Πατατοσαλάτα: διάφορα ανάμικτα για το "κίνημα της πατάτας"

nickel

Administrator
Staff member
Πουλάτε λάδι; Θα σας βγάλουμε το λάδι! [...]

http://www.dimiourgiaxana.gr/index....-29/415-poulate-ladi-tha-sas-vgaloume-to-ladi

Αμ το δείγμα κοπράνων, τι σου λέει;

Συνέχεια:

Μήπως η κ. Διαμαντοπούλου - ή όποιος πολιτικός νοιάζεται τον τόπο αυτό - θα πρέπει να ξεκινήσει ένα παράλληλο, απόλυτα ηλεκτρονικό κρατικό μηχανισμό, αφήνοντας απλά και αθόρυβα τούτο τον χρηματιζόμενο και απαρχαιωμένο να σβήσει; ('not with a bang but a whimper,' που λέει και ο T. S. Eliot).

Στο http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=13608 η Αγλαΐα Κρεμέζη μάς ενημερώνει ότι το θέμα παίρνει διαστάσεις.

Έφτασε στην NYT:
http://www.nytimes.com/2012/03/19/w...uzzle-entrepreneurs.html?_r=3&pagewanted=1&hp

[...] his board members were required by the Health Department to submit lung X-rays — and stool samples — since this was a food company.

[...]Part of Mr. Antonopoulos’s problem, Mr. Korkidis ventured, was his unwillingness to pay what is routinely referred to here as the “speed tax” — bribes to move things along.

[...]“Stool samples cannot be the center of this story,” Mr. Antonopoulos said. “We made it.”
 

Earion

Moderator
Staff member
Ένα χρόνο μετά ...

Το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες» συμπλήρωσε ένα χρόνο δράσης!

Μεγάλη συμμετοχή στην Β΄ Πανελλαδική συνάντηση πρωτοβουλιών «Χωρίς Μεσάζοντες» στην Κατερίνη.

Χθες, Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε η B΄ Πανελλαδική συνάντηση Πρωτοβουλιών «Χωρίς Μεσάζοντες». Δεκάδες πρωτοβουλίες πολιτών από 25 διαφορετικές πόλεις της χώρας, αλλά και πολλοί παραγωγοί, συναντήθηκαν για δεύτερη φορά στην πρωτεύουσα της Πιερίας με στόχο την οργάνωση του κινήματος, το οποίο έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας.

Την Κυριακή το πρωί, μεταξύ 09:00 και 11:00, πραγματοποιήθηκε από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας διανομή απορρυπαντικών σε περίπου 700 οικογένειες, και έτσι οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική συνάντηση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την οργάνωση διάθεσης ενός προϊόντος «Χωρίς μεσάζοντες».

Από τις δύο το μεσημέρι έως και αργά το βράδυ οι πολίτες συζήτησαν σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος οργάνωσης του πανελλαδικού δικτύου και η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των ομάδων. Υπήρξε κοινή διαπίστωση όλων πως πρέπει να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες με τις οποίες θα καταστεί δυνατή η αλλαγή της σημερινής κατάστασης, κατ’ αρχήν σε τοπικό επίπεδο, στη γεωγραφική περιφέρεια κάθε ομάδας και κατ’ επέκταση, με την αμοιβαιότητα και την αλληλοβοήθεια και ευρύτερα σε όλη τη χώρα.

Αποφασίστηκε να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια παρέμβασης των πολιτών στη διαδικασία της διάθεσης προϊόντων, μέσα στα πλαίσια του Νόμου, με σκοπό την επίτευξη της χαμηλότερης δυνατής τιμής διάθεσης των προϊόντων στους καταναλωτές, σε συνδυασμό με την παροχή της καλύτερης δυνατής ποιότητας.

Βασικός στόχος των ομάδων είναι να βοηθήσουν τους παραγωγούς, δημιουργώντας κίνητρα για την καλλιέργεια και παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με τη σύναψη προσυμφώνων (συμβολαιακή γεωργία), απορροφώντας το σύνολο της παραγωγής τους, και παράλληλα ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές στην αγορά ποιοτικών ελληνικών προϊόντων διατροφής.

