Το νήμα για την παιδεία

SBE

¥
Εδώ που τα λέμε, αυτός που μπαίνει με μέσο όρο δέκα δεν είναι και πολύ καλύτερος από αυτόν που μπαίνει με μέσο όρο 8.
Το πρόβλημα είναι τι θα τους κάνουμε όλους αυτούς.
 
Εδώ που τα λέμε, αυτός που μπαίνει με μέσο όρο δέκα δεν είναι και πολύ καλύτερος από αυτόν που μπαίνει με μέσο όρο 8.
Το πρόβλημα είναι τι θα τους κάνουμε όλους αυτούς.
Και μιλάμε γι' αυτούς που θα το πάρουν κουτσἀ στραβά το χαρτί κάποτε. Γιατί έχουμε και άλλους, των οποίων, από το 2008, η υπόθεση ακόμα εκκρεμεί.
 

SBE

¥
Αυτό είναι επιχείρημα υπέρ της μη αναγνώρισης πτυχίων ΙΕΚ, συγγνώμη, ΤΕΕ.
 
Εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μη διατεθεί τελικά το 1 δισ. ευρώ στην παιδεία φέτος, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός και όπως αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2010
Ημερησία
"Η πιο παραγωγική επένδυση"... λέ(γα)με τώρα
 

SBE

¥
Καλύτερα νομίζω θα ήταν να κόψουμε το ποσό αυτό απο την άμυνα, αλλα δεν ξερω αν μπορούμε.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αντιγράφω από εκεί:
Και ο κ. Πανάρετος καταλήγει: «Ένας από τους λόγους που τα τοπικά κολέγια είναι τόσο σημαντικά είναι ότι στοιχίζει στην Πολιτεία πολύ λιγότερο να πειραματιστεί με ένα νέο τοπικό κολέγιο παρά με ένα πανεπιστήμιο (η διαφορά μεγέθους των απαιτούμενων επενδύσεων είναι τεράστια)».

Τόσα χρόνια πειραματισμών με το σύνολο της παιδείας να δείτε πόσο μας έχει στοιχίσει...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ναι, αλλά τόσα χρόνια δεν ζητάνε και τα πανεπιστήμια να υπάρξει τουλάχιστον μια ετήσια ενδιάμεση βαθμίδα (άλλοτε προπαρασκευαστική τάξη στα λύκεια, άλλοτε στα πανεπιστήμια); Γιατί να μη συζητήσουμε αν και ποια από τα αναφερόμενα ως θετικά στοιχεία στο γράφημα των Νέων είναι αρνητικά στην πραγματικότητα;

 

SBE

¥
Δηλαδή η τριτοβάθμιαεκπαίδευση θα είναι από έξι ως οχτώ χρόνια, γιατί ως γνωστόν τα παιδιά τη σήμερον είναι πολύ ανώριμα και πρέπει να κλείσουν τα 25 πριν βγουν στην αγορά εργασίας.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εγώ δεν βρίσκω άσχημη την ιδέα των κολεγίων. Αν μάλιστα σταματήσουμε να πληρώνουμε εισφορά υπέρ της ΕΡΤ, και πάνε όλα αυτά τα χρήματα για την ίδρυση κολεγίων, είναι έτοιμη η χρηματοδότηση. Στο κάτω-κάτω, θα πληρώνουμε για μόρφωση και για θέσεις εργασίας, όχι για τους κηφήνες της ΕΡΤ.
 

SBE

¥
Μα τι νόημα έχει το διετές ενδιάμεσο πριν το πανεπιστημιο;
Ειτε το σχολείο επομενως δεν προετοιμάζει για το πανεπιστήμιο, είτε το πανεπιστημιο αδυνατεί να προετοιμάσει τους πρωτοετείς για τη συνέχεια των σπουδών τους.

Εγώ προτείνω υποβάθμιση των ΤΕΙ σε διετείς ενδιάμεσες σχολες, όπως ήταν παλιά! ;-)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εγώ δεν το βλέπω σαν διετές ενδιάμεσο πριν το πανεπιστήμιο, το βλέπω σαν αυτοτελή βαθμίδα γι' αυτούς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάνε πανεπιστήμιο. Ακόμα και για ανθρώπους κάθε ηλικίας που δεν μπόρεσαν να σπουδάσουν όταν ήταν 18 χρονών.
 

