Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα

pidyo

New member
Εμένα μου θυμίζουνε τα ψηφιδωτά της Πέλλας· τι λέτε;

Μοιάζουν σαφώς. Χωρίς να είμαι σε καμιά περίπτωση ειδικός, θα τα τοποθετούσα λίγο πιο μετά από τα πρώιμα ελληνιστικά της Πέλλας (π.χ. την αρπαγή της Ελένης -τελευταίο τέταρτο 4ου- που είναι το πιο κοντινό θεματικά, με Πλούτωνα σε άρμα). Η κίνηση μου μοιάζει λιγότερο στυλιζαρισμένη και πιο ζωηρή, τα πρόσωπα (ιδίως του Ερμή, του Πλούτωνα δεν μου αρέσει) πιο σίγουρα και ανάλαφρα, η κλασική συμβατικότητα των μορφών έχει διαλυθεί. Είναι κρίμα που λείπει το αριστερό χέρι του Πλούτωνα, δεν είναι πολύ σαφής η σύνθεση τώρα. (Edit: Χμμ, δεν είχα υπολογίσει πόσο κομμάτι λείπει, μάλλον χωράει και τρίτη μορφή δεξιά.)

Στο μεταξύ, η κυρία Κινγκ συνεχίζει να πουλάει το παραμύθι της, μιλώντας εμμέσως πλην σαφώς για επιγραφές που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για κενοτάφιο του Αλεξάνδρου. Για κάποιον περίεργο λόγο, με ενοχλεί πολύ περισσότερο από τους ντόπιους τερατολόγους.
 

SBE

¥
Μ'αρέσει που είσαστε ευγενικοί και διακριτικοί και δε μας λέτε με την πρώτη ότι μιλάτε για το μπλογκ της πιεϊτσντίβας, για να καταλάβουμε κι εμείς οι άσχετοι για πόσο κράξιμο να προετοιμαστούμε.
 

pidyo

New member
Μ'αρέσει που είσαστε ευγενικοί και διακριτικοί και δε μας λέτε με την πρώτη ότι μιλάτε για το μπλογκ της πιεϊτσντίβας, για να καταλάβουμε κι εμείς οι άσχετοι για πόσο κράξιμο να προετοιμαστούμε.

A, είναι γνωστή η κυρία; Τι θα έπρεπε να ξέρω; Δεν είχα ιδέα, απλώς είδα να παραπέμπουν σ' αυτήν σοβαροί άνθρωποι κι έπαθα σοκ όταν διάβασα τι γράφει.
 

SBE

¥
Είναι γνωστή από το βιβλίο της για τα ελγίνεια που το έθαψαν όλοι οι κριτικοί για το πόσο αρπακόλλα ήταν. Αυτοχαρακτηρίζεται blonde, glamorous and a fearless hunter of treasures. Είναι μια κοσμική κυρία με διδακτορικό στην αρχαιολογία που δεν έχει σχέση με κάποιο πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο, δεν έχει κάνει δημοσιεύσεις πέρα από το βιβλίο (που δεν περιείχε έρευνα) και αυτοαποκαλείται PhDiva. Ε, νούμερο δεν είναι η γυναίκα;
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Αλκαλική (base). pH 14. Ωσάν σάπων. Για όξινη δεν ξέρω.

Η Ιντιάνα Τζόουνς νούμερο στ΄: Ο τύμβος της Αμφίπουλης.
Θα ξεπουλήσει.

Ή Αμφύπουλης;
 
Ωσάν σάπων, ε; Γι' αυτό φαίνεται βγάζει σαπουνόφουσκες και πομφόλυγες απ' το στόμα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Είναι μια κοσμική κυρία με διδακτορικό στην αρχαιολογία που δεν έχει σχέση με κάποιο πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο, δεν έχει κάνει δημοσιεύσεις πέρα από το βιβλίο (που δεν περιείχε έρευνα) και αυτοαποκαλείται PhDiva.
Μήπως το νικ της δεν έχει σχέση με PhD, αλλά είναι το Πηδιωα γραμμένο στο λατινικό αλφάβητο, μιας κι οι αναγνώστες της κατά κανόνα δεν έχουν ελληνικό πληκτρολόγιο; :p
 
