γεωσκώληκας ή γαιοσκώληκας; γεωσκώληκας
Το αναφέρω επειδή ο (τελικά όχι και τόσο) ορθογράφος τού Word 2010 επιμένει ότι σωστό είναι το ανορθόγραφο.
Νομίζω ότι ο τύπος γαιοσκώληκας όσο πάει κι απενοχοποιείται· πριν λίγο τον συνάντησα σε πανεπιστημιακό σύγγραμμα για τη μετάφραση:Το Χρηστικό αναφέρει και τη δεύτερη γραφή επειδή είναι διαδεδομένη, αλλά σαν εναλλακτική μορφή στο λήμμα γεωσκώληκας. Δεν υπάρχει λήμμα για την εναλλακτική γραφή.
http://karpetshow.gr/blog/mia-kota-lyrati
Η κότα είναι λειράτη ή λυράτη; Λειράτη είναι, από το λειρί. Υπερθετικός βαθμός της σκέτης «κότας». Θα βρούμε σχετική εγγραφή στο Χρηστικό, λήμμα κότα: «κότα λειράτη (αργκό-επιτατ.): πολύ φοβητσιάρης, δειλός άνθρωπος».
Το γεγονός ότι βρίσκουμε στο διαδίκτυο διπλάσια ευρήματα με την ανορθόγραφη *λυράτη, που συνδέει την κότα με μουσικό όργανο, δεν σημαίνει ότι θα αγκαλιάσουμε την ανορθογραφία.
Αν πρόκειται για την πόλη (Chartres), τότε «της Σαρτρ».
Λογικά το «έλλειψες» είναι ωστόσο (έστω δυνητικώς, προς το παρόν) υπαρκτό ως παράλληλος τύπος ονομ.-αιτ.-κλητ. πληθ. του «έλλειψη» κατά το σχήμα θύμηση-θύμησες, ζάχαρη-ζάχαρες κλπ.έλειψες ή έλλειψες; έλειψες
Στο ρήμα λείπω μπαίνει απλώς η αύξηση ε-. Δεν είναι από το ελλείπω (που έχει μόνο τύπο ενεστώτα). Άλλωστε, καταργήθηκε ακόμα και ο διπλασιασμός του αρχικού ρ: τώρα γράφουμε έριξα, έραψα.