SBE

¥
Όπως το περιγράφει όμως, ειναι ενδιάμεση βαθμίδα πριν το πανεπιστημιο. δηλαδη υποχρεωτική διετία πριν τις σπουδές. Αυτό που λες είναι αυτο που έκαναν τα ΤΕΙ καποτε. Κι επειδή στην Ελλάδα έχουμε την τάση της ανωτατοποίησης, σε μια εικοσαετία θα έχουν ανωτατοποιηθεί και τα διετή, κι ίσως εχουν αναβαθμιστέι σε τετραετή.
 

LostVerse

Member
Καλύτερα νομίζω θα ήταν να κόψουμε το ποσό αυτό απο την άμυνα, αλλα δεν ξερω αν μπορούμε.

Όσο η κοινωνία "φωνάζει" για μείωση της θητείας ή και κατάργησή της, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ανάγκες για ΕΠΟΠ, δηλαδή περισσότερους δημόσιους υπάλληλους, αλλά χωρίς πτυχίο αυτή τη φορά (αν και τελευταία ακόμα και αυτό αλλάζει).

Σχετικά με το θέμα παραθέτω σχετικά ένα blogpost για την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου:

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Ποια είναι αυτή η μητέρα;

Έχει ένα γιο (να της ζήσει) που πηγαίνει στη Δευτέρα Λυκείου. Ο γιός της, όμως πηγαίνει σε ιδιωτικό Σχολείο (στου Γείτονα στη Βάρη) και μάλιστα ΔΕΝ παρακολουθεί το Ελληνικό πρόγραμμα αλλά το IB(Διεθνές Μπακαλορεά).

Όλα αυτά σημαίνουν δύο πράγματα:
1. Δεν έχει εμπιστοσύνη στο.... Δημόσιο Σχολείο.
2. Δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, αφού είναι γνωστό ότι όποιος παρακολουθεί το ΙΒ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες εξετάσεις και πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές στο εξωτερικό.

Ποια είναι αυτή η μητέρα;.....

Μα η Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, που το απόγευμα υπεραμύνθηκε στη Βουλή του Δημόσιου Σχολείου και Πανεπιστημίου!
G.P.
Το βρήκα εδώ, αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, υπάρχουν πολλές αναρτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα σε διάφορα blog, διάλεξα μια -ας πούμε- light εκδοχή. Να σημειώσω ότι δεν συμμερίζομαι απόλυτα την υφολογία της ανάρτησης. Θεωρώ απολύτως φυσιολογικό κάποιος που έχει την οικονομική δυνατότητα να επιθυμεί την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για το παιδί του.

Με το συμπέρασμα όμως συμφωνώ, είναι όντως οξύμωρο να βλέπεις την υπουργό Παιδείας να μιλάει υπέρ του δημόσιου σχολείου, αλλά να μην το εμπιστεύεται για το δικό της παιδί. Βεβαια, στην πολιτική πολλά οξύμωρα βλέπουμε, π.χ. αν μιλάει κάποιος για το περιβάλλον και να αποχωρεί μετά από την βουλή με την 5000 κ.ε. Χ5 του..., εμπάσει περιπτώσει το παρόν θέμα είναι για την παιδεία, οπότε αντίστοιχο παράδειγμα παραθέτω.

Παρόμοια συζήτηση είχε υπάρξει και για τον Γεράσιμο Αρσένη, υπουργό Παιδείας το ΄99 την περίοδο των μεγάλων καταλήψεων με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που καταργούσε τις δέσμες και εισήγαγε ένα σύστημα που περίπου εξασφάλιζε την είσοδο κάθε απόφοιτου λυκείου σε κάποια θέση ΑΕΙ/ΤΕΙ. Και τότε φάνταζε οξύμωρο να έχει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο, αλλά από το βήμα της βουλής να σκίζει τα ρούχα του υπέρ του νέου συστήματος που εισήγαγε.

Θυμάμαι πάντως ότι είχε απαντήσει σχετικά σε μια συνέντευξη ότι είναι στην ευχέρεια του κάθε γονέα εφόσον έχει την δυνατότητα να επιδιώκει ότι κρίνει καλύτερο για την εκπαίδευση των παιδιών του.

Σχετικό εκτεταμένο άρθρο στο τότε (1999) Βήμα.

