Τα εφήμερα

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Poor English saved Japan's banks from crisis

Japan's banks emerged from the global credit crisis largely unscathed because managers did not speak English well enough to have got them into trouble, the country's finance minister has claimed.

Taro Aso said that bankers in Japan had not been able to understand the complex financial instruments that were the undoing of major global players in the 2008 crisis, so had not bought them.
"Many people fell prey to the dubious products, or so-called subprime loans. Japanese banks were not so much attracted to these products, compared with European banks," Mr Aso told a seminar in Tokyo.
"Managers of Japanese banks hardly understood English, that's why they didn't buy," he said.
It is the latest in a line of eyebrow-raising pronouncements from Mr Aso, who was once prime minister and now also serves as deputy prime minister.

συνέχεια εδώ
 

nickel

Administrator
Staff member
Σε ισόβια καταδικάστηκε Αμερικανίδα επειδή έκοψε το πέος του συζύγου της
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231255137
Catherine Kieu Sentenced To Life In Prison For Amputating Husband's Penis
http://www.huffingtonpost.com/2013/06/28/catherine-kieu-life-sentence_n_3518574.html

Στην υπόθεση Μπόμπιτ (που έδωσε το ρήμα bobbittize ή, ανορθόγραφα, bobbitize, με τη σημασία «ευνουχίζω για λόγους εκδίκησης») η Λορίνα αθωώθηκε και τέθηκε υπό ψυχιατρική παρακολούθηση. Ήρθε τώρα φαίνεται η ώρα να πουν τα δικαστήρια στις γυναίκες ότι δεν είναι να αστειεύονται με αυτά τα πράγματα.
:)
 

SBE

¥
Απ'ό,τι βλέπω στην ουσία είναι εφτά χρόνια.
Είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε άρθρα που θα συγκρίνουν τις δύο περιπτώσεις αλλά με την πρώτη ματιά και χωρίς να ξέρω τις λεπτομέρεις υποθέτω ότι η Μπόμπιτ είχε καλύτερο δικηγόρο και επειδή κατάφεραν οι γιατροί να δώσουν νέες ευκαιρίες καριέρας στον Μπόμπιτ το δικαστήριο θεώρησε ότι ήταν μικρό το κακό.
Στην τωρινή περίπτωση το θύμα θα έχει ισόβια ιατρικά προβλήματα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Σε συνέχεια τού http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?1980-Τα-εφήμερα&p=192084&viewfull=1#post192084, ο Λεμπ το Δ - Ι - Ε - Λ - Υ - Σ - Ε το ρεκόρ... Στο βιντεάκι βλέπετε, πέρα από χρόνο και υψόμετρο, σε κάποια σημεία και τις σφύξεις τού Λεμπ (χτυπάει κάτι εκατονογδοντάρια ο άνθρωπος): http://www.redbull.com/en/motorsports/stories/1331598982312/video-loeb-pikes-peak-record.
 

nickel

Administrator
Staff member
Είναι εκπληκτικά τα αντανακλαστικά των συντακτών της Wikipedia. Πάω στο βιογραφικό του προέδρου Μόρσι και βλέπω στην εισαγωγή:

Mohamed Morsi [...] (born 8 August 1951) was the fifth President of Egypt, having assumed office on 30 June 2012 and being thrown out on 3 July 2013.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Morsi

Being thrown out: The biography as it happens...
 
Εννοείται. Αυτά είναι άρθρα που επιτηρούν 100 βικιπαιδιστές τουλάχιστον, ανά πάσα στιγμή και περιμένουν σαν τα κοράκια πότε θα αλλάξει κάτι για να το ανανεώσουν. Εδώ ανανέωσαν το άρθρο της ΕΡΤ με το που έπεσε το μαύρο, που δεν είναι και διεθνούς ενδιαφέροντος.
 

