παίρνει το μάτι μου τη μπροστινή η οποία βλέπει στο λάπτοπ της The Mighty Boosh (όσοι αρέσκεστε στις βρετανικές κωμωδίες του παραλόγου να το τσεκάρετε, έχει πολύ γέλιο). Το επεισόδιο εκείνη την ώρα τελειώνει, η κοπελιά μετά βάζει κάτι άλλο να παίζει και την κατασκοπεύω διακριτικά μπας και πάρω καμιά ιδέα. Και πήρα. Rake, αγαπητοί μου, σειρά από Αυστραλία με πρωταγωνιστή έναν πανέξυπνο μεν αλλά εντελώς ρεμάλι δικηγόρο δε, ο οποίος χρωστάει στην εφορία, τζογάρει, ερωτεύεται λάθος γυναίκες και υπερασπίζεται κάθε λογής καμένα χαρτιά -στο πρώτο επεισόδιο αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός κανίβαλου (τον οποίο υποδύεται ο λέγε-με-Έλροντ-Agent Smith), επεισόδιο με σαφείς παραπομπές στην υπόθεση Meiwes (η οποία ενέπνευσε πολλούς). Μέχρι τώρα έχω δει τρία επεισόδια και ήταν όλα πολύ πολύ καλά. Οι Αμερικάνοι μάλιστα αποφάσισαν να γυρίσουν τη δική τους βερσιόν (μα καλά, τόσο δύσκολο τους είναι να παρακολουθήσουν τις ορίτζιναλ σειρές; ).

Επίσης, άρχισα επιτέλους το Walking Dead. Προσπαθώ ακόμα να ξεπεράσω την αναγούλα μου για τις σπλατεριές κι ελπίζω να το καταφέρω, η σειρά φαίνεται ν' αξίζει.
 

daeman

Administrator
Staff member
[...] Και πήρα. Rake, αγαπητοί μου, σειρά από Αυστραλία με πρωταγωνιστή έναν πανέξυπνο μεν αλλά εντελώς ρεμάλι δικηγόρο δε, ο οποίος χρωστάει στην εφορία, τζογάρει, ερωτεύεται λάθος γυναίκες και υπερασπίζεται κάθε λογής καμένα χαρτιά -στο πρώτο επεισόδιο αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός κανίβαλου (τον οποίο υποδύεται ο λέγε-με-Έλροντ-Agent Smith), επεισόδιο με σαφείς παραπομπές στην υπόθεση Meiwes (η οποία ενέπνευσε πολλούς). Μέχρι τώρα έχω δει τρία επεισόδια και ήταν όλα πολύ πολύ καλά. [...]

Εξαιρετική! Ειλικρινής, επίκαιρη μα όχι εφήμερη, καυστική. Και ζόρικη στον υποτιτλισμό, αλλά πολύ καλό μάθημα, δροσιστικό. Οι ατάκες του Κλίβερ ώρες ώρες με άφηναν με ανοιχτό το στόμα - από την έκπληξη και το γέλιο - άξιες για συλλογή αφορισμών. Καιρό τώρα θέλω να ξεθάψω μερικές για να τις ποστάρω, ιδίως από ένα επεισόδιο (S2-2) με κύριο θέμα τη διαστροφή της γλώσσας από κυβερνητικές, πολιτικές, μαρκετίστικες και άλλες θολογλωσσικές δυνάμεις. Περιμένω πώς και πώς την επόμενη σεζόν.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Άνοιξα νήμα για τους Revenants:
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?13604-Les-Revenants-The-Returned-Οι-νεκραναστημένοι

Για όσους έχουν δει το πρώτο επεισόδιο:

Ξεκαρδίστηκα στο 32ο λεπτό με τον άθεο πατέρα, που εκνευρισμένος από τα χρόνια των προσευχών και της σχέσης της γυναίκας του με τον πνευματικό [ή ό,τι είναι αυτός] ρωτάει απότομα:
— Και τώρα τι κάνουμε;
— Μα γιατί ρωτάς εμάς; απαντά ο πνευματικός.
— Υπέθεσα ότι μετά απ' όλα αυτά τα χρόνια που προσεύχεστε να αναστηθεί, θα ήσασταν καλύτερα προετοιμασμένοι να την υποδεχτείτε!
(Je pensais qu'après des années de prières pour sa résurrection, vous seriez un peu mieux préparés à l'accueillir.)

