Ποιο ή ποιό από τα δυο ή δυό (ή δύο); Απαντήσεις σε ορθογραφικές απορίες

Βρε ναι, σαφώς.
Κι εξάλλου υπάρχει και το -λόγισμα, που στη δική σου περίπτωση, καλή ώρα, θαρρώ πως είναι και το πιο διαδεδομένο: προλόγισμα

Αυτό που ήθελα να πω, επί της ουσίας, είναι ότι όπου -λογίζω, ι θα 'χουμε και στο ουσιαστικό, είτε αυτό είναι -λογισμός, είτε -λόγισμα, είτε (πιο σπάνια, έστω) -λόγιση

Δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, δηλαδή... Ας με επιβεβαιώσουν/διαψεύσουν οι γνωστικότεροι.
Βρε κατάλαβα τι ήθελες να πεις, απλώς είπα να πω και γω τα δικά μου :-)

Αυτό που ήθελα να πω, επί της ουσίας, είναι ότι όπου -λογίζω, ι θα 'χουμε και στο ουσιαστικό, είτε αυτό είναι -λογισμός, είτε -λόγισμα, είτε (πιο σπάνια, έστω) -λόγιση
Ναι, τα εις -λόγιση [όπως και κάποια εις -ίαση] είναι σπανιότεροι παράλληλοι τύποι λέξεων σε -λογισμός/-λόγισμα [σε -ιασμός/-ίασμα], ενίοτε και με σημασιακή διαφοροποίηση.

Να προσθέσω ότι ξανακοιτώντας το λεξικό άρχισα να έχω αμφιβολίες και για τη σημασία της λέξης. Το λεξικό λέει ότι προλόγιση είναι πρωτίστως ή σύνταξη του προλόγου ενώ εγώ τη χρησιμοποίησα για να αναφερθώ στην εκφώνηση του προλόγου, στην ενέργεια του προλογίζω δηλαδή. Μήπως χρειάζονται κάποια ενημέρωση τα λεξικά; (το ΛΚΝ σίγουρα γιατί δεν έχει καν την λέξη)

Μήπως χρειάζονται κάποια ενημέρωση τα λεξικά;
Ωστόσο, το ίδιο το ΧΡΗΣΤΙΚΟ, στο λήμμα προλογίζω δίνει: 1. γράφω ή συντάσσω πρόλογο, 2. παρουσιάζω επόμενο ομιλητή ή εκφωνώ εισαγωγική ομιλία

Πώς, λοιπόν, στο λήμμα προλόγισμα/προλόγιση δεν συμπεριλαμβάνει και "εκφώνηση εισαγωγικής ομιλίας";

Back