νεοοθωμανισμός ή νεοθωμανισμός;

nickel

Administrator
Staff member
νεοοθωμανισμός ή νεοθωμανισμός;

Καλημέρα. Αντιλαμβάνομαι ότι ο τύπος που τρώει το ένα -ο- είναι πολύ διαδεδομένος. Αν μάλιστα πιστέψω τις γκουγκλιές, είναι ο πιο διαδεδομένος. Προχτές τον είχε σε τίτλο κι ο Ξυδάκης: http://www.kathimerini.gr/761799/opinion/epikairothta/politikh/o-neo8wmanismos-synanta-ta-oria-toy

Ευρήματα (αναξιόπιστες γκουγκλιές):
νεοθωμανισμός, νεοθωμανικός : 53.000
νεοοθωμανισμός, νεοοθωμανικός : 18.000

Τι είναι όλοι αυτοί οι τύποι με το ένα -ο-; Τυπογραφικά; Άποψη; Νέος θωμανισμός; :-)

Για να θυμίσω μερικές λέξεις που κρατούν και τα δύο -οο- στη σύνθεση (και χωρίς ενωτικό, βέβαια):

απρόοπτο, πρόοδος, προοπτική, προορισμός, μικροοργανισμός, μεγαλοοφειλέτες.
 
Η διαφορά ανάμεσα στον νεο(ο)θωμανισμό και τα άλλα παραδείγματα που αναφέρεις από κάτω, είναι η ύπαρξη ενός επιπλέον φωνήεντος πριν από τα δύο όμικρον. Και μπορεί η λέξη αντιιικός να παίρνει το πρώτο βραβείο --επειδή όχι μόνο έχει τρία φωνήεντα στη σειρά, αλλά είναι και τα ίδια-- αλλά και το νεοοθωμανικός δεν πάει πίσω. :)
 
Δηλαδή, Μπέρνι, να αφαιρέσουμε κανένα [ο] από τους μονοωογενείς διδύμους; Από το σαλπιγγοωοθηκικό απόστημα; Τον μητροωοθηκικό σύνδεσμο; :)
 
Τίποτε σύνθετο με νέο και ωοθήκες έχει, να πάμε για ρεκόρ; ;)
 
Εδώ που τα λέμε, τα μονοωοθηκοτέτοια είναι ειδική ορολογία και όχι όρος της τρέχουσας δημοσιογραφικής-πολιτικής γλώσσας, οπότε τρίβεται πολύ λιγότερο και χρησιμοποιείται με το γάντι. Ο νεοοθωμανισμός είναι τερατάκι από πολλές απόψεις. Αν κρατηθούν τα δύο όμικρον ο πειρασμός για σχιζολεξία είναι μεγάλος, και βέβαια δεν θα σταματήσει στο νεο-οθωμανισμός, αλλά θα συνεχιστεί: νέο-οθωμανισμός, νέο οθωμανισμός.

Οπότε, υγιέστερο βρίσκω το νεοθωμανισμός.
 
Και εγώ δεν θα αντιδράσω στα: μικροργανισμός και μεγαλοφειλέτης.
 
... Αν κρατηθούν τα δύο όμικρον ο πειρασμός για σχιζολεξία είναι μεγάλος, και βέβαια δεν θα σταματήσει στο νεο-οθωμανισμός, αλλά θα συνεχιστεί: νέο-οθωμανισμός, νέο οθωμανισμός.
...

Δείγμα:
Ασχέτως πολιτικών τοποθετήσεων, ένα ενδιαφέρον άρθρο από τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο:
...
Αν ο
νέο-οθωμανισμός που αρχίζει να κυριαρχεί στην γειτονική μας χώρα εκφρασθεί με μια τάση πανισλαμισμού ...
 
Μια στιγμή, λεξισύντροφοι. Δεν θα αφήσω να επηρεαστώ εδώ από το επιχείρημα ότι θα το πούμε έτσι για να μην το πουν οι άλλοι αλλιώς, γιατί τότε θα προτείνω να περάσουμε γρήγορα γρήγορα στην πλήρη απλοποίηση της γλώσσας για να γλιτώσουμε τις ανορθογραφίες.