Οι εκπρόσωποι των πρωτοβουλιών υπέγραψαν ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, διακηρύσσοντας την πίστη τους στην προσπάθεια αυτή, η οποία πρέπει να αποκτήσει πανελλήνιο χαρακτήρα και να στηριχθεί από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Απώτερος στόχος των ομάδων είναι να καταπολεμηθούν η κερδοσκοπία και οι μεσάζοντες, γεγονός που θα τονώσει τον πρωτογενή – παραγωγικό τομέα της χώρας.

Τέλος, ορίστηκε τριμελής ομάδα η οποία θα αναλάβει το συντονισμό των δράσεων πανελλαδικά. Η θητεία τη ομάδας θα είναι τρίμηνη και τα μέλη της θα επιλέγονται κάθε φορά από διαφορετικές πόλεις. Μέχρι το Πάσχα θα λειτουργήσει η ιστοσελίδα του πανελλαδικού δικτύου, με ειδικό φόρουμ, όπου κάθε ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να αναρτά τις δράσεις της.

24.03.13

Από εδώ.
 
Last edited:

SBE

¥
Δηλαδή εξελίσσεται σε κάτι σαν συνεταιριστικό σουπερμάρκετ.
Σαν ιδέα δεν είναι πρωτοφανής, στην Ξάνθη π.χ. το μοναδικό μεγάλο σουπερμάρκετ όταν ζούσα εκεί, ήταν συνεταιριστικό. Ο κίνδυνος είναι ότι από κάποιο σημείο και μετά αρχίζει να γίνεται κερδοσκοπική επιχείρηση.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σήμερα, έναν χρόνο μετά, σε εποχή αποπληθωρισμού πια, οι πατάτες παρουσιάζουν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αύξηση 25% σε σχέση με τις περσινές τιμοληψίες, όταν κορυφωνόταν η μάχη της πατάτας. Ο οπαδός της φιλελεύθερης οικονομίας θα πει ότι αυτή ήταν η συνέπεια της βίαιης περσινής προσαρμογής υπό την πίεση των καναλιών κλπ κλπ. Ο οπαδός της ελεγχόμενης οικονομίας θα πει ότι αν υπήρχαν αξιόπιστα δημόσια συστήματα ελέγχου των τιμών, η πατάτα θα είχε παραμείνει στις αποδεδειγμένα εφικτές περσινές χαμηλές τιμές της. Άσπρο-μαύρο, γιν και γιανγκ.

Στο μεταξύ, και στη Γερμανία γίνονται έρευνες για καρτέλ που επί χρόνια φούσκωνε την τιμή της πατάτας (πηγή: Stern)...
 

SBE

¥
Κι ο οπαδός της άποψης 360 μοιρών λέει ότι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων είναι συνάρτηση της σοδειάς. Αν για κάποιο λόγο* φέτος υπάρχουν λιγότερες διαθέσιμες πατάτες, ενώ η ζήτηση παραμένει σταθερή, φυσικό είναι να αυξάνεται η τιμή τους.

* κακές καιρικές συνθήκες, ασθένειες των φυτών ή μπορεί απλά λιγότεροι να φύτεψαν πατάτες γιατί ξέρω γω, οι φράουλες πιάνουν καλύτερη τιμή
 
Συμφωνώ με την SBE και θυμίζω ότι το κίνημα της πατάτας έριξε τον μ.ο. πώλησης πέρσι, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μεγάλη ποσοστιαία αύξηση, φέτος. Τουλάχιστον αυτό αντιλαμβάνομαι από τα δεδομένα.
 

SBE

¥
Κοιτάζοντας το άρθρο που παραπέμπεις δόχτορα διαβάζω:
αυξήσεις σημειώθηκαν σε
κρέατα (1%)
νωπά ψάρια (1,8%)
νωπά φρούτα (5,2%)
νωπές πατάτες (24,3%)
ένδυση- υπόδηση (2,2%)
πετρέλαιο θέρμανσης (25,1%)
τιμολόγια ΔΕΗ (12,3%)
και καπνό (5,9%)

