Πατατοσαλάτα: διάφορα ανάμικτα για το "κίνημα της πατάτας"

...'πρόθυμος' κανείς για να βρίσκει πάντα μια δικαιολογία για όλες τις πατάτες του ΚΚΕ και να ειρωνεύεται όσους πολιτικούς (και μάλιστα της αριστεράς) τις επισημαίνουν.

Τις πατάτες του ΚΚΕ δεν έχω πρόβλημα να τις επισημάνω, έχω επισημάνει ήδη μερικές σ' αυτό το νήμα, το έχω κάνει και αλλού. Τα άλλα τα είπαμε, δεν έχει νόημα παραπάνω. Κάνανε πατάτα, μετά φοβήθηκαν από την κατακραυγή των πατατοεπαναστατών όπως ο Παπαδημούλης και δεν έκαναν και αυτοκριτική (Σε αντίθεση με άλλους που κάνουν πρωί - μεσημέρι - βράδυ: αναζητούνται εναγωνίως παραδείγματα αυτοκριτικής από άλλους χώρους της αριστεράς. Για κάποιον περίεργο μεταφυσικό λόγο αυτοκριτική απαιτείται στον χώρο της αριστεράς μόνο από το ΚΚΕ, κοινώς αυτοκριτική πρέπει να κάνουν μόνο οι άλλοι. Παράδοξο.)

Για τα περί χειρωνακτών κλπ. δεν ξέρω γιατί τέτοιος πανικός και τόση ειρωνεία.

Κοινώς, αν αφαιρέσεις το χειρωνακτικό σκέλος από μια πνευματική εργασία, συνεχίζεις να έχεις έργο. Αντιθέτως, σε μια χειρωνακτική εργασία, αν αφαιρέσεις το χειρωνακτικό σκέλος, δεν έχεις έργο. Είναι τόσο απλό.

Οκ, θα το πω στους πελάτες μου αυτό, θα αφαιρέσω το χειρωνακτικό σκέλος και θα τους πω να με πληρώνουν για τη σκέψη. Και για να μην το παραζαλίζουμε, δεν είπα πουθενά ότι η μετάφραση είναι μόνο χειρωνακτική δουλειά. Αναφέρθηκα σε πλευρές της δουλειάς μας που καταγράφονται εκτενώς και στη μεταφραστική βιβλιογραφία. Αλήθεια, ξέρω κάπως τι είναι η μετάφραση.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Για τα περί χειρωνακτών κλπ. δεν ξέρω γιατί τέτοιος πανικός και τόση ειρωνεία.
Καμία ειρωνεία. Αν πάω στο Πέραμα και πω στους λιμενεργάτες «παιδιά, χειρωνακτική εργασία εσείς, χειρωνακτική κι εγώ», θα με πάρουν με τις πέτρες. Το ίδιο και ο θείος μου ο αγρότης, που έλεγα παραπάνω. Και οι πελάτες μου με πληρώνουν για τη σκέψη, όχι για την πληκτρολόγηση - το ότι η δουλειά μας μας επιβαρύνει σωματικά με κάποιον τρόπο, δε λέει κάτι. Όλες οι δουλειές επιβαρύνουν τους ανθρώπους στο σώμα τους με κάποιο τρόπο, όχι όμως το ίδιο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, εμείς οι αστοί σε σύγκριση με τις μοδίστρες που χτυπάνε 10ωρα στη ραπτομηχανή, όπως και σε σχέση με τις αγρότισσες που χτυπάνε 12ωρα στο λιοπύρι και τους βγαίνει ο αδόξαστος, είμαστε ελίτ από άποψη συνθηκών εργασίας.
 
Οκ, θα το πω στους πελάτες μου αυτό, θα αφαιρέσω το χειρωνακτικό σκέλος και θα τους πω να με πληρώνουν για τη σκέψη.

Δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, αρκεί βέβαια να τους παραδίδεις το αποτέλεσμα του έργου σου. Και ανέφερα έναν τρόπο που μπορείς να το κάνεις αυτό χωρίς να κουνήσεις όχι τα δάχτυλα αλλά ούτε καν τα φρύδια σου. Μπορείς επίσης να κάνεις υπαγόρευση.
 
Δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, αρκεί βέβαια να τους παραδίδεις το αποτέλεσμα του έργου σου. Και ανέφερα έναν τρόπο που μπορείς να το κάνεις αυτό χωρίς να κουνήσεις όχι τα δάχτυλα αλλά ούτε καν τα φρύδια σου. Μπορείς επίσης να κάνεις υπαγόρευση.

