Το νήμα της Wikipedia

bernardina

Moderator
Σκέφτομαι να πάω να σβήσω το μήνυμά μου, να μη φανεί η άγνοιά μου. (Αυτό λέγεται «do a Palin»;)


Κι αν δεν λέγεται ήδη, είναι πολύ καλή ιδέα ν' αρχίσει.
Και μάλιστα θα πρότεινα τον τύπο Pull a Palin, κατά το pull a...
Κάνει και ωραία παρήχηση του P και του L :p:p
(Κατά τις αρχικές λέξεις των προτάσεών μου, που κάνουν ωραία παρήχηση του κάπα) :whistle:
 

SBE

¥
Μα γι' αυτό ακριβώς οι κανόνες της Wiki απαιτούν citations για κάθε μη αυτονόητη δήλωση.

Κι αν η βιβλιογραφική παραπομπή είναι κανένα βιβλίο της πλάκας ή κανέναν άρθρο της πλάκας; Και δεν έχεις τρόπο να το ελέγξεις; Και δεν μοιάζει αμφιλεγόμενο αλλά σοβαρό- σοβαρό;

Κοίτα, κι εγώ πριν τη Βίκι έψαχνα περισσότερο για πληροφορίες, αλλά δεν έχω χάσει τελείως την κριτική μου ικανότητα. Τι γίνεται όμως με τους άλλους;

Και επί τη ευκαιρία να πω ότι είναι μύθος ότι τα πανεπιστήμια δεν δέχονται την Wikipedia σαν πηγή. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν δέχονται καμμιά εγκυκλοπαίδεια, γιατί δεν είναι πρωτογενείς πηγές.

Ό,τι πεις φίλε.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
ΥΓ: αν κάποιος συντονιστής έχει την ευγενή καλοσύνη, ίσως θα έπρεπε να μετακινήσει τις εκτός θέματος αναρτήσεις.
Ολοκληρώθηκε η μετακίνηση από τα Εφήμερα στο νήμα της Wikipedia.
 
Κι αν η βιβλιογραφική παραπομπή είναι κανένα βιβλίο της πλάκας ή κανέναν άρθρο της πλάκας; Και δεν έχεις τρόπο να το ελέγξεις; Και δεν μοιάζει αμφιλεγόμενο αλλά σοβαρό- σοβαρό;

Συγγνώμη, αλλά αν δεν μπορείς να ελέγξεις αν η πρωτογενής πηγή είναι έγκυρη, τότε το πρόβλημά σου δεν είναι η Wikipedia γιατί αυτό θα σου προκύπτει ανεξαρτήτως πηγής πληροφόρησης. Δηλαδή σημαίνει ότι δεν έχεις την ικανότητα διάκρισης αξιοπιστίας είτε γιατί δεν την διδάχτηκες είτε γιατί δεν την αξιοποιείς αρκετά ώστε να μην σκουριάσει.

Πολλές φορές συμβαίνει οι πηγές ενός άρθρου ή μιας συγκεκριμένης παραγράφου να είναι αμφίβολες κι αυτό σού δίνει την δυνατότητα να λάβεις την πληροφορία με ξάθε επιφύλαξη. Είτε η πηγή είναι κακή είτε καλή, είναι πλεονέκτημα. Αν δεν ξέρεις να αξιολογείς πηγές, δεν έχει απολύτως καμμιά σημασία αν διαβάζεις Wikipedia ή Λιακόπουλο. Εκτός βέβαια κι αν δεν ξέρεις να αξιολογείς αλλά ενδιαφέρεσαι για την αξιοπιστία, οπότε κρεμιέσαι από την γνώμη τρίτων, που με κάποιον τρόπο ξέρεις ότι είναι ειδικοί και σκαμπάζουν από αξιολόγηση. Όπως ας πούμε... χμμμ... το Nature;


ΥΓ: Ευχαριστώ δόκτωρ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η επιβεβαίωση των όσων ανέφερε ο Hellegennes σχετικά με το δημοσίευμα του Nature είχε έρθει σε μένα πριν από καναδυό βδομάδες, όταν διάβασα στο βιβλίο Κραυγή Ιχθύος:
Η επιλογή της Βικιπαίδειας έγινε με βάση το γεγονός ότι αυτή είναι διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες —καθώς και στα ελληνικά—, ανανεώνεται συνεχώς και, σε επιστημονικά θέματα, έχει την ίδια εγκυρότητα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica (βλέπε Gilles 2005).
Gilles J (2005) Special Report Internet encyclopaedias go head to head. Nature 438: 900-901.
 