SBE

¥
Και βέβαια για ποιό λόγο δεν ανακυκλώνουμε;
Η απάντηση είναι πολύ απλή: γιατί κανένας δεν θα ανακύκλωνε αν δεν είχε πειστεί για την αξία της ανακύκλωσης (και μπορώ να στείλω σχετική βιβλιογραφία σε όποιον ενδιαφέρεται).
Πώς πείθεις κάποιον να ανακυκλώνει; Και γι'αυτό υπάρχει βιβλιογραφία. Και καμία από τις προτεινόμενες μεθόδους δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα.
Πριν μερικά χρόνια ο Δήμος Αθηναίων τοποθέτησε έναν κάδο μικτής ανακύκλωσης στο δρόμο μας και μοίρασε σε κάθε σπίτι μια σακούλα για να μαζεύουμε τα προς ανακύκλωση. Το επόμενο Σάββατο οι μισές νοικοκυρές πήγαν στη λαϊκή με αυτές τις σακούλες, γιατί ήταν γερό πλαστικό. Όσο για τον κάδο, πέταγαν οι πάντες τα σκουπίδια μέσα, όπως στους άλλους κάδους. Ύστερα από λίγο καιρό ο Δήμος μάζεψε τον κάδο, προφανώς γιατί δεν δούλευε το εγχείρημα.

Σίγουρα τα αίτια για την αποτυχία της ανακύκλωσης θα αποδόθηκαν στην καφρίλα του δημότη Αθηναίων, στην ξεροκεφαλιά του Έλληνα κλπ κλπ. Όμως ούτε πριν ούτε κατά τη διάρκεια του πειράματος δεν λάβαμε ένα φυλλάδιο από το Δήμο που να εξηγεί τα περί ανακύκλωσης. Δεν είδαμε ούτε ακούσαμε καμία σχετική διαφήμιση. Δεν έγιναν ενημερωτικές εκδηλώσεις. Δεν δόθηκαν ούτε κίνητρα, ούτε ποινές. Επαφίονται απλώς στην προσωπική ενημέρωση που έχει ο καθένας.

Αντίστοιχα ο δήμος που μένω στο Λονδίνο πριν μερικά χρόνια μας έδωσε σακούλες για να μαζεύουμε τα ανακυκλώσιμα την ίδια εποχή που τοποθέτησε τους κάδους της περιοχής (θα πρέπει να ήταν μέρος κάποιου πανευρωπαϊκού προγράμματος αυτό) και μας είχε φλομώσει στη διαφήμιση για την ανακύκλωση. Και κάθε λίγους μήνες μας ρίχνουν φυλλάδια με ενημέρωση για τις δραστηριότητες ανακύκλωσης και για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Έχουν επίσης και γραμμή πληροφοριών που σου δίνει πληροφορίες για το πού μπορείς να ανακυκλώσεις τα πράγματα που δεν μαζεύει η εβδομαδιαία συλλογή σκουπιδιών (μπαταρίες, μελανοδοχεία εκτυπωτών, σιντί κλπ). Φυσικά και πάλι υπάρχουν άτομα που τα έχουν γραμμένα όλα αυτά, και γι’ αυτό η εκστρατεία ενημέρωσης δεν σταματάει ποτέ.
 
Ο δικός μας δήμος είχε κάνει εκστρατεία ενημέρωσης αλλά δεν έβαλε κάδους. Καλύτερο σύστημα. Όχι, εντάξει, έβαλε καμμιά 50αριά κάδους... για 100.000 κατοίκους, σε έκταση 25 χλμ².
 

SBE

¥
Και μια φίλη μου σε προάστιο των Πατρών που είχε κάνει ενημέρωση και έβαζε και πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονταν, μου έλεγε ότι αποκάλυψαν οι τοπικές εφημερίδες κάποια εποχή ότι η εταιρία που άδειαζε τους κάδους ανακύκλωσης μετά πέταγε το περιεχόμενό τους εκεί που πετάγανε και τα άλλα σκουπίδια, δηλαδή δεν τα ανακύκλωναν.