Αλλά, λύστε μου πρώτα αυτή την απορία: στον νεοθωμανισμό (και τη νεορθοδοξία) έχουμε έκθλιψη (δηλαδή νε-) ή αφαίρεση (δηλαδή -ρθοδοξία); Γιατί στα λεξικά, στο συνθετικό νεο- δεν θα βρούμε κουτσουρεμένο τύπο νε-, όπως θα βρούμε μικρ- και μεγαλ- στα άλλα δύο. Και, αν είναι να δεχτούμε αυτό το νε-, τότε και νεαποικιοκρατία, εντάξει;
 
Η συζήτηση απαιτεί εμβρυουλκό και νεοωοθηκολόγο... συγγνώμη νέο ωοθηκολόγο εννοούσα, πάρτε βαθιά ανάσα! (Ο νεοωοθηκολόγος, αν ποτέ υπάρξει, θα γράφεται άραγε νεοθηκολόγος; )
 
Μαζί με τον νεάργυρο (τη μόνη άλλη λέξη που ξέρω με νε-). Πάντως, αν απαντούσα μόνος μου στην ερώτηση του τίτλου, θα έβαζα νεοοθωμανισμός. Η απλολογία μού ταράζει όλο το νευρικό μου σύστημα.
 
Νίκελ, τότε που ήταν στη μόδα οι νεορθόδοξοι θυμάμαι πως γράφονταν πιο συχνά με ένα ο. Ιδιότυπη απλολογία θα το έλεγα. Δεν είναι ίδια περίπτωση με τη νεοαποικοιοκρατία (παρά τη χασμωδία) γιατί δεν είναι ίδιο το φωνήεν. Είναι ίδια περίπτωση με το αντιιικό -που αναφέρθηκε πιο πάνω, θαρρώ- όπου επίσης θα δεχτούμε και τη γραφή αντιικό, να δούμε ποια θα επικρατήσει. Και τα αντηλιακά κάπως έτσι, διότι βέβαια δεν είναι από την αντηλιά, είναι από τα αντιηλιακά.
 
Καλημέρα. Στην μελέτη του φαινομένου θα συνεισφέρω σήμερα ευρωομόλογα (λεξιλογικά μιλώντας) και ευρωομάδες. Και στις εξαιρέσεις την Ευρασία.
 
παιδοογκολόγος ή παιδογκολόγος
παιδοογκολογία ή παιδογκολογία
παιδοογκολογικός ή παιδογκολογικός
===
παιδοοδοντίατρος ή παιδοδοντίατρος
παιδοοδοντιατρική ή παιδοδοντιατρική
παιδοοδοντιατρικός ή παιδοδοντιατρικός
===
παιδοορθοπαιδική ή παιδορθοπαιδική ή παιδοορθοπεδική ή παιδορθοπεδική
παιδοορθοπαιδικός ή παιδορθοπαιδικός ή παιδοορθοπεδικός ή παιδορθοπεδικός (http://lexilogia.gr/forum/showthrea...βαστικής-λύσης&p=162759&viewfull=1#post162759)
===
παιδοοφθαλμολόγος ή παιδοφθαλμολόγος
παιδοοφθαλμολογία ή παιδοφθαλμολογία
παιδοοφθαλμολογικός ή παιδοφθαλμολογικός
===
παιδοΩΡΛ ή παιδΩΡΛ ή παιδοωριλά ή παιδωριλά
παιδοωτορινολαρυγγολόγος ή παιδωτορινολαρυγγολόγος
παιδοωτορινολαρυγγολογία ή παιδωτορινολαρυγγολογία
παιδοωτορινολαρυγγολογικός ή παιδοωτορινολαρυγγολογικός
 
Παραδοσιακά επιλέγουμε παιδογκολογία, παιδοδοντιατρική, παιδορθοπαιδική /παιδορθοπεδική, παιδοφθαλμολογία, παιδωτορινολαρυγγολογία αφού το πρώτο συνθετικό γίνεται παιδ- όταν το δεύτερο συνθετικό αρχίζει από φωνήεν.
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=παιδο-&sin=all
Αυτό διαφέρει από την περίπτωση του νεο-, που δεν γίνεται νε-.
 
Έχεις προσέξει ότι συγκεκριμένες απ' τις παραπάνω λέξεις απαντούν συχνότερα με παιδο- κι όχι παιδ-, παρόλο που εδώ το παιδ- θα δικαιολογούνταν απόλυτα;
 
Βεβαίως, και είναι μια σύγχρονη τάση ανάλυσης που παρατηρείται όλο και πιο συχνά. Απλώς θυμίζω ότι το νήμα το ξεκίνησα για να υποστηρίξω ότι ο νεοοθωμανισμός είναι το σωστό σύμφωνα και με την παραδοσιακή προσέγγιση ενώ ο νεοθωμανισμός είναι κακόγουστος και σαν απλολογία και σαν υπερδιόρθωση.
 
Back
Top