Τα καυτά του Hot Seat

nickel

Administrator
Staff member
Από την εκπομπή της περασμένης Παρασκευής:



Αν ζητήσεις στο Γουγκλ "Κρις Ίζαακ", θα σου προτείνει το σωστό:

Did you mean "Κρις Άιζακ"


ChrisIsaak.jpg
 
Ναι, αλλά αν έγραφαν "Κρις Άιζακ" θα ήταν παιχνιδάκι η απάντηση, ενώ τώρα βλέπεις "Κρις Ίζαακ" και δεν πάει κατευθείαν το μυαλό σου στο Blue Hotel.
 

Alfie

New member
Αναρωτιέμαι αν είμαι ο μόνος που έχει ενοχληθεί από δύο -ας τα πω διαδικαστικά- του παιχνιδιού.

Το πρώτο μπορώ να το καταλάβω ότι γίνεται για να ανεβαίνει το ποσοστό αποτυχίας ώστε να μην ξεπαραδιαστούν.
Όταν πρόκειται για την τελευταία ερώτηση και όσο ο παίκτης προσπαθεί να συγκεντρωθεί ο ΓΖ παραληρεί, σφυρίζει, τραγουδάει και τελικά δεν ειδοποιεί τον παίκτη ότι τελειώνει ο χρόνος.

Το δεύτερο, επειδή χτες το βράδυ επαναλήφθηκε, σκέφτηκα να το καταθέσω εδώ.

Τουλάχιστον δύο φορές (αυτές που είχα την ατυχία να πέσω στην εκπομπή) ο ΓΖ καλεί κάποιο ανήλικο από το κοινό -ηλικίας συνήθως κάτω από εφτά- το καθίζει στα γόνατά του και του κάνει διάφορες ερωτήσεις ενώ ταυτόχρονα το χαϊδεύει και ενίοτε του φιλά το κεφάλι.

Σε χώρες σαν την Αγγλία ή τις ΗΠΑ ο ΓΖ θα φορούσε ήδη τις γνωστές πορτοκαλί φόρμες. Εδώ δεν ενοχλείται κανείς;

(Και ελπίζω να μη μου πει κανείς ότι εφόσον οι γονείς του παιδιού κλπ.
Το μόνο που δέχομαι να μου πείτε είναι ότι έχω γίνει γεροπαράξενος και ιδιαίτερα καχύποπτος.
 
Συγγνώμη, το να αγαπάς τα παιδιά έχει γίνει αυτόματα συνώνυμο της παιδοφιλίας και δεν το έχω καταλάβει; Ο Ζουγανέλης από βρέφος θυμάμαι που έκανε εκπομπές για παιδιά, με παιδιά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Έχω την εντύπωση ότι ο Ζουγανέλλης είναι υπερβολικά διαχυτικός (touchy-feely) για το είδος της εκπομπής. Περιμένω τη μέρα που κάποια παίκτρια θα του πει: «Κοντά τα χέρια σου».
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Έχω την εντύπωση ότι ο Ζουγανέλλης είναι υπερβολικά διαχυτικός (touchy-feely) για το είδος της εκπομπής. Περιμένω τη μέρα που κάποια παίκτρια θα του πει: «Κοντά τα χέρια σου».
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Και η διαφήμιση του Σκρατς κάνει έμμεση κριτική στην άλλη εκνευριστική διάσταση που έχουμε αναφέρει...


 

nickel

Administrator
Staff member
Αυτήν την διάσταση την έχουν τα περισσότερα τηλεπαιχνίδια.

Αναφερόμουν στα όσα έγραψα στο #12. Αλλά το παραπάνω δεν ισχύει ούτε σαν γενική αρχή. Μεγάλο ποσοστό των τηλεπαιχνιδιών γνώσεων χαρακτηρίζονται από ενίοτε αγχωτική ταχύτητα (βλ. π.χ. Αδύναμος κρίκος, από τα πιο πρόσφατα).
 
Αυτό που αναφέρεις στο #12 έχει να κάνει με την δομή των προγραμμάτων των καναλιών. Κάποτε και τα ελληνικά κανάλια είχαν δομημένο το πρόγραμμά τους έτσι ώστε να προβάλλουν 20-25λεπτες εκπομπές και να χωράνε τις διαφημίσεις τους στα ημίωρα τεμάχια. Αργότερα άλλαξαν δομή και τα περισσότερα προγράμματα έγιναν 40-50λεπτα (ακόμη και οι κλασικές κωμωδίες καταστάσεων). Απ' αυτήν την ασθένεια πάσχει το ελληνικό hotseat. Πάντως μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα παιχνιδιών που στηρίζονται στο ατέλειωτο τρενάρισμα, σε ελληνική και ξένη εκδοχή (deal or no deal, x-factor, got talent, κτλ).
 