Και μειώσεις
έπιπλα- καλύμματα δαπέδου (3,6%)
υπολογιστές (5,7%)
λευκά είδη (4%)
οικιακές συσκευές (4,3%)
οικιακές υπηρεσίες (8%)
ιατρικές- οδοντιατρικές- παραϊατρικές υπηρεσίες (4,3%)
υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας (2,8%)
βιβλία (3,8%)
τηλεφωνικές υπηρεσίες (5,1%)
υπηρεσίες αναψυχής (3,2%)
κουρεία- κομμωτήρια (4%)
δίδακτρα (4%)
και αυτοκίνητα (5,6%)
ενοίκια κατοικιών (5,5%)
βενζίνη (7,2%)- λόγω πτώσης των διεθνών τιμών των καυσίμων-
και σε φάρμακα (8,8%)- λόγω της νέας λίστας


Οι τρεις τελευταίες ειναι νομίζω οι πιο σοβαρές μειώσεις. Οι άλλες είναι για αγαθά ή υπηρεσίες που δεν είναι απολύτως αναγκαία. Από την άλλη, αργήσαμε. Αυτό έπρεπε να συμβεί πριν ένα χρόνο τουλάχιστον. Για να μην πω δύο.
 

SBE

¥
Nα θυμίσουμε επίσης ότι η τιμή των σιτηρών διεθνώς είναι στα ύψη εδώ και μερικά χρόνια λόγω της κακής σοδειάς. Μπορεί στον πρώτο κόσμο να μην πήραμε χαμπάρι γιατί οι τιμές των προϊόντων σίτου αυξήθηκαν λίγο, αλλά στον τρίτο κόσμο το κατάλαβαν.
Αν και φαίνεται ότι φέτος θα πνιγούμε στο σιτάρι και θα λυθεί το πρόβλημα

Από την άλλη, πήγα να βγάλω ένα εισιτήριο Αθήνα-Λονδίνο και κόντεψα να πάθω συγκοπή με τις τιμές.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Από την άλλη, πήγα να βγάλω ένα εισιτήριο Αθήνα-Λονδίνο και κόντεψα να πάθω συγκοπή με τις τιμές.
Ναι, έμαθα ότι πλησιάζουν σε τιμές εισιτηρίου για Αυστραλία.
 

SBE

¥
Ναι, έμαθα ότι πλησιάζουν σε τιμές εισιτηρίου για Αυστραλία.

Θα πω μόνο ότι δίπλα στο σαίτ μου έβγαζε διαφήμιση "επισκεφτείτε τις Αζόρες" και η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου για την κατηραμένην νήσον που καταστρέφει νέους, ήταν χαμηλότερη απ'ό,τι για Αθήνα. Εντωμεταξύ ο συνδυασμός ΕλΒεν-Χήθροου είναι 150 ευρώ φόροι.
 

SBE

¥
Από το οποίο λινκ βλέπουμε ότι:
α. καλλιεργήθηκαν λιγότερα στρέμματα πατάτες
β. μειώθηκαν οι εισαγωγές πατάτας

Οπότε φυσικό είναι η τιμή να ανεβαίνει.

Παρεμπιπτόντως, εφόσον οι εισαγωγές περιορίζονται γιατί οι ξένοι ζητάνε εγγυήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, τι κάνει το κράτος, κι οι κρατικές τράπεζες, για να βοηθήσουν την κατάσταση; Καμια εγγύηση, κανένα βραχυπρόθεσμο χαμηλότοκο δάνειο για τους επιχειρηματίες εισαγωγείς κλπ; Ή είναι όλα αυτά αντίθετα προς τις οικονομικές αρχές που ασπαζόμαστε πλέον ως χώρα;
 

