Το νήμα για την παιδεία

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μια μικρή παρατήρηση, επειδή ίσως ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά, και στη συγκεκριμένη περίπτωση έναν έφηβο 16-17 ετών: Η κ. Διαμαντοπούλου έγινε Υπουργός Παιδείας μόλις τον Οκτώβριο, όταν το παιδί της πήγαινε ήδη στην Β' Λυκείου, και μάλιστα είχε αρχίσει τα μαθήματα της τρέχουσας χρονιάς. Ποια λογική βλέπετε στο να αλλάξει στο παιδί της σχολείο, μόνο και μόνο για να αποφύγει τέτοια σχόλια; Εδώ οι περισσότεροι γονείς, των ιδιωτικών και των δημοσίων σχολείων αδιακρίτως, χαλάνε τον κόσμο αν το παιδί τους αναγκαστεί να αλλάξει έστω και τμήμα, όχι σχολείο, επειδή θεωρούν ότι επιβαρύνει την ψυχολογική του κατάσταση. Είναι λογικό να αλλάξει σχολείο, συμμαθητές και καθηγητές για να ικανοποιήσει κάποιους λαϊκιστές δημοσιογράφους;
 
Ένας λαϊκιστής δημοσιογράφος θα απαντούσε ότι από τη στιγμή που ο γιός της πάει σε ιδιωτικό σχολείο, τότε ίσως να μην έπρεπε να αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ε, αφού συμφωνούμε ότι κανένας από μας δεν είναι λαϊκιστής δημοσιογράφος, ας αγνοήσουμε τι θα έλεγε η συγκεκριμένη φάρα.
 
Όπως είπα και πριν, ελάχιστα με απασχολεί αν το έστειλε σε δημόσιο ή ιδιωτικό και το γεγονός ότι το έστειλε και το στέλνει σε ιδιωτικό δεν επηρεάζει τη γνώμη που έχω γι' αυτήν. Αλλά η πολιτική και κοινωνική ζωή -καλώς ή κακώς- βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα προσχήματα, το image και την επικοινωνία, η οποία, ως γνωστόν, μπορεί να ανεβάσει ή να καταρρακώσει πρόσωπα, καριέρες, υπολήψεις και κυβερνήσεις εν ριπή οφθαλμού.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Δεν έχω εκλάβει από κάπου ότι η Διαμαντοπούλου δείχνει εχθρότητα στο δημόσιο σχολείο. Θεωρείς δείγμα εχθρότητας το ότι ο γιος της πηγαίνει σε ιδιωτικό;
Εγώ πάλι το θεωρώ δείγμα απύθμενης έλλειψης οξύνοιας και καπατσοσύνης, σε συνδυασμό με απαράδεκτη έλλειψη επαγγελματισμού (που είπε κι ο Αμβρόσιος). Όταν υπηρετείς κάτι και πληρώνεσαι από αυτό, τότε λόγοι σκοπιμότητας και δεοντολογίας επιβάλλουν να προβάλλεις δημόσια την εικόνα ότι αυτό έχει τη δική σου προτίμηση. Ο Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης τής HOL δεν μπορεί να έχει Conn-X, ακόμη κι αν η δική του εταιρεία έχει άθλια κάλυψη στην περιοχή όπου μένει ή ακόμη κι αν έχει τελοσπάντων του κόσμου τούς εύλογους λόγους να μη βάλει HOL. O Γενικός Διευθυντής τής Toyota δεν μπορεί να έχει Mercedes, όσο και να τη λιμπίζεται. Ο Διευθυντής Πωλήσεων της Pepsico δεν μπορεί να πίνει Coca Cola, όσο και να απεχθάνεται τη γεύση τής Pepsi. Για να πειστώ για την ποιότητα ενός προϊόντος και για να το εμπιστευτώ, το πρώτο που κοιτώ είναι αν το χρησιμοποιεί αυτός που μου το πλασάρει. Κι εδώ η κα Διαμαντοπούλου δεν πείθει. Καθόλου.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η κ. Διαμαντοπούλου έγινε Υπουργός Παιδείας μόλις τον Οκτώβριο, όταν το παιδί της πήγαινε ήδη στην Β' Λυκείου, και μάλιστα είχε αρχίσει τα μαθήματα της τρέχουσας χρονιάς. Ποια λογική βλέπετε στο να αλλάξει στο παιδί της σχολείο, μόνο και μόνο για να αποφύγει τέτοια σχόλια;
«Το 2008 ορίσθηκα Πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας.»
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Για να πειστώ για την ποιότητα ενός προϊόντος και για να το εμπιστευτώ, το πρώτο που κοιτώ είναι αν το χρησιμοποιεί αυτός που μου το πλασάρει. Κι εδώ η κα Διαμαντοπούλου δεν πείθει. Καθόλου.
Συγγνώμη, αλλά ούτε αν πήγαινε το παιδί της κ. Διαμαντοπούλου στο δημόσιο της γειτονιάς της θα με έπειθε ότι είναι καλό το δημόσιο της δικής μου γειτονιάς. Αν π.χ. η Υπουργός Παιδείας μένει στου Παπάγου, όπου το δημόσιο σχολείο έχει παλιούς και έμπειρους καθηγητές και λειτουργεί μόνο πρωί, γιατί πρέπει να θεωρήσω ότι ανάλογης ποιότητας είναι το σχολείο της υποβαθμισμένης περιοχής μου, που συστεγάζεται με άλλα δυο-τρία και έχει τους μισούς καθηγητές ωρομίσθιους; Δεν υπάρχει ΕΝΑ δημόσιο σχολείο. Η διαφορά μεταξύ σχολείων διαφόρων περιοχών είναι τόσο μεγάλη που λες και δεν υπάγονται στο ίδιο σύστημα εκπαίδευσης.
 
