metafrasi banner

backronym, bacronym = αντακρώνυμο

Ας αναφερθεί κι ένα αντιπαράδειγμα: προς έκπληξή μου, το αρκτικόλεξο GRWM («get ready with me») δείχνει να είναι μόνο κατά σύμπτωση ομόηχο του ρήματος groom. Πρόκειται για γνωστή τάση στα σόσιαλ, όπου κάποιος (συνήθως μια νέα γυναίκα) ετοιμάζεται μπροστά στον φακό και περιγράφει το πώς βάφεται, φτιάχνει τα μαλλιά κ.λπ. (αλλά ενδεχομένως μιλάει και για άλλα θέματα), οπότε θα ταίριαζε ένα ρήμα που δηλώνει τη φροντίδα της εξωτερικής εμφάνισης κάποιου. H αρχική, ίσως ακόμα κυρίαρχη σημασία του ρήματος προέρχεται από την έννοια του νεαρού άντρα, υπηρέτη (π.χ. σε στάβλους) και υποδηλώνει συγκεκριμένα τη φροντίδα ζώων όπως τα άλογα. Αυτή εξελίχθηκε σε προσωπική περιποίηση, και κατόπιν στη μεταφορική έννοια «προαλείφω κάποιον για έναν ρόλο». Από την τελευταία έχει προκύψει η χρήση της λέξης για τις ενέργειες παιδεραστών, και έχω την αίσθηση ότι σε κάποιους κύκλους αρχίζει να κυριαρχεί αυτή η έννοια σε βάρος των υπολοίπων — κάτι που θα εξηγούσε εν μέρει και γιατί δεν θα σκέφτονταν να τη συνδέσουν με το πιο αθώο περιβάλλον του GRWM.

Δεν έχω αντιληφθεί ότι η πρόσφατη έννοια έχει αρχισει να κυριαρχεί, αλλά εδώ το drop πάει να αλλάξει έννοια (BBC drops the investigation έλεγε τίτλος και εγώ κατάλαβα ότι δέχτηκαν πιέσεις να διακόψουν την έρευνα, αλλά ενννούσε ότι δημοσίευσαν το αποτέλεσμα της έρευνας).

Back