ρίδα(??) καλησπέρα

In the lovely child’s song η δεσποίνις χελώνα, ai 1:19 minutes approximately, Captain Crab greats Miss Turtle with what seems to be the above words but I can’t make any sense of what seems to be the ρίδα word. It is obviously a simple and common word but sometimes so am I! Can anyone help? Here is the song:-

it's actually 'ρύδα. A playful clipping of the word καρύδα (coconut). Initially I thought it may have been a clipping of γαρίδα but I couldn't see any prawns.

Last edited:
Thanks, cougr! At least I heard the word aright but the word ‘coconut’ never occurred to me! Very apt for this magic island and well suited to the vocabulary of a pirate. «Να κομματιαστούν τα ύφαλά μου» ή <<να διαλυθεί το καράβι μου κομμάτια!» as AI translates the the typical piratical expression of surprise in English:- “shiver my timbers” or better Greek, I suppose «Παναγία μου!»

. «Να κομματιαστούν τα ύφαλά μου» ή <<να διαλυθεί το καράβι μου κομμάτια!» as AI translates the the typical piratical expression of surprise in English:- “shiver my timbers”
I'm not really aware of these as set phrases but perhaps the AI interpretation is correct. To me they sound more like dramatic qualifiers appended to a pledge or an oath in order to maximize its perceived sincerity. Something akin to "on my life" or "on my mother's grave" etc. But I'm just speculating.

it's actually 'ρύδα. A playful clipping of the word καρύδα (coconut). Initially I thought it may have been a clipping of γαρίδα but I couldn't see any prawns.
Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη εξήγηση, αλλά μου φαίνεται περίεργο ότι ο κάβουρας θα χαιρετούσε λέγοντας «Καρύδα, καλησπέρα!» Αφού δεν απευθύνεται στο δέντρο ούτε δείχνει ν' αναφέρεται σ' αυτό.

Τραγούδι είναι· δεν τους γράφει πουθενά τους στίχους;

Α, ορίστε: τους έχει στην περιγραφή του βίντεο. Τους αντιγράφω από εκεί, με έμφαση στην επίμαχη φράση.
Στου γιαλού την αγκαλιά
μια μικρή χελώνα
Καλημέρα λέει γελαστά
κι η βόλτα της ξεκινά

Η δεσποινίς χελώνα ξύπνησε νωρίς
φόρεσε καπέλο κι έγινε κομψή
Βρήκε έναν χάρτη μέσα στην αμμουδιά
κι είπε ξεκινά η περιπέτεια

Πάμε πάμε δεσποινίς χελώνα
Γεια σου, χελωνίτσα
Βήμα βήμα στην ακρογιαλιά
όλοι της λένε γεια χαρά

Πάμε, πάμε μη σταματάς
με μικρά ποδαράκια προχωράς
Παλαμάκια ένα δυο τρία
πάμε παραλία

Ο κύριος παπαγάλος λέει καλημέρα
Ο καπετάν κάβουρας δίδα, καλησπέρα
Μια μαϊμού γελάει πάνω στη μπανανιά
κι όλοι κλείνουν το μάτι τους ώ λα λα

Γεια σου, χελωνίτσα
Βήμα-βήμα στην ακρογιαλιά
όλοι της λένε γεια χαρά!

Πάμε πάμε μη σταματάς
με τα μικρά ποδαράκια κολυμπάς
Παλαμάκια ένα δύο τρία
πάμε παραλία

Κάτω από τον φοίνικα
κάτι λαμπυρίζει

Ένα σεντούκι μικρό ανοίγει σιγά
μα δεν έχει χρυσάφι μέσα τελικά
Έχει κοχύλια γέλια και αγκαλιές
οι πιο όμορφες μικρές χαρές

Πάμε πάμε μη σταματάς
τη χαρά παντού σκορπάς
Ο καλύτερος θησαυρός
είναι ένας φίλος καλός

Βήμα-βήμα στην ακρογιαλιά
θα τα πούμε σύντομα ξανά

Το οποίο εξηγεί και γιατί δεν το βρήκαμε: κανείς δεν μιλάει έτσι. Το δίδαδ/δα ή δδα) το ξέρω ως συντομευμένο τύπο του δεσποινίδα, για χρήση στον γραπτό και κατά βάση επίσημο λόγο. Αντί να γράψεις για τη «δεσποινίδα Χελώνα», δηλαδή, μπορείς (ή τουλάχιστον μπορούσες πριν από πενήντα χρόνια) να γράψεις «ανταλλάξαμε φιλοφρονήσεις με τη δίδα Χελώνα». Αν όμως τη χαιρετάς προσωπικά, θα χρησιμοποιήσεις την κλητική δεσποινίς (με αντίστοιχη σύντμηση το δις). Το έχω ειλικρινή απορία αν ποτέ χρησιμοποιήθηκε η φράση «δίδα, καλησπέρα» πριν από αυτό το τραγούδι.

Thanks, Duke, for the enlightening exposition of this song and, in particular, for the lyrics. It seems that after all it was worth asking for help 👍.

Back