metafrasi banner

debate club

Πώς θα το πούμε αυτό στα ελληνικά; Στο κείμενό μου αφορά φόρουμ συζητήσεων ενός δευτεροβάθμιου σχολείου για θέματα επικαιρότητας, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα κτλ.

Ευχαριστώ πολύ!
 
Βλέπω ότι παίζει αρκετά το "ομάδα συζητήσεων", οπότε θα βάλω αυτό. Στην αρχή σκεφτόμουν για "λέσχη συζητήσεων", αλλά ακούγεται πολύ ελιτίστικο και όχι κατάλληλο για σχολείο. Ενώ το "ομάδα συζητήσεων" ταιριάζει με θεατρική ομάδα κτλ. Θα έπρεπε να το είχα σκεφτεί πριν ποστάρω, αλλά δεν λειτουργώ αυτή τη στιγμή. Ευπρόσδεκτη κάθε ιδέα, πάντως.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο όπου δίδαξα πριν από πολλά χρόνια, τα έλεγαν ομίλους, αλλά τότε δεν είχαν όμιλο debate, υπήρχαν διάφορα άλλα είδη. Στο σχολείο που πήγε ο γιος μου το έλεγαν debate club αμετάφραστο. Και αν θυμάμαι καλά, αμετάφραστο χρησιμοποιείται και όταν γίνεται διαγωνισμός debate μεταξύ σχολείων.
Στο www.debating.gr, το ονομάζουν Όμιλο Ρητορικής & Επιχειρηματολογίας και κάνουν Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Επιχειρηματολογίας. Εγώ από την άλλη θα το άφηνα άφοβα αμετάφραστο -όμιλος ντιμπέιτ- μια και είναι πασίγνωστο και στην ελληνική τηλεόραση ως ντιμπέιτ μεταξύ πολιτικών αρχηγών.
 

daeman

Administrator
Staff member
Όμιλος διβατισμού. :laugh:
Αν και διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για τη διαφάνεια του όρου, διότι κάλλιστα δύναται να παρερμηνευθεί ετυμολογικώς (δις + βατεύω). :p

Με λαδί και φατσούλες, να μην παρεξηγηθώ πάλι.
 
Και μάλιστα, αν συνδυάζουν το πάθος για τη συζήτηση με τη φυσιολατρία, και δη την αναρρίχηση, θα γίνει όμιλος ορειδιβατισμού! (Με τις επιφυλάξεις του φίλτατου Δαεμάνου που, φευ! γίνονται ακόμα πιο σοβαρές, λόγω των κατσικιών!)

Εμένα δεν ξέρω πια αν με καλύπτει το λαδί ή, εδώ που φτάσαμε, θέλω χαρτί απ' τον παπά της ενορίας... :blush: :blush: :rolleyes: :inno:
 

daeman

Administrator
Staff member
Τον παπά που μας βάφτισε πρέπει να ξαναβρούμε, να μάθουμε τι λάδι ήταν αυτό που μας έχρισε και μας πιάνει τέτοια όρεξη για λαδιές, Όλιβερ. Ή κανέναν ψυχολόγο ειδικευμένο στη θεραπεία τού impulse-control disorder. "Μα, γιατρέ μου, με άγγιξε το Ίμπαλς!" ;)
 

nickel

Administrator
Staff member
Ξέχασα να επιβεβαιώσω ότι στα σχολειά μας λέγεται όμιλος ρητορικής.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Και Ρητορικός Όμιλος (πχ εδώ στη Θεσσαλονίκη: http://thessalonikidebate.weebly.com/).
Μια αναζήτηση στο FB δίνει δεκάδες αποτελέσματα για τη συγκεκριμένη σύναψη, όπου μάλλον δείχνει πως τελικά καταστάλαξαν τα πράγματα.
 
Όμιλος διβατισμού. :laugh:
Αν και διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για τη διαφάνεια του όρου, διότι κάλλιστα δύναται να παρερμηνευθεί ετυμολογικώς (δις + βατεύω). :p

Ναι, και με λίγη ακόμη πλευρική (και όχι παράπλευρη) σκέψη μπορεί να γίνει και τριβαδισμός :D
 
Top