SBE

¥
Στο Λονδίνο όλες οι αγορές είναι ανοιχτές για το κοινό, αρκεί να αγοράσεις κάποια ποσότητα που συνήθως ξεκινάει από ένα καφάσι ή ένα κουτί. Την ψαραγορά π.χ. την τιμούν ιδιαίτερα κάτι φίλοι μου.
Στην Ελλάδα δεν γινόταν το ίδιο μέχρι τώρα;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Η κεντρική κρεαταγορά έχει λιανική πώληση, αλλά υποθέτω ότι θα έχουν άλλες τιμές για κάποιον που θα αγοράσει χοντρικά. Για την ψαραγορά δεν ξέρω, επειδή εκεί που βρίσκεται και τις ώρες που λειτουργεί, δύσκολο το βλέπω να πηγαίνουν νοικοκυρές να ψωνίσουν. Αλλά μπορεί να μην τα ξέρω καλά τα πράγματα, ίσως κάποιος μπορεί να μας φωτίσει καλύτερα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Οι καταναλωτές, σύμφωνα με τον ΟΚΑΑ, μπορούν να αγοράζουν απ' την ΚΑΑ σε τιμές χονδρικής: http://www.okaa.gr/okaa/articles/article.jsp?context=103&categoryid=2357&articleid=3364.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται σε τιμές χονδρικής, οπωροκηπευτικά από την Κεντρική Αγορά Αθηνών καθώς και όλα τα είδη τροφίμων από την Αγορά του Καταναλωτή που λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Με αυτό τον τρόπο προωθείται μια σειρά μέτρων με σκοπό να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών.
 
Έτσι, από 16-12-2012 και τις ημέρες Κυριακή με Παρασκευή και ώρες 11:00πμ έως 20:00μμ, οι καταναλωτές θα μπορούν να πραγματοποιούν αγορές από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη. Το μέτρο είναι μόνιμης ισχύος.

Από τους πρώτους μήνες του 2013, θα λειτουργήσει σταδιακά η «Αγορά του Καταναλωτή»


Να υποθέσω ότι εννοεί 16-12-13 και πρώτους μήνες του 2014, αντίστοιχα, μια και η ανακοίνωση έχει ημερομηνία 20/6/13; Ή όχι;

Edit: και τι να πεις για το ότι στη διεύθυνση http://[B]www.okaa.gr[/B]/okaa/articles/article.jsp?context=103&categoryid=2357&articleid=3190, μενού "Η Αγορά του Καταναλωτή", λέει "Πληροφορίες παρέχονται από το site www.okaa.gr";
 

Zazula

Administrator
Staff member
Κώστα, οι αναγραφόμενες ημερομηνίες είναι απ' όσο ξέρω σωστές, απλώς η ανακοίνωση διορθώθηκε/ξανανέβηκε πριν δυο μήνες.
 

Earion

Moderator
Staff member
Πουλάει ακόμη το κίνημα «χωρίς μεσάζοντες»;

Λεωνίδας Λιάμης

Για μήνες ολόκληρους μονοπωλούσαν τα δελτία ειδήσεων, έγιναν θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Τρία χρόνια μετά, το WE του news247 ψάχνει να βρει τι έχει μείνει από τον αρχικό ενθουσιασμό.

Μπήκε στη ζωή μας σαν σίφουνας από το πουθενά. Ξεκίνησε από την Κατερίνη και σε λίγες εβδομάδες εξαπλώθηκε σε όλη την επικράτεια, με τη δύναμη και την ορμή ενός τσουνάμι. Κινητοποίησε χιλιάδες κόσμου στην επαρχία και στα μεγάλα αστικά κέντρα, ανάγκασε να ασχοληθούν μαζί του κοινωνιολόγοι, έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας τόσο του εγχώριου όσο και επιφανών εκπροσώπων του ξένου Τύπου, ενόχλησε, κατηγορήθηκε, κυνηγήθηκε από όσους ένιωσαν ότι τους ξεβολεύει ή θίγει τα συμφέροντά τους και μεά...

Αλήθεια, τί έγινε μετά; Τί συνέβη στο κίνημα της πατάτας; Γιατί τρία χρόνια μετά από το μπουμ που γνώρισε η δράση, πλέον, δεν κάνει τον ίδιο... θόρυβο; Ήταν απλώς μόδα και ξεπεράστηκε; Ένας διάττων αστέρας; Ή μήπως συνεχίζει να δουλεύει χωρίς να ακούγεται;

Τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την περίοδο αιχμής για το κίνημα της πατάτας υποστηρίζουν πως μπορεί τα «φώτα της ράμπας να έχουν σβήσει» και τα media πλέον να ασχολούνται με άλλα πιο πιασάρικα θέματα της επικαιρότητας, όμως αυτοί συνεχίζουν στο δρόμο που είχαν χαράξει, ασκώντας με ενθουσιασμό τον εθελοντισμό και τις δράσεις της αλληλέγγυας οικονομίας. Παραδέχονται, βέβαια, πως προοδευτικά υπήρξε μια κάμψη στην επιρροή του κινήματος, σε σχέση με την εποχή που ήταν στα... φόρτε του, αλλά όπως λένε, αυτή οφείλεται σε λάθη, παραλείψεις, φαινόμενα κακού μιμητισμού, έξωθεν και άνωθεν πιέσεις, ιδιοτελείς προσωπικές στρατηγικές που το υπονόμευσαν και ενίοτε κακές επιλογές συνεργατών, που είτε επιχείρησαν να διαθέσουν κακής ποιότητας προϊόντα ή στη δεύτερη συνεργασία ζητούσαν διπλάσια τιμή από ό,τι στην πρώτη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν κάπου στις αρχές Μαρτίου του 2012, από μια τυχαία αφορμή. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ήταν αγκυροβολημένα τέσσερα καράβια, περιμένοντας, υπομονετικά, στη ράδα για να ξεφορτώσουν. Τα αμπάρια τους ήταν γεμάτα φτηνές πατάτες από την Αίγυπτο, που θα «πλημμύριζαν» την αγορά. Τις ίδιες μέρες, στο Νευροκόπι της Δράμας, η τοπική παραγωγή απειλούνταν με καταστροφή. Οι τιμές του προϊόντος θύμιζαν πιο πολύ τις χαμηλές χειμωνιάτικες θερμοκρασίες, που έχουν κάνει ευρέως γνωστό στο πανελλήνιο τον ακριτικό οικισμό, με αποτέλεσμα κάποιοι πατατοκαλλιεργητές αντί να «σκοτώσουν» τη σοδειά τους, υποκύπτοντας στα παζάρια των εμπόρων, να προτιμήσουν να μοιράσουν δωρεάν ποσότητες πατάτας στον κόσμο. Και το έπραξαν μπροστά στο Λευκό Πύργο, με ουρές πολιτών να σπεύδουν να τις προμηθευτούν.

Ο συνδυασμός των τριών περιστατικών εξόργισε τον Ηλία Τσολακίδη, ένα ενεργό μέλος της εθελοντικής δράσης «Ο Τόπος μου», από την Κατερίνη, ο οποίος αξιοποίησε το θυμό του δημιουργικά. Το... κλικ που έκανε στο μυαλό του, η συνειδητοποίηση της παραδοξότητας αυτής, αποδείχθηκε, εκ των υστέρων, η θρυαλλίδα για ένα κοινωνικό φαινόμενο χωρίς ιστορικό προηγούμενο στη χώρα. Η μήτρα που γέννησε το «κίνημα χωρίς μεσάζοντες» και η γέφυρα που ένωσε τον Έλληνα παραγωγό με τον καταναλωτή, παρακάμπτοντας, για πρώτη φορά συντονισμένα και σε τόσο ευρεία κλίμακα, τους πάσης φύσης ενδιάμεσους από το κύκλωμα των εμπορικών συναλλαγών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

«Επικοινώνησα με το σύλλογο παραγωγών πατάτας Δράμας και ζήτησα να μου δώσουν το τηλέφωνο ενός μικρού παραγωγού από το Νευροκόπι με τον οποίο συζητήσαμε κατά πόσο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε», θυμάται, μιλώντας στο WE του News247.gr, ο Ηλίας Τσολακίδης, στον οποίο ανήκει η «πατρότητα» της ιδέας για το Κίνημα χωρίς Μεσάζοντες, αλλά από σεμνότητα και συστολή την απαρνιέται. Τονίζει, μάλιστα, με χιούμορ, πως «έχω, ήδη, τρία παιδιά, δεν μου χρειάζεται και ένα τέταρτο».

Τα «θέλω» των δύο πλευρών, έπειτα από εκείνο το τηλεφώνημα, συναντήθηκαν σε έναν κοινό τόπο και κατέστη, τελικώς, δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για την εκτέλεση μιας μαζικής παραγγελίας συνολικά 24 τόνων πατάτας, την οποία δήλωσαν εγγράφως ότι θα την απορροφήσουν περίπου 500 καταναλωτές από την Πιερία. Η τιμή ορίστηκε στα 23 λεπτά το κιλό, όταν την ίδια περίοδο οι έμποροι πλήρωναν τους παραγωγούς με 11 λεπτά το κιλό και τα σούπερ μάρκετ είχαν το προϊόν στο ράφι προς 1 ευρώ το κιλό.