Σόρυ, αλλά μ' έχουν πιάσει νευρικά γέλια...Το αποτέλεσμα του έργου μου μπορεί να είναι μόνο υλικό. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι όλα τα προγράμματα με τα οποία δουλεύουν σήμερα οι μεταφραστές είναι συμβατά με προγράμματα φωνητικής πληκτρολόγησης; Σε ποιον να κάνω υπαγόρευση, στο φάντασμα του Αγ. Ιερώνυμου;

Την επόμενη φορά που θα έχω να περάσω χιλιάδες κωδικούς σε μεταφραστικό πρόγραμμα να θυμηθώ πως κάνω πνευματική δουλειά. LOL!

@Palavra: καν' το αυτό με το Πέραμα, μην είσαι σίγουρη για το αποτέλεσμα. Επίσης, δοκίμασε να πεις στο θείο σου τον αγρότη ότι για τη δουλειά του δεν χρειάζεται να σκέφτεται.
 
Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη του πόσο παρωχημένη, αντιπροοδευτική και οπισθοδρομική είναι η λογική του ΚΚΕ, όταν διαβάζουμε τα παραπάνω, περί πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας. Πραγματικά, αυτές οι δηλώσεις είναι απίστευτες. Μηδέν προσαρμοστικά, μηδέν αντίληψη της κοινωνίας και των συνθηκών.
 

nickel

Administrator
Staff member
Χρειάζονται όλα αυτά; Δεν είναι καλύτερο να καταθέτουμε ψύχραιμα και τεκμηριωμένα τις απόψεις μας, να μη χαρακτηρίζουμε συνέχεια τα λεγόμενα του άλλου και να αφήνουμε τον καθένα που διαβάζει να τα κρίνει μόνος του; Δεν κάνουμε κάνα μπρα-ντε-φερ εδώ.
 
Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη του πόσο παρωχημένη, αντιπροοδευτική και οπισθοδρομική είναι η λογική του ΚΚΕ, όταν διαβάζουμε τα παραπάνω, περί πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας. Πραγματικά, αυτές οι δηλώσεις είναι απίστευτες. Μηδέν προσαρμοστικά, μηδέν αντίληψη της κοινωνίας και των συνθηκών.

Δε σε εμποδίζει κανείς, αγαπητέ, να εκθέσεις τη δική σου προοδευτική και σύγχρονη αντίληψη περί πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας. Την περιμένω με αγωνία. Παρεμπ., δεν ξέρω ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για το θέμα, την άποψή μου είπα. Για το επάγγελμα που ασκώ. Για το οποίο τυχαίνει να διαβάζω και πέντε πράματα (η βιβλιογραφία που λέγαμε).

Πάτησα κάλο φαίνεται με τους χειρώνακτες. Μα να παρομοιάσω κοτζάμ πνευματικούς ανθρώπους με εργάτες;
 
Nickel, αν θεωρήθηκε ότι αναφέρομαι στην anef, με το προηγούμενο μήνυμα, να διορθώσω: αναφέρεται στις απόψεις του κομμουνισμού, σήμερα.

Γιατί αυτή είναι η άποψη του ΚΚΕ, το έχω ξανασυζητήσει άπειρες φορές.

Η χειρωνακτική και η πνευματική εργασία δεν έχουν σχέση ανωτέρου-κατωτέρου, απλά είναι εξόχως διαφορετικά πράγματα και δεν μπορείς να τα εκλαμβάνεις σαν να είναι το ίδιο. Λειτουργούν αλλιώς, με άλλες συνθήκες, με άλλα κριτήρια, με άλλη λογική. Αυτό που παραδίδεις δεν έχει τίποτα το υλικό. Αν παραδώσεις την εργασία σου σε CD, έχεις αγοράσει το CD ολόκληρο και το παραδίδεις αμεταποίητο. Αλλά και σε τυπωμένες σελίδες, το αποτέλεσμα της εργασίας σου ΔΕΝ είναι υλικό. Το έργο σου είναι το περιεχόμενο των φράσεων, ούτε το χαρτί ούτε η μελάνη. Εκτός κι αν το έργο σου είναι να παράγεις ράντομ λέξεις σε χαρτί.

Γι' αυτό και το ΚΚΕ θεωρεί κάποιες πνευματικές δουλειές σαν παρασιτικές, επειδή κατά την γνώμη τους δεν παράγουν υλικό έργο.

Όταν εγώ αγοράζω ένα CD, αυτό που αγοράζω δεν είναι το υλικό, που κοστίζει φραγκοδίφραγκα, αλλά η άδεια να απολαύσω την πνευματική δημιουργία κάποιου/ων.

