Τα καυτά του Hot Seat

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μουδιασμένο ξεκίνημα της νέας βερσιόν (Hot Seat) του «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» σήμερα στον Σκάι. Ξεπερνώντας τη μικρή λεπτομέρεια ότι ο σωστός τίτλος θα έπρεπε να είναι «Ποιος θέλει να γίνει δεκαμυριούχος» (αφού το μέγιστο βραβείο είναι 100.000 ευρώ) και το τρακ του παρουσιαστή Γιάννη Ζουγανέλη, ο οποίος αναμφισβήτητα θα βελτιωθεί καθώς θα συντονίζονται όλοι οι συντελεστές καλύτερα, το σόου είχε μεγάλη ασυμμετρία στην προοδευτική δυσκολία αλλά και στη διαμόρφωση κάποιων ερωτήσεων (π.χ. «η ημερομηνία που προκύπτει με αναδιάταξη των αριθμών 5, 4, 3 και 1 δίνει» την Άλωση της Κων/πολης, τη Μικρασιατική καταστροφή, Το Σχίσμα των εκκλησιών ή κάτι άλλο του 20ου αιώνα που δεν θυμάμαι τώρα ήταν απολύτως ανούσια αφού δεν υπήρχε 9 ή 0 στους αριθμούς).

Η τελευταία ερώτηση (για 10.000 επειδή είχε μειωθεί στο μεταξύ το ανώτατο κέρδος) ήταν ένα απίστευτα δύσκολο τερατούργημα («από πού έχει γίνει η βαθύτερη ραδιοφωνική εκπομπή στον κόσμο;» ενώ η αμέσως προηγούμενη ερώτηση, στην οποία απάντησε κατά τύχη «σωστά» η παίκτρια φαίνεται να ήταν απλώς λάθος:καθώς ο ράπερ που συνδέεται με τα Grillz είναι μάλλον ο Paul Wall και όχι ο Bryan Williams...

Για να δούμε τη συνέχεια...
 

Attachments

  • Grillz.jpg
    Grillz.jpg
    58.3 KB · Views: 263

nickel

Administrator
Staff member
grills

Grille είναι το κιγκλίδωμα και η προστατευτική μάσκα του αυτοκινήτου (με πιο γνωστή τη μάσκα της Ρολς Ρόις). Η γαλλική γραφή grille γίνεται και grill. Ξεκινώντας απ' αυτή τη σημασία, της «μάσκας», grill(s) είναι επίσης η οδοντοστοιχία στην αμερικάνικη αργκό και, σύμφωνα με τη μόδα των ράπερ, η διαμαντένια οδοντοστοιχία, αυτό το ακαλαίσθητο αξεσουάρ με το οποίο κάποιοι μοστράρουν τα λεφτά τους και την κακογουστιά τους.

Κορυφαίος δημιουργός αυτής της μόδας είναι ο ράπερ Paul Wall. Grillz, με αυτή την (αν)ορθογραφία, λέγεται ειδικότερα το τραγούδι που τραγουδά η Nelly με τον Paul Wall.http://en.wikipedia.org/wiki/Grill_(jewelry)
http://en.wiktionary.org/wiki/grill
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=grill
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Wall
 

nickel

Administrator
Staff member
Από τα μικροπροβληματάκια του Hot Seat:

Σε ποιο αμερικανικό πανεπιστήμιο έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές ο Αντώνης Σαμαράς;
1. Yale University - 2. Harvard Business School - 3. MIT - 4. Cambridge University


Το Cambridge University δεν είναι, βέβαια, αμερικανικό πανεπιστήμιο, και κανονικά οι απαντήσεις δεν πρέπει να ξεφεύγουν από τα δεδομένα της ερώτησης. Όσο για τη σωστή απάντηση, είναι Harvard University. Το Harvard Business School είναι σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Μα γιατί δεν γράφετε τις ερωτήσεις στα ελληνικά, να μην ταλαιπωρείτε τον κ. Ζουγανέλη;