Δεν σας ενοχλεί που αντικείμενο όλης αυτής της κουβέντας είναι αποκλειστικά και μόνο η εικόνα και όχι η ουσία;

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν κάποιος υπουργός τηρεί ή όχι τα όποια προσχήματα. Με ενδιαφέρει αν κάνει ή όχι δουλειά.
 
Και κάτι ακόμα. Αν η Διαμαντοπούλου ήταν δεδηλωμένα κατά των ιδιωτικών σχολείων και της ιδιωτικής παιδείας, και διακήρυττε ότι όλα θα έπρεπε να γίνουν δημόσια, θέσεις που εκφράζει π.χ. η Παπαρήγα, της οποίας το παιδί επίσης πηγαίνει σε ιδιωτικό, τότε θα είχε βάση να την κατηγορήσεις για ανακολουθία.
Εφόσον όμως αυτό δεν συμβαίνει, δεν καταλαβαίνω καθόλου τον ντόρο. Στο κάτω κάτω, και τα ιδιωτικά σχολεία στο Υπουργείο Παιδείας υπάγονται.
 
Το ζήτημα είναι ότι αναλαμβάνοντας κάτι, πρέπει να το δουλέψεις και να το υπηρετήσεις από μέσα και όχι έξω απ' το χορό. Διαφορετικά, είναι σαν να λες ότι θα πέσει το σπίτι σου να σε πλακώσει (αφού δεν το παινεύεις και συνεπώς δεν πιστεύεις σ' αυτό).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από το πρωί προσπαθώ να λύσω δύο απλά (νόμιζα...) γραφειοκρατικά θέματα με μοναδικό απτό αποτέλεσμα ως τώρα να έχω χάσει ένα εργάσιμο πρωινό (από αυτά που πληρώνουν και τους δημόσιους λειτουργούς) και την προοπτική να χάσω άλλα τρία ή τέσσερα στην καλύτερη περίπτωση. Γι' αυτό, όσο και αν συμφωνώ με τον panadeli ότι το θέμα είναι η ουσία, όσο και αν εκτιμώ τις πολλές φορές ρηξικέλευθες ιδέες της κ. Διαμαντοπούλου, και όσο και αν μισώ θανάσιμα κάθε είδους λαϊκισμούς, είμαι βέβαιος πως πολλές υπηρεσίες που έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να προσφέρει το δημόσιο στους πολίτες θα ήταν ασύγκριτα καλύτερες αν η χρήση τους ήταν έστω «πολιτικά» υποχρεωτική για τους εν ενεργεία ή εν αναμονή δημόσιους λειτουργούς (όχι μόνο της κεντρικής διοίκησης) και τις οκογένειές τους.
 

