metafrasi banner

gamesmanship

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
...είναι, σύμφωνα με τη βίκι, η χρήση αμφιλεγόμενων αν και από τεχνική άποψη όχι παράνομων μεθόδων για να νικήσεις σε ένα παιχνίδι. Είναι δύο στάδια πριν από την κλεψιά (cheating) και ένα βήμα πριν από την αντιαθλητική συμπεριφορά (unsportsmanlike conduct). Η αρχαία Ματζέντα μου μού δίνει το ουσιαστικά άχρηστο μακαρόνι: (ύποπτη) δυνατότητα επικράτησης σε παιχνίδια ή ανταγωνισμό.
Λίγο αστείο μου φαίνεται επίσης ότι το Free Dictionary δίνει μετάφραση στα γερμανικά Gerissenheit («πονηράδα») και στα ιταλικά abilità («ικανότητα»)... Έχουμε άραγε εδώ και πολιτιστικό σχίσμα Βορείων και Νοτίων;

Έχει κανείς υπόψη κάτι καλύτερο/μεστότερο/λακωνικότερο;

Ευχαριστώ
 
Αν είναι το να κινείσαι εκτός fair play, κάνει το επίθ. αθέμιτος (και βάζεις εσύ μετά παιχνίδι, συμπεριφορά, τακτική, μέθοδοι, τακτικισμός ή ό,τι άλλο σου κάνει); Εκτός αν το αθέμιτος στην περίπτωσή σου ταυτίζεται με το αντιαθλητικός.
 
Να προσθέσω αθέμιτα τεχνάσματα ή μη αντικανονικά τεχνάσματα. Σε αυτά θα βάζαμε το κάπνισμα στα μούτρα του αντιπάλου στο σκάκι, πριν απαγορευτεί, έτσι;
 
Fast food thinking (γρήγορα και πρόχειρα):
Ανάλογα με το ύφος του κειμένου, παίζει και ο καπάτσος (και η καπατσοσύνη που, αν και ιταλικής προέλευσης, βαυκαλιζόμαστε ως λαός ότι αποτελεί ελληνικότατο χαρακτηριστικό), που παραπέμπει όχι μόνο στην επιδεξιότητα αλλά και στην πονηριά.
Γνωρίζουμε όλοι τέτοιους παίκτες, στο τόπι συνήθως...
 
Αν είναι το να κινείσαι εκτός fair play...

Αυτήν περίπου τη διάκριση θέλω να δώσω: Κάτι που σίγουρα δεν είναι φερπλέι, είναι εντελώς, μα εντελώς στα όρια των κανονισμών (άρα θεμιτό), και δεν μπορεί ακόμη να χαρακτηριστεί αθέμιτο ή αντιαθλητικό...

Από το ΛΚΝ:
θεμιτός -ή -ό [θemitós] Ε1 : ANT αθέμιτος. 1. που τον επιτρέπουν οι νόμοι και τα έθιμα· δίκαιος: Xρησιμοποίησε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να πλουτίσει. 2. σύμφωνος με το νόμο, νόμιμος: ~ ανταγωνισμός. Θεμιτό δικαίωμα. Είναι θεμιτό να υπερασπίζεσαι με κάθε μέσο την υπόληψή σου.

@νίκελ: Σωστό. (Πριν απαγορευτεί) το κάπνισμα στα μούτρα στο σκάκι ήταν ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα.

@daeman: Με βάζεις σε πειρασμό να βαφτίσω αυτή την κατάσταση πονηριδισμό :)
 
Ευέλικτη αλλά θεμιτή στρατηγική παιχνιδιού;
Χρήση θεμιτών τεχνασμάτων εκ μέρους του αντιπάλου;
 
Ερώτηση από περιέργεια: Γιατί κοιτάς στο θεμιτός κι όχι στο αθέμιτος; Σου αρέσει να ορίζεις μέσω του αντιθέτου; :p

Το αθέμιτος, όπως και το αγγλικό αντίστοιχό του illicit, έχει δύο σημασίες:
1. not legally permitted or authorized; unlicensed; unlawful.
2. disapproved of or not permitted for moral or ethical reasons.

Αυτή τη δεύτερη σημασία τη βρίσκουμε και στο ΛΚΝ (που γίνεται κατά παράβαση των καθιερωμένων, π.χ. ηθικών αρχών), αλλά και στις αποδόσεις τού αθέμιτος με το unfair.
 
Ερώτηση από περιέργεια: Γιατί κοιτάς στο θεμιτός κι όχι στο αθέμιτος; Σου αρέσει να ορίζεις μέσω του αντιθέτου; :p

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση!! :) Ίσως πραγματικά προτιμάω να ψάχνω «από το θετικό προς το αρνητικό» ή «από μέσα προς τα έξω»... θα το ψάξω κοιτάξω λίγο... (ψυχολόγο διαθέτει το κατάστημα; )
 
Κι ένας σιδηρόδρομος: "διεκδίκηση της νίκης με τη χρήση τεχνασμάτων/ στρατηγημάτων οριακής νομιμότητας".
 
Χρήση θεμιτών τεχνασμάτων εκ μέρους του αντιπάλου;
Εγώ πάλι θα προτιμούσα τα «νομότυπα τεχνάσματα», όχι τα «θεμιτά».
 
Κι ένας σιδηρόδρομος: "διεκδίκηση της νίκης με τη χρήση τεχνασμάτων/ στρατηγημάτων οριακής νομιμότητας".

Ακριβώς αυτό που θέλω! Αν γίνεται, στη βερσιόν με τις οκτώ λέξεις λιγότερες... :)
 
Το οριακά νόμιμος του Ρογέριου και το νομότυπος του Ζαζ είναι στο σωστό δρόμο, κττμγ.
 