Με αυτή την κραυγαλέα διαφορά τιμής που άφηνε ευχαριστημένες όλες τις πλευρές, όπως ήταν φυσικό η διάθεση των 24 τόνων πατάτας, εκείνη την Κυριακή του Μάρτη, έγινε... εν ριπή οφθαλμού. Μια εβδομάδα μετά υπήρξε δεύτερη διανομή, αυτή τη φορά για ζήτηση της τάξης των 75 τόνων! Ο ντόρος που προκλήθηκε για το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός, με τη βοήθεια και των μέσων ενημέρωσης —μέχρι το Al Jazeera και οι New York Times βρέθηκαν, λίγο αργότερα, στην Κατερίνη για να μιλήσουν με τους ιθύνοντες νόες— ήταν μεγάλος και το παράδειγμα των πολιτών της Πιερίας όχι μόνο το μιμήθηκαν κι άλλες εθελοντικές ομάδες ή Δήμοι σε όλη τη χώρα, αλλά επεκτάθηκε και σε πολλά, ακόμη, είδη πρώτης ανάγκης όπως όσπρια, λάδια, χαρτικά, απορρυπαντικά κλπ. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, διανομής έξτρα παρθένου ελαιολάδου, που κατέφτασε στην Κατερίνη από την Κρήτη με πέντε νταλίκες, διατέθηκαν 125 τόνοι προϊόντος, συνολικής αξίας περίπου 400 χιλ. ευρώ, μέσα σε περίπου 8 ώρες. Συνιστώντας, όπως ισχυρίζονται οι οργανωτές του event, τη μεγαλύτερη λιανική πώληση ελαιολάδου, που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, σε ένα μοναδικό σημείο πώλησης.

Η πρακτική της παράκαμψης των ενδιαμέσων, πέρα από το φολκλόρ στοιχείο που μπορεί να έκρυβε για κάποιους ή τους μικροψηφοθηρικούς λόγους για ορισμένους αιρετούς, είχε και ουσιαστικό αντίκρισμα στην τσέπη των καταναλωτών και για αυτό έβρισκε σταδιακά όλο και μεγαλύτερη απήχηση στις τάξεις τους.

Απεδείχθη, όμως, ότι μάλλον δεν άρεσε σε όλους. Θίχθηκαν συμφέροντα, ακολούθησαν οργανωμένες πιέσεις από επαγγελματικές ομάδες (π.χ. λαϊκές αγορές, στεγασμένο εμπόριο κλπ, ιδίως από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, έπνεαν μένεα) και έτσι πέρυσι, κατά τον κ. Τσολακίδη, με το Ν.4264, η προηγούμενη κυβέρνηση απαγόρευσε στους παραγωγούς την απευθείας διάθεση αγροτικών προϊόντων προς τους καταναλωτές, παρά μόνο σε μικρούς δήμους με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους. Προβλέποντας, μάλιστα, αυστηρές ποινές για όσους ρισκάρουν να τον αψηφήσουν, όπως η κατάσχεση των προϊόντων, όσο και του οχήματός τους, καθώς και η επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 5.000 ευρώ. «Για αυτό είχαμε τη μερική κάμψη της δραστηριότητας του κινήματος», τονίζει ο συνομιλητής μας.

Αυτός ωστόσο ήταν ένας από τους λόγους. Ένας άλλος, εξίσου σοβαρός, είναι οι έμμεσες πιέσεις που λέγεται ότι ασκούνται σε παραγωγούς όταν συνεργάζονται με το Κίνημα. Όπως υποστηρίζει ο κ. Τσολακίδης, στην επιχείρηση που παράγει απορρυπαντικά και τροφοδοτεί με καθαριστικά για ρούχα και με χαρτικά τους πολίτες της Πιερίας, έγιναν πέντε (5) έλεγχοι από το ΣΔΟΕ, σε διάστημα μόλις δύο ετών. «Έχει την εξήγησή του. Διότι η συγκεκριμένη οικογενειακή επιχείρηση μας προμηθεύει, κάθε περίπου τρεις μήνες, μέσα από το κίνημα χωρίς μεσάζοντες, με 20-30 τόνους απορρυπαντικά με συνέπεια να έχει μειωθεί σημαντικά ο ανάλογος τζίρος στα σούπερ μάρκετ», σημειώνει ο ίδιος και αφήνει να εννοηθεί πως πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο.

