Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα

Από όλο το κείμενο, ο Σκάι στις ειδήσεις του συγκράτησε ότι έχει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member



Ελεύθερνα/ Το νέο μουσείο της Κρήτης που «επαληθεύει τον Ομηρο»
Κατερίνα Ι. Ανέστη (Protagon)

«Τέλειο στην λεπτομέρεια του. Μουσείο κιβωτός». Ετσι χαρακτηρίζεται ήδη το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου του νησιού -και το τέταρτο μεγαλύτερο στη χώρα - αυτό στην Ελεύθερνα που στεγάζει τα διάσημα ανά τον κόσμο αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων τριάντα ετών.

Είναι το όραμα, το πεισμώδες όραμα και η εξαντλητική εργασία του Νίκου Σταμπολίδη αυτή που ενεργοποίησε θεούς και δαίμονες (παραγωγικούς δαίμονες) για να γίνει πραγματικότητα αυτό το μουσείο. Ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διευθυντής του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από το 1986 που βρέθηκε στο χώρο ως σήμερα, ανέσκαπτε, ανέλυε, διαφύλασσε και κυρίως συνέθετε με σαφήνεια, πίστη και γνώση την πραγματική, γοητευτική αφήγηση της Ελεύθερνας.

Αυτή που τώρα το παγκόσμιο κοινό θα έχει την ευκαιρία να εισπράξει με κάθε τρόπο από κοντά, βιωματικά, μέσα στο μινιμαλιστικών γραμμών μουσείο που δημιουργήθηκε στο χώρο της ανασκαφής. Ανάμεσα σε ελιές, χαρουπιές, πλατάνια, δάφνες, πρίνους, βελανιδιές, με ρυάκια ανατολικά και δυτικά, τα οποία ενώνονται για να κατέβουν στο Κρητικό Πέλαγος, αντικρύζοντας τον Ψηλορείτη στέκεται αυτό το νέο μουσειο τα θυρανοίξια του οποίου θεωρούνται τα σημαντικότερα της χρονιάς που διανόυουμε. Ούτως η άλλως εδώ και χρόνια, μέσα από εκθέσεις που έχουν παρουσιαστεί ανά τον κόσμο, ευρήματα της Ελεύθερνας έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και έχουν γίνει αντικείμενο θαυμασμού.

[...] συνέχεια και φωτό από εκθέματα εδώ.
 

SBE

¥
Η φωτογραφία δείχνει το κτίριο; Γιατί η περιγραφή μάλλον δεν ταιριάζει.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δεν το έχω δει από κοντά, βέβαια, αλλά γιατί δεν ταιριάζει η περιγραφή; Δεν είναι μινιμαλιστικές οι γραμμές;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μπορεί να κρύβεται από πίσω ... Πίσω από το οικοδόμημα και πίσω από τον φωτογράφο.
 
Μάλλον χαζή απορία, αλλά οι «αριστοκράτισσες ιέρειες» τι φοράνε; Γιατί έτσι που είδα τις σκιές τους στην αρχή νόμιζα πως είναι αντρικές φιγούρες με μπόλικα μούσκουλα.
 

daeman

Administrator
Staff member
Μάλλον χαζή απορία, αλλά οι «αριστοκράτισσες ιέρειες» τι φοράνε; ...

Εκτός από τα κοσμήματα, κάτι τέτοιο φαντάζομαι πως φαντάστηκαν εκείνοι που έφτιαξαν τις φιγούρες:


Gnossiennes.

Δεν έχεις άδικο, υπερβολικά τα φούσκωσαν τα μανίκια και όντως φαντάζουν σαν μπράβοι, από την Αίγυπτο μάλιστα.
Αριστοκράτισσες ιέρειες, μυοκράτες ιερείς.



Φρέσκα βίντεο:





Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας: http://www.mae.com.gr/
 
Εξαιρετικά βίντεο!
Όσο για τις ιέρειες έχω υπόψη μου τα κομψότατα ενδύματά τους. Έλεγα μπας και μιλάμε για άλλη εποχή ή κάτι άλλο γιατί οι φιγούρες με ξένισαν και, μουσείο είν' αυτό, προτιμώ να θεωρήσω ότι το λάθος προοπτικής οφείλεται στη δική μου άγνοια όχι σε δική τους αστοχία (σε πρώτη φάση).

Έδιτ. Και κάτι άλλο που με ξένισε: Δείχνουν μια χάλκινη ασπίδα με μια εντυπωσιακή λεοντοκεφαλή στη μέση. Η περιγραφή λέει πως θα είναι εκτός βιτρίνας για να μπορούν να την ψηλαφίσουν οι τυφλοί επισκέπτες. Καλό και περίκαλο να σκέφτεται κανείς τους τυφλούς αλλά α)ελπίζω να είναι αντίγραφο και β) Δηλαδή θα περάσουν όλη την έκθεση στο έτσι και θα ψηλαφίσουν το ένα έκθεμα και αυτό θα τους κάνει να τρέξουν να περιηγηθούν το μουσείο; Μισο-δουλειές. Κάνε ένα χώρο με τα καλύτερα σε αντίγραφα να μπορούν να τα ψηλαφίσουν όλα, με περιγραφές σε μπράιγ ή με ηχητικές περιγραφές να πω μάλιστα. Το ένα κομμάτι μου φαίνεται περίεργο. Εκτός κι αν το έκθεμα είναι όντως μέρος τέτοιας αίθουσας και απλά δεν το αναφέρει το άρθρο.
 

nickel

Administrator
Staff member
* που κακώς λέγεται υπολογιστής, αλλιώς υπολογιστής είναι και το ρολόι μου

Ναι, βλέπω ότι επαναλαμβάνονται οι υπερβολές, έτσι που να μην καταλαβαίνει κανείς τι ακριβώς αντιπροσωπεύει ο Μηχανισμός. Δεν ξέρω με πόση ακρίβεια έχουν μεταφερθεί και οι ανακοινώσεις, αλλά τρελαίνομαι όταν διαβάζω μεγαλοστομίες του είδους «αυτό το μηχάνημα αποτελεί τις ρίζες όλου του πολιτισμού και ολόκληρης της τεχνολογίας και στην ουσία πρόκειται για το αρχαιότερο tablet». Ούτε καν της τεχνολογίας. Δεν υπάρχει ούτε καν στικτή γραμμή που να συνδέει τις τεχνολογικές γνώσεις εκείνης της εποχής με την Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ, ας πούμε. Ο Μηχανισμός είναι ένα φαινόμενο χωρίς συνέχεια.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ο Μηχανισμός είναι ένα φαινόμενο χωρίς συνέχεια.
Το πιο περίεργο είναι όμως, ότι μοιάζει και για φαινόμενο χωρίς προηγούμενο...
 

SBE

¥
Το άρθρο είναι απαράδεκτο και έτσι δεν γράφει ούτε πρωτοετής φοιτητής της δημοσιογραφίας. Και βλέπω μάλιστα ότι είναι από το ΑΠΕ, ωιμέ! Στείλανε δηλαδή τον ρεπόρτερ τους να παρακολουθήσει την εκδήλωση και αντί να βγάλει είδηση μας γράφει για το πώς εξελίχτηκε η εκδήλωση, ποιος πήρε το λόγο πρώτος, δεύτερος κλπ


Το άρθρο λοιπόν μας λέει τα πάντα εκτός από αυτό που είναι το υποτιθέμενο θέμα του: τί στο καλό λένε οι επιγραφές που βρίσκονται μέσα στον μηχανισμό; Αυτό δεν ήταν το θέμα της παρουσίασης; Κύριος ομιλητής δεν ήταν επομένως ο παλαιογράφος που έκατσε κι έκανε την ανάγνωση; Και δεύτερο θέμα το πώς έγινε η ανάγνωση (αναφέρει περαστικά και μόνο τον αξονικό τομογράφο) και τελευταίο το τί είναι ο μηχανισμός, πληροφοριακά για κάποιον που πρωτοβλέπει σχετική είδηση. Οι σάλτσες του κάθε ομιλητή δεν χρειάζονται παρά μόνο αποσπασματικά για γαρνιτούρα.

Μου θυμίζει ένα άρθρο πριν μερικά χρόνια. Το άρθρο ανακοίνωνε το θάνατο γνωστού ποδοσφαιριστή. Και ξεκίναγε με σάλτσες για το πως ο Χάρος βγήκε παγανιά κλπ και μας έλεγε τί έπαθε και ποιός το έπαθε στην τρίτη παράγραφο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Το πιο περίεργο είναι όμως, ότι μοιάζει και για φαινόμενο χωρίς προηγούμενο...

Μοιάζει μόνο. Δυστυχώς, ό,τι προσφερόταν για ανακύκλωση εκείνα τα χρόνια το έλιωναν. Αλλιώς θα είχαν γεμίσει τρεις φορές περισσότερο τα μουσεία μας. :)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δυστυχώς, ό,τι προσφερόταν για ανακύκλωση εκείνα τα χρόνια το έλιωναν.
Ευτυχώς δεν γίνονται πια τέτοια πράγματα στις μέρες μας... :)
 
Ο Δόκτορας αναφέρεται μάλλον στην ολική ανακύκλωση ηλεκτρονικών, ειδικά για να εξαχθεί ο χρυσός κι άλλα πολύτιμα στοιχεία που μπορεί να περιέχουν. Νομίζω ότι κι εκείνα τα χρόνια έκαναν το ίδιο πράγμα, μόνο πρότυπα κατέληγαν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και μάλλον τέτοιο αντικείμενο είναι και ο Μηχανισμός: πήγαινε είτε σε συλλέκτη είτε σε ακαδημία είτε σε μουσείο και ο μόνος λόγος που το βρήκαμε είναι ότι δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Ίσως το ίδιο να συμβεί με τα δικά μας αντικείμενα σε 10.000 χρόνια από τώρα.

Το πιο περίεργο είναι όμως, ότι μοιάζει και για φαινόμενο χωρίς προηγούμενο...

Μοιάζει, αλλά υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα που δείχνουν ότι ανάλογοι μηχανισμοί υπήρξαν σε διαφορετικές κλίμακες ή με διαφορετικές λειτουργίες. Μαρτυρούνται σε κείμενα διάφοροι αρκετά πολύπλοκοι μηχανισμοί· "αυτόματα" τα λέμε σήμερα. Υπήρχαν επίσης κατασκευές μεγαλύτερης κλίμακας που εξυπηρετούσαν παρόμοιους σκοπούς και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Απλά ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μοναδικός στο είδος του, εντελώς από τύχη.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Όχι, αναφερόμουν στην πρόσφατη ...ανακύκλωση μπρούντζινων προτομών στην Αθήνα...
 
Top