Φιλικά
 

SBE

¥
Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, και δεν είναι η μόνη πολιτικός που στέλνει το παιδί της σε ιδιωτικό. Θα θυμάσαι ένα ελαφρώς (τι ελαφρώς;!) γλοιώδες κείμενο στα κοσμικά της Καθημερινής πέρσι, με την αποφοίτηση των παιδιών όλου του υπουργικού συμβουλίου και όλης της τότε αντιπολίτευσης στο αμερικανικό κολλέγιο.

Αλλά και στο ΗΒ, ο Λόρδος Άδωνις (αντόουνις αγγλιστί) που ανέλαβε κάποια εποχή το (υφ)υπουργείο Παιδείας, έστελνε τα παιδιά του όχι στο Ήτον ή στο Χάροου αλλά στη Γερμανική Σχολή του Λονδίνου, που ακολουθεί το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, και δεν είναι η μόνη πολιτικός που στέλνει το παιδί της σε ιδιωτικό. Θα θυμάσαι ένα ελαφρώς (τι ελαφρώς;!) γλοιώδες κείμενο στα κοσμικά της Καθημερινής πέρσι, με την αποφοίτηση των παιδιών όλου του υπουργικού συμβουλίου και όλης της τότε αντιπολίτευσης στο αμερικανικό κολλέγιο.
Διόρθωση: όχι στο Αμερικανικό Κολλέγιο (American College of Greece, δηλαδή το Pierce College), αλλά στο Κολλέγιο Αθηνών (Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα) που βρίσκεται φυσικά στο Ψυχικό. Εκεί στέλνουν τα παιδιά τους οι πλούσιοι (νεόπλουτοι και μη) και οι ισχυροί, ενισχύοντας με μια γερή δωρεά το Ταμείο Υποτροφιών του σχολείου για να γίνουν δεκτά. Το Αμερικανικό Κολλέγιο που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή είναι ένα μεσοαστικό ιδιωτικό σχολείο (όχι από τα ακριβότερα), που έχει μόνο Γυμνάσιο και Λύκειο, και τα παιδιά εγγράφονται στην Α' Γυμνασίου μετά από εξετάσεις στα Αγγλικά. (Διαβόητη απόφοιτος αυτού του σχολείου είναι η βουλευτής Λιάνα.)
 
Με το συμπέρασμα όμως συμφωνώ, είναι όντως οξύμωρο να βλέπεις την υπουργό Παιδείας να μιλάει υπέρ του δημόσιου σχολείου, αλλά να μην το εμπιστεύεται για το δικό της παιδί.

Και ακόμα πιο οξύμωρο να βλέπεις πρωτοκλασάτα στελέχη του ΚΚΕ να κάνουν το ίδιο και να στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στην Αμερική.
 

SBE

¥
Αλεξάνδρα μου, για τους πραγματικά μέσους έλληνες όλα αυτά είναι αμερικάνικα σχολεία, χωρίς διάκριση.

Αυτοί που επιμένουν ότι το Χ είναι "μεσοαστικό σχολείο" ή το Υ "σχολείο του λαού" είναι συνήθως απόφοιτοί τους που με τίποτα δεν θα τους έλεγα μεσοαστούς.

Εννοείται ότι τα δίδακτρα δεν έχουν καμιά σχέση με το ποιούς έλκει το κάθε σχολείο. Στο ΗΒ τα δίδακτρα του Ήτον δεν είναι τα πιο ακριβά της αγοράς.
Στην Ελλάδα κι ο μαθητής του Σωτηρχόπουλου (ιδιωτικό σχολείο των Πατρών που κάποτε ήταν το σχολείο των χαζών μαθητών, αλλά τώρα έχει αναβαθμιστεί), και ο μαθητής του Αρσακείου, κι ο μαθητής του Αμερικανικού Κολλεγίου (κάποιου απ' όλα) έχουν ένα κοινό: ότι οι γονείς τους δεν πιστεύουν στη δημόσια εκπαίδευση. Και επιπλέον, οι περισσότεροι έχουν καβαλλήσει ένα μικρό καλάμι ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους γιατί πληρώνουν για ιδιωτικό σχολείο.

Και ενώ θα δεχόμουν το να υπάρχει ένα σχολείο για τους λεφτάδες που θέλουν να κάνουν τη φιγούρα τους μεταξύ τους, περισσότερο με ενοχλούν τα "μεσοαστικά" σχολεία κι η αναβάθμισή τους τα τελευταία χρόνια, που γίνεται φυσικά εις βάρος των δημοσίων σχολείων.