SBE

¥
Αλεξάνδρα, ακόμα κι αν ο γιός του υπουργού πηγαίνει σε καλύτερο δημόσιο σχολείο, τουλάχιστον πηγαίνει σε δημόσιο σχολείο.
Στην περίπτωσή μας όχι μόνο δεν πηγαίνει σε δημόσιο, αλλα δεν παρακολουθεί καν το ελληνικό πρόγραμμα, που υποθέτω σημαίνει ότι δεν υφίσταται τους ελεγχους του Υπουργείου Παιδείας.
(που εξηγεί κι όλας γιατί στην Ελλάδα το ΙΒ δεν ξεκινά από πιο νωρίς αλλα μόνο μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση).
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αν και αναρμόδια, νομίζω ότι είναι αδύνατον να υπάγεται ένα σχολείο στο υπουργείο παιδείας και να μην ακολουθεί το πρόγραμμά του. Πώς θα δώσουν δηλαδή τα παιδιά πανελλήνιες, αν θέλουν; Άλλο αν έχουν και άλλα μαθήματα στο πρόγραμμά τους.
 

SBE

¥
Ο Δόχτορας μου θύμησε κατι από παλιά. Είχε γίνει κάποτε στα Γιάννενα μια ευρωπαϊκή σύνοδος υπουργών και για entertainment το βράδυ τους πήγανε να φάνε παραδοσιακό φαγητό στα Ζαγοροχώρια. Έκλεισαν τελείως το δρομο, σε όλη τη διαδρομή και από τις δύο λωρίδες και με την αστυνομία σε επιφυλακή, οι λιμουζίνες ανεβηκαν τα κατσάβραχα σε μισή ώρα- είκοσι λεπτά. Και το ίδιο στην επιστροφή. Έχοντας βρει επομένως την λύση της Μπανανίας, δεν υπήρξε κανένα κίνητρο για να φτιαχτούν οι δρόμοι, κανένας πολιτικός δεν αγκομάχησε στο ταξίδι για να πει αμάν πια, από αύριο ξεκινάνε έργα.
 

SBE

¥
Αν και αναρμόδια, νομίζω ότι είναι αδύνατον να υπάγεται ένα σχολείο στο υπουργείο παιδείας και να μην ακολουθεί το πρόγραμμά του. Πώς θα δώσουν δηλαδή τα παιδιά πανελλήνιες, αν θέλουν; Άλλο αν έχουν και άλλα μαθήματα στο πρόγραμμά τους.

Για τo διεθνές απολυτήριο (ΙΒ) οι μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, μπορούν να γίνουν δεκτοί μόνο από πανεπιστήμια του εξωτερικού που δέχονται το συγκεκριμένο χαρτί (δεν το δέχονται όλα).
Επομένως υποθέτω ότι σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει λόγους το υπουργείο να ασχολείται με την ύλη και το πρόγραμμα του ΙΒ (το οποίο μπορεί να διαφέρει ριζικά από το ελληνικό).
Και γι' αυτό είπα ότι μάλλον εφαρμόζεται στην Ελλάδα μόνο μετά το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Και φυσικά, όχι μόνο το ελληνικό σχολείο αλλά και το ελληνικό πανεπιστήμιο φτύνει η υπουργός παιδείας και οι λοιποί πολιτικοί.
 
Last edited by a moderator:
είμαι βέβαιος πως πολλές υπηρεσίες που έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να προσφέρει το δημόσιο στους πολίτες θα ήταν ασύγκριτα καλύτερες αν η χρήση τους ήταν έστω «πολιτικά» υποχρεωτική για τους εν ενεργεία ή εν αναμονή δημόσιους λειτουργούς (όχι μόνο της κεντρικής διοίκησης) και τις οκογένειές τους.