Wiki, λ. Stacey (Given name), 27/7/13:
Stacy.jpg
 

meidei

New member
Είναι 2 δευτερόλεπτα δουλειά ξέρετε. Κουμπάκι edit, πλήκτρο delete και μετά save page.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ξέρετε πώς γίνεται να εμφανίζεται μια μπαρούφα σ' ένα άρθρο της Wikipedia, αλλά όταν πατήσεις edit για να δεις το source text, αυτή η μπαρούφα να μην υπάρχει;

Λέω γι' αυτό το άρθρο, http://www.wikiwand.com/en/London_Docklands, όπου βλέπουμε να υπάρχει μια μπαρούφα στην αρχή της παραγράφου Redevelopment.

Capture.JPG

Όταν πάμε όμως στο Edit, δεν υπάρχει η μπαρούφα.

Capture.JPG

Και μόλις έκανα refresh τη σελίδα, η μπαρούφα εξαφανίστηκε και από το άρθρο. Πώς γίνεται αυτό το φαινόμενο;
 
Το πιθανότερο είναι ότι το διόρθωνε κάποιος άλλος ταυτόχρονα με εσένα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ενδιαφέρον. Το ιστορικό των διορθώσεων της Wikipedia (εδώ) δεν δείχνει να έγινε τέτοια διόρθωση.

Είναι πιθανό να πρόκειται για προσωρινή σφήνα σε ενδιάμεσο αρχείο που δημιουργείται για το Wikiwand ή αξιοποιείται απ' αυτό. Βλέπουμε ότι το Google το τσάκωσε στο wiki2.org (που αξιοποιεί τη Wikipedia χωρίς να έχει άλλη σχέση με αυτήν).

 

Attachments

  • Docklands.png
    Docklands.png
    7.2 KB · Views: 232

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δηλαδή το ότι εγώ είδα τη σελίδα και με το lollipop και χωρίς αυτό, μέσα σε 2-3 λεπτά, τι σημαίνει;
 

nickel

Administrator
Staff member
Ότι το ίντερνετ, εκτός από τρολ, έχει και καλικαντζάρους.
 
Σύντομα, όλοι θα μπορούν να παραγγείλουν μια πλήρη, τυπωμένη έκδοση της Wikipedia. Οι αγοραστές, πάντως, θα χρειαστούν μισό εκατομμύρια δολάρια και μια μεγάλη, πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη.

Η έντυπη Wikipedia, ένα πόνημα που καταλαμβάνει 7.600 τόμους των 700 σελίδων ο καθένας, ήταν ιδέα του Μάικλ Μάντιμπεργκ, ενός καλλιτέχνη στη Νέα Υόρκη, ο οποίος πέρασε τρία χρόνια αναπτύσσοντας το λογισμικό που σαρώνει τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια και φορμάρει το περιεχόμενό της σε εκτυπώσιμη μορφή.

Σήμερα Πέμπτη, ο Μάντιμπεργκ θα βρεθεί στην γκαλερί Denny του Μανχάταν για να εγκαινιάσει την έκθεσή του «From Aaaa! To ΖΖΖap!». Εκεί, θα πατήσει ένα κουμπί για να ανεβάσει τα 11 gigabyte της εγκυκλοπαίδειας στην υπηρεσία εκτύπωσης κατά παραγγελία Lulu.com.

Το ανέβασμα των συμπιεσμένων αρχείων θα απαιτήσει 11 με 14 μέρες, λέει ο καλλιτέχνης στους New York Times.

Κάθε τόμος θα είναι διαθέσιμος για αγορά στο Lulu.com στην τιμή των 80 δολαρίων. Ο δικτυακός τόπος θα εμφανίζει επίσης την επιλογή «Αγορά τώρα» για την πλήρη εγκυκλοπαίδεια. Το κόστος των 500.000 δολαρίων υπερβαίνει τη χωρητικότητα του καλαθιού αγορών, ο Μάντιμπεργκ όπως επέμεινε στην εμφάνιση του κουμπιού για συμβολικούς λόγους.

Οι πρώτοι 91 τόμοι της εγκυκλοπαίδειας είναι ο πίνακας περιεχομένων με τα 11,5 εκατομμύρια λήμματα της Wikipedia.

Ακολουθούν 500 τόμοι με λήμματα που ξεκινούν με τυπογραφικά σύμβολα: το πρώτο είναι το λήμμα για το θαυμαστικό «!», το δεύτερο είναι η σημείωση «!!» για τις εξαιρετικές κινήσεις στο σκάκι, και τρίτο έρχεται το «!!!», ένα συγκρότημα νεο-πανκ από την Καλιφόρνια που συνήθως προφέρεται «Τσικ τσικ τσικ».

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500005942
 
Top