hellex
New member
Βλέπω ότι, όλοι συμφωνείτε να γράφεται "κολάι" και όχι "κολάϊ". Έχουν καταργηθεί τα διαλυτικά;
Last edited by a moderator:
Βλέπω ότι, όλοι συμφωνείτε να γράφεται "κολάι" και όχι, "κολάϊ". Έχουν καταργηθεί τα διαλυτικά;
Δεν ξέρω ποιο συγκεκριμένο παράδειγμα έχετε υπόψη όταν λέτε γενικά ότι οι αρχαίοι ήθελαν να βλέπουν διαλυτικά όταν τονιζόταν το πρώτο φωνήεν.
Επίσης οι αρχαίοι δεν είχαν διαλυτικά.
Εννοείται πως δεν χρειάζονται τα διαλυτικά, όπως δεν τα βάζουμε στα τόσα -ουι/ουί-. Η δική μου απορία ωστόσο είναι τι κάνουμε αν θέλουμε να διαχωρίσουμε ένα α, ε ή ο από ένα δίψηφο υι που ακολουθεί — εκεί τα διαλυτικά αρκούν ή μήπως θα πρέπει καλύτερα να πάμε σε υφέν (πχ ψευδοϋιοθεσία ή ψευδο-υιοθεσία);
Έτσι όπως το βλέπω εγώ,τα διαλυτικά στο ϋ έχουν μία και μόνο αποστολή: να «σπάσουν» τον δεσμό του με το προηγούμενο φωνήεν (ο),Λογικά θέλει στο ύψιλον, νεοϋιοθετημένα, αλλά μου φαίνεται λάθος να τα βάζω στο πρώτο γράμμα διψήφου — είναι λίγο σαν να το σπάει.
Θεωρώ ότι κι αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι μια επιλογή. Όπως ήδη γνωρίζεις, Duke, το νεο- (ως πρώτο συνθετικό) συνήθως ενώνεται απευθείας με τη λέξη. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, όπου η λέξη φαίνεται κάπως ασυνήθιστη στο μάτι και επίσης, λόγω ότι το νέο ακολουθείται από το υ, το ενωτικό θα βοηθούσε στην ευκολότερη ανάγνωση για να μη μπερδεύονται τα γράμματα.Θα βάζατε ενωτικό;