Κάτι το «παράνομα» στην ερώτηση του δόκτορα, κάτι το «νομότυπα» του Ζαζ, αναρωτιέμαι: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα επίθετα σε παιχνίδια; Μπορούμε το αντικανονικό χτύπημα να το ονομάσουμε παράνομο χτύπημα;

Όσο για το αθέμιτο, ισχύει ίσως ό,τι για το ευάριθμος. Εσύ το χρησιμοποιείς με μία σημασία· είναι βέβαιο ότι ο αναγνώστης θα το ερμηνεύσει με την ίδια; Αν κοιτάξουμε στο ΛΝΕΓ, είναι «αυτός που παραβαίνει τους γραπτούς ή άγραφους νόμους», αλλά ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι «ανταγωνιστικές ενέργειες οι οποίες αντιβαίνουν στα χρηστά ήθη». Και στο ΛΚΝ, ο πλήρης ορισμός είναι «που γίνεται κατά παράβαση των καθιερωμένων (ηθικών αρχών, νόμων κτλ.)».
 
Τα όρια είναι δυσδιάκριτα, επειδή πολλές φορές είναι και θέμα κλίμακας ή συνθηκών:

Όταν δυο ομάδες στη μέση του βαθμολογικού πίνακα φέρνουν στον τελευταίο αγώνα τους μπροστά σε κενές εξέδρες 0-0 (και οι ποδοσφαιριστές κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για ζωοκτονία επειδή πατούσαν συνέχεια στο ίδιο μυρμήγκι) κανείς δεν θα πει τίποτα.
Όταν το ίδιο ματς έρθει 3-3, «σπάζοντας» το αντίστοιχο στοίχημα για τον αριθμό των γκολ, θα αρχίσουν γκρίνιες.

Όταν η μια ομάδα είναι αδιάφορη, στο μέσο της βαθμολογίας, το ματς έρθει 0-0 και η άλλη ομάδα εξασφαλίζει έτσι το πρωτάθλημα, γκρίνιες θα υπάρξουν, αλλά όχι πολλές (η «εύνοια» είναι προς τον ισχυρότερο).
Όταν η μια ομάδα είναι αδιάφορη, στο μέσο της βαθμολογίας, το ματς έρθει 0-0 και η άλλη ομάδα εξασφαλίζει τη σωτηρία της από τον υποβιβασμό, οι γκρίνιες θα είναι πάρα πάρα πολλές (για την προφανή «εύνοια» προς τον ασθενέστερο).

Όταν το ματς έρθει 0-0, οι δύο αντίπαλοι εξασφαλίζουν έτσι τη σωτηρία τους και «στέλνουν» κάποιον άλλον άτυχο στη χαμηλότερη κατηγορία, θα γίνει το «έλα να δεις» από κατηγορίες για συμπαιγνία.

Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις είναι δείγματα φερπλέι, κάποιες είναι δείγματα gamesmanship και κάποιες ίσως δείγματα εξαπάτησης. Ποιες όμως είναι αυτές;
 
Να προσθέσω ποικιλία ορισμών:
  • the ability to succeed by using the rules of a game or activity to your own advantage (Longman)
  • a way of increasing your chances of success against an opponent by doing things to make your opponent lose confidence (Macmillan)
  • 1. strategic behavior: the use of tactics or stratagems to gain an advantage in business, politics, or life: political gamesmanship
    2. play of questionable fairness: the use of unconventional but not strictly illegal tactics to gain an advantage in a competitive game (Encarta)
  • the art of winning games by using various ploys and tactics to gain a psychological advantage (ODE)
  • the use of dubious (although not technically illegal) methods to win a game (onelook)

Βλέπω ότι έχουμε ξεχάσει το αμφισβητήσιμες τακτικές.
 
Καλά τα πλάγια μέσα και ίσως είναι χρήσιμη και η δολίευση (την οποία φαίνεται να χρησιμοποιεί κατά κόρο μόνο το κυπριακό Υπ. Παιδείας εδώ). Δεν δεν την βρήκα καθόλου στο ονλάιν ΛΚΝ (υπάρχει μόνο το λήμμα δολιεύομαι, που υπάρχει και στο ΛΝΕΓ με παράγωγο ουσιαστικό εκεί τη δολίευση).

Είναι δυνατό με 1000 χρόνια (αρχαίους) Ολυμπιακούς αγώνες να μην είχε δημιουργηθεί ορολογία (εντάξει, καταλαβαίνω ότι το φερπλέι είναι γέννημα της αγγλοσαξονικής κουλτούρας, αλλά από κομπίνες κλπ έσκιζαν και οι ΑΗΠ)...
 
Στο ΛΚΝ θα βρεις το καταδολίευση, αλλά δεν θα σου κάνει.

Θέλεις κάτι κοντά στο «ευ αγωνίζεσθαι»; Πειράζει που δεν έχουμε φτιάξει και το «φευ αγωνίζεσθαι»; :)
 
Θέλεις κάτι κοντά στο «ευ αγωνίζεσθαι»; Πειράζει που δεν έχουμε φτιάξει και το «φευ αγωνίζεσθαι»; :)

Μάλλον στο «ουκ ευ αγωνίζεσθαι» (ή στο πιο σύγχρονο «ευ διαγκωνίζεσθαι») θα έλεγα... :) Πάντως νομίζω ότι έχω μπόλικο υλικό για ξεκίνημα... Ευχαριστώ όλους για τις ιδέες (θα σας φωνάξω να δείτε το κατασκεύασμα όταν το βαφτίσουμε...)
 
Όλα αυτά και κυρίως οι ΑΗΠ και ένας συγκεκριμένος γνωστός και ως πολυμήχανος με παραπέμπουν στην πανουργία.
 
Back
Top