Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αυτό το Κολούμπιο είναι νέο πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη; Μήπως θα έπρεπε να γράφεται Κολούμπειο;
:lol: :lol:

Μα τι μετάφραση, μοντιέ.
 

daeman

Administrator
Staff member
Αυτό το Κολούμπιο είναι νέο πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη; Μήπως θα έπρεπε να γράφεται Κολούμπειο;
...
:D

Άμα είναι να το εξελληνίσουμε, εγώ λέω να πάμε πιο πίσω, στο Κολόμβειο. Στον Κολόμβο και τ' αβγό του, γιατί μ' αυτό το Κολούμπιο έπαθα κολούμπρα. Φίδι κολοβό με διχαλωτή γλώσσα με βρήκε.
 

SBE

¥
Όλη η μετάφραση είναι περιβόλι, αλλά μου άρεσε ιδιαίτερα ο αυτοσχεδιασμός: "an ideological push to subject men to the same body shaming that women typically face".
- Πώς μεταφράζεται αυτό, μπάρμπα; :eek:
- Τί να πω βρε παιδάκι μου, το γκουγκλ λέει "μια ιδεολογική ώθηση για να υπαγάγει τους άνδρες στο ίδιο σώμα διαπόμπευση ότι οι γυναίκες συνήθως αντιμετωπίζουν". :( :huh:
- Άρες μάρες κουκουνάρες. Το νόημα έιναι ότι φταίνε οι γυναίκες, επομένως θα βάλω "η άποψη πως οι γυναίκες ζητούν κάτι παραπάνω". :devil:
 

Earion

Moderator
Staff member
ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΝΕΡΩΝΑ
Χλιδή και επίδειξη...
...και η περιστρεφόμενη αίθουσα δεξιώσεων (αρχαία μηχανική με πρωτόλεια ρουλεμάν).


In 2009, an archaeological dig led by a Franco-Italian team uncovered incredible remains of what may be Nero's revolving dining room.
 
Καταπληκτικό!
Φαντάζομαι ότι αν κάποιος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ έβαζε το Νέρωνα να δείχνει το πανόραμα της Ρώμης στους καλεσμένους του περιστρέφοντας το πάτωμα, θα τον θεωρούσαμε υπερβολικό...
 

Earion

Moderator
Staff member
There are more things in heaven and Earth, καλέ μου Δύτη, than are dreamt of ...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εντυπωσιακό εύρημα στα Αντικύθηρα:

Human skeleton found on famed Antikythera shipwreck (Nature)


Two-thousand-year-old bones could yield first DNA from an ancient shipwreck victim.

Jo Marchant
19 September 2016
Antikythera, Greece

Διαβάστε εκεί το πλούσιο εικονογραφημένο άρθρο, από όπου και το εξής βιντεάκι:

 

Earion

Moderator
Staff member
Εκπληκτικό! (Το λέω προτού διαβάσω το άρθρο ή δω το βιντεάκι). Ένας απ' τους ναύτες του ναυαγίου! Ή μήπως ο καπετάνιος;!
 

SBE

¥
Ή ίσως κάποιος άλλος. Διαβάστε το.

Σχόλιο που πήρε το μάτι μου σχετικά με το όνομα που έδωσαν οι αρχαιολόγοι στον ευρεθέντα (?). Πάμφιλος, με αφορμή το —ας πούμε— φλιτζάνι που βρέθηκε στο ναυάγιο με το όνμα αυτό απάνω, και με διακόμηση ερωτικές σκηνές: και μπορεί ο κακομοίρης όσο ζούσε να σκεφτόταν «αχώνευτος αυτός ο Πάμφιλος κι η τσοντοκούπα του».
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member

φωτ.: Chronis Papanikolopoulos / University of Cincinnati

O πολεμιστής των «χρυσών δαχτυλιδιών»

Σάκης Ιωαννίδης - Καθημερινή

Σύμβολα εξουσίας που υποδεικνύουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του Μυκηναϊκού και Μινωικού πολιτισμού φαίνεται πως αποτελούν τα τέσσερα εντυπωσιακά χρυσά δαχτυλίδια που βρέθηκαν στον τάφο του αποκαλούμενου «Γρύπα Πολεμιστή» της Πύλου, όπως είπαν οι αρχαιολόγοι Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι κατά την παρουσίαση των ευρημάτων στην Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών.

Ο πολεμιστής χρονολογείται στα 1500 π.Χ και κάθε δαχτυλίδι φέρει πάνω του διαφορετικές ζωικές και ανθρωπόμορφες αναπαραστάσεις μεγάλης λεπτομέρειας, όπως έναν ταύρο ή γυναικείες φιγούρες για τις οποίες οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι πρόκειται για θεότητες άλλοτε καθιστές ή σε όρθια θέση που κρατούν σύμβολα εξουσίας. Εντύπωση προκαλεί το δαχτυλίδι που εντοπίστηκε τον Αύγουστο του 2015 (φωτ.) και φέρει πάνω του πέντε γυναικείες φιγούρες που φέρεται να βρίσκονται μπροστά από έναν βωμό στη θάλασσα χορεύοντας σε κύκλο κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής. Το χρυσό δαχτυλίδι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος μετά το δαχτυλίδι που ανακάλυψε ο Ερρίκος Σλήμαν στην Τίρυνθα και όπως όλα τα κοσμήματα του τάφου της Πύλου έχει μινωικά χαρακτηριστικά. «Τα δαχτυλίδια είναι σίγουρα μινωικής κατασκευής. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε δεν υπήρχε εκείνη την εποχή στην ηπειρωτική Ελλάδα», είπε στην «Κ» η κ. Στόκερ.

Όπως σημείωσε η Σάρον Στόκερ ο άγνωστος πολεμιστής πρέπει να ήταν 30 – 32 ετών κατά τη χρονική στιγμή του θανάτου του και μετρίου αναστήματος, ενώ χάρη στην ψηφιακή ανασύσταση του προσώπου του από το πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ οι αρχαιολόγοι παρουσίασαν την εικόνα ενός νεαρού άνδρα με μακριά μαύρα μαλλιά, πυκνά φρύδια, καστανά μάτια και μελαμψό δέρμα, φαρδύ μέτωπο και έντονα ζυγωματικά.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι με τα νέα στοιχεία των ευρημάτων φαίνονται πιο καθαρά οι δεσμοί μεταξύ των δύο πολιτισμών και των μεταξύ τους ελίτ, όπως και ότι οι κάτοικοι της Πύλου στην Υστερη Εποχή του Χαλκού άρχισαν να προσδίδουν συμβολικά νοήματα στα δαχτυλίδια με εικονογράφηση που παραπέμπει στον Μινωικό πολιτισμό και έθιμα.

Οι αρχαιολόγοι θα επιστρέψουν αργότερα στην Πύλο και προτεραιότητα τους είναι τώρα η συντήρηση των χάλκινων ευρημάτων του τάφου, όπως ο καθρέφτης και οι χτένες που βρέθηκαν και συνδέονται με ιεροτελεστίες καλλωπισμού πριν από τη μάχη. «Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει συντήρηση των χάλκινων ευρημάτων του τάφου γιατί δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Και έπειτα θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την πανοπλία του ώστε να τη συγκρίνουμε με τις Μυκηναϊκές πανοπλίες», σημείωσε η κ. Στόκερ.
 

Earion

Moderator
Staff member
Σύμβολα εξουσίας που υποδεικνύουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του Μυκηναϊκού και Μινωικού πολιτισμού φαίνεται πως αποτελούν τα τέσσερα εντυπωσιακά χρυσά δαχτυλίδια που βρέθηκαν στον τάφο του αποκαλούμενου «Γρύπα Πολεμιστή» της Πύλου

Το λάθος διαιωνίζεται:

Συνέντευξη με τον αρχαιολόγο Jack. L. Davis για τον ασύλητο τάφο του griffin warrior, του «γρύπα-πολεμιστή» όπως αποδίδεται ο όρος στο κείμενο (και κάπως δεν μου κάθεται καλά, αλλά δεν μπορώ να προτείνω και κάτι πολύ καλύτερο, ίσως το σκέτο «γρύπα» ή σε πιο δημώδες: «ο γρύπας ο πολεμιστής»).

Εγώ το καταλαβα "ο πολεμιστής με τους γρύπες", όπως η κυρία με τις καμέλιες, αφού δεν είναι ο ίδιος γρύπας αλλά ο τάφος του είχε διακοσμήσεις με γρύπες.

Ο πολεμιστής γρύπας!!! :woot::eek:Ανατριχιάζω και μόνο στην ιδέα, όχι στο άκουσμα. Πατάτα ολκής από αρχάριο στην αγγλική επιπέδου «μι Τάρζαν γιου Τζέιν». Μεζεδάκι για τα σαββατιανά του Σαραντάκου.

Μα είναι δυνατόν; Σαν να μην έχουν ακούσει για:

τον πρίγκιπα με τα κρίνα

τη Μαντόνα των Βράχων (Virgin of the Rocks, Felsgrottenmadona)

τον Ιππότη με το Ρόδο (Der Rosenkavalier)

το Κοριτσάκι με τα σπίρτα (the Little Match Girl)

τη Βασίλισσα του χιονιού (The Snow Queen, Snedronningen)

Να θυμηθούμε ότι υπάρχει και ο Ιππότης του χιονιού (The Snow Knight, Snežnyj bogatyr’i), όπερα για παιδιά του Τσέζαρ Κιούι.

Να το πνίξουμε τώρα. Μην το αφήσουμε να απογαλακτιστεί.


Υ.Γ. Οι Γάλλοι το μετέφρασαν —όπως θα περίμενε κανείς— le guerrier au griffon. Οι Ιταλοί guerriero del grifone.

Να το πνίξουμε, να το πνίξουμε.... Το λογικό είναι πράγματι «ο πολεμιστής με τους γρύπες».
 

nickel

Administrator
Staff member
Ίσως η λύση θα είναι να φτιάξεις το λήμμα της Βικιπαίδειας.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
GRAVE OF THE “GRIFFIN WARRIOR”
PALACE OF NESTOR, Pylos, GREECE


This Is What The Ancient Greek "Griffin Warrior" Looked Like


Credit: Lynne Schepartz and Tobias Houlton/HVIRU, University of the Witwatersrand

"A team of anthropologists and anatomical science experts from the University of the Witwatersrand in Johannesburg pieced together this seemingly important warrior’s appearance, Seeker reports. They used a using a technique that attempts to identify the shape and positioning of facial characteristics through the features of the skull. Depth markers are then placed and layers of facial tissues are applied.
All of this was underwired with a data pool of facial features from 50 modern Greek men, aged 25 to 35 years old, and Mycenaean artworks of warriors."
 
Χτες, σήμερα (απόψε συνεχίζεται) και αύριο, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα:
International Conference, "New Approaches and Paradigms in the Study of Greek Architecture."
Ζωντανή μετάδοση
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Archaeologists connect ancient Corinth's inner and outer harbours

Researchers from the Greek Ministry of Culture and Sports and the University of Copenhagen are continuing to make important discoveries at Lechaion, the main harbour town of ancient Corinth. Among them structures that join the Inner and Outer Harbours, and a unique wooden bulwark that made up part of a mole flanking the entrance to the Inner Harbour.

(από εδώ)
 

pidyo

New member
Στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, για το οποίο έχω ακούσει τα καλύτερα κι όλο λέω να πάω αλλά δεν τα έχω καταφέρει ακόμη, εκτίθεται και ένα νέο δείγμα αρχαίας ζωγραφικής τέχνης. Μπορείτε να το δείτε και ονλάιν, στην πολυτελή έκδοση του Ιδρύματος Λάτση (σελ. 321).
 
Top