νταραβεριτζής

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εγώ ισοδύναμα τα βρίσκω, αλλά ίσως δεν ξέρω ακριβώς τι είναι ο νταραβεριτζής.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ ειλικρινά δεν μπορώ να αξιολογήσω το ρέτζιστερ του αγγλικού, αλλά βλέπω ότι έχει υπάρξει ταινία και τηλεοπτική σειρά με αυτόν τον τίτλο, ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης και από εμπόρους αυτοκινήτων, ποδηλάτων κ.τ.τ. Επειδή λοιπόν δεν μπορώ εύκολα να φανταστώ ταινία «Οι νταραβεριτζήδες», μήπως είναι χαμηλότερο το ελληνικό ρέτζιστερ;

rogne

¥
Μήπως ταιριάζει το fixer; Σκέφτομαι βασικά ότι το fixer έχει αποδοθεί ως νταραβεριτζής εδώ.

Zazula

Administrator
Staff member
Ας βάλουμε και το άλλο υγρό, μην μένει παραπονεμένο: νταλαβερτζής. Επίσης: Nickel, είναι κανονικά τετρασύλλαβο (νταραβερτζής)· το [αχρείαστο] γιώτα το κοτσάρουν κάτι Πελοποννήσιοι που έχουν ως φαίνεται πρόβλημα με τα συμφωνικά συμπλέγματα από ένα επίπεδο περιπλοκότητας και πάνω (είναι οι ίδιοι που λένε επίσης και κουλουριτζής, παοκατζής, πασοκατζής, φαναριτζής κ.ά. τέτοια οικτρά φρικώδη).

nickel

Administrator
Staff member
Σωστός, να τα 'χουμε όλα, υπάρχει και το Γκουγκλ. (Η έμπνευσή μου πάντως ήταν ένα άρθρο του γκάγκαρου Παπαχελά.)

νταλαβερτζής - νταλαβερτζήδες
νταραβερτζής - νταραβερτζήδες
νταλαβεριτζής - νταλαβεριτζήδες
νταραβεριτζής - νταραβεριτζήδες

Πηγή:
Κατόπιν ενεφανίσθη και το φαινόμενο του δημοσιογράφου-παράγοντα ή νταραβεριτζή, ο οποίος πέραν της κύριας δουλειάς του κανόνιζε και διάφορες άλλες...
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_30/09/2012_463739

Zazula

Administrator
Staff member
Μου έκανε εντύπωση το τι συμβαίνει στο θηλυκό:

πολύ συχνότερο: νταλαβερτζού - νταλαβερτζούδες
κανένα εύρημα: νταραβερτζού - νταραβερτζούδες
λιγότερο συχνά & ισομοιρασμένα: νταλαβεριτζού - νταλαβεριτζούδες / νταραβεριτζού - νταραβεριτζούδες