1. Στο Γέιλ 2. Στο Χάρβαρντ 3. Στο Μπράουν 4. Στο Κορνέλ. Το ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης) δεν χωράει ολογράφως.
 

nickel

Administrator
Staff member
Σ' αυτή τη νέα έκδοση του Εκατομμυριούχου, το Hot Seat στον Σκάι, οι ερωτήσεις που βάζουν όταν δεν θέλουν να δώσουν πολλά λεφτά στους παίκτες δεν είναι απλώς δύσκολες αλλά είναι απίθανες, τραβηγμένες από τα μαλλιά και παντελώς αδιάφορες. Μερικές φορές είναι και δυσεξήγητες, σαν τη σημερινή:

Αν όλοι οι ωκεανοί ενώνονταν σε μία σταγόνα νερού, αυτή θα είχε πλάτος (α) 1.273 χλμ, (β) 1.371 χλμ, (γ) 1.482 χλμ ή (δ) 1.596 χλμ;

Η σωστή απάντηση είναι η δεύτερη: 1.371 χιλιόμετρα. Ενώ σταυροκοπιόμουν προσπαθώντας να καταλάβω τι ακριβώς ρωτάει, έψαξα με το 1.371 και βρήκα την πληροφορία μόνο σε σελίδα του βιβλίου με τα ρεκόρ Guinness:

If all the oceans were combined into a single drop of water, it would be 1,371 km wide.
http://books.google.gr/books?id=rBd4BAAAQBAJ&pg=PT31#v=onepage&q&f=false

Έπειτα κατάλαβα το πρόβλημά μου. Εγώ φαντάζομαι τις σταγόνες περίπου σαν τη σταγόνα της εικόνας. Οι Γκίνες μπορεί να τη θέλουν σφαιρική, με διάμετρο 1.371 χιλιόμετρα. Πολύτιμη πληροφορία... (Για σύγκριση, πάντως, η διάμετρος της Γης είναι περίπου 12.735 χιλιόμετρα.)ΥΓ. Να μια πιο ωραία παρουσίαση του θέματος:
http://water.usgs.gov/edu/earthhowmuch.html

Εκεί βέβαια μιλάει σωστά για σφαίρα και διάμετρο.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η εκπομπή είναι σκέτη απογοήτευση. Έχω παρακολουθήσει εκπομπές Εκατομμυριούχων σε τρεις χώρες (χώρια τα δείγματα από άλλες χώρες στο διαδίκτυο), είναι η χειρότερη από όλες. Κακή σκηνοθεσία (π.χ. καμία παροχή πρόσθετων πληροφοριών στον παρουσιαστή για να κάνει κουβεντούλα ουσίας με αποτέλεσμα να αναγκάζεται σε ακκισμούς και κρύα αστεία), παράλογοι χρόνοι αναμονής για την απάντηση (αλλού βάζουν τουλάχιστον τηλεφωνικό κουίζ με την ίδια ερώτηση και εισπράττουν και κανένα έξτρα έσοδο).

Οι ερωτήσεις κακοδιαλεγμένες και μερικές φορές ασαφείς, οι απαντήσεις άλλες φορές απίστευτα παραπλανητικές και άλλες φορές σερβιρισμένες στο πιάτο. Το είδα δυο εβδομάδες περιμένοντας να στρώσει αλλά δεν... Αν στρώσει, ας ενημερώσει κάποιος να ξαναδοκιμάσω (αλλά δεν το βλέπω)...
 
Οι σταγόνες σχηματίζονται εξαιτίας της δύναμης που ονομάζουμε επιφανειακή τάση (surface tension), δεν γίνεται να σχηματιστεί τόσο μεγάλη σταγόνα, υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο η επιφανειακή τάση γίνεται λιγότερο κυρίαρχη από άλλες δυνάμεις. Η σωστή διατύπωση θα έπρεπε να ήταν:

Αν ενώναμε τους ωκεανούς της Γης σε μια υδάτινη σφαίρα, αυτή θα είχε διάμετρο...

