Πατατοσαλάτα: διάφορα ανάμικτα για το "κίνημα της πατάτας"

SBE

¥
Εγώ ξέρω ότι στην Ελλάδα αγοράζεις απευθειας από τον παραγωγό στις λαϊκές.
Και στην Πάτρα αυτό ισχύει ακόμα.
Στην Αθήνα όμως οι κάτοχοι πάγκων στη λαϊκή είναι καταστηματάρχες που αγοράζουν από τη λαχαναγορά. Γι' αυτό άλλωστε πετάνε ό,τι δεν πουλιέται στο τέλος της λαϊκής, ενώ οι παραγωγοί ποτέ δεν έχω δει να πετάνε.
Γιατί επομένως δεν αφαιρούν μερικές άδειες οι δήμοι από πωλητές-μανάβηδες, να τις δώσουν σε παραγωγούς, να γίνει η λαϊκή όπως θα έπρεπε να είναι και να λήξει το θέμα;
 
Αντιγράφω από το πρώτο λινκ του Ζαζ:

Στον Κορυδαλλό με τη διανομή χωρίς μεσάζοντες το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πωλείται 16 ευρώ η συσκευασία των 5 λίτρων, στο Μαρούσι 15 ευρώ και στο Βύρωνα 16,50.

No effing way. Παρθένο, πόσο μάλλον έξτρα παρθένο, ελαιόλαδο κάτω από 20 ευρώ είναι αδύνατον να πωλείται· ακόμη και απιστοποίητο, που είναι έτσι κι αλλιώς παράνομο (σημειώστε ότι όλα τα γυφτοσουπερμάρκετ τύπου Lidl πουλάνε απιστοποίητα ελαιόλαδα). Δεν έχει να κάνει με μεσάζοντες. Ούτε καν χωρίς ΦΠΑ δεν μπορεί να κάνει τόσο στην λιανική. Γι' αυτό αυτά τα κινήματα είναι απάτη.
 

SBE

¥
Γιατί είναι τόσο αδύνατοο;
Οι τιμές παραγωγού σύμφωνα με αυτό εδώ είναι γύρω στα τρία ευρώ το κιλό.

prices(1).JPG
 
Δεν ισχύει, το κόστος παραγωγής έξτρα παρθένου είναι πολύ υψηλό. Αυτό δε που βλέπεις είναι η τιμή του χύμα ελαιόλαδου στην χοντρική, χωρίς συσκευασία, τυποποίηση και πιστοποίηση. Βάλε τώρα και τον φόρο και το γεγονός ότι οι μικρότερες παραγωγές είναι ακριβότερες (οι μέσες τιμές πέφτουν από τους μεγαλοπαραγωγούς).

Μόνο ένα θα σου πω. Δες πόσο πωλείται στην λιανική το Άλτις, που είναι εξευγενισμένο ελαιόλαδο από μια βιομηχανοποιημένη, τεράστια παραγωγή.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Γιατί επομένως δεν αφαιρούν μερικές άδειες οι δήμοι από πωλητές-μανάβηδες, να τις δώσουν σε παραγωγούς, να γίνει η λαϊκή όπως θα έπρεπε να είναι και να λήξει το θέμα;
Νομίζω κάτι σχετικό είχε πάει να γίνει με την προηγούμενη κυβέρνηση (νομίζω να έχουν προτεραιότητα οι παραγωγοί, αλλά δε θυμάμαι ακριβώς) και ο Βενιζέλος είχε παρέμβει και είχε προστατέψει το στάτους κβο. Είχε και μια ωραία γελοιογραφία ο Πετρουλάκης αλλά άντε να τη βρεις.
 
Top