νεοοθωμανισμός ή νεοθωμανισμός;

Zazula

Administrator
Staff member
Βεβαίως, και είναι μια σύγχρονη τάση ανάλυσης που παρατηρείται όλο και πιο συχνά. Απλώς θυμίζω ότι το νήμα το ξεκίνησα για να υποστηρίξω ότι ο νεοοθωμανισμός είναι το σωστό σύμφωνα και με την παραδοσιακή προσέγγιση ενώ ο νεοθωμανισμός είναι κακόγουστος και σαν απλολογία και σαν υπερδιόρθωση.
Αναφορά σε γούστα κλπ είναι υποκειμενική.

Το παιδ- ήταν παιδο- αρχικά, τρίφτηκε πολύ σε συνθέσεις όπου το -ο- δεν ήταν αρκετά ισχυρό, κι έτσι προήλθε το παιδ- που επικαλείσαι τώρα. Το ίδιο έχει συμβεί με αναρίθμητα άλλα, όπως λ.χ. τα αγρ-, αθλ-, αιμ- , ανθ- (πρβλ. ανθέλαιο· και μάλιστα παρά τον κίνδυνο σύγχυσης με το αντί), αξι-, ριν-, χολ-, ωτ- κ.π.ά.

Το νεο- μπορεί κάλλιστα να αποκτήσει κι εκείνο το προ φωνηέντος νε- του, ιδίως όσο εντονότερα "τρώγεται" το -ο- από ομιλητές και γραφιάδες επειδή αντιμετωπίζεται ως περιττό ή χασμωδικό. Εμείς λοιπόν οφείλουμε να παρατηρούμε το πόσο ισχυρή είναι μια τέτοια τάση, ώστε να υποδεχθούμε έγκαιρα το νε- στους "έγκυρους" τύπους.
 

nickel

Administrator
Staff member
Είπα ότι είναι κακόγουστος (και δεν μίλησα για λάθος) ακριβώς επειδή είναι υποκειμενική προτίμηση. Και, αν πάμε στα αρχαία, μια χαρά είχαν κι αυτοί κάποια νε- σε λέξεις από άλλα φωνήεντα: νέαρχος, νέηλυς κ.ά.
 
Να προσθέσω ένα άλλο παράδειγμα απλολογίας σε σύνθετο με δύο ο, μικρομολογιούχος, αν δεν έχει ήδη αναφερθεί.
Το διάβασα σήμερα σε ρεπορτάζ για μια διαμαρτυρία τους και βλέπω ότι έχει αρκετές γκουγκλιές αν και δεν είναι πλειοψηφικό.
 
Top