Μια άλλη αιτία είναι η ίδια η οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Όπως αναφέρει ο Γιώργος Καλιαμπέτσος από το Κάστρο Αλληλεγγύης–Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας «αυτό που είχαμε παρατηρήσει πάρα πολύ έντονα πέρυσι το Φεβρουάριο και το βλέπουμε και τώρα, αφορούσε σε μια μεγάλη κάμψη, είτε στην προσέλευση των καταναλωτών, είτε στο ύψος των παραγγελιών λόγω της έλλειψης χρημάτων. Υπάρχει κόσμος που μας παίρνει τηλέφωνο και για παραγγελίες 5-10 ευρώ μας λέει ότι θα δούμε μέχρι το τέλος του μήνα».

Πολλές φορές, βέβαια, τα κάστρα... πέφτουν από μέσα. Το κίνημα ίσως δέχθηκε πλήγμα, σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία του και από πρωτοβουλίες που δεν διαπνεόταν ακριβώς από τα πλέον αγνά εθελοντικά κίνητρα. «Υπάρχουν δύο κατηγορίες πρωτοβουλιών από πολίτες, οι οποίες σχετίζονται με το κίνημα χωρίς μεσάζοντες. Στην περίπτωσή μας δεν έγινε τυχαία η κίνηση. Πριν πάρω τηλέφωνο στο Νευροκόπι συμβουλεύτηκα τους δικηγόρους της ομάδας. Φροντίσαμε να είναι η διανομή ημέρα Κυριακή, να μην υπάρχει θέμα ανταγωνισμού με τη Λαϊκή Αγορά, καθώς οι πωλητές εκεί πληρώνουν στο δήμο ενοίκιο και άλλα τέλη, και την ίδια στιγμή αναγκάσαμε τον παραγωγό και μας έφερε χημικές αναλύσεις του προϊόντος, να υπογράψει τους όρους πώλησης και διάθεσης και πάει λέγοντας. Και αυτό το συνεχίζουμε και τώρα. Είναι μια καθαρά οργανωμένη δράση που βασίζεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και με το επιχείρημα αυτό, ξεπερνούμε και τον σκόπελο του νόμου, γιατί στις εκδηλώσεις διανομής γίνεται η διάθεση των προϊόντων, ενώ η αγοραπωλησία έχει προηγηθεί», εξηγεί ο κ. Τσολακίδης. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι αυτό δεν θέλησαν να το ακολουθήσουν όλοι και στο πλαίσιο αυτό κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε κάποια συγκεκριμένα περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, όπου «ομοϊδεάτες μου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν 10 παραγωγούς, τους είπαν να, εκεί είναι η πλατεία, φώναξαν και τον κόσμο και του είπαν ελάτε να ψωνίσετε. Τέτοιες συμπεριφορές υπονόμευσαν την οργανωμένη προσπάθεια των άλλων ομάδων και κατά τη γνώμη μου αποσκοπούσαν στο πρόσκαιρο πολιτικό κέρδος. Στόχος όσων μετείχαν σε αυτές ήταν να χτυπηθούν με τα ΜΑΤ και αφού το έκαναν 2-3 φορές στη Θεσσαλονίκη, μετά εξαφανίστηκαν. Όμως δείτε. Λάρισα, Βόλος, Κατερίνη, Κέρκυρα, Λαμία, Αλεξανδρούπολη, είναι μεγάλες επαρχιακές πόλεις, που συνεχίζουν αθόρυβα τις δράσεις χωρίς μεσάζοντες, κάνοντας ουσιαστικό έργο».