Αυτό που ήθελα να επισημάνω πάντως ήταν ότι έχουμε πάντα για κάθε στραβό την έτοιμη δικαιολογία ότι φταίνε οι Έλληνες, και κυρίως οι μεγαλύτεροι που είναι αγύριστα κεφάλια κλπ κλπ, χωρίς να γίνεται καμιά προσπάθεια αλλαγής της συμπεριφοράς. Και επιπλέον έχουμε μια ας την πούμε ελληνική ιδιαιτερότητα, να αντιμετωπίζουμε τους μεγαλύτερους (κι όχι πολύ πολύ μεγαλύτερους, ας πούμε από 50-55 και άνω) σα να είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Κι οι ίδιοι οι μεγαλύτεροι φέρονται συχνά σα να είναι "ηλίθιοι λόγω ηλικίας". Και έτσι δεν χρειάζεται ποτέ να τους μάθουμε τίποτα καινούργιο γιατί "η μάνα μου που είναι Χ χρονών, τι να μάθει για ανακύκλωση/ τραπεζικές συναλλαγές με υπολογιστή/ κινητά τηλέφωνα κλπ κλπ". Λες και μόνο εμείς είμαστε η πρώτη γενιά που είδε τεχνολογική πρόοδο.
 

meidei

New member
Μια είδηση με κάποιο γλωσσικό ενδιαφέρον, από την Κύπρο:

Ποινικό αδίκημα η αλλοίωση γεωγραφικών ονομάτων ή τοπωνυμίων

Λευκωσία: Ποινικό αδίκημα καθίσταται από σήμερα η έκδοση, εισαγωγή, κυκλοφορία ή διάθεση στη Δημοκρατία χαρτών, βιβλίων ή άλλων εγγράφων, συμβατικά ή ψηφιακά αποτυπωμένων, στα οποία περιέχονται αλλοιωμένα γεωγραφικά ονόματα ή τοπωνύμια.

[...]

Σκοπός της πρότασης νόμου, όπως αυτή κατατέθηκε αρχικώς, είναι η ποινικοποίηση ενεργειών που αποσκοπούν στην αλλοίωση των επίσημων γεωγραφικών ονομάτων και τοπωνυμίων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας όλων των περιοχών της.

Ήδη εκκρεμεί στη Βουλή συναφές νομοσχέδιο, που εξετάσθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, το οποίο προτείνει τη θέσπιση νέας νομοθεσίας που προνοεί για την απαγόρευση εισαγωγής, απόκτησης, χρήσης, κυκλοφορίας και διάθεσης χαρτών, ηλεκτρονικών συσκευών εντοπισμού θέσης και πλοήγησης, γνωστών ως GPS, ή άλλων παρόμοιων προϊόντων με ή χωρίς λογισμικά στα οποία περιέχονται γεωγραφικά ονόματα και τοπωνύμια περιοχών, κοινοτήτων και δήμων της Κύπρου άλλα από αυτά που περιγράφονται στο Τοπωνυμικό Λεξικό, καθώς και για συναφή θέματα."

Προφανώς ο νόμος έχει σκοπό να απαγορεύσει τα τουρκεμένα τοπωνύμια, αυτά που αλλάχτηκαν μετά το 1974. Λογικό ίσως (αλλά σίγουρα ο νόμος είναι ανεφάρμοστος).
Αλλά πέρα από την ματαιότητα του, είναι και αρκετά ασαφής, γιατί λέει ότι η επίσημη ονομασία είναι αυτή που βρίσκεται στο Τοπωνυμικό Λεξικό ή στους σχετικούς νόμους (όπως προβλέπεται και για το follow-up νομοσχέδιο για τα GPS). Σε αυτό το Λεξικό όμως υπάρχουν και ονομασίες που οι ίδιοι οι ελληνοκύπριοι δεν δέχονται. Πριν περίπου μια δεκαετία έγινε απόπειρα εξελληνισμού κυπριακών τοπωνυμίων (ότι έκανε και η Τουρκία δηλαδή), αλλά πολλοί δήμοι και κοινότητες αντιστάθηκαν. Οι κάτοικοι των Λατσιών, της Αγλαντζιάς και της Λευκωσίας (αγγλ. Nicosia) αρκετά σθεναρά ώστε να κρατήσουν τα ονόματά τους και να μην γίνουν *Λακκιά, *Αγλανγγιά και *Lefkosia. Άλλοι όπως η Βορόκληνη, η Βυζατζιά και ο δήμος Λεμεσού (αγγλ. Limassol) επίσημα έγιναν Ορόκλινη, Βυζακιά, και Lemesos αλλά οι κάτοικοι επιμένουν στις αυθεντικές ονομασίες, και σε όσες πινακίδες είναι στην δικαιοδοσία τους, αυτή την ορθογραφία χρησιμοποιούν.