Είδα σήμερα τυχαία την τελευταία και κρίσιμη ερώτηση στο Hot Seat:
Λευκή γραμμή χρησιμοποιείται μόνο στην περίπτωση διαχωρισμού:
Α. Εμπόλεμων κρατών
Β. Αθλητικού γηπέδου
Γ. Κοιλιακών μυών
Δ. (δεν το θυμάμαι, ίσως «Δημοσίων εγγράφων»)


Πόσα λάθη στην ίδια ερώτηση; Πρώτον, έχει δύο σωστές απαντήσεις (Β και Γ). Δεύτερον, ακόμα κι αν είχε μία μόνο σωστή απάντηση, το «μόνο» θα περίσσευε. Τρίτον, η λευκή γραμμή των κοιλιακών μυών δεν «χρησιμοποιείται», είναι απλά μια δομή του σώματος - και δεδομένου ότι ζητούσαν την απάντηση Γ, το «χρησιμοποιείται» ήταν εντελώς παραπλανητικό. Μου φαίνεται απίστευτο το ότι είναι ακόμα τόσο χαμηλό το επίπεδο των ερωτήσεών τους - και άρα δεν τους έχουν παραπονεθεί αρκετοί τηλεθεατές ακόμα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν είδα το τεταρτιάτικο — παρακολουθούσα κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον. Αυτό το «αθλητικού γηπέδου» που μπήκε σαν παγίδα δεν καταλαβαίνω πώς μπήκε. Δηλαδή τι χρώμα είναι οι γραμμές στο γήπεδο; Όπως έχω απορήσει κι άλλη φορά, γιατί δεν πετάχτηκε κάποιος, από τους παίκτες, από το κοινό, να πει: «Μα πώς αποκλείετε την απάντηση Β;»
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μου φαίνεται απίστευτο το ότι είναι ακόμα τόσο χαμηλό το επίπεδο των ερωτήσεών τους - και άρα δεν τους έχουν παραπονεθεί αρκετοί τηλεθεατές ακόμα.
Η δομή αυτού του παιχνιδιού είναι τέτοια που καταντά παιχνίδι τζόγου, όχι γνώσεων. Πρώτον, είναι ανακατεμένες οι εύκολες με τις απίθανα δύσκολες ερωτήσεις και δεύτερον, είναι αποκλειστικά θέμα τύχης, όταν έρθει η σειρά σου, αν θα σου επιτραπεί να πας πάσο σε μια ερώτηση ή πρέπει να απαντήσεις στην εντελώς απίθανη ερώτηση που απέφυγε ο προηγούμενος.
Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που κανένας δεν ασχολείται πραγματικά με το αν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι σωστά διατυπωμένες.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η δομή αυτού του παιχνιδιού είναι τέτοια που καταντά παιχνίδι τζόγου, όχι γνώσεων.
Δεν ξέρω αν είναι θέμα δομής ή επιλογής των ερωτήσεων (που θαπρέπει να είναι σωστές, βέβαια). Νομίζω ότι αν η δυσκολία ήταν ομοιόμορφα αυξανόμενη, όπως στο παραδοσιακό παιχνίδι, θα λειτουργούσε και σε αυτή τη μορφή του παιχνιδιού πιο ικανοποιητικά.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Έκαναν πάλι το θαύμα τους οι υπεύθυνοι των ερωτήσεων στο Hot Seat. Έβαλαν την εξής ερώτηση:

Σε ποιο σημείο της Εύβοιας είναι οι Ροβιές;
Και είχαν τις εξής απαντήσεις:
Α) Στο βόρειο
Β) Στο νότιο
Γ) Στο δυτικό
Δ) Στο ανατολικό

Μα τουλάχιστον δύο από τις απαντήσεις είναι συγχρόνως σωστές, δεν υπάρχει μόνο μία. Οι Ροβιές είναι στη βορειοδυτική πλευρά της Εύβοιας. Αλλά εντάξει, το έχουν τερματίσει εδώ και πολύ καιρό, δεν περιμένω πλέον να συνειδητοποιούν αν και πώς εκτίθενται στις οθόνες μας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Με την ευκαιρία, έμαθα ότι οι Ροβιές είναι στο βόρειο κομμάτι της Εύβοιας, από τη μεριά του Ευβοϊκού, δηλαδή τη δυτική.

Προχτές Δευτέρα είχε διάφορες προβληματικές ερωτήσεις, στο όριο της αμφισβήτησης:




Ο μακιάτο είναι «λεκιασμένος». Το γάλα το φανταζόμαστε — δεν δηλώνεται.




Σχεδόν ωμό είναι και το σενιάν. Στις άλλες διαβαθμίσεις θα προτιμούσα «μπλε» («μπλου» είναι για τους Εγγλέζους) και «α πουέν» ή «α πουάν».




Εκείνο το «φίκι» μού θύμισε το «καλό το φίκι φίκι» που μας διαφήμιζαν σε μια περιοχή του Άμστερνταμ. Τη ζελατίνη τη λέμε πια σκέτο άγαρ. Και μάλιστα χωρίς εισαγωγικά. :-)

Μικρογκρίνιες...




fiki.jpg Macchiato - Hot seat.jpg seignant.jpg
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ναι, το σωστό είναι "μπλε" όχι "μπλου", αφού βγαίνει από το saignant bleu.

H κακοποίηση των γαλλικών λέξεων από τους Έλληνες που ασχολούνται με τη μαγειρική δεν σταματάει σ' αυτά. Το cordon bleu ονομάζεται ανερυθρίαστα *γκόρντον μπλου σε καταλόγους εστιατορίων. Η δε γκανάς, δηλαδή ganache, ονομάζεται *γκανάζ ακόμα και από τους επαγγελματίες σεφ. Κάτι σαν το douche/ντουζ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ένα από τα προβλήματα του παρουσιαστή του παιχνιδιού είναι η κακή σχέση με την ξένη κουλτούρα και τις ξένες γλώσσες, οπότε κάθε τόσο δυσκολεύεται να διαβάσει λέξεις των ερωταποκρίσεων γραμμένες σε ξένη γλώσσα. Όπως σ' αυτή την ερώτηση, όπου όλα τα Piazza τα διάβασε «πιάζα». Προφανώς δεν έχει συνδέσει τη λέξη με την πιάτσα.




piazza.jpg
 
Top