Τίτλοι αλλαντάλλων

nickel

Administrator
Staff member
FT: Η Ελλάδα δεν πρέπει να διακινδυνεύσει την παραμονή στο ευρώ
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231375314


Στους Financial Times ο τίτλος είναι «Greece should not play chicken with the euro».
http://www.ft.com/cms/s/0/6c377ae4-94dc-11e4-b32c-00144feabdc0.html

Σας ομολογώ ότι ερμήνευσα τον τίτλο ως εξής: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τον κίνδυνο της περαιτέρω παραμονής στο ευρώ. Η Ελλάδα καλά θα κάνει να φύγει από το ευρώ.

Και σκέφτηκα: «Πάλι τα παιχνίδια τους παίζουν οι Εγγλέζοι».

Μα φταίω; Δε φταίω. Η μία σημασία του διακινδυνεύω στο ΛΚΝ (και όχι μόνο) είναι «αποτολμώ». Π.χ.

Διακινδύνευσαν έναν πόλεμο με πολύ ισχυρότερους αντιπάλους. Δε διακινδυνεύω μια τόσο σοβαρή εγχείριση. Δεν το διακινδυνεύω να ταξιδεύω με τέτοια κακοκαιρία*. | τολμώ να πω κτ. που μπορεί να είναι άστοχο: Θα διακινδυνεύσω μια ερώτηση / μια απάντηση. Δε θα ήθελα να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη.

Όμως έκανα λάθος. Ο αγγλικός τίτλος είναι κρυμμένος πιο πάνω και λέει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο (η άλλη σημασία του διακινδυνεύω) την παραμονή της στο ευρώ. Τέτοια πράματα τα λες ξεκάθαρα, δεν τα αφήνεις να ταλαντεύονται αμφίσημα σε τίτλους.





* Επίκαιρο, ε, αυτό για τον καιρό.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σήμερα δεν σας έχω τίτλο αλλαντάλλων αλλά εισαγωγική παράγραφο αλλαντάλλων. Είναι από το ελληνικό HuffPost και το συγκεκριμένο άρθρο αρχίζει:

Για πρώτη φορά στη νεότερη πολιτική ιστορία, τουλάχιστον από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει τη πρώτη κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοχή και μάλιστα της Αριστέρας [sic], στη τη[sic] νέα Βουλή, που θα προκύψει το βράδυ της Κυριακής! [...]

Η πρώτη φορά ήταν, βέβαια, οι εκλογές του 1963, όταν η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου νίκησε στις εκλογές με 42% και 138 έδρες, και σχημάτισε κυβέρνηση με την ανοχή της ΕΔΑ. Λίγο αργότερα, όμως, επιδιώκοντας την αυτοδυναμία, ο ΓΠ παραιτήθηκε και επανήλθε ως πρωθυπουργός με απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1964.

Στο σχετικό άρθρο της ελληνικής βικιπαίδειας (ένα κλικ μακριά είναι, αδέλφια του ΧαφΠοστ) είδα και την επόμενη ενδιαφέρουσα παράγραφο:

[...] Το Δεκέμβριο του 1963 η Ανωτάτη Εφορευτική Επιτροπή κατένειμε τις έδρες από τη β΄ και την γ΄ κατανομή ως εξής: στη Μεσσηνία εξελέγη ο Γ. Σαμαράς (ΕΡΕ) αντί του Μπόμπολα (ΕΚ) [...] (αναζητήστε τις συγγένειες μόνοι σας· ο ένας ήταν θείος, πάντως, και ο άλλος πατέρας).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ομολογώ ότι δεν έφτασα μέχρι εκεί. Το παράτησα και ήρθα να γράψω εδώ. :D

Πώς να ονομάζεται άραγε το λογοτεχνικό σχήμα στο οποίο η εισαγωγή έρχεται σε σύγκρουση με την κατακλείδα;
 
Αριστουργηματική ονομασία, Μαρίνε. Το ζήτημα είναι αν θα κατορθώσουμε να τη θυμόμαστε. :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Αυτό το τρίπτυχο δεν έχει γλωσσικό ενδιαφέρον (οριακό ίσως, από το αμφίσημο του «καλύτερα»). Αξίζει για τον τρόπο που καταφέρνει να χτίσει την απορία μάλλον παρά την κατανόηση του αναγνώστη:

[Υπέρτιτλος] Καλύτερα μπαλόνια
[Τίτλος] Αντιμέτωπο με τις κουρούνες, το Βατικανό καταργεί τα περιστέρια

[Λεζάντα] Το σύμβολο της ειρήνης δέχτηκε πέρυσι αεροπορική επίθεση


http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231380103
 

SBE

¥
Καλύτερα μπαλόνια, όχι τα φτηνά που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα, καθώς το σύμβολο της ειρήνης πέρσι βομβαρδίστηκε με πυραύλους αέρος- αέρος.
 

nickel

Administrator
Staff member
Χάρης: «Οσο παίζουμε πολιτικά παίγνια, σκάβουμε το λάκκο μας»
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=198453#.VOLwckfv9bk.twitter

Χάρης; Ποιος Χάρης; Α, ο κ. Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, στην Καθημερινή της Κύπρου.