Τα υπόλοιπα περί υλοενέργειας και θεωρίας της σχετικότητας είναι off-topic σοφιστείες. Αλλιώς θα καταλήξουμε στο ότι δεν υπάρχει καν πνεύμα και σκέψη, γιατί κι αυτή αποτελείται από ύλη.
 

rogne

¥
Νομίζω ότι όλη διάκριση χειρωνακτικής-πνευματικής εργασίας είναι εντελώς ξεπερασμένη. Αμέτρητες αναλύσεις έχουν γίνει για το πόσο έχει αλλάξει η εργασία στον σύγχρονο "μεταφορντιστικό" καπιταλισμό, με την "άυλη/συναισθηματική/διανοητική εργασία", τον "εργάτη-μάζα", τον "κοινωνικό εργάτη" κλπ. Προφανώς δεν είναι το ίδιο πράγμα η μοδίστρα, ο βιομηχανικός εργάτης, ο αγρότης και ο μεταφραστής, αλλά αυτό που τους διακρίνει δεν είναι, ούτε ήταν ποτέ, το ποσό χειρανωκτικότητας ή πνευματικότητας που περιέχει η εργασία τους. Ούτε υπάρχουν εκ φύσεως "αστικά" και "εργατικά" επαγγέλματα. Το τι "είναι" ο καθένας έχει τεράστια σχέση αφενός με τη θέση του στην παραγωγική διαδικασία (που δεν έχει να κάνει με το "επάγγελμα": υπάρχουν και επιστάτες εργάτες, όπως υπάρχουν και μεταφραστές-project managers), καθώς φυσικά και με το τι πιστεύει ότι είναι ο καθένας και με το πώς αντιλαμβάνεται τα συμφέροντά του/της.

Ελπίζω ότι τα παραπάνω δεν θα θεωρηθούν θεωρίες περί υλοενέργειας. Κατά τ' άλλα, το ΚΚΕ έχει όντως μια παρωχημένη τάση να διακρίνει τα "επαγγέλματα" σε "ταξικά" ή λιγότερο "ταξικά" βάσει της "φύσης" της δουλειάς, και μου φαίνεται ότι κάμποσες τοποθετήσεις παραπάνω συμφωνούν, παραδόξως, μαζί του. Η anef πάντως δεν νομίζω ότι συμφωνεί.
 

SBE

¥
Επιτέλους, κι ένα άρθρο που μου έλυσε την απορία τι συζητιέται σε αυτό το νήμα, γιατί περίμενα απο τον τίτλο συζήτηση για τα ζητήματα του εμπορίου αγροτικών προϊόντων για την καταναλωτική συνείδηση των Ελλήνων κλπ και δεν έβλεπα αναφορές σε αυτά κι αναρωτιόμουνα γιατί (είπαμε, έχω χάσει επεισόδια).

ΥΓ. Τι σου κάνει η γραμματική... λέει το άρθρο: δεν πρόκειται να συναινέσει [ο Σαμαράς], μετά τις εκλογές, στο πρόσωπο του Παπαδήμου ως πρωθυπουργός.
Το οποίο με έκανε να αναρωτιέμαι άμα είναι πρωθυπουργός, γιατί να ασχολείται με τον Παπαδήμο;
Εννοεί όμως: δεν πρόκειται να συναινέσει, μετά τις εκλογές, στο πρόσωπο του Παπαδήμου ως πρωθυπουργού
Κάπου έχουμε νήμα για αυτά τα λάθη
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πάει, σε χαλάσαμε κι εσένα :D :twit:

Σήμερα άκουγα στην τηλεόραση ότι θα πουληθεί και λάδι σε ένα δήμο της Αθήνας, στο 1/2 της τιμής που πωλείται στα σουπερμάρκετ, περίπου 2,5€/λίτρο από σχεδόν 6€/λίτρο.
 

SBE

¥
Με το λάδι έχω τις επιφυλάξεις μου. Η πατάτα είναι άλλο πράμα.

Εγώ πάντως το λάδι νέας εσοδείας του κτήματος SBE το πουλάω προς 25 ευρώ το μισό λίτρο, σε καλαίσθητη φιάλη που ταιριάζει σε κάθε μοντέρνο σπίτι.

ΥΓ Το φετεινό μας λάδι, που το δοκίμασα προχτές είναι ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ. Το περσινό ήταν πολύ καλό, αλλά αυτό φέτος είναι ανώτερο των σινιέ εμφιαλωμένων που πουλάνε οι Ιταλοί για μεταξωτές κορδέλες. Τόσο που σκέφτομαι ότι ίσως βρήκα την κλίση μου: εξαγωγές σινιέ ελαιολάδου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Σέβομαι (ενδεχομένως «σέβομαι») την εμμονή του ΚΚΕ στην καθαρότητα του δόγματος, αφού αυτό (το δόγμα) θεωρείται ότι εξακολουθεί να δίνει απαντήσεις και λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Άλλωστε, αν βάζεις συνέχεια νερό στο κρασί σου, στο τέλος θα έχεις χυλό (δεν με ενοχλούν τα ανάμικτα μεταφορικά σχήματα όταν τα κάνω ο ίδιος και εξεπίτηδες). Όμως, μέσα από την υπόθεση της πατάτας (του βολβού και της γκάφας), αναδεικνύεται κάτι που θεωρώ τεράστια υποκρισία, εκτός αν μου το εξηγήσετε και το καταλάβω διαφορετικά. Το ΚΚΕ δεν δέχεται μισές λύσεις: κάθε φορά που αναφέρεται κάποια πρόοδος σε έναν τομέα ή μια πρόταση για μπάλωμα κάπου αλλού, λέει, και πολύ σωστά για τον δικό του τρόπο σκέψης, ότι δεν σκοπεύει να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση και ότι μοναδική λύση είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και ο αφανισμός των μονοπωλίων. Αυτά επανέλαβε στην υπόθεση της πατάτας (του βολβού και της γκάφας): δεν θα υπάρξει λύση για τη φτωχή αγροτιά αν δεν υπάρξει ρήξη με τα μονοπώλια. Σωστή η άποψη του ΚΚΕ, αλλά έτσι που την κατέθεσε έχασε το δίκιο του.