Ουσιαστικά είναι ένα μαθηματικό πρόβλημα που μπορείς να λύσεις αν ξέρεις το μέσο ωκεάνειο βάθος (το ότι καλύπτουν το 71% της επιφάνειας του πλανήτη είναι νομίζω γνωστό στους πάντες). Αυτό σού δίνει τον όγκο. Είναι μια μάλον απίθανη πληροφορία για να την θυμάται κανείς.
 

nickel

Administrator
Staff member
Με γρήγορη πράξη βρήκα προ ημερών την απάντηση στην ερώτηση για τη μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο, επειδή ξέρω την ταχύτητα του φωτός και ότι κάνει 8 λεπτά να φτάσει από τον Ήλιο στη Γη. Ωστόσο, δεν ξέρω αν θα προλάβαινα να κάνω την πράξη στις συνθήκες πίεσης που υπάρχουν στο γύρισμα, δεδομένου ότι τώρα στο τρίτο στάδιο των ερωτήσεων δίνουν 45 δευτερόλεπτα στους παίκτες.

Από την άλλη, με συγκίνησε η ακρίβεια της πληροφορίας από τα Γκίνες: 1.371 χιλιόμετρα. Με τα παγόβουνα ή χωρίς;
 
Με γρήγορη πράξη βρήκα προ ημερών την απάντηση στην ερώτηση για τη μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο, επειδή ξέρω την ταχύτητα του φωτός και ότι κάνει 8 λεπτά να φτάσει από τον Ήλιο στη Γη. Ωστόσο, δεν ξέρω αν θα προλάβαινα να κάνω την πράξη στις συνθήκες πίεσης που υπάρχουν στο γύρισμα, δεδομένου ότι τώρα στο τρίτο στάδιο των ερωτήσεων δίνουν 45 δευτερόλεπτα στους παίκτες.

Από την άλλη, με συγκίνησε η ακρίβεια της πληροφορίας από τα Γκίνες: 1.371 χιλιόμετρα. Με τα παγόβουνα ή χωρίς;

Η μέση απόσταση Ηλίου-Γης δεν είναι απίθανη πληροφορία. Εγώ θυμάμαι τις μέσες αποστάσεις όλων των πλανητών αλλά αυτό ίσως είναι πιο εξεζητημένο. Καλά, αυτό του Γκίνες είναι μούφα ολκής. Βαριέμαι να εξηγώ για ποιους 15 λόγους είναι αδύνατον να υπολογιστεί με τόση ακρίβεια.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μέσα σε όλα τα άλλα στραβά του Hot Seat του Σκάι, σήμερα είχαμε και την άκλιτη γενική "(η Ολυμπιάδα) του Πεκίνο". Ε, όχι, βρε παιδιά!
 

nickel

Administrator
Staff member
παράλογοι χρόνοι αναμονής για την απάντηση (αλλού βάζουν τουλάχιστον τηλεφωνικό κουίζ με την ίδια ερώτηση και εισπράττουν και κανένα έξτρα έσοδο).

Μια πολύ σημαντική διαφορά του Hot Seat από τον κλασικό Εκατομμυριούχο είναι το χρονικό όριο που έχει μπει τώρα: πρέπει να δώσεις απάντηση σε 15, 30 ή 45 δευτερόλεπτα, ανάλογα με το στάδιο του παιχνιδιού (κανονικά θα ήταν ανάλογα με τη δυσκολία των ερωτήσεων, αλλά δεν τηρείται η κλιμάκωση της δυσκολίας των ερωτήσεων —μπορεί για δωδέκατη ερώτηση να ρωτήσουν τι σημαίνει «τηράω» ή σε ποια ταινία ακούγεται το «Hasta la vista, baby»— αλλά μπορώ να καταλάβω τις σκοπιμότητες).

Εκεί λοιπόν που το νέο φορμάτ επιδιώκει ένα παιχνίδι πιο γρήγορο και ζωηρό, η ελληνική βερσιόν τραβάει το χρόνο από τα κάπου 25 λεπτά το πολύ (που διαρκεί η πρωτότυπη αυστραλιανή εκδοχή) σε 40-45 λεπτά για την ελληνική. Αυτά τα παραπάνω 20 λεπτά πρέπει να γεμίσουν με φλυαρίες.