Η κατάσταση εδώ, που δεν θα ήθελα να δω και στην Ελλάδα, είναι η εξής: Μένω σε μεσο-μεγαλο-αστική γειτονιά του Λονδίνου, το δημόσιο σχολείο της περιοχής το έχουν εγκαταλείψει εντελώς οι γονείς, εκεί πηγαίνουν μόνο παιδιά από την διπλανή φτωχογειτονιά και παιδιά παλιών κατοίκων της περιοχής,που δεν έφυγαν όταν η περιοχή ανέβηκε. Στην αυλή του σχολείου μια μέρα που πέρασα, το 90% των μαθητών ήταν μαύροι, Ινδοί κλπ, το 75% των μαθητριών φόραγε φερετζέ. Η γειτονιά μας δεν είναι κατά 90% μαύρη και κατά 75% μουσουλμανική. Το σχολείο δηλαδή αντί να είναι αντιπροσωπευτικό της περιοχής και να συνυπάρχουν όλες οι ομάδες της περιοχής έχει εγκαταλειφθεί από τους λευκούς που στέλνουν τα παιδιά τους σε κάποιο τεχνητό περιβάλλον, ενισχύοντας το χάσμα ανάμεσα στις κοινότητες της χώρας.
Η κατάσταση δύσκολα ανατρέπεται γιατί ποιος γονιός θα πάει να βάλει παιδί του σε τάξη που θα είναι το μόνο που μιλάει αγγλικά σα μητρική γλώσσα; Ενώ αν δεν είχαν εγκαταλείψει το δημόσιο σχολείο, θα ήταν ένα- δύο τα παιδιά που ΔΕΝ μιλάνε αγγλικά και η κατάσταση θα ήταν πιο λογική.

Και φυσικά πάνω στην κουβέντα για το νέο ιδιωτικό σχολείο του βαφτιστηριού μου, ρώτησα "έχει μειονότητες;", μου είπαν ήρθε τώρα ένα μαυράκι. Και ρώτησα "πόσοι γονείς άλλαξαν σχολείο;". Η απάντηση ήταν όχι ακόμα, αλλά αν φύγουν οι "καλές" οικογένειες, θα φύγουν κι οι άλλοι. Εκτός αν το παιδάκι είναι π.χ του Νιγηριανού πρέσβη. Ναι, η κατάσταση είναι τραγική, αλλά καταλαβαίνω και τον γονιό που σκέφτεται ότι δεν βγάζεις εσύ το φίδι από την τρύπα άμα πρόκειται για το παιδί σου.

ΥΓ Ο Πολωνός υδραυλικός μας στέλνει την κόρη του σε ιδιωτικό σχολείο, γιατί δεν θέλει λέει να είναι με ξένα παιδιά.
 
Last edited by a moderator:

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και φυσικά πάνω στην κουβέντα για το νεό ιδιωτικό σχολείο του βαφτιστηριού μου, ρώτησα "έχει μειονότητες;", μου είπαν ήρθε τώρα ένα μαυράκι. Και ρώτησα "πόσοι γονείς άλλαξαν σχολείο;" Η απαντηση ήταν όχι ακόμα, αλλά αν φύγουν οι "καλές" οικογένειες, θα φύγουν κι οι άλλοι.
Επειδή η μαυρίλα είναι κολλητική, φαντάζομαι. Να τα προσέχουν αυτά, μην αρπάξουν και τίποτα. Και άμα δουν κανένα κοριτσάκι με μαντήλα, από το απέναντι πεζοδρόμιο και με το μαλακό, δαγκώνουν και δεν έχει βγει και εμβόλιο.
 

LostVerse

Member
Διόρθωση: όχι στο Αμερικανικό Κολλέγιο (American College of Greece, δηλαδή το Pierce College), αλλά στο Κολλέγιο Αθηνών (Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα) που βρίσκεται φυσικά στο Ψυχικό.

Να'σαι καλά, έψαχνα χθες κάτι σχετικό αλλά τίποτα... :(

Και ακόμα πιο οξύμωρο να βλέπεις πρωτοκλασάτα στελέχη του ΚΚΕ να κάνουν το ίδιο και να στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στην Αμερική.

Δεν είναι οξύμωρο βρε! Αφού στις ΗΠΑ έχουν σοσιαλισμό!



:D
 
Top