Καλά τα λέει η κ. Λαζαρίδου, διευθύντρια του Βυζ και Χριστιανικού Μουσείου. Και ακόμα καλύτερα επειδή τα χώνει (πολύ διακριτικά, δυστυχώς) στο ΤΑΠΑ για το θέμα των πωλητηρίων. Το οποίο ΤΑΠΑ ασκεί στα απανταχού μουσεία και χώρους έναν χταποδίσιο μονοπωλιακό εναγκαλισμό που είναι εντελώς εξοργιστικός στις μέρες μας. Αρκεί να πω ότι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης δεν υπάρχει κανένα απολύτως βιβλίο για την οικουμενικά, παγκόσμια και πλανητικά γνωστή Σπάρτη (ούτε και οδηγός του μουσείου, βέβαια), και αντ' αυτού υπάρχουν 3-4 βιβλία ακραιφνώς αρχαιολογικά (π.χ. 200 σελίδες μεγάλου μεγέθους για μία εκκλησία [αν και χωρίς την παραμικρή μνεία του τρούλου, γιατί αυτός ήταν ακόμη αδημοσίευτος...]) για τον...Μυστρά. Στο δε πωλητήριο των Δελφών δεν πωλείται ο δίτομος Οδηγός της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, που έσκαψε το χώρο... Αλλά ούτε και στην Ολυμπία μπορεί κανείς να βρει βιβλία γι' αυτόν τον παγκόσμιας φήμης χώρο, βιβλία αντάξια του ενδιαφέροντος που μπορεί να έχει κάποιος που ξεπερνά το επίπεδο του επισκέπτη που θέλει να αγοράσει τον τουριστικό Οδηγό. Αντιθέτως, και ευτυχώς, θα βρει τα πάντα (και περισσότερα από τα πάντα) στο ιδιωτικό βιβλιοπωλείο μέσα στο χωριό.
 
Άρα, το ακριβές είναι ότι η Περιστέρη είπε πως η διάμετρος (όχι η περίμετρος) του περιβόλου του τύμβου είναι το ένα εκατοστό (της περιμέτρου, λογικά) των τειχών της Αλεξάνδρειας: 158,40 προς 15840 μέτρα.
 

pidyo

New member

Μάλιστα. Άρα όντως ανήκει στον αρχιτέκτονα της ανασκαφής η θεωρία (στην Περιστέρη αποκλείεται). Χαριτωμένο. Η Αλεξάνδρεια είχε περιφέρεια περί τα 76 στάδια (τόσο τα υπολογίζει ο Frazer στον πρώτο τόμο του Ptolemaic Alexandria, βάσει των λίγων αρχαίων πηγών για το θέμα). Για να βγουν τα 76 στάδια κοντά στα 15.840 του Λεφαντζή, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι αρχαίες πηγές χρησιμοποιούσαν το φοινικικό/αιγυπτιακό στάδιο των περ. 209 μ. Δεν είμαι ειδικός στα μέτρα και τα σταθμά και δεν βρίσκομαι κοντά στα κιτάπια μου, αλλά ξέρω ότι η αλεξανδρινή επιστήμη χρησιμοποίησε συστηματικά το «αττικό» στάδιο των 185 μ., ότι ο Στράβων (μια από τις πηγές για την ίδρυση της Αλεξάνδρειας) συνήθως χρησιμοποιεί το «ολυμπιακό» στάδιο των 176 μ. ή το αττικό και δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν λόγο να χρησιμοποίησε μια αρχαία πηγή ή ο ίδιος ο Δεινοκράτης το φοινικικό, αν δεν δω κάποια πηγή που δεν θυμάμαι (υπάρχουν ελάχιστες πηγές για τον Δεινοκράτη) να το λέει ρητά.

Θλιβερές ιστορίες...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και το ότι αυτά τα 158 μέτρα της διαμέτρου είναι το 1/80.000 της διαμέτρου της Γης (όπως τη μέτρησε ο Ερατοσθένης), αυτό πού το βάζεις; Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι ο Ερατοσθένης μέτρησε αυτή τη διάμετρο εκατό χρόνια αργότερα, το όλο γίνεται ακόμη πιο συναρπαστικό, σωστά;

Αν θέλουμε να βρούμε τέτοιες συσχετίσεις...

Παρεμπ, τα τείχη της Αλεξάνδρειας πότε χτίστηκαν;
 

pidyo

New member
Αν καταλαβαίνω καλά από μια πρόχειρη έρευνα στην παραφιλολογία για το «μέτρο του Δεινοκράτη» στο ελληνικό διαδίκτυο, η πηγή της θεωρίας είναι η κατά προσέγγιση μέτρηση της περιμέτρου της Αλεξάνδρειας από τον Μαχμούντ Μπέη (για να το συνδέσουμε και με άλλο σημερινό νήμα). Για τα δεδομένα του 19ου αιώνα, η δουλειά του Μαχμούντ Μπέη (Al Falaki Mahmoud-Bey, Μémoire sur l'antique Alexandrie, 1872) ήταν αξιοθαύμαστη και στηρίχτηκε σε πραγματική έρευνα πεδίου. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις η πορεία των τειχών της αρχαίας πόλης όπως την αποκατέστησε ο Μαχμούντ Μπέη είναι τελείως υποθετική, πολλά από τα ίχνη που θεωρούσε τμήματα των αρχικών τειχών προέρχονταν από πολύ μεταγενέστερα τείχη κλπ.