Πού θεωρώ ότι βρίσκεται η υποκρισία; Έστω ότι στο βάθεμα της κρίσης και μετά από αλλεπάλληλες άκαρπες εκλογικές διαδικασίες, το ΚΚΕ έρχεται ομαλά στην εξουσία με το γνωστό του πρόγραμμα. Θα καταργηθούν τα μονοπώλια την επόμενη μέρα ή την επόμενη δεκαετία; Θα καταργηθούν οι καπιταλιστικές αγορές;

Άκουγα την κυρία Παπαρήγα να μιλάει τον περασμένο μήνα στη Βουλή για τις καπιταλιστικές αγορές (βιντεάκι, στα 5:40) με την αναμενόμενη ειρωνεία και απαξίωση, και διαπίστωνα πόσο εύκολο είναι για κάποιους να πιστέψουν στην κατάργησή τους. Βέβαια, για την κατάργηση των καπιταλιστικών αγορών δεν φτάνει να φέρεις τον κομουνισμό στην Ελλάδα, δεν φτάνει να φέρεις τον κομουνισμό στην Ευρώπη (εκτός αν η Ευρώπη μπορεί να είναι μια αυτάρκης και εσωστρεφής αγορά). Χρειάζεται να έχεις τον κομουνισμό σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο και να σχεδιάζεις τα πάντα κεντρικά. Του αγίου Φέξεμουκαιγλίστρησα, δηλαδή.

Σε τι μπορεί λοιπόν να ελπίζει το ΚΚΕ; Στην καλύτερη περίπτωση, στο να καταργήσει τη λειτουργία των μονοπωλίων στην Ελλάδα και στο σχεδιασμό της ελληνικής αγοράς. Όλοι οι προμηθευτές μας στο εξωτερικό θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν σαν μονοπώλια στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς. Θα μπορούμε να αδιαφορήσουμε μόνο αν μπορούμε να φτιάξουμε εδώ «γενόσημα» και αντίγραφα για τα πάντα: για τα φάρμακα, για το πετρέλαιο, για τα μηχανήματα, για τα άρματα μάχης κ.ο.κ.

Και έτσι και αλλιώς, με τεράστιες επιτυχίες ή με τραγικές αποτυχίες (με ποιο κόστος άραγε;), η όλη προσπάθεια δεν θα διαφέρει από ένα «κίνημα της πατάτας» σε επίπεδο Ελλάδας. Για να παραφράσω την ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Το λεγόμενο κίνημα του ανέξοδου κομουνισμού που προβάλλεται ως λύση ή ανακούφιση είναι σαν αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα κομουνιστικά σουπερμάρκετ στο παιχνίδι των προσφορών».
 
Μα σοβαρολογούμε; Έχει μούτρα να μιλάει το ΚΚΕ για μονοπώλια; Αφού το ίδιο ευαγγελίζεται, και έχει ταυτιστεί απολύτως, ιστορικά και αμετανόητα, με το μοναδικό πλήρες μονοπώλιο του εικοστού αιώνα, και μάλιστα διπλό: πολιτικό και οικονομικό. Ας μιλούσε τουλάχιστον για ολιγοπώλια: και ακριβέστερο θα ήταν, και θα μπορούσε κανείς να του απαντήσει: "αν πρέπει να διαλέξω, τότε από το κομουνιστικό μονοπώλιο καλύτερο το καπιταλιστικό ολιγοπώλιο".
 

SBE

¥
Παλ και δόχτορα, μα επειδή έχω δει το λ -αλλά δεν το έχω δοκιμάσει γιατί έχει 45 λίραι το μπουκάλι- σκέφτομαι ότι υπαρχει αγορά για ψιλό γαζί.
Οι επιχειρηματικές ιδέες δε χρειάζεται να διεκδικούν βραβείο πρωτοτυπίας για να είναι κερδοφόρες.
 
Top