Και πράγματι. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που κρατά η εθελοντική ομάδας δράσης «Ο Τόπος μου», στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας και στο πλαίσιο της δράσης «Κίνημα χωρίς Μεσάζοντες», διενεργήθηκαν στην περιοχή της Κατερίνης 47 διαθέσεις προϊόντων κι εξυπηρετήθηκαν 58.980 παραγγελίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από 6.644 μοναδικές οικογένειες. Διατέθηκαν 1.385 τόνοι προϊόντων, συνολικής αξίας 1,3 εκατ. ευρώ και πάνω από μία φορά παράγγειλαν οι 5.396 οικογένειες.

Στην περιοχή της Λαμίας, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Καλιαμπέτσο, στις 18 διανομές τις οποίες έχει ολοκληρώσει, μέχρι στιγμής, η τοπική εθελοντική ομάδα Κάστρο Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας, έχουν συμμετάσχει περίπου 2.700 οικογένειες, οι οποίες έχουν διενεργήσει σχεδόν 9.000 παραγγελίες και έχουν προμηθευτεί γύρω στους 240 τόνους διαφόρων προϊόντων πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά. «Αρπακολατζήδες και να θέλουν, δεν μπορούν να το φέρουν εις πέρας αυτό», μας λέει ο κ. Καλιαμπέτσος, ο οποίος, ωστόσο, παραδέχεται πως υπήρξαν και κάποια κρούσματα με «εξυπνάκηδες» παραγωγούς, όπως ένας τα περασμένα Χριστούγεννα ο οποίος «έφερε να διαθέσει μια ποσότητα 1.500 κιλών πατάτας και κρεμμυδιών, τα οποία τα είχαμε απορρίψει προηγουμένως. Τον πήραμε όμως χαμπάρι και του ζητήσαμε να αποχωρήσει αμέσως».

Ανάλογα κρούσματα, σε μικρή κλίμακα, εντοπίστηκαν και στο νομό Μαγνησίας, τα οποία, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τσιλογιάννης από την εθελοντική ομάδα Άνωση–Εθελοντές Βόλου, δεν αμαύρωσαν το Κίνημα χωρίς Μεσάζοντες, καθώς απομονώθηκαν έγκαιρα, διότι «εμείς δεν θέλουμε να είμαστε τελευταία λύση για τους παραγωγούς, αλλά η πρώτη». Και στην περίπτωση αυτή η τοπική εθελοντική ομάδα εξακολουθεί να παράγει σημαντικό έργο, στο επίπεδο των διανομών τροφίμων χωρίς μεσάζοντες, αφού σε επίπεδο τριετίας έγιναν πάνω από 45.000 παραγγελίες από 15.000 οικογένειες κι έχουν διατεθεί περισσότεροι από 1.500 τόνοι τροφίμων κι ειδών πρώτης ανάγκης, με σημαντικό όφελος για τον καταναλωτή. Και αυτό γιατί οι εκπτώσεις που επιτυγχάνονται είναι πολλές φορές πάνω από 50%, έναντι των άλλων εμπορικών καναλιών της αγοράς.
Εκτός από παρελθόν και παρόν, σύμφωνα με τους τρεις συνομιλητές μας, το Κίνημα χωρίς Μεσάζοντες έχει μέλλον. Η επόμενη διανομή (σε Βόλο και Λαμία) έχει προσδιοριστεί για τις 9 Μαΐου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πατάτες, όσπρια, ρύζι, αλεύρι ζέας, μέλι κλπ. Στη δε Κατερίνη η τοπική ομάδα είναι ήδη πολύ μπροστά, καθώς έχει συμφωνήσει με τρεις αγρότες του νομού να καλλιεργήσουν σε συνολική έκταση 1.000 στρεμμάτων φακές, ρεβίθια και φασόλια αποκλειστικά για λογαριασμό του κινήματος χωρίς μεσάζοντες και πλέον προχωρά σε μιας μορφής συμβολαιακή γεωργία και για παραγωγή μήλων, τυριού, ελαιολάδου, ενώ συζητά συνεργασία και με μια κάθετη μονάδα βοοειδών από τη Λάρισα, η οποία διαθέτει πιστοποιημένα κρέατα ελληνικής παραγωγής.

Πηγή: News247 (25 Απρ. 2015).
 
Last edited:
Top