Δίνω ένα βιντεάκι από το ξένο παιχνίδι για παράδειγμα:

 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και πού να βρουν διπλάσιες ερωτήσεις οι άνθρωποι που τα θαλασσώνουν μ' αυτές που έχουν τώρα...

Επίσης, παρατήρησα ότι ο Ζουγανέλης, που γενικά μπορεί να είναι απολαυστικός όταν ερμηνεύει ρόλους με σενάριο, δεν έχει τα προσόντα για να κάνει αυτοσχεδιασμό. Ίσως, κακώς, από τον Ζουγανέλη περιμένουμε (;) να βγάζει γέλιο. Όταν παρουσίαζε ο Σπ. Παπαδόπουλος τον "Εκατομμυριούχο" ήταν πνευματώδης αλλά σοβαρός, και τα κατάφερνε μια χαρά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ κάνω κάτι καλύτερο: Ακούω ειδήσεις εκείνη την ώρα, από την ιστοσελίδα WebTV του Mega — κυριολεκτικά «ακούω», σπάνια κοιτάζω. Στην ίδια οθόνη του υπολογιστή προβάλλεται (από TV-Tuner) το Hot Seat, αλλά χωρίς ήχο: εκεί βλέπω τις ερωτήσεις και τις εκφράσεις, αλλά γλιτώνω τα υπόλοιπα περιτυλίγματα και παραγεμίσματα. Στην κεντρική οθόνη κάνω τη δουλειά μου: τρία πράγματα ταυτόχρονα, έτσι μόνο μπορεί να βγει η μέρα...

Πραγματικά, λοιπόν, δεν έχω αντικειμενική άποψη για το πόσο καλός είναι ο Ζουγανέλης στο ρόλο του. Ωστόσο, ο ρόλος του παρουσιαστή του παιχνιδιού δεν είναι να γεμίζει τεράστια κενά. Θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός αν έκανε το παιχνίδι πιο γρήγορο. Δεν πιστεύω ότι αντέχουν οι θεατές δύο γύρους την ημέρα: ένας και να κρατάει κάπως λιγότερο ίσως θα ήταν καλύτερη λύση.
 

nickel

Administrator
Staff member
Τσουρουφλίστηκα. Μόλις μάθαμε ότι η λέξη Αμαζόνα σημαίνει «χωρίς στήθος». Δεν ξέρω σε ποια παρετυμολογική πηγή το βρήκαν αυτό, αλλά, όπως γίνεται σαφές και από το λεξικό του Μπαμπινιώτη, ίσως να σημαίνει «πολεμιστές», ενώ η αναγωγή σε στερητικό α- και μαζός «μαστός» βασίζεται στο θρύλο ότι έκοβαν τον δεξιό μαστό τους για να τοξεύουν πιο άνετα, και είναι παρετυμολογία.

http://en.wikipedia.org/wiki/Amazons#Etymology
http://news.nationalgeographic.com/...games-herodotus-ice-princess-tattoo-cannabis/
 

rogne

¥
Φαντάζομαι, είτε "το βρήκε" ο παίχτης/η παίχτρια είτε όχι, αυτό έχει συνέπειες, στον ίδιο/στην ίδια ή στους άλλους παίχτες, σωστά; Αναρωτιέμαι πώς θα τα γλιτώσουν τα δικαστήρια αν συνεχίσουν έτσι...
 

nickel

Administrator
Staff member
Μπα, δεν παίζονται σοβαρά ποσά για να σκεφτεί κανείς τα δικαστήρια. Στα δικαστήρια είχε προσφύγει ένας μόνο παίκτης που είχε χάσει στα 50 εκατομμύρια (δραχμές) (αν θυμάμαι καλά). Εδώ ο παίκτης απάντησε αυτό που ήθελαν, οπότε το όλο ζήτημα γίνεται ένα τεράστιο ιστορικό «εάν». Το αστείο είναι ότι μια από τις επιλογές έλεγε «πολεμίστρια».
 
Top