Εγώ γέλασα μ' αυτό:
Δεν θυμάμαι τι έλεγε ο υπότιτλος, αλλά ο πατέρας ρωτάει το γιατρό από τι πάσχει η κόρη του: "Alors, docteur? Votre diagnostic? Résurrection foudroyante?" (Λοιπόν, γιατρέ, ποια είναι η διάγνωσή σας; Καλπάζουσα ανάσταση;
 

SBE

¥
Πάντως, τι να σας πω, είδα όλα τα υπόλοιπα επεισόδια και νομίζω ότι στο τελευταίο μας τα χαλάει. Και μας αφήνει με ένα σωρό απορίες και λέει νέα επεισόδια θα δούμε του χρόνου :-(
 

nickel

Administrator
Staff member
Είναι ένας μήνας του έτους, όχι πάντα ο ίδιος, που οι σεναριογράφοι κάθονται δίπλα στο τηλέφωνο και έχουν μπροστά τους δύο προσχέδια. Αν τους πάρει η παραγωγή και τους πει ότι εξασφάλισαν τη συνέχεια για άλλη μια σεζόν, κάθονται και γράφουν την εκδοχή που μας αφήνει με ένα μάτσο ερωτηματικά στο τέλος και τη διάθεση να δείρουμε τους υπεύθυνους. Αν τα νέα είναι άσχημα, γράφουν ένα ωραίο τέλος της σειράς όπου όλοι ζουν καλά κι εμείς καλύτερα — ή σκοτώνονται όλοι και εμείς θέλουμε να δείρουμε τους υπεύθυνους. Τι τοπίο όμως!
 

SBE

¥
Το κακό είναι ότι στη συγκεκριμένη σειρά μέχρι το προτελευταίο επεισόδιο η ιστορία εξελίσσεται κανονικά με σταθερό ρυθμό κλπ και ξαφνικά στο τελευταίο επεισόδιο νομίζεις ότι όλα είναι στο FFW. Νομίζω ότι ήθελε ένα- δυο επεισόδια ακόμα. Αλλά είπαν φαίνεται όχι.
 

bernardina

Moderator
 
Rake, αγαπητοί μου, σειρά από Αυστραλία με πρωταγωνιστή έναν πανέξυπνο μεν αλλά εντελώς ρεμάλι δικηγόρο δε, ο οποίος χρωστάει στην εφορία, τζογάρει, ερωτεύεται λάθος γυναίκες και υπερασπίζεται κάθε λογής καμένα χαρτιά -στο πρώτο επεισόδιο αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός κανίβαλου (τον οποίο υποδύεται ο λέγε-με-Έλροντ-Agent Smith), επεισόδιο με σαφείς παραπομπές στην υπόθεση Meiwes (η οποία ενέπνευσε πολλούς).
Σ' ευχαριστώ Porkcastle! Πολύ πολύ καλή σειρά - ευχαριστώ που μας τη σύστησες!
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλή σειρά, τελικά, είναι και η πρώτη σεζόν του Elementary. Ο Σέρλοκ Χολμς (Jonny Lee Miller) ζει στη σημερινή Νέα Υόρκη υπό την επιτήρηση της Τζόαν Γουότσον (Lucy Liu, η οποία προσφέρεται Λούσι Λου, σαν τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, όχι Λιού).
 

SBE

¥
Αυτό είχα πει να το πω και για τον πολιτικό, αλλά με την κινέζα είναι πιο σχετικό: οι περισσότεροι κάτοικοι των ΗΠΑ όλα τα ιου τα κάνουν ου (όχι μόνο όσα είναι μετά από t, d,n, όπως έκαναν παλιά). Αυτό είναι γνωστό. Όμως, οι λοιποί αγγλόφωνοι αμερικανοί και οι λοιποί αγγλόφωνοι του πλανήτη δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να καταργήσουν τον δίφθογγο.
Από την άλλη έχουμε ένα επίθετο που όπως μας λέει κι η Βίκη, είναι πολύ κοινό στην Ασία. Και μεταγράφεται με πολλούς τρόπους- κι εμένα μου μοιάζουν οι περισσότεροι τρόποι να έχουν δίφθογγο:
Lao, Lau, Low, Lauv, Liew, Liu, Loo, Lowe, Liou or Yu

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος "διόρθωσης", ούτε θα διόρθωνα ποτέ κανεναν γι'αυτό το λάθος. Εκτός αν αρχίσουμε να μιλάμε για παραγινωμένα βιβλία της βιβλιοθήκης (overdo/overdue books) κι αν τα τρία ανηψάκια γίνουν Χούη, Λούη και Ντούη.
Όταν θα πάει ο Μήτσος να ζήσει στις ΗΠΑ μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να μιλάει σαν καουμπόης ή σαν Άγγλος στη Νέα Υόρκη, στα ελληνικά μιλάει σαν Έλληνας.
 