Κι εγώ που νόμιζα ότι τη χάρη την είχε μόνο ο Γιάνης... (όχι ο Γιάννης Χάρης). (Στην πραγματικότητα, δεν την έχει ούτε ο Βαρουφάκης.)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δίνει μάχη για τη ζωή του ο Μπρους Ντίκινσον

Ετοιμοθάνατος ο καημένος, ε; Μπα...

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του δημοφιλούς ροκ συγκροτήματος, ο Μπρους Ντίκινσον ανακάλυψε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας, πως έχει έναν κακοήθη όγκο στο πίσω μέρος της γλώσσας του. Υποβλήθηκε αμέσως σε σειρά χημειοθεραπειών και ακτινοβολιών, και όλα δείχνουν πως η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται θετικά.
«Δεδομένου ότι ο όγκος βρέθηκε σε πολύ αρχικό στάδιο, η πρόγνωση είναι εξαιρετικά καλή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Από το Έθνος.
 

nickel

Administrator
Staff member
Όταν βλέπεις τίτλο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) που λέει «ΠΟΥ: Περιορίστε τη μουσική σε μια ώρα την ημέρα», ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνετε; Η δική μου ήταν περίπου στο επίπεδο του «Τρελός παπάς σάς βάφτισε».

Όταν διάβασα ολόκληρο το κείμενο:
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231389197
σκέφτηκα ότι ακριβέστερος θα ήταν ένας τίτλος περίπου σαν «Κόψτε την ένταση της μουσικής για να μην κουφαθείτε». Η ίδια η μουσική είναι το σάουντρακ της καθημερινότητάς μας: δεν κόβεται.
 

SBE

¥
Εγώ κατάλαβα ότι ήταν κακοσυνταγμένη ερώτηση και έπρεπε να είναι:
Πώς; Περιορίστε τη μουσική σε μια ώρα τη μέρα.
 

SBE

¥
download.jpg

Μήπως τους λείπει καμιά λέξη;
 

nickel

Administrator
Staff member
Οι φωτοσοπιές θέλουν κάτι περισσότερο από Άριαλ. Και, πώς το λέει εκείνη η υπογραφή; «Το διαδίκτυο βλάπτει όταν δεν σκέφτεσαι».

Το πειραγμένο εξώφυλλο του Ελεύθερου Βήματος από το 1922
https://sarantakos.wordpress.com/2015/04/28/elvima/
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Απογοητευμένος προφανώς από την ισχυρή κριτική που του ασκείται, ο τιτλατζής της Καθημερινής έφτιαξε σήμερα ένα εντυπωσιακό αριστούργημα (εδώ), που αρχίζει έτσι:

Ραγδαία πτώση της δημοτικότητας Μέρκελ μετά το σκάνδαλο κατασκοπείας

Στο 70%, δεύτερη χαμηλότερη επίδοσή της, είδε να υποχωρεί το ποσοστό δημοτικότητάς στη Γερμανία της η Αγκελα Μέρκελ, στον απόηχο του σκανδάλου κατασκοπείας που συνεχίζει να ταλανίζει την Γερμανία.

Η επίδοσή της αυτή, σε δημοσκόπηση που μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σηματοδότησε και την πτώση της από την πρώτη θέση της σχετικής λίστας, ενώ είναι ανώτερη μόνο από το 65%, το οποίο είχε σημειώσεις τον Δεκεμβρίου
(οκ, μετάφραση στο πόδι).

Τι δεν καταλαβαίνω, βρε παιδιά;
 

SBE

¥
Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω το εξής: η δημοτικότητα της Μέρκελ έπεσε στο 70%. Δηλαδή πρώτα ήταν μεγαλύτερη; Μα τί είναι πια αυτή η Μέρκελ που τη θέλει όλος ο κόσμος και που είναι αποτυχία το 70%;
Και επίσης, τί σημαίνει 70% > 65% ; Αριθμητική κάνουμε;
 
Top