Προφανώς και δεν έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τον νόμο εναντίων των Βοροκληνιώτων, αλλά ούτε και κατά κανενός άλλου δεν θα καταφέρουν να τον εφαρμόσουν. Το ότι όμως ο νόμος είναι τόσο κακογραμμένος, είναι αρκετό για να βάλεις και τα γέλια και τα κλάματα, όπως κάνουν φίλοι μου γλωσσολόγοι και δικηγόροι αμφότεροι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Χωρίς να αναφέρει πηγές, η Wikipedia γράφει:

On seals of the king and his mother Alix in 1234, a castle with one or two towers is depicted surrounded with the inscription "CIVITAS NICOSIE". The exonym Nicosia appeared with the arrival of the Lusignans. The French-speaking Crusaders either could not, or did not care to, pronounce the name Lefkosia, and tended to say "Nicosie" translated into Italian and then internationally known as "Nicosia".

http://en.wikipedia.org/wiki/Nicosia
 

SBE

¥
Είναι τόσο δυσπρόφερτο το λεφ- και πως γίνεται να γίνει νι- κι όχι λι- π.χ;
(παλιά απορία αυτή)
 
Μα δεν το μετέτρεψαν στο πιο κοντινό που μπορούσαν, το μετέτρεψαν σε κάτι ηχητικά ομοιοκατάληκτο που είναι άλλη λέξη με άλλη ρίζα, γιατί έτσι τούς άρεσε.
 

Earion

Moderator
Staff member
Ο πρώτος γάμος στη λίμνη Μελισσάνη της Κεφαλονιάς



Η λίμνη Μελισσάνη με τα κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά της αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο προβεβλημένα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς. Βρίσκεται στον Καραβόμυλο, 2 χιλιόμετρα από την Σάμη, και είναι ένα βαραθροσπήλαιο μήκους 160 τ.μ. στο εσωτερικό του οποίου έχουν σχηματισθεί σταλακτίτες ηλικίας μεγαλύτερης των 16.000 χρόνων.

Μια επίσκεψη στη Μελισσάνη θα σας φέρει σε επαφή με τη μοναδική και επιβλητική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί σε αυτήν και είναι μια μοναδική εμπειρία ανάμεσα στις πολλές που έχει να σας προσφέρει η Κεφαλονιά.

Αυτό φαίνεται να σκέφτηκε και ένα ζευγάρι νεόνυμφων και έτσι το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 η Λίμνη Μελισσάνη υποδέχθηκε το πρώτο ζευγάρι στην ιστορία της που θα ένωνε τις ζωές τους στην αξιοθαύμαστη ομορφιά της.


Περισσότερα εδώ.
 

SBE

¥
Διαβάζοντάς το άρχισαν να χτυπάνε καμπανάκια από την αρχή, που λέει ότι ο τύπος ήταν δάσκαλος και είχε σπίτι στο Μάρλεμπον (πιο κάτω λέει κιόλας ότι ήταν μονοκατοικία τεσσάρων υπνοδωματίων). ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ δάσκαλος να έχει τέτοιο σπίτι σε τέτοια γειτονιά. Εκτός αν το κληρονόμησε. Αλλά αν είχε τέτοια κληρονομιά δεν θα είχε ουαλλέζικη προφορά, γιατί θα του την είχαν στρώσει στο ιδιωτικό σχολείο. Ή αν κέρδισε το λαχείο. Αλλά αν είχε κερδίσει λαχείο, γιατί να συνεχίσει να δουλεύει σαν δάσκαλος και το σημαντικότερο, γιατί να ψάχνει για γυναίκα ονλάιν;
Γιατί δεν αναρωτήθηκε τα ίδια καμία από τις υποψήφιες νύφες; ΟΚ, το καταλαβαίνω ότι πιστεύεις ό,τι θες να πιστέψεις, αλλά τόσο πολύ είχαν ενθουσιαστεί με τον άγνωστο με το καλημέρα; Όσο τέλειος και να ακουγόταν, πριν τις πιάσει ο μεγάλος ενθουσιασμός δεν σκέφτηκαν να επαληθεύσουν ή να διασταυρώσουν καμιά πληροφορία του; Αρχίζω να αναρωτιέμαι τι γίνεται μ'αυτό το We're professional, intelligent, articulate women που λένε. Ή μάλλον, μπορεί να είναι όλα αυτά, αλλά το ιντερνέτ δεν το ξέρουνε.

Βεβαίως, οφείλω να ομολογήσω ότι κάποια εποχή, πριν πολλά πολλά χρόνια, κάποια κοπέλλα μας είχε δουλέψει ψιλό γαζί εμένα κι έναν φίλο μου, ισχυριζόμενη ότι είχε κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μάλιστα επειδή εκείνη την εποχή είχα ένα βιβλίο ακριβώς γι'αυτό το πρόβλημα, της το έδωσα και η αθεόφοβη το διάβασε και έμαθε καλύτερα τα συμπτώματα και έφτιαξε πιο αληθοφανή ιστορία. Δικαιολογία για την ηλιθιότητά μου δεν υπάρχει, κάτι δεν μου άρεσε στην όλη κατάσταση αλλά αυτά που δεν μου άρεσαν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, και δεν μπορούσα να τα συνδέσω. Π.χ. ανέφερε μια φορά πάνω στην κουβέντα, δήθεν τυχαία, ένα λίγο παράδοξο σύμπτωμα της αρρώστιας που το είχε διαβάσει στο βιβλίο, και είχα σκεφτεί ότι το περιέγραφε ακριβώς όπως το βιβλίο, με τις ίδιες λέξεις, αλλά το δικαιολόγησα ότι ήταν ένδειξη της μεγάλης ακρίβειας του βιβλίου. Ομοίως επέμενε ότι είχε κάποια πολύ χαρακτηριστική αλλοίωση στην εμφάνισή της, την οποία εγώ δεν έβλεπα, αλλά υπέθετα ότι η ίδια ξέρει καλύτερα το σώμα της, βλέπει αλλαγές που εγώ δεν βλέπω. Αλλά από την άλλη, την ξέραμε ήδη δυο-τρία χρόνια, μας την είχαν γνωρίσει σοβαροί άνθρωποι κλπ κλπ κλπ.
 
Το να σε κοροϊδέψει κάποιος με πρόβλημα υγείας είναι πιο εύκολο γιατί πυροδοτεί τα αντανακλαστικά συμπάθειας και συμπόνοιας.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μιλώντας με αρκετές γυναίκες, φίλες ή απλώς γνωστές, έχω διαπιστώσει ότι πολλές γυναίκες πέφτουν στην παγίδα να μιλάνε επί βδομάδες ή μήνες στο τηλέφωνο με ένα άτομο χωρίς να το έχουν συναντήσει, κάτι που για μένα είναι αδιανόητο. Η δική μου προσέγγιση στο θέμα θα ήταν ότι η γνωριμία στο Ίντερνετ πρέπει να οδηγεί σε συνάντηση το συντομότερο δυνατό, αλλιώς τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα κόβονται μαχαίρι. Αλλά, δεν ξέρω για ποιο λόγο, πολλές γυναίκες με μεγάλη ευκολία μπαίνουν στη διαδικασία πολύωρων τηλεφωνημάτων με άτομα που δεν έχουν δει παρά μόνο σε φωτογραφίες. Και φυσικά, όταν λέμε "πολύωρο τηλεφώνημα", εννοούμε ότι συζητάνε άκρως προσωπικά πράγματα. Έχω τέτοιο παράδειγμα και από πολύ στενή μου φίλη, η οποία το έκανε επανειλημμένως.
 
Top