Το επιχείρημα αυτό αναπτύσσεται πολύ εύστοχα σε ένα παλιό επεισόδιο του Yes Minister (αν θυμάμαι καλά, στο 1ο επεισόδιο της 2ης χρονιάς). Το θέμα εκεί ήταν τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Στην περίπτωσή μας, όμως, η Διαμαντοπούλου δεν τη γλιτώνει από πουθενά. Αν π.χ. πήγαινε το παιδί της σε δημόσιο σχολείο και για την προετοιμασία των πανελλαδικών το έγραφε σε φροντιστήριο, θα την εγκαλούσαν ότι δεν εμπιστεύεται το δημόσιο σχολείο και προσφεύγει στην παραπαιδεία. Αν θέλει κάποιος να επιτεθεί στην εικόνα σου, σίγουρα θα βρει κάτι. Στην Ελλάδα, οι μόνοι πολιτικοί που γλιτώνουν τέτοιες επιθέσεις είναι όσοι στρουθοκαμηλίζουν, παριστάνοντας ότι δεν υπάρχουν τα προβλήματα που όλοι βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας.

Πάντως η ιδέα ότι ένας έφηβος οφείλει να αλλάξει σχολείο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) μόνο και μόνο επειδή ο γονιός του ανέλαβε μια δημόσια θέση, να με συγχωρήσετε, αλλά μου φαίνεται αισχρότατη.
 
Και φυσικά, όχι μόνο το ελληνικό σχολείο αλλα και το ελληνικό πανεπιστημιο φτυνει η υπουργός παιδείας και οι λοιποί πολιτικοί.

Δεν αναγνωρίζεις δηλ. καθόλου την πιθανότητα η επιλογή του ΙΒ να ανήκει στον 17χρονο ενδιαφερόμενο, και όχι στην υπουργό μαμά του.
 

SBE

¥
Να προσθέσω ότι για το Διεθνές Απολυτήριο στις ΗΠΑ έχει δημιουργηθεί ζήτημα, γιατί σε ορισμένες πολιτείες αποφασίστηκε να δέχεται το πρόγραμμα κρατική ενίσχυση με αποτέλεσμα πολλοί πολιτικοί να επιτεθούν στην απόφαση αυτή και να διακόψουν σε πολλές περιπτώσεις τη χρηματοδότηση, με κύριο επιχείρημα ότι η φιλοσοφία του προγράμματος έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της κοινωνίας που καλείται να το χρηματοδοτήσει. Νομίζω ότι όσο κι αν (δεν) μας αρέσουν οι αμερικανικές αξίες, το επιχείρημα είναι σωστό.

Εγώ από την άλλη έχω μείνει με την εντύπωση ότι πρόκειται για κερδοφόρα επιχείρηση, κι αυτό το αποδεικνύει το ότι ενώ αρχικά το πρόγραμμα ήταν μόνο για τις δύο τελευταίες τάξεις τελικά έγινε για όλες τις τάξεις. Οι γονείς που ξέρω ότι το σκέφτονται εδώ στο ΗΒ είναι αυτοί που πιστεύουν σε σχολείο με πολλά μαθήματα, και είναι αντίθετοι στην υπερεξειδίκευση του αγγλικού εκπαιδευτικού συστήματος. Δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει ότι του άρεσε η φιλοσοφία του προγράμματος, αλλά σίγουρα υπάρχουν κι αυτοί.
 
Last edited by a moderator:

SBE

¥
Δεν αναγνωρίζεις δηλ. καθόλου την πιθανότητα η επιλογή του ΙΒ να ανήκει στον 17χρονο ενδιαφερόμενο, και όχι στην υπουργό μαμά του.

Όχι.
Τα παιδιά και στα 17 τους είναι καθρέφτης των γονιών τους.
 
Όχι.
Τα παιδιά και στα 17 τους είναι καθρέφτης των γονιών τους.

Αν πραγματικά το πιστεύεις αυτό, τότε δεν έχεις νταραβεριστεί με πολλούς εφήβους.
 
Top