SBE

¥
Και μια που λέμε για σειρές, άρχισα να παρακολουθώ το Top of the Lake της Τζέην Κάμπιον και έχω να πω:
- Η Νεά Ζηλανδία έχει φοβερή άγρια φύση
- Είναι λίγο περίεργο να βλέπεις την Πέγκυ από το Mad Men να κάνει την νεοζηλανδέζα αστυνομικίνα
- Το πρώτο επεισόδιο είναι μάπα, μετά βελτιώνεται
- Αν είχαν μείνει στο αστυνομικό χωρίς να μας πρήζει το σενάριο με τις χιπικες- φεμινιστικές βλακείες θα ήταν καλύτερο
- Μου λένε όμως ότι οι χίπικες- φεμινιστικές βλακείες είναι παρωδία που δεν την έπιασα κι ότι το σενάριο έχει αυτά τα ιντερλούδια με τη Χόλι Χάντερ ως μυστηριώδη χίπισσα-ψυχαναλύτρια-γκουρού για να γελάμε, όχι για να τα παίρνουμε στα σοβαρά
- Οποιαδήποτε ομοιότητα με το Twin Peaks είναι μάλλον γιατί προσπαθεί να το μιμηθεί και κάνει την σχετικά απλή αστυνομική υπόθεση μυστηριώδη.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Έχω να σας προτείνω την απόλυτη τηλεοπτική σειρά των τελευταίων μηνών: Breaking Bad, κυρίες και κύριοι. Δείτε την και δεν θα το μετανιώσετε.
Έχει μια εσάνς από Weeds, αλλά καμία σχέση πέρα από το προφανές. Η σειρά είναι ιδιαίτερα καλογυρισμένη, οι διάλογοι απολαυστικοί, το χιούμορ κατάμαυρο, οι ηθοποιοί φαίνεται να έχουν μπει στο πετσί του χαρακτήρα που υποδύονται.
Δημιουργός της είναι ο Βινς Γκίλιγκαν, που ήταν παραγωγός σε πολλά από τα επεισόδια των X-Files.
Με δυο λόγια, η ιστορία έχει ως εξής:
ένας πενηντάρης καθηγητής χημείας σε γυμνάσιο του Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τη μιζέρια της κρίσης μέσης ηλικίας, την κατά λάθος εγκυμοσύνη της σαραντάρας συζύγου του, τον έφηβο γιο του που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και, on top of that, μαθαίνει ότι πάσχει από τελικού σταδίου καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό το τελευταίο αρκεί για να τον κάνει να μπει σε διαδικασίες που ούτε καν φανταζόταν, με αποκορύφωμα το «μαγείρεμα» κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, σε συνεργασία με έναν στούρνο πρώην μαθητή του, σ’ ένα τροχόσπιτο στη μέση της ερήμου.
Δεν ξέρω πώς μπορεί να φαίνεται η ιστορία έτσι όπως την είπα μόλις, αλλά είναι απολαυστικότατη. Ορισμένα επεισόδια ήταν τόσο μαύρα που κρατούσα την κοιλιά μου από τα γέλια. Είναι από τις σχετικά καινούριες σειρές, έχει κάνει μόλις δύο σεζόν.
Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά στην Βικιπαίδεια (με προσοχή για όσους ενδιαφέρονται να τη δουν, έχει πολλά spoiler)
Enjoy!
Για όσους το 'χουν δει κι άρα δεν νοιάζονται για τα σπόιλερ: :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Το πρώτο από τα βιντεάκια ήταν «ευχάριστο πρωινό ξύπνημα». Μου θύμισε τη διακωμώδηση ταινιών που έκανε το περιοδικό MAD. Το δεύτερο βιντεάκι το σταμάτησα σε κάποιο σημείο γιατί τώρα βλέπω την αρχή της πέμπτης σεζόν. Με βοήθησαν και τα δυο να θυμηθώ (κάπως...) τι γινόταν πριν από 4-5 χρόνια. Τα MAD τα θυμάμαι — το τι είδα πριν από 4-5 χρόνια δυσκολεύομαι να θυμηθώ. :-(
 

SBE

¥
Εγώ που δεν έχω δει τη σειρά και δεν φοβάμαι τα σπόιλερς είδα το πρώτο και γέλασα, γιατι πετυχαίνει ένα πράγμα 1000%, το ότι όλοι οι σνομπ τηλεορασόφιλοι τελευταία όλο γι' αυτό μιλάνε. Που σημαίνει ότι άμα δεν έχεις δει ούτε ένα επεισόδιο μένεις με την απορία.
 
Top