Φοβάμαι πως το «μέτρο του Δεινοκράτη» είναι μια μπαρούφα ολκής.
 

pidyo

New member
Α, πολύ ωραία, εμπλέκεται ΚΑΙ ο Andrew Chugg στο πανηγύρι:

I can explain this I think. in Table 8.1 of my book on The Quest for the Tomb of Alexander the Great I give a list of all the known ancient sources on the size of ancient Alexandria. There are three that give the perimeter of her walls: Curtius at 80 stades, Pliny at 15 miles and Stephanus Byzantinus at 110 stades. All of these are significantly different to the 15.84km given by Katerina Peristeri. However, at the end of my Table I give the perimeter as calculated by Mahmoud Bey on the basis of excavations in 1865. Mahmoud gives the perimeter as 96 Alexandrian stades and he gives an Alexandrian stade as 165m, hence 15,840m. So that is where the lady got her measurement from. However, having read Mahmoud Bey's book, I can also tell you that he largely guessed the exact line of the walls in some areas, so it is quite dubious whether Katerina Peristeri's value is very accurate. Also it is doubtful whether that outer wall was part of Deinocrates' original plan. It is essentially the wall line of the city at its zenith around the time of Augustus. As I have mentioned the only fragment surviving now of early Ptolemaic wall is in the line of a much smaller circuit, near the middle of Mahmoud Bey's city and encompassing its central crossroads. As I have said, that is a better candidate for Deinocrates' handiwork (against this Curtius says that an 80 stades circumference was planned by Alexander: octaginta stadiorum muris ambitum destinat, but this probably came from Cleitarchus who lived in the city in the mid 3rd century BC, when the city probably did have an 80 stade circumference). On the whole I think this thing is likely to be a random coincidence additionally because Katerina Peristeri is comparing a diameter with a perimeter, which is a bit odd.
Best wishes,
Andrew
Κωμωδία.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
If Mahmoud's measurement won't come to the walls, then the walls must come to Mahmoud's measurement.

If the diameter doesn't fit the perimeter, then we'll square the circle, to circle the obstacle.

If our theory doesn't fit the facts, then the facts must be fitted to our theory.

Triangulation is sweeping the nation.
 
Ώστε τελικά υπήρχε και "αλεξανδρινό στάδιο", τουλάχιστον σύμφωνα με τον Μαχμούτ Μπέη.

Ερωταποκρίσεις δημοσιογράφων-Περιστέρη-Μενδώνη σύμφωνα με το newsit.gr.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Προτιμώ την υπόθεσή μου με το (κατά προσέγγιση) 1/80.000ό της γήινης διαμέτρου...
 
Και το ότι αυτά τα 158 μέτρα της διαμέτρου είναι το 1/80.000 της διαμέτρου της Γης (όπως τη μέτρησε ο Ερατοσθένης), αυτό πού το βάζεις; Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι ο Ερατοσθένης μέτρησε αυτή τη διάμετρο εκατό χρόνια αργότερα, το όλο γίνεται ακόμη πιο συναρπαστικό, σωστά;

Αν θέλουμε να βρούμε τέτοιες συσχετίσεις...

Παρεμπ, τα τείχη της Αλεξάνδρειας πότε χτίστηκαν;


Οι συσχετίσεις με αριθμούς είναι τόσο εύκολες που μπορείς να τις κάνεις με τυχαίους αριθμούς...

http://www.math.washington.edu/~greenber/Telephone.html
 

skol

Active member
Η δική μου έρευνα ("96 stadia" στα γκουγκλοβιβλία!) έδειξε ότι η εκτίμηση για τα 96 στάδια που ο Chugg (εδώ) αποδίδει στον Μαχμούτ Μπέη υπάρχει και σε παλιότερες πηγές (Κυκλοπαίδεια του Ρις) όπου και αποδίδεται στον Διόδωρο το Σικελό. Στον Διόδωρο όμως δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια εκτίμηση για την περιφέρεια των τειχών.

@drsiebenmal: κάπου είδα και μια άλλη θεωρία που λέει ότι το 158 βγαίνει από το 1,58 που είναι το μισό του αιγυπτιακού